Na ceste Chudnutím s Reishi

Chudnutie s Reishi

Huby Reishi, lat. Ganoderma lucidum, slovensky Lesklokôrovka lesklá (iné názvy: Lesklokôrovka obyčajná, Lesklokôrovka hnedočervená), majú v tradičnej medicíne dlhú históriu využívania a nedávne výskumy naznačujú ich potenciálny prínos pri chudnutí. Predpokladané výhody spočívajú v ich vysokom obsahu vlákniny, podporujúcej pocity sýtosti a v prítomnosti polysacharidov, ktoré môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a zmierniť chuť do jedla.

Je však dôležité zdôrazniť, že medicinálne huby Reishi nie sú samostatným riešením na chudnutie. Ich integrácia do vyváženej stravy spolu s pravidelným cvičením môže prispieť k celkovému úspechu.

V tomto článku budeme overovať fakty o hubách Reishi a ich potenciálny vplyv na chudnutie. Zameriame svoju pozornosť na zložky týchto húb, ktoré prispievajú k ich zdravotným výhodám, predostrieme aktuálne vedecké poznatky o ich úlohe pri regulácii hmotnosti a zistíme ďalšie súvisiace zdravotné prínosy.

Pozoruhodná Huba Reishi

Reishi, známa ako „huba nesmrteľnosti“ vo východnej medicíne, predstavuje fascinujúci druh funkčných húb, ktorý zaujal pozornosť výskumníkov i tradičných liečiteľov. Reishi má impozantný profil, ktorý sa v tradičnej medicíne ctí už stáročia.

Ako liečivá huba sa Reishi spája s mnohými potenciálnymi zdravotnými výhodami, od posilňovania imunitného systému až po možnú pomoc pri regulácii hmotnosti.

V rámci tradičnej medicíny sa často siahalo po tejto hube pre schopnosť vyrovnávať energie tela a zvyšovať celkovú vitalitu. Toto svedčí o mnohých zdravotných prínosoch huby Reishi a jej benefitoch pre celkové zdravie.

Odporúčame prečítať si aj článok: Reishi - Všetko čo treba vedieť

Nutričná sila Huby Reishi

Nutričná sila Huby Reishi

Huby Reishi prinášajú silný nutričný úder. Sú plné bioaktívnych zlúčenín, z ktorých každá prispieva jedinečným spôsobom k zdraviu prospešným výhodám. Ponorme sa hlbšie do základných živín a ich prínosov pre naše telo.

V hube Reishi zohrávajú významnú úlohu bohaté polysacharidy, hlavne tie označované ako polysacharidy Ganoderma lucidum. Štúdie naznačujú, že tieto polysacharidy môžu byť účinné pri regulácii hladiny cukru v krvi, čo je kľúčový faktor pre udržanie zdravej telesnej hmotnosti. Okrem toho sa predpokladá, že tieto zlúčeniny môžu mať pozitívny vplyv na podporu zdravia črevnej mikroflóry, pre náš vnútorný ekosystém prospešných baktérií. (1)

Okrem polysacharidov je Reishi bohatá na triterpenoidy, peptidoglykány a beta-glukány. Predpokladá sa, že tieto zlúčeniny spolupracujú synergicky a poskytujú rôzne zdravotné výhody. Môžu prispievať k riadeniu telesnej hmotnosti, regulácii hladiny cukru v krvi a možno aj zmierňovaniu účinkov metabolickej endotoxémie.

Ako pomáha Huba Reishi pri Chudnutí?

Problém OBEZITA

Obezita predstavuje výrazný zdravotný a stále sa zvyšujúci problém, postihujúci milióny ľudí na celom svete. Je to komplexný stav, charakterizovaný nadmernou hmotnosťou a nadmerným hromadením tuku v tele, čo môže viesť k rôznym zdravotným komplikáciám, vrátane vysokého krvného tlaku, metabolickým poruchám a problémom s pečeňou.

Hlavným koreňom tohto problému je často nevyvážená strava s vysokým obsahom tukov a nedostatok fyzickej aktivity. No a stres, to len ako keby všetko podčiarkne!

Prílišný príjem kalórií spojený so sedavým spôsobom života vytvára ideálne podmienky pre nárast hmotnosti. Tento vzrastajúci trend obezity má dôležité dôsledky nielen pre jednotlivca, ale aj pre celé spoločenstvo, vrátane nárastu nákladov na zdravotnú starostlivosť a zhoršenia kvality života.

Obezita nie je iba estetický problém, ale aj faktor, ktorý môže významne ovplyvniť celkové zdravie. Vysoký krvný tlak a metabolické poruchy sú len niektoré z komplikácií spojených s nadmernou hmotnosťou, ktoré môžu zvýšiť riziko vývoja srdcových ochorení a cukrovky. Poruchy pečene sú ďalším vážnym zdravotným rizikom spojeným s obezitou.

Reishi plus fyzická aktivita a strava

Riešenie problému obezity si vyžaduje komplexný prístup. To zahŕňa nielen úpravu stravy a zvýšenú fyzickú aktivitu, ale aj edukáciu o výžive a podporu pre zdravý životný štýl. Rôzne alternatívne prístupy, ako je napríklad využitie prírodných látok, ako sú polysacharidy z húb Reishi, sú predmetom výskumu s cieľom poskytnúť nové nástroje na boj proti obezite.

Celkovo je nevyhnutné, aby sme si uvedomili význam prevencie obezity a podporovali zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa vyváženú stravu a dostatočnú fyzickú aktivitu. To nielenže môže pomôcť zmierniť existujúce problémy s obezitou, ale tiež prispieva k celkovému zlepšeniu zdravia a pohody jednotlivcov a spoločnosti ako celku.

Reishi, spojenec pri Chudnutí

V snahe zvládnuť obezitu a udržať si zdravú váhu sa v tradičnej čínskej medicíne objavil nový potenciálny spojenec - medicinálna huba Reishi.

Môže táto liečivá huba predstavovať kľúčový prvok v boji proti nadmernému hromadeniu tuku?

Pozrime sa na mechanizmy, prostredníctvom ktorých by Reishi mohla prispieť k úspechu pri chudnutí.

Mechanizmy Reishi na Chudnutie

Potenciálne prínosy huby Reishi pri chudnutí možno vysledovať až k ich jedinečným zlúčeninám, najmä polysacharidom Ganoderma lucidum. Predpokladá sa, že tieto zlúčeniny majú niekoľko účinkov, ktoré by mohli prispieť k redukcii telesnej hmotnosti.

Regulácia hladiny cukru v krvi

Jedným zo spôsobov je regulácia hladiny cukru v krvi. Huba Reishi prispieva ku kontrole hladiny cukru v krvi, čo môže potenciálne pomôcť v boji proti inzulínovej rezistencii, ktorá je kľúčovým faktorom pri nadbytočnom príraste hmotnosti a obezite. Štúdie ukázali, že obézne zvieracie jedince, kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov, znížili inzulínovú rezistenciu po doplnení stravy o huby Reishi. Táto výhoda umožňuje Hube Reishi nielen prispievať pri riešení cukrovky, ale tiež udržiavať hladinu glukózy v krvi pod kontrolou. (2)

Výhody imunitného systému

Huba Reishi podporuje imunitný systém, ktorý môže zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti zápalu vyvolaného obezitou.

Priamy vplyv na tukové bunky

Zaujímavé je, že niektoré výskumy naznačujú, že huby Reishi môžu priamo ovplyvňovať tukové bunky, inhibujúc diferenciáciu adipocytov - proces, pri ktorom tukové bunky dozrievajú a ukladajú tuk. Tento účinok by mohol potenciálne zabrániť hromadeniu tuku a prispieť k redukcii telesnej hmotnosti. (3)

Zlepšenie zdravia čriev

Jedným z aspektov húb Reishi je ich potenciálny vplyv na črevnú mikroflóru. Črevná mikroflóra hrá kľúčovú úlohu v našom tráviacom systéme a celkovom zdraví, od imunitnej funkcie po reguláciu hmotnosti. Podporou zdravej črevnej mikroflóry môže huba Reishi prispieť k predchádzaniu zápalu vyvolanému metabolickou endotoxémiou, stavu spojenému s obezitou a zlým metabolickým zdravím. Okrem toho výskum z roku 2015 ukázal, že huby Reishi môžu urýchliť chudnutie zlepšením zdravia čriev. (4)

Odporúčame prečítať si aj článok: Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať

Reishi - Chudnutie - Vedecký pohľad

Vedecký pohľad na Reishi a Chudnutie

V rámci niekoľkých vedeckých štúdií bol preskúmaný potenciál húb Reishi na chudnutie, pričom ako model slúžili predovšetkým obézne myši. Tieto štúdie identifikovali, že Ganoderma lucidum má schopnosť redukovať obezitu v závislosti od dávky, pričom vyššie dávky vedú k výraznejšiemu zníženiu telesnej hmotnosti a hromadeniu tuku.

V jednom zaujímavom výskume boli obézne myši podrobené strave s vysokým obsahom tukov, následne však výskumníci doplnili ich stravu o huby Reishi. Výsledkom bolo výrazné zníženie telesnej hmotnosti, nižšie množstvo uloženého tuku v organizme a menšia hmotnosť pečene, čo naznačuje znížený stupeň stukovatenia pečene. Preukázalo sa zlepšené zdravie čriev s vyváženejšou črevnou mikroflórou, čo svedčí o pozitívnom vplyve na celkovú rovnováhu črevného prostredia. (5)

V ďalšej štúdii sa uvádza, že polysacharidy z Reishi prispeli k redukcii prírastku hmotnosti, zdôrazňujúc tak možnú spojitosť medzi Ganoderma lucidum a úbytkom obezity. Okrem toho sa zistilo, že polysacharidy v hube Reishi môžu znížiť krvný tlak u obéznych zvierat, čo predstavuje ďalší potenciálny prínos pre ľudí trpiacich obezitou. (6)

Existujú aj sľubné dôkazy zo štúdií na ľuďoch. Napríklad, štúdia na obéznych jednotlivcoch preukázala priaznivé účinky suplementácie hubou Reishi, vrátane zlepšenia inzulínovej rezistencie a celkového zdravia čriev.

Huba Reishi, jedna z najuznávanejších funkčných húb, vyniká ako cenný spojenec v boji proti obezite a v snahe o chudnutie. Jej schopnosť podporovať zdravú váhu, regulovať hladinu cukru v krvi a prispievať k zdraviu čriev ju radí medzi hodnotné doplnky na ceste k dosiahnutiu optimálnej fyzickej kondície.

Avšak, ako pri každom doplnku zdravia, odporúča sa jeho užívanie v kombinácii s vyváženou stravou a pravidelným cvičením.

Nepodľahnite klamlivým sľubom rýchleho chudnutia bez úsilia. Skutočný úspech prichádza so systematickým prístupom, a to aj v prípade, keď vás motivuje podpora prírodných doplnkov ako je huba Reishi.

Stále je to o Vás a o tom, že dokážete všetko v čo veríte!

Odporúčame prečítať si aj článok: Reishi: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Reishi ponúka ešte viac ako len Chudnutie

Imunitný posilňovač

Huba Reishi nie je len potenciálnym spojencom pri chudnutí, ale aj silným prostriedkom na posilnenie imunitného systému. V tradičnej čínskej medicíne sa využíva stáročia na boj proti chorobám a posilnenie odolnosti organizmu.

Spojenec srdca

Má schopnosť regulovať krvný tlak. V diétach s vysokým obsahom tukov, vedúcich k obezite a problémom srdca, je huba Reishi cenným doplnkom pre udržanie zdravia srdca. (7)

Cukor pod kontrolou

Huba Reishi môže pomocou regulácie hladiny cukru v krvi pomôcť zvládnuť inzulínovú rezistenciu spojenú s obezitou. Udržiavanie stabilnej hladiny cukru je kľúčom nielen pre kontrolu hmotnosti, ale aj pre celkové zdravie.

S hubami Reishi môže byť udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi  na dosah. 

Duševné zdravie

Výhody húb Reishi sa nezastavujú pri fyzickom zdraví. Aj keď je treba ďalší výskum, ukazuje sa, že Ganoderma lucidum môže pozitívne ovplyvniť stres a úzkosť, zlepšiť spánok a prispieť k celkovému duševnému blahu. Je to komplexný prístup k zníženiu hmotnosti a pohode.

Chudnutie s Reishi - Rovnovaha

Hľadanie rovnováhy

Hľadanie rovnováhy na ceste chudnutím nemôže byť podceňované. V dobe, kedy sú populárne rýchle riešenia a „magické“ pilulky na chudnutie, je kľúčové si pripomínať základnú úlohu zdravého životného štýlu.

Vyvážená strava, bohatá na rôzne živiny, nie je len kľúčom k udržaniu telesnej hmotnosti a prevencii priberania, ale môže aktívne prispieť k redukcii telesného tuku.

Pravidelný pohyb nie je len účinný pri chudnutí, ale tiež prispieva k celkovej pohode a môže pomôcť zmierniť inzulínovú rezistenciu.

Tieto aspekty sú vzájomne prepojené a vytvárajú prostredie, v ktorom vaše telo môže prosperovať a zdravo schudnúť = zdravo žiť.

Aj keď potenciál Ganoderma lucidum pri znižovaní obezity a vplyv suplementácie Reishi na črevnú mikroflóru môžu byť fascinujúce, je dôležité si uvedomiť, že huba Reishi je doplnkom a nie náhradou.

Pridanie extraktu Reishi do stravy môže prispieť k zníženiu telesnej hmotnosti, ale jeho optimálny účinok sa dosahuje v kombinácii s vyváženou stravou a pravidelným cvičením.

Je to podporný nástroj v boji proti priberaniu a tuku, nie však zázračný riešiteľ. Úloha huby Reishi na ceste chudnutím spočíva v tom, že posilňuje a podporuje úsilie, ktoré už vynakladáte.

Huba Reishi môže aktívne podporovať prirodzené mechanizmy vášho tela pri regulácii hmotnosti, avšak nie sama osebe. Je to spoluhráč, pripravený zvýšiť vaše úsilie. Efektívne chudnutie je proces zmeny životného štýlu, nie okamžité riešenie.

Čo na záver?

Od svojich koreňov v tradičnej čínskej medicíne až po moderné vedecké štúdie zdôrazňujúce jej potenciálny vplyv na inzulínovú rezistenciu, črevnú mikroflóru a telesnú hmotnosť, je presvedčivý dôvod zaradiť hubu Reishi do zdravého životného štýlu.

Umožnite hubám Reishi byť súčasťou zmeny a sledujte, ako prispievajú k celkovému zdraviu, pohode a kráse. Benefiton huby Reishi je jej anti-aging účinok a podpora dlhého života.

Vaše zdravie a pohoda sú komplexným obrazom, nie iba číslami na váhe. Každý malý krok smerom k zdravšiemu životnému štýlu, či už ide o pravidelnú prechádzku, výber vyváženej stravy alebo pridanie Reishi do stravy, prispieva k celkovému zlepšeniu vašej pohody. Nezabúdajte, že zmeny vyžadujú čas a trpezlivosť.

Cesta k optimálnemu zdraviu je skôr maratónom ako šprintom, ale vždy stojí za tú námahu.

Odporúčame prečítať si aj článok: Chudnutie s Vitálnymi alebo Medicinálnymi Hubami

V našom obchode ponúkame Reishi kapsuly extrakt a Reishi tinktúru.

 

 

Zdroje:

  1. Juan Hu, Wensheng Pang, Jinlong Chen, Shaowei Bai, Zhenzhu Zheng, Xiaohua Wu, Hypoglycemic effect of polysaccharides with different molecular weight of Pseudostellaria heterophylla, 2013 Oct, doi: 10.1186/1472-6882-13-267, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3853478/
  2. Katarzyna Wińska,Wanda Mączka, Klaudia Gabryelska, Małgorzata Grabarczyk, Mushrooms of the Genus Ganoderma Used to Treat Diabetes and Insulin Resistance, 2019 Nov, doi: 10.3390/molecules24224075, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891282/
  3. Anita Thyagarajan-Sahu, Brandon Lane, Daniel Sliva, ReishiMax, mushroom based dietary supplement, inhibits adipocyte differentiation, stimulates glucose uptake and activates AMPK, 2011 Sep, doi: 10.1186/1472-6882-11-74, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21929808/
  4. Chih-Jung Chang, Chuan-Sheng Lin, Chia-Chen Lu, Jan Martel, Yun-Fei Ko, David M Ojcius, Shun-Fu Tseng, Tsung-Ru Wu, Yi-Yuan Margaret Chen, John D Young, Hsin-Chih Lai, Ganoderma lucidum reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota, 2015 Jun, doi: 10.1038/ncomms8489, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26102296/
  5. Chih-Jung Chang, Chuan-Sheng Lin, Chia-Chen Lu, Jan Martel, Yun-Fei Ko, David M. Ojcius, Shun-Fu Tseng, Tsung-Ru Wu, Yi-Yuan Margaret Chen, John D. Young, Hsin-Chih Lai, Ganoderma lucidum reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota, 2015 Jun, doi: 10.1038/ncomms8489, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4557287/
  6. Tingting Sang, Chengjie Guo, Dandan Guo, Jianjun Wu, Yujie Wang, Ying Wang, Jiajun Chen, Chaojie Chen, Kaikai Wu, Kun Na, Kang Li, Liu Fang, Cuiling Guo, Xingya Wang, Suppression of obesity and inflammation by polysaccharide from sporoderm-broken spore of Ganoderma lucidum via gut microbiota regulation, 2021 Mar, doi: 10.1016/j.carbpol.2020.117594, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33483079/
  7. Oleg B Shevelev, Alisa A Seryapina, Evgenii L Zavjalov, Lyudmila A Gerlinskaya, Tatiana N Goryachkovskaya, Nikolay M Slynko, Leonid V Kuibida, Sergey E Peltek, Arcady L Markel, Mikhail P Moshkin, Hypotensive and neurometabolic effects of intragastric Reishi (Ganoderma lucidum) administration in hypertensive ISIAH rat strain, 2018 Mar, doi: 10.1016/j.phymed.2018.01.013, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29519314/