Chudnutie s Vitálnymi alebo Medicinálnymi Hubami

Chudnutie s Vitálnymi alebo Medicinálnymi Hubami

Huby môžu hrať kľúčovú úlohu pri chudnutí vďaka ich nízkemu obsahu kalórií, vysokému obsahu vlákniny a uspokojujúcemu charakteru. Ich jedinečná kombinácia bielkovín, vitamínov, minerálov a antioxidantov navyše môže podporiť zdravú výživu.

Svojou všestrannosťou sa huby ľahko začlenia do rôznych jedál, čo potenciálne prispieva k celkovému zníženiu príjmu kalórií a teda aj chudnutiu. Taktiež obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť metabolizmus.

Vitálne, alebo ak chcete medicinálne huby s chudobným obsahom kalórií, ako sú Hericium, Čaga, Reishi, alebo Coriolus, Maitake či také Shitake, nie len dodávajú potrebnú energiu pre cvičenie, ale môžu tiež zohrávať úlohu pri podpore chudnutia s cieľom zbaviť sa obezity.

Je dôležité si uvedomiť, že huby by mali byť súčasťou vyváženej stravy a zdravého životného štýlu pre efektívne chudnutie, ale nemali by byť jediné.

Zahrnutie medicinálnych húb do svojej stravy môže nielen skrátiť časový rámec chudnutia, ale tiež pomôcť zabrániť opätovnému priberaniu na váhe.

Pozrieme sa na výhody, ktoré každá z týchto húb ponúka s cieľom uľahčiť proces chudnutia, ale pozrime sa aj na to čo to vlastne je obezita a prečo je nebezpečná.

Fascinujúci svet húb

Svet vitálnych húb je pestrý a ponúka rôzne tvary a veľkosti, dokonca tvorí širokú skupinu s tisíckami druhov, ktoré obývajú rôzne oblasti - od hlbokých lesov až po naše domáce záhrady.

Niekedy sa stretávame s divými hubami, ktoré sú prírodnými pokladmi, napríklad taká hľuzovka, no väčšina jedlých húb sa pestuje v kontrolovaných prostrediach s cieľom zabezpečiť ich bezpečnosť a vysokú kvalitu.

Nájdeme ich aj v bežných obchodoch, no sú aj také, ktoré sú vysoko cenené pre svoje zdravotné benefity - vitálne, medicinálne, liečivé huby, alebo ako sme ich zvykli volať medicinálne funkčné huby.

V hľadaní lesných húb je dôležité byť obozretný ohľadom možnosti priberania na váhe, keďže niektoré z nich môžu byť toxické. Je preto vždy bezpečnejšie uprednostňovať overené jedlé druhy, aby sme mohli využívať zdravotné prínosy húb bez rizika.

Nutričné podklady

Nutričné poklady

Huby sú neoceniteľným zdrojom výživy, pretože majú nízky obsah kalórií, čo ich robí ideálnym jedlom pre tých, ktorí sa snažia dosiahnuť nižšiu hmotnosť. Typická porcia húb navyše obsahuje značné množstvo vlákniny, ktorá nielenže podporuje trávenie, ale aj prispieva k udržaniu zdravej váhy tým, že poskytuje pocit sýtosti.

Navyše sú huby pokladmi základných vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré sú kľúčové pre udržanie optimálneho zdravia a pohody. Niektoré druhy, ako napríklad Maitake, sú bohaté aj na minerály, ako je draslík, ktorý hrá dôležitú úlohu pri regulácii hladiny inzulínu, čo je kritický faktor v procese udržiavania správnej hmotnosti.

Medicinálne Huby nabité živinami

Huby predstavujú viac než len zdroj vitamínov a minerálov. Sú bohaté na bioaktívne zlúčeniny, ktoré ponúkajú rozsiahle zdravotné výhody. Napríklad medicinálne huby Hericium sú známe svojím potenciálnym vplyvom na kognitívne schopnosti a imunitný systém.

Rôzne druhy medicinálnych húb, ako napríklad Hericium a Maitake, boli predmetom vedeckých štúdií, ktoré ukazujú na ich potenciálne prínosy od posilňovania imunitnej funkcie až po podporu procesu chudnutia. Pravidelná konzumácia týchto húb ako súčasť vyváženej stravy môže preto prispieť k dosahovaniu cieľov pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, a zároveň zlepšiť celkové zdravie. Jedálniček na chudnutie by určite mal tieto huby obsahovať.

Sú huby vhodné na Chudnutie?

Jednou z výrazných výhod zaradenia húb do jedálnička zameraného na chudnutie je ich nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. Táto dvojaká povaha umožňuje hubám pomáhať udržiavať nízky denný príjem kalórií, čo je nevyhnutné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť a zabrániť priberaniu.

Vzhľadom k tomu, že potraviny bohaté na vlákninu, ako sú huby, sú súčasťou vášho stravovacieho režimu, môže to výrazne prispieť k pocitu sýtosti, znížiť sklony k prejedaniu sa a podporiť efektívnejšie riadenie telesnej hmotnosti.

Sýtiaci účinok húb nespôsobuje len ich obsah vlákniny. Výskumy ukazujú, že bielkoviny obsiahnuté v hubách môžu taktiež prispieť k dlhšiemu pocitu sýtosti. Tým pádom môžu pomôcť obmedziť túžbu po jedle medzi hlavnými jedlami, čo je častým faktorom priberania na váhe. (1)

Tieto poznatky naznačujú, že začlenenie húb do stravy alebo užívanie hubových doplnkov, ako sú napríklad doplnky Hericium či Reishi, môže efektívne prispieť k procesu chudnutia.

Pozitívny vplyv na metabolizmus

Potenciál medicinálnych húb na podporu chudnutia prevyšuje nielen ich nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. Výskumy odhalili, že určité zlúčeniny nachádzajúce sa v hubách pozitívne ovplyvňujú metabolizmus. Napríklad ukázali, že užívanie Hericia, viedlo k zníženiu hmotnosti pečene a zlepšeniu metabolizmu lipidov.

Dôkazy naznačujú, že niektoré vitálne huby môžu prispieť k zníženiu hladiny cukru v krvi a zlepšeniu inzulínovej rezistencie. Huby, ako napríklad Reishi bojujú proti cukrovke, znižujú hladinu glukózy v krvi a čelia inzulínovej rezistencii. Toto je zásadné, keďže inzulínová rezistencia často súvisí s nárastom hmotnosti a problémami, vrátane vysokého krvného tlaku.

Významné je aj to, že niektoré druhy húb môžu pozitívne ovplyvňovať zdravie čriev a podporovať rozvoj črevnej mikroflóry, teda spoločenstva mikroorganizmov v našom čreve. Tento vplyv môže mať dôsledky na trávenie a absorpciu živín, čo môže viesť k úbytku hmotnosti.

Navyše, huby sú prirodzeným zdrojom vitamínu D, keď sú vystavené slnečnému žiareniu. Nedostatok vitamínu D je spojený s nárastom hmotnosti a chronickým zápalom, čo podčiarkuje dôležitosť udržiavania primeraných hladín pre reguláciu hmotnosti. Prečo, ale vniká obezita a aké sú jej nástrahy si povieme teraz.

Chudnutie problém obezita

Obezita ako ochorenie

Obezita je vážna choroba, ktorá sa v ostatných rokov stáva pandémiou. Je to komplexné ochorenie, ktorého spoločným ukazovateľom je nadmerné množstvo telesného tuku.

Tento problém však nie je problémom len fyzického charakteru, ale aj mentálneho, duševného, sociálneho, ekonomického a ekologického. Už dávno to nie je len problém dospelých, ale aj detí :-(.

Tento patologický jav sa však úzko spája s rizikom iných ochorení a  zdravotných problémov, od srdcovo-cievnych ochorení cez cukrovku, vysoký krvný tlak, infarkty či iné metabolické ochorenia až po niektoré druhy rakoviny. Spúšťačom môže byť aj depresia, demencia a iné mentálne a duševné poruchy.

Základné stupne obezity podľa BMI

Najznámejší spôsob, ako klasifikovať obezitu a nadváhu, je index, ktorý zohľadňuje hmotnosť a výšku. Hovoríme o BMI (body mass index, index telesnej hmotnosti).

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť obezite a jej komplikáciám, je prevencia. Dôležité je mať sebareflexiu a zamerať pozornosť na seba. Mať sa rád, vedieť si urobiť radosť, vedieť sa pochváliť.

Zdravý životný štýl to nie je len strava a pohyb, je potrebné sa vedieť sám správne nastaviť vo svojej hlave, bez toho byť sám sebou a bojovať s prípadnými problémami to nejde.

Medicinálne Huby pre Zdravé Chudnutie

Chudnutie Huby Hericium čerstvé

HERICIUM (Lion´s Mane)

Doplnky stravy Hericium (lat. Hericium erinaceus, slovensky Korálovec ježovitý) sú hlavne známe svojimi výhodami pre podporu pamäte a mozgu, no môžu naviac efektívne prispieť k riadeniu hmotnosti a chudnutiu. Táto huba sa vyznačuje nízkym obsahom kalórií, iba 35 kalórií na 100-gramovú porciu. Vysoký obsah bielkovín v Hericiu zase pomáha zmierniť nočné občerstvovanie a túžbu po jedle, čím napomáha udržiavať zdravú váhu.

Vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny podporuje Hericium aj proces chudnutia, pretože prispieva k dlhodobejšiemu pocitu sýtosti. Okrem toho vláknina podporuje pestrosť črevnej mikroflóry, čo sa spája s celkovými zlepšeniami zdravia a nižším rizikom tvorby brušného tuku.

Huba Hericium patrí medzi vzácne potraviny, ktoré nie len bojujú proti stresu a úzkosti, ale majú aj pozitívny vplyv na proces chudnutia. Štúdie ukazujú, že užívanie Hericium erinaceus pred spaním môže viesť k lepšej kvalite spánku, potlačeniu chuti na jedlo a poskytnutiu potrebnej energie na fyzickú aktivitu.

Odporúčame prečítať si aj článok: Na ceste Chudnutím s Hericiom

Účinky Proti Obezite

Výskum huby Hericium odhalil jej potenciálne účinky proti obezite. Štúdie vitálnych húb, preukázali, že môžu znížiť prírastok hmotnosti a zvýšiť metabolizmus živočíšnych tukov. (2) (3)

Doplnky výživy, ako extrakty z Hericia, umožňujú pohodlný spôsob začlenenia tohto výživového zdroja do vašej každodennej rutiny.

ČAGA

Huby Čaga či Chaga (lat. Inonotus obliquus, slovensky Ryšavec šikmý) sú považované za pokladnice antioxidantov so silnými účinkami proti starnutiu a vlastnosťami, ktoré podporujú imunitný systém. Okrem toho niektoré štúdie naznačujú, že Čaga bojuje proti rakovine.

Po pridanej hodnote pre zdravie medicinálne huby pokračujú aj v podpore chudnutia. Znižujú chuť do jedla a zvyšujú pocity sýtosti prostredníctvom pomalého trávenia. Nielenže majú vysoký obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov, ale Čaga sa vyznačuje aj vysokým obsahom vlákniny. Táto vláknina nielen kŕmi prospešné črevné baktérie, ale tiež prispieva k zmenšovaniu porcií jedla a predchádza zbytočnému prejedaniu sa.

Čaga je adaptogénna huba, ktorá redukuje produkciu kortizolu v ľudskom tele. Kortizol, stresový hormón, je často spojený so zvyšovaním rizika obezity v dôsledku prejedania sa a podporuje túžbu po kaloricky bohatých jedlách.

Svoje benefity pri chudnutí má aj Čaga čaj. Môže zvýšiť hladinu energie, čo môže pomôcť zlepšiť vytrvalosť a fyzickú výkonnosť, čím sa podporuje aktívnejší životný štýl. V spojení s vyváženou stravou a pravidelným cvičením môže byť konzumácia Čaga čaju prospešným doplnkom k chudnutiu.

Odporúčame prečítať si aj článok: Na ceste Chudnutím s Čaga Čajom

Chudnutie Huba Maitake na tanieri

MAITAKE

Huby Maitake (lat. Grifola frondosa, slovensky Trsovnica lupeňovitá) vynikajú svojím nízkym obsahom kalórií a sacharidov, čo prispieva k udržiavaniu deficitu kalórií v tele a podporuje proces chudnutia.

V surovej forme huby Maitake obsahujú 2,7 gramu vlákniny na 100 gramov. Vláknina v týchto hubách vás zasýti, eliminujúc potrebu maškrtiť a zabraňujúc pridávaniu nadbytočných kalórií do vášho tela.

Okrem toho vláknina poskytuje potravu pre prospešné črevné mikróby, udržiavajúc tak váš črevný mikrobióm v zdravom stave. Zdravá mikrobiota je známa tým, že bráni priberaniu na váhe a podporuje proces chudnutia.

Výskum ukazuje, že Maitake môže pozitívne ovplyvniť úbytok hmotnosti prostredníctvom regulácie chuti do jedla, zvýšenia metabolizmu a pozitívneho vplyvu na metabolizmus lipidov.

Záver štúdie znel - Extrakt z Maitake vedie k zníženiu hmotnosti prostredníctvom redukcie akumulácie viscerálneho tuku.

Hoci tvrdenia o účinkoch medicinálnej huby Maitake môžu znieť zázračne, je kľúčové preniknúť hlbšie a pochopiť, prečo a ako táto špecifická huba môže byť tak prospešná v procese chudnutia. V ceste k zdravšiemu životnému štýlu je nevyhnutné vyhnúť sa módnym trendom a namiesto toho počúvať aj svoje telo. (4)

Odporúčame prečítať si aj článok: Na ceste Chudnutím s Maitake

REISHI

Okrem účinkov v boji proti oxidačnému stresu poukazuje výskum na to, že huby Reishi (lat. Ganoderma lucidum, slovensky Leskokôrovka hnedočervená, alebo Leskokôrovka lesklá) ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry a podporujú rast črevných baktérií, ktoré prispievajú k procesu chudnutia. Navyše, doplnky s Reishi efektívne bojujú proti nahromadeniu telesného tuku, zvyšujú citlivosť na inzulín a znižujú riziko vzniku cukrovky. (5)

Reishi prispieva aj k regulácii chuti do jedla, zabraňuje prejedaniu a umožňuje udržať dlhodobý pocit sýtosti. Elimináciou hladu medzi jedlami táto výnimočná superpotravinová huba odstraňuje nutkanie k zahryznutiu si do nezdravých jedál, ktoré často vedú k nadbytočnej telesnej hmotnosti.

Reishi je fascinujúca huba, ktorá účinne bojuje proti únave. Poskytuje telu potrebnú energiu na zvládanie každodenných aktivít a umožňuje udržať pravidelnú návštevu telocvične, čím podporuje proces chudnutia.

Dôležité je si však uvedomiť, že Huby Reishi nie sú samostatným riešením pre chudnutie. Ich začlenenie do vyváženej stravy a pravidelné cvičenie sú skôr kľúčovými faktormi, ktoré môžu prispieť k celkovému zlepšeniu pohody a podpore chudnutia.

Odporúčame prečítať si aj článok: Na ceste Chudnutím s Reishi

CORIOLUS

Huby Coriolus, (Trametes versicolor, lat. Coriolus versicolor, slovensky Trúdnikovec pestrý) sú bohaté na beta-glukány - druh vlákniny, ktorý podporuje chudnutie. Tieto beta-glukány regulujú metabolizmus tým, že spomaľujú vstrebávanie sacharidov, čo v konečnom dôsledku môže znížiť hladinu cukru v krvi a minimalizovať ukladanie tukov. Navyše, beta-glukány majú potenciál znižovať chronický zápal v tele, čo môže prispieť k regulácii telesnej hmotnosti.

Okrem toho má Coriolus vysoký obsah rôznych živín, ktoré podporujú metabolizmus a podporujú spaľovanie tukov. Príkladom sú probiotiká obsiahnuté v tejto hube, ktoré môžu podporiť rozmnožovanie prospešných baktérií v našom čreve. Týmto spôsobom prispievajú nielen k zdraviu tráviaceho systému, ale tiež pomáhajú pri liečbe syndrómu deravého čreva, čo môže byť ďalším pozitívnym faktorom v procese chudnutia.

Odporúčame prečítať si aj článok: Na ceste Chudnutím s Coriolusom

Chudnutie - strava, fyzická aktivita - pestrosť a vyváženosť

Pestrosť a vyváženosť

Aj keď majú huby skvelé vlastnosti, dôležitá je rovnováha a pestrosť pre dosiahnutie zdravej výživy. Nadmerná konzumácia akejkoľvek potraviny,  môže viesť k nutričnej nerovnováhe. Toto by mohlo narušiť akýkoľvek pokus schudnúť, spôsobiť nežiaduce priberanie na váhe alebo dokonca negatívne ovplyvniť iné aspekty zdravia, ako sú hladiny cukru v krvi a inzulínová rezistencia.

Vysoký obsah živín v hubách môže posilniť imunitný systém, podporiť duševné zdravie, pomôcť udržať normálny krvný tlak a prispievať ku kontrole chronického zápalu. Avšak je dôležité nespoliehať sa pri chudnutí len na huby alebo na konkrétny doplnok a už vôbec nie na tabletky na chudnutie.

Zmeny v stravovaní by mali byť kombinované s aktívnym životným štýlom a pravidelným cvičením, aby vytvorili holistický prístup k chudnutiu a celkovému zdraviu.

No a zdravé JA - je šťastné JA.

Pamätajte si slová odborníka Maroša Molnára (tréner a človek so srdcom pomáhať ľuďom): „Človek má prijímať jedlo, aby mal energiu. To neznamená, že sa má prejedať. Jedlo je náš zdroj energie a my z neho máme mať radosť a máme ho mať dostatočne vyvážené. Veľa jedla mám nepomôže, ale naopak“.

Aj keď je proces chudnutia bezpochyby náročný, môže byť výrazne zjednodušený pomocou pridania húb do svojho stravovania. Huby Hericium, Maitake, Čaga aj Reishi a Coriolus, zohrávajú kľúčovú úlohu v regulácii metabolizmu tukov vďaka ich nízkemu obsahu kalórií, vysokému obsahu vlákniny, betaglukánov a bielkovín. Týmto spôsobom vás udržia dlhšie sýtymi, minimalizujúc túžbu po nezdravých občerstveniach, ktoré by mohli ohroziť vaše úsilie o chudnutie.

Balíček SLIM BODY

Balíček SLIM BODY za zvýhodnenú cenu

Správnym krokom na ceste chudnutím môže byť aj balíček s benefitmi na chudnutie pod názvom SLIM BODY, ktorý sme pre vás na základe našich skúseností pripravili. Spolu s darčekom, obsahuje výber extraktov z vitálnych húb (Maitake, Hericium, Čaga Čaj a vitamín C), ktoré navzájom spolu dobre spolupracujú a podporujú metabolizmus.

V prípade, že nemáte prístup k čerstvým hubám, môžete využiť hubové extrakty z tohto balíčka, ktoré môžete pridávať do svojej rannej kávy, predtréningového smoothie alebo začleniť do svojich receptov na chudnutie či pri príprave zdravej chutnej večere.

 

Zdroje:

  1. Francis Ayimbila, Suttipun Keawsompong, Nutritional Quality and Biological Application of Mushroom Protein as a Novel Protein Alternative, 2023 Apr, doi: 10.1007/s13668-023-00468-x, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10088739/
  2. Won-Sik Choi, Young-Sun Kim, Byeoung-Soo Park, Jang-Eok Kim, Sung-Eun Lee, Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats, 2013 Jun, doi: 10.5941/MYCO.2013.41.2.94, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714447/
  3. Kumar Ganesan, Baojun Xu, Anti-Obesity Effects of Medicinal and Edible Mushrooms, 2018 Nov, doi: 10.3390/molecules23112880, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278646/
  4. Paula Aranaz, Adriana Peña, Ariane Vettorazzi, María José Fabra, Antonio Martínez-Abad, Amparo López-Rubio, Joan Pera, Javier Parladé, Massimo Castellari, Fermín I. Milagro, Carlos J. González-Navarro, Grifola frondosa (Maitake) Extract Reduces Fat Accumulation and Improves Health Span in C. elegans through the DAF-16/FOXO and SKN-1/NRF2 Signalling Pathways, 2021 Nov, doi: 10.3390/nu13113968, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620745/
  5. Chih-Jung Chang, Chuan-Sheng Lin, Chia-Chen Lu, Jan Martel, Yun-Fei Ko, David M. Ojcius, Shun-Fu Tseng, Tsung-Ru Wu, Yi-Yuan Margaret Chen, John D. Young, Hsin-Chih Lai, Ganoderma lucidum reduces obesity in mice by modulating the composition of the gut microbiota, https://doi.org/10.1038/ncomms8489, https://www.nature.com/articles/ncomms8489