Coriolus: Zdravie a harmónia

Coriolus: Zdravie a harmónia

"Coriolus u nás trúdnikovec pestrý - kľúč k lepšiemu zdraviu a vyváženému životu"

Stáročia výskumných štúdií potvrdzujú obrovský potenciál niektorých húb pre zlepšenie fyzického a duševného zdravia. Tieto "funkčné huby", sú využívané v tradičnej medicíne odpradávna na riešenie rôznych zdravotných problémov.

Výhody huby Coriolus, známej aj ako morčací chvost, sú dôkladne zdokumentované v histórii a modernej vedeckej literatúre. V prírode sa huby Coriolus hojne vyskytujú na odumretých polenách. Pre mnohé kultúry boli tieto huby prirodzeným liekom.

V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na rôzne zdravotné výhody huby Coriolus a najmä ako táto huba podporuje imunitný systém. Huba Coriolus obsahuje veľa beta-D-glukánov a ďalšie bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie.

Čo sú vlastne "morčacie chvostové huby"?

Huba Coriolus, známa aj pod vedeckými názvami Trametes versicolor, Coriolus versicolor alebo Polyporus versicolor, získala svoj názov pre svoj charakteristický vzhľad: ploché, viacfarebné krúžky huby, ktoré pripomínajú - áno, uhádli ste správne - morčacie chvosty. V Číne ju nazývajú yún zhī (云芝), čo znamená "mraková huba", a v Japonsku sa jej hovorí kawaratake, čo znamená "huba na brehu rieky".

Prečo sa veda zaoberá výhodami huby Coriolus?

Táto huba obsahuje široké spektrum primárnych a sekundárnych zlúčenín. Sekundárne zlúčeniny, ako sú fenolové kyseliny, flavonoidy a terpenoidy, majú liečivé účinky. Vedci identifikovali 38 rôznych fenolových zlúčenín v tejto hube, vrátane kvercetínu a baicaleínu. Kvercetín a baicaleín sú zaujímavé zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú aj v iných rastlinách a na ich výskum sa kladie veľký dôraz.

Dve kľúčové zlúčeniny

Coriolus je všeobecne známy svojimi polysacharidmi viazanými na proteíny, ktoré sú tiež známe ako polysacharidy-proteíny (PSP).

V štúdiách boli identifikované a dôkladne zdokumentované dve aktívne zlúčeniny. Sú to dva na proteíny viazané polysacharidy PSK a PSP, ktoré sú modifikátormi biologickej odpovede.

PSK je tiež známy ako polysacharid-K, polysacharid-Kureha alebo krestín.

PSK a PSP môžu ovplyvniť imunologické parametre použitím rôznych mechanizmov, najmä pri nádorových poruchách. Podľa štúdií takto PSK zvyšuje telu vlastnú schopnosť kontrolovať rast nádorov, zlepšuje aktivitu leukocytov a prirodzených zabijáckych buniek a ovplyvňuje produkciu kľúčových cytokínov. Navyše sa zdá, že tak PSK, ako aj PSP hrajú dôležitú antimetastatickú úlohu a znižujú vedľajšie účinky rádioterapie a chemoterapie.

V predklinických aj klinických štúdiách sa preukázalo, že stimulujú imunitný systém. (1)

O krok vždy pred nami

PSP obsiahnutí v Corioluse bol schválený úradom a klinicky sa používa v Japonsku a Číne od 70. rokov minulého storočia. PSP pomáha pri zlepšovaní prežitia a kvality života u pacientov trpiacich rakovinou, hepatopatiou (metabolická porucha, pri ktorej dochádza k stukovateniu pečene), hyperlipidémiou (zvýšená hladina tukov v krvi) , chronickou bronchitídou a inými komplexnými ochoreniami.

Zdravotné výhody huby CORIOLUS

Zdravotné výhody huby Coriolus

Praktici tradičnej medicíny, najmä tí v Ázii, používajú Coriolus po tisícročia. Podľa záznamov v Bencao Gangmu (zborník Materia Medica) od Li ShiZhena, huba poskytovala výhody pre zdravie a dlhý život, ak sa pravidelne konzumovala. 

Niektoré z tradičných spôsobov použitia Coriolusu zahŕňajú:

  • odstránenie toxínov
  • zvýšenie energie
  • odstránenie prebytočnej tekutiny
  • posilnenie orgánov zodpovedných za imunitný systém
  • podpora funkcie pečene, pľúc a sleziny 

Niektoré stavy, ktoré profitujú z používania Coriolusu, zahŕňajú kašeľ, dýchacie ťažkosti, hemoroidy ,metabolické poruchy aj bolesti kĺbov. (2)

V konvenčnej medicíne sa Coriolus využíva na podporu imunitného systému ľudí s oslabenou imunitou. Výskum uskutočnený in vitro naznačuje, že Coriolus má silné antioxidačné vlastnosti a môže chrániť DNA pred poškodením voľnými radikálmi. (3)

Aké benefity nám prináša Coriolus?

  • Má adaptogénne vlastnosti
  • Podporuje imunitný systém
  • Podporuje zdravú reakciu na zápal
  • Chráni DNA pred poškodením
  • Podporuje zdravie čriev (prebiotické účinky na črevá)
  • Podporuje zdravie pečene
  • Zlepšuje športový výkon
  • Môže podporovať rovnováhu krvného cukru
  • Výhody pre domácich miláčikov

Coriolus je adaptogénna huba

Nie je žiadnym prekvapením, že v dnešnej dobe čelíme vyššej úrovni stresu ako kedykoľvek predtým a to aj bez vedeckého výskumu. 

Rovnako ako iné funkčné huby, Coriolus je silným adaptogénom. Tieto adaptogény nám pomáhajú prispôsobiť sa rôznym typom stresových faktorov, s ktorými sa môžeme stretnúť, či už ide o fyzikálne, biologické alebo chemické stresory. 

Adaptogény interagujú s osou hypotalamus-hypofýza-nadobličky (HPA), aby pomohli stabilizovať hladinu kortizolu pri strese a pomohli telu opäť dosiahnuť rovnováhu.

Coriolus a imunitný systém

Bioaktívne zlúčeniny v Corioluse môžu mať silné imunostimulačné účinky. Coriolus zvyšuje vrodenú aj adaptívnu imunitnú odpoveď, prvú a druhú líniu obrany tela.

Predklinické štúdie ukazujú, že polysacharidy z morčacieho chvosta môžu indukovať proliferáciu T aj B buniek. (4) (5) (6)

Polysacharidy v Coriolus majú osobitnú dôležitosť, pokiaľ ide o aktiváciu prirodzených zabijáckych buniek. V prípade oxidatívneho stresu, kedy je aktivita týchto buniek narušená a je vytvorené vysoké množstvo voľných radikálov, PSK z Coriolus zasiahne do procesov imunocytov a pôsobí rovnako ako antioxidačný superoxid dismutáza. Podľa klinických štúdií Coriolus môže zdvojnásobiť počet prirodzených zabijáckych buniek v priebehu niekoľkých týždňov.

Tieto zistenia naznačujú, že užívanie Coriolusu je bezpečný spôsob, ako zvýšiť imunitnú odpoveď u ľudí s oslabenou imunitou. (7)

Coriolus v kombinácii s Reishi, ukazuje ešte väčšie možnosti ako pomôcť imunitnému systému. (8)

Coriolus podporuje zdravú zápalovú reakciu

Výskum ukazuje, že vyhýbanie sa oxidačnému stresu a podpora zdravej zápalovej reakcie sú dve z najdôležitejších vecí, ktoré môžeme urobiť pre udržanie zdravého tela, najmä keď starneme.

Niektorí vedci si myslia, že účinok Coriolusu na zápalové reakcie môže dokonca pomôcť chrániť mozog, keď starne. (9)

Coriolus podporuje zdravie čriev

Treba si uvedomiť, že celkové zdravie nášho tela je výrazne ovplyvňované zdravím našich čriev. Zloženie mikorganizmov v našom tráviacom systéme má vplyv na širokú škálu aspektov, od procesu trávenia až po naše kognitívne funkcie.

Betaglukány obsahujú väzby, ktoré naše tráviace enzýmy nedokážu rozložiť. Veľké nerozložiteľné glykány nemôžu prejsť tráviacim traktom a zostávajú tam, kým nebudú využité alebo vylúčené.

To znamená, že beta-glukány môžu predstavovať potenciálny zdroj prebiotík, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu zdravia a zloženia črevnej mikroflóry.

Polysacharidy obsiahnuté v Corioluse môžu pozitívnym spôsobom ovplyvniť zloženie mikroflóry v našich črevách. Výskumy potvrdzujú, že polysacharidový peptid (PSP) zvýšil prospešné druhy Bifidobacterium a Lactobacillus, zatiaľ čo zároveň znížil potenciálne škodlivé druhy. (10)

Okrem toho imunomodulačné vlastnosti a prebiotická aktivita PSP majú pravdepodobne vplyv aj na reguláciu hmotnosti, aj keď štúdie na ľuďoch zatiaľ túto teóriu nepotvrdili. (11) (12)

Coriolus pre podporu zdravia pečene

Coriolus a jeho antioxidačné vlastnosti poskytujú významnú podporu zdravia pečene. Naša pečeň je vystavená rôznym chemikáliám a ich toxickým metabolitom, ktoré môžu vážne poškodiť jej funkcie.

Avšak antioxidačná schopnosť Coriolusu môže hrať dôležitú úlohu v ochrane pečene pred týmito potenciálnymi hrozbami. Pomáha odstraňovať voľné radikály a toxické látky z pečene, čím ju chráni pred poškodením a podporuje jej optimálne fungovanie. 

Rovnováha krvného cukru s pomocou Coriolusu

Optimálne zdravie vyžaduje stabilnú reguláciu hladiny cukru v krvi. Všetky naše bunky využívajú glukózu (alebo krvný cukor) ako zdroj energie. Keď je hladina cukru v krvi príliš nízka, bunky trpia nedostatkom energie. Naopak, nadmerný cukor v krvi negatívne ovplyvňuje krvné cievy.

Na udržanie optimálnej hladiny cukru v krvi hrajú kľúčovú úlohu dva hormóny:

  • Inzulín, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi tým, že ho transportuje z krvi do buniek.
  • Glukagón, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi tým, že podnecuje pečeň k premene uloženého glykogénu na glukózu.

Dôležité je udržiavať citlivosť tela na inzulín, aby sa dosiahla glukózová homeostáza. Štúdie naznačujú, že polysacharidový peptid (PSP) obsiahnutý v Corioluse môže pomôcť práve v tomto smere. PSP podporuje normálnu citlivosť na inzulín, čo prispieva k udržaniu zdravých hladín glukózy v krvi. (13) (14) (15)

Coriolus a jeho pozitívny vplyv na športový výkon

Mnoho výskumníkov hľadá v prírodných zdravotných produktoch potenciálne riešenia pre znižovanie únavy pri športe a zlepšenie výkonnosti. Možnosť zlepšiť športovú výkonnosť nie je prvou myšlienkou, ktorá by sa vám vybavila, keď hovoríme o funkčných hubách. Avšak štúdie poukazujú na to, že polysacharidový peptid (PSP) obsiahnutý v Corioluse má potenciál zvýšiť toleranciu voči bolesti a pôsobiť ako protiúnavový faktor. (16)

Laktát v krvi je kľúčovým zdrojom energie počas krátkych, intenzívnych cvičení a jeho množstvo pomáha určiť, aká je odolnosť športovca voči únavnosti. Výťažky z Coriolusu sa zdajú mať schopnosť znížiť hladinu laktátu a amoniaku v krvi po cvičení, čo naznačuje, že extrakty z Coriolusu môžu pomôcť oddialiť pocit únavy. Tieto výsledky poskytujú zaujímavý pohľad na potenciál Coriolusu pre zlepšenie športového výkonu. (17)

Výskum rakoviny

Hoci PSK z huby Coriolus sa tradične v Ázii používa ako doplnková liečba pri rakovine, v západnom svete ešte nebola plne začlenená do klinického použitia.

V niektorých vedeckých štúdiách sa zdá, že Coriolus  môže fungovať ako modifikátor biologickej odpovede (BRM), čo znamená, že upravuje imunitnú odpoveď tela tak, aby sa lepšie zamerala na konkrétne bunky. V podstate pôsobí ako navigátor imunitného systému.

Okrem toho by protizápalové a antioxidačné vlastnosti húb mohli brániť poškodeniu buniek.

Podrobnejšie informácie o spojitosti medzi Coriolusom a pozitívnymi výsledkami pre pacientov s rakovinou nájdete v rozsiahlejšom článku TU.

Výhody Coriolusu pre domácich miláčikov

Ľudia nie sú jediní, ktorí môžu mať prospech z morčacieho chvosta. Táto huba je jedným z najobľúbenejších posilňovačov imunity aj pre chlpatých členov našej rodiny. 

Huby Corilus môžu byť prospešné pre zdravie domácich zvierat. Jednoducho pridajte extrakt do krmiva pre psov alebo mačky.  

Ako je prospešná táto huba pre zvieratá sa dočítate v našom článku TU.

Čo na záver?

Coriolus patrí medzi tie huby, ktoré si už tisíce rokov získali rešpekt a boli cenené pre svoj pozitívny vplyv na zdravie. V dnešnom modernom životnom štýle sme vystavení viac stresovým faktorom, ako kedykoľvek predtým.

Začlenenie Coriolusu do našej bežnej dennodennej rutiny sa môže ukázať ako rozumná voľba, ktorá nám pomôže efektívne čeliť týmto stresovým výzvam a prechádzať mnohým ochoreniam.

Pozrite si aj článok: Coriolus: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

 

 

 

zdroje:

  1. Dou, H., Chang, Y. & Zhang, L. 2019, “Pätnásta kapitola – Polysaccharopeptid Coriolus versicolor ako imunoterapeutikum v Číne,” L. Zhang (ed.), ScienceDirect, Academic Press, < https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877117319300353?via%3Dihub#bb0050 >
  2. Knežević, A., Živković, L., Stajić, M., Vukojević, J., Milovanović, I. & Spremo-Potparević, B. 2015, “Antigenotoxic Effect of Trametes spp. Výťažky proti poškodeniu DNA na ľudských periférnych bielych krvinkách,“ The Scientific World Journal, <https://www.hindawi.com/journals/tswj/2015/146378/>
  3. Cui, J. & Chisti, Y. 2003, „Polysaccharopeptides of Coriolus versicolor: fyziologická aktivita, použitie a produkcia,“ Biotechnology Advances, zv. 21, č. 2, s. 109–122, < https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0734975003000028 >
  4. Ho, CY, Lau, CBS, Kim, CF, Leung, KN, Fung, KP, Tse, TF, Chan, HHL & Chow, MSS 2004, „Diferenciálny účinok extraktu Coriolus versicolor (Yunzhi) na produkciu cytokínov myšou lymfocyty in vitro,” International Immunopharmacology , zv. 4, č. 12, s. 1549–1557, < https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576904002474 >
  5. Ng, TB 1998, „Prehľad výskumu polysacharidu viazaného na bielkoviny (polysaccharopeptide, PSP) z huby Coriolus versicolor (basidiomycetes: Polyporaceae), Všeobecná farmakológia: The Vascular System , zv. 30, č. 1, s. 1–4, < https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306362397000761 >
  6. Yang, S., Zhuang, T., Si, Y., Qi, K. & Zhao, J. 2015, „ Polysacharidy húb Coriolus versicolor majú imunoregulačné účinky na myšie B bunky prostredníctvom membránových Ig a TLR-4 na aktiváciu MAPK a NF-κB signálne dráhy,” Molecular Immunology, zv. 64, č. 1, s. 144–151, < https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0161589014003150?via%3Dihub#bib0095 >
  7. Torkelson, CJ, Sweet, E., Martzen, MR, Sasagawa, M., Wenner, CA, Gay, J., Putiri, A. & Standish, LJ 2012, „Fáza 1 klinického skúšania Trametes versicolor u žien s Rakovina prsníka, ISRN oncology , zv. 2012, s. 251632, < https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369477/ >
  8. Donatini B. (2014). Kontrola orálneho ľudského papilomavírusu (HPV) medicinálnymi hubami, Trametes versicolor a Ganoderma lucidum: predbežná klinická štúdia. Medzinárodný časopis liečivých húb16 (5), 497–498. https://doi.org/10.1615/intjmedmushrooms.v16.i5.80
  9. Fang, X., Jiang, Y., Ji, H., Zhao, L., Xiao, W., Wang, Z. & Ding, G. 2015, „Synergické prospešné účinky flavonoidu ginkga a polysacharidu Coriolus versicolor pre zlepšenie pamäte v myšom modeli demencie, “ Evidence-based Complementary and Alternative Medicine: eCAM , zv. 2015, < https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4364004/ >
  10. Yu, Z.-T., Liu, B., Mukherjee, P. & Newburg, D. 2013, „ Extrakt z Trametes versicolor upravuje zloženie ľudskej fekálnej mikrobioty in vitro“, Plant Foods for Human Nutrition , zv. 68, s. 107–12, < https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-013-0342-4 >
  11. Friedman, M. 2016, „Hubové polysacharidy: chémia a antiobezita, antidiabetické, protirakovinové a antibiotické vlastnosti u buniek, hlodavcov a ľudí“, Foods , vol. 5, č. 4, str. 80, < https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/ >
  12. Li, X., Chen, P., Zhang, P., Chang, Y., Cui, M. & Duan, J. 2019, „B‐glukán viazaný na bielkoviny z Coriolus versicolor má potenciál na použitie proti obezite, Molecular Nutrition & Food Research , zv. 63, č. 7, str. 1801231, < https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.201801231 >
  13. Yang, B.-K., Kim, G.-N., Jeong, Y.-T., Jeong, H., Mehta, P. & Song, C.-H. 2008, „Hypoglykemické účinky exo-biopolymérov produkovaných piatimi rôznymi liečivými hubami u diabetických potkanov vyvolaných STZ“, Mycobiology , zv. 36, č. 1, s. 45 – 49, < https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23997607/ >
  14. Xian, H., Che, H., Qin, Y., Yang, F., Meng, S., Li, X., Bai, Y. & Wang, L. 2017, “Vodný extrakt Coriolus versicolor zlepšuje inzulín rezistencie so signálnymi dráhami PI3K/Akt a p38 MAPK zapojenými do diabetického kostrového svalstva,“ Phytotherapy Research , zv. 32, č. 3, s. 551 – 60, < https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.6007
  15. Collins, RA & Ng, TB 1997, „Polysaccharopeptide z Coriolus versicolor má potenciál na použitie proti infekcii vírusom ľudskej imunodeficiencie typu 1,“ Life Sciences , zv. 60, č. 25, s. PL383–7, < https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9194694/ >
  16. Cui, J. & Chisti, Y. 2003, „Polysaccharopeptides of Coriolus versicolor: fyziologická aktivita, použitie a produkcia,“ Biotechnology Advances , zv. 21, č. 2, s. 109–122, < https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0734975003000028 >
  17. Ho, C.-S., Tung, Y.-T., Kung, W.-M., Huang, W.-C., Leung, W.-K., Huang, C.-C. & Wu, J.-H. 2017, „Účinok extraktu z mycélia Coriolus versicolor na výkon pri cvičení a fyzickú únavu u myší“, International Journal of Medical Sciences , zv. 14, č. 11, s. 1110 – 1117, < https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5666542/ >