Na ceste Chudnutím s Hericiom

Na ceste Chudnutím s Hericiom

Hericium, latinsky Hericium erinaceus, slovensky Korálovec ježovitý anglicky Lion's Mane, je pozoruhodná medicinálna huba, ktorá si získala obľubu vďaka svojim potenciálnym výhodám pri chudnutí. Štúdie naznačujú, že Hericium môže pozitívne ovplyvniť chudnutie prostredníctvom regulácie chuti do jedla, optimalizácie črevného mikrobiómu a zvýšením citlivosti na inzulín.

Aj keď ešte potrebujeme viac rozsiahlych výskumov, integrovanie výživových doplnkov, v podobe práškového extraktu do stravovacieho plánu, môže podporiť úsilie v boji proti nadbytočným kilám, či obezite. Na dosiahnutie optimálnych výsledkov je však vhodné kombinovať túto medicinálnu hubu s vyváženou stravou, pravidelným cvičením a efektívnym manažmentom stresu.

V tomto blogovom príspevku sa ponoríme hlbšie do sveta Hericia, preskúmame jeho tradičné využitie, nutričný profil a vedecké štúdie, ktoré podporujú jeho potenciálnu úlohu pri chudnutí.

Rovnako vám poskytneme rady, ako začleniť Hericium do plánu na chudnutie. Pri čítaní naďalej získate prehľad o fascinujúcej hube a o tom, ako by sa mohla stať Vašim cenným partnerom na ceste chudnutím.

Odporúčame prečítať si aj článok: Hericium - Všetko čo treba vedieť

Hericium nutričný profil

Nutričný profil

Hericium je huba, ktorá si získala pozornosť vďaka svojmu výraznému vzhľadu (pripomína, morský koral alebo hrivu leva) a robustnému nutričnému profilu.

Tieto liečivé huby rastú na stromoch s tvrdým drevom v Severnej Amerike, Európe a Ázii. Okrem výrazného vzhľadu si získali popularitu aj svojimi potenciálnymi zdravotnými prínosmi. V tradičnej čínskej medicíne sa tieto prínosy a využívajú už stáročia.

Nedávne štúdie sa zamerali na zdravotné výhody extraktu z húb Hericium, najmä v oblasti zdravia mozgu a mierneho kognitívneho úpadku, čo bolo spojené aj so zlepšenou pamäťou, koncentráciou a produkciou nervových rastových faktorov. Okrem toho konzumácia týchto húb môže byť užitočná aj pri chudnutí a práve táto téma sa začína dostávať do veľkej pozornosti.

Medicinálna huba Hericium je bohatým zdrojom základných živín, čím prispieva k vyváženej strave. Predstavuje významný zdroj vlákniny a obsahuje značné množstvo bielkovín. Okrem toho poskytuje dôležité mikroživiny, ako sú vitamíny a minerály.

To, čo skutočne vyniká na hube Hericium, sú jeho jedinečné bioaktívne zlúčeniny, vrátane hericenónov, erinacínov a beta-glukánov. Tieto zlúčeniny sú spojené s mnohými zdravotnými prínosmi, vrátane podpory kognitívneho zdravia, posilnenia imunitného systému, podpory zdravia tráviaceho traktu a potenciálnymi protinádorovými vlastnosťami.

S iba 43 kcal na 100 g porciu a 0,26 g celkového tuku je Hericium zdravou voľbou pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú hmotnosť a zlepšiť svoje celkové zdravie, ale okrem toho môže huba znížiť riziko priberania u mužov a žien, bojovať proti obezite u dospelých a detí a znižovať hladinu triglyceridov.

Pre začlenenie tohto výživového bohatstva do svojej každodennej rutiny sú doplnky výživy z Hericia veľmi pohodlnou možnosťou. Jednoducho ich vieme užívať v práškovej či tekutej forme, či pridať do smoothies, čajov alebo rôznych receptov.

Odporúčame prečítať si aj článok: Hericium: Ako môže podporiť vaše zdravie?

Hericium Chudnutie - Vedecký prístup

Vedecký pohľad na Hericium a Chudnutie

Účinky v boji proti obezite

Nové výskumy týkajúce sa huby Hericium odhaľujú ich potenciálne výhody v boji proti obezite. (1)

Štúdie zamerané na medicinálne huby, vrátane huby Hericium, ukázali, že tieto môžu efektívne redukovať hmotnosť a zvýšiť metabolizmus živočíšnych tukov. (2)

Aj keď výskum týkajúci sa jedlých húb, ako je Hericium, je stále v počiatočnom štádiu, tieto zistenia naznačujú ich úlohu v prevencii proti priberaniu a podpore chudnutia.

Metabolické výhody

Huby Hericium sú tiež predmetom štúdií zameraných na ich schopnosť zlepšiť metabolické zdravie. Výskum potvrdil, že užívanie Hericia môže efektívne znižovať hladinu cukru v krvi, čo má kľúčový význam pri riadení hladiny krvného cukru a prevencii srdcových chorôb. Tieto metabolické výhody navyše môžu prispieť k potenciálnym účinkom Hericia na redukciu hmotnosti. (3)

Ako funguje Huba Hericium na podporu Chudnutia

Kontrola Apetítu

Jeden z kľúčových mechanizmov, prostredníctvom ktorého môže Hericium pomôcť pri chudnutí, je regulácia chuti do jedla.

Výskum na medicinálnych jedlých hubách ukazuje, že môžu potláčať pocity hladu, čo vedie k nižšiemu príjmu kalórií a úbytku hmotnosti. Tým, že pomáha kontrolovať apetít, môže uľahčiť dodržiavanie zdravého stravovania a podporiť proces chudnutia. (4)

Harmonizácia črevného mikrobiómu

Ďalší potenciálny spôsob, akým môže Hericium ovplyvniť chudnutie, je prostredníctvom vyváženia črevného mikrobiómu.

Zdravé črevné mikrobiómy sú kľúčové pre celkové zdravie, vrátane regulácie hmotnosti a duševného zdravia. Konzumácia Hericia môže podporiť vyvážené črevné mikrobiómy, čo uľahčuje proces chudnutia a udržiavanie zdravého životného štýlu. Aj výskum naznačuje, že môže zlepšiť zdravie čriev. (5)

Zlepšenie citlivosti na inzulín

Výskum ukazuje, že Hericium môže zvýšiť citlivosť na inzulín, čo je kľúčové pre kontrolu hladiny cukru v krvi a zníženie rizika srdcových chorôb.

Zlepšením kontroly hladiny cukru v krvi môže Hericium ďalej podporiť úsilie o chudnutie a znížiť riziko chronického zápalu spojeného s nadmerným prírastkom hmotnosti a srdcovými chorobami. (6)

Odporúčame prečítať si aj článok: Hericium: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Hericium - Chudnutie čerstvá huba

Ako viete začleniť Hubu Hericium do svojho plánu Chudnutia?

Výživové doplnky sú obľúbený a pohodlný spôsob konzumácie huby Hericium. Môžete si vybrať extrakt v kapsuliach, alebo tekutú tinktúru, ktoré poskytujú koncentrovanú dávku extraktu vitálnej huby Hericium erinaceus, vďaka čomu je ľahké Hericium začleniť do každodennej rutiny.

Optimálne dávkovanie Hericia na chudnutie sa môže líšiť v závislosti od individuálnych potrieb, odporúčaná dávka sa zvyčajne pohybuje od 500 mg do 3 000 mg denne.

Aj ideálny čas na konzumáciu huby Hericium sa môže líšiť. Niektorí ľudia uprednostňujú užívanie ráno, aby zlepšili kognitívne funkcie, koncentráciu a duševnú jasnosť počas dňa. Naopak iní ho môžu užívať v noci, pre podporu relaxácie a kvality spánku.

Je nevyhnutné počúvať svoje telo a sledovať, ako reaguje v rôznych časoch dňa.

Aké stratégie pripojiť k užívaniu huby Hericium?

Začlenenie húb alebo extraktu Hericium do vyváženej stravy bohatej na živiny môže pomôcť maximalizovať ich potenciálne výhody pri chudnutí. Zamerajte sa na konzumáciu celých, nespracovaných potravín, vrátane ovocia, zeleniny, chudých bielkovín a zdravých tukov, pričom obmedzte rafinované cukry a potraviny s vysokým obsahom tuku.

Hericium - Chudnutie fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita je základom regulácie hmotnosti. Kombinácia doplnkov Hericia s dôsledným cvičením môže pomôcť stimulovať chudnutie, podporiť rast svalov a znížiť prebytočný telesný tuk. A pocit po cvičení je parádny. :-)

Zvládanie stresu je kľúčovou súčasťou každého úspešného plánu na chudnutie. Vysoká hladina stresu môže prispieť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a sťažiť chudnutie.

Zapojte techniky na zníženie stresu, ako je meditácia, jóga alebo hlboké dýchacie cvičenia , spolu s hubou Hericium na podporu zdravej mysle a tela počas vašej cesty chudnutím.

Čo na záver?

Benefity, ktoré Hericium ponúka v oblasti chudnutia, sú pestré a zahŕňajú účinky proti obezite, zlepšenie metabolizmu, reguláciu chuti do jedla, rovnováhu črevného mikrobiómu a zvýšenie citlivosti na inzulín. Má pozitívny vplyv na zdravie srdca, duševnú pohodu a reguláciu hmotnosti, čo predstavuje ďalší dôvod na zahrnutie tejto jedinečnej medicinálnej huby do svojho každodenného režimu.

Ak sa rozhodnete vstúpiť na cestu chudnutia, zvážte integrovanie Hericia prostredníctvom výživových doplnkov do vášho životného štýlu. Týmto spôsobom môžete využiť plný potenciál tejto huby a smerovať k dosahovaniu svojich cieľov v oblasti chudnutia. Nezabudnite, že úspech spočíva v kombinácii s ďalšími osvedčenými stratégiami na chudnutie, ako sú zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita a efektívne zvládanie stresu.

Nezabudnite že stačí len chcieť a VY ste tí, ktorí to dokážu!

Odporúčame prečítať si aj článok: Chudnutie s Vitálnymi alebo Medicinálnymi Hubami

V našom obchode ponúkame Hericium kapsuly extrakt.

 

 

Zdroje:

  1. Won-Sik Choi , Young-Sun Kim, Byeoung-Soo Park, Jang-Eok Kim, Sung-Eun Lee, Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats, 2013 Jun, doi: 10.5941/MYCO.2013.41.2.94, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714447/
  2. Kumar Ganesan, Baojun Xu, Anti-Obesity Effects of Medicinal and Edible Mushrooms, 2018 Nov, doi: 10.3390/molecules23112880, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278646/
  3. Bin Liang, Zhengdong Guo, Fang Xie, Ainong Zhao, Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats, 2013 Oct 3. doi: 10.1186/1472-6882-13-253, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3852124/
  4. Faheem Mustafa, Hitesh Chopra, Atif Amin Baig, Satya Kumar Avula, Sony Kumari, Tapan Kumar Mohanta, Muthupandian Saravanan, Awdhesh Kumar Mishra, Nanaocha Sharma, Yugal Kishore Mohanta, Edible Mushrooms as Novel Myco-Therapeutics: Effects on Lipid Level, Obesity, and BMI, 2022 Feb 21. doi: 10.3390/jof8020211, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8880354/
  5. Jing-Yang Wong, Mahmood Ameen Abdulla, Jegadeesh Raman,  Chia-Wei Phan, Umah Rani Kuppusamy, Shahram Golbabapour, Vikineswary Sabaratnam, Gastroprotective Effects of Lion's Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats, 2013 Nov, doi: 10.1155/2013/492976, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835629/
  6. Mendel Friedman, Mushroom Polysaccharides: Chemistry and Antiobesity, Antidiabetes, Anticancer, and Antibiotic Properties in Cells, Rodents, and Humans, 2016 Nov 29. doi: 10.3390/foods5040080, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/