Reishi: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Reishi: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Huba Reishi, lat. Ganoderma Lucidum, slovensky Lesklokôrovka lesklá (iné názvy: Lesklokôrovka obyčajná, Lesklokôrovka hnedočervená) je huba horkej chuti pri ktorej sa predpokladajú účinky na imunitný systém.

Ľudia Hubu Reishi užívajú pri Alzheimerovej chorobe, rakovine, cukrovke, oparoch a mnohých ďalších ochoreniach.

Vedľajšie účinky

Keď sa užíva orálne: Extrakt z huby Reishi je pravdepodobne bezpečný, ak sa používa až jeden rok. Huba Reishi môže spôsobiť závraty, sucho v ústach, svrbenie, nevoľnosť, žalúdočnú nevoľnosť a vyrážku.

Tehotenstvo a dojčenie: Nie je dostatok spoľahlivých informácií, aby sme vedeli, či je užívanie Reishi bezpečné počas tehotenstva alebo dojčenia. Preto sa radšej počas tohto obdobia vyhnite užívaniu Reishi.

Poruchy krvácania: Vysoké dávky Huby Reishi môžu zvýšiť riziko krvácania u niektorých ľudí s určitými poruchami krvácania.

Chirurgia: Vysoké dávky Huby Reishi môžu u niektorých ľudí zvýšiť riziko krvácania, ak sa použijú pred alebo počas operácie. Prestaňte užívať Reishi aspoň 2 týždne pred plánovanou operáciou.

Reishi: Interakcia s liekmi

Interakcia s liekmi

Mierna interakcia - pri tejto kombinácii buďte opatrní

Lieky na vysoký krvný tlak (antihypertenzíva) interagujú s Hubami Reishi

Huba Reishi môže znížiť krvný tlak. Užívanie Huby Reishi spolu s liekmi, ktoré znižujú krvný tlak, môže spôsobiť príliš nízky krvný tlak. Pozorne sledujte krvný tlak.

Lieky, ktoré spomaľujú krvnú zrážanlivosť (antikoagulanciá/protidoštičkové lieky) interagujú s Hubami Reishi

Huba Reishi môže spomaliť zrážanie krvi. Užívanie Huby Reishi spolu s liekmi, ktoré tiež spomaľujú zrážanie krvi, môže zvýšiť riziko vzniku modrín a krvácania.

Lieky na cukrovku (lieky proti cukrovke) interagujú s Hubami Reishi

Huba Reishi môže znížiť hladinu cukru v krvi. Užívanie Huby Reishi spolu s liekmi na cukrovku môže spôsobiť príliš nízku hladinu cukru v krvi. Pozorne sledujte hladinu cukru v krvi.

Upozornenie

Neprekračujte odporúčané dávkovanie a uistite sa, že dodržiavate príslušné pokyny na štítkoch produktov a pred použitím sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

Pozrite si aj článok: Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať

 

Zdroj - WebMD, Better information. Better health. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-905/reishi-mushroom