Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať

Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať
Povestné výhody huby Reishi pre myseľ a telo boli prvýkrát objavené v Ázii a jej liečebné využitie možno vysledovať tisíce rokov dozadu. Spomedzi širokej škály vitálnych húb používaných v tradičnej a bylinnej medicíne je Reishi jedna z najrozmanitejších a najrozsiahlejších v histórií. Moderná veda potvrdzuje, že úcta k tejto hube a jej liečivým vlastnostiam je opodstatnená.

Čo sú to huby Reishi a odkedy ich poznáme?

Reishi je typ polypóru: drevitý typ huby, ktorá rastie zo stromov a ktorej spodná strana je hladká a zložená z tisícok drobných pórov, a nie žiabrov. Polypóry sa tiež nazývajú hríby alebo policové huby, pretože vodorovne vyrastajú zo stromov. 

Reishi, tiež známa ako Lingzhi v Číne a Kórei a „mannetake“ v Japonsku,  je jednoducho bežný názov pre vedecký rod huby Ganoderma, ktorých sa po svete vyskytuje až 2 000 samostatných druhov (1).

Najbežnejším druhom Reishi je však Ganoderma lucidum, ktorá sa používa v hubových doplnkoch (2)

Zdokumentované zmienky o povesti Reishi ako posilňovača zdravia pochádzajú už pred 2 400 rokmi, no huba sa však pravdepodobne používa ako liečivá bylina už viac ako 4000 rokov na celej východnej pologuli, vrátane kórejských a indických kultúr (3). 

Starovekí čínski bylinkári nazývali reishi Lingzhi (灵芝), pretože to znamená „bylina duchovnej sily“. Praktici tradičnej čínskej medicíny (TCM) predpisujú Lingzhi na ovplyvnenie srdcových, pľúcnych, pečeňových a obličkových kanálov, na vyváženie Qi (životnej sily tela), upokojenie mysle a zmiernenie kašľa a astmy. Títo praktici nazvali Reishi „hubou nesmrteľnosti“, aby opísali všeobjímajúcu podporu zdravia, ktorú táto huba môže poskytnúť (4).  

Výhody huby Reishi pre zdravie

Pomocou moderných výskumných techník vedci zistili, že výhody huby Reishi na podporu dlhovekosti a zdravia sú skutočne bohaté. Táto huba obsahuje viac ako 400 rôznych bioaktívnych zlúčenín vrátane triterpenoidov, polysacharidov, nukleotidov, sterolov, steroidov, mastných kyselín, proteínov, peptidov a stopových prvkov (2). Bioaktívne zlúčeniny najmä vo forme polysacharidov a triterpénov, môžu pomáhať telu mnohými spôsobmi (4) 

Huby Reishi sú adaptogény 

Bioaktívne zlúčeniny v hube Reishi poskytujú podporu telesným systémom, ktoré im pomáhajú čo najlepšie fungovať na bunkovej úrovni. Je to jeden z najpopulárnejších adaptogénov na svete, pretože pomáha telu a mysli plynule sa adaptovať na zdravotné stresory a udržiavať alostázu.

Allostatis je proces udržiavania homeostázy prostredníctvom adaptačnej zmeny vnútorného prostredia tela, aby sa splnili existujúce a predpokladané požiadavky (5)

Aj keď táto huba nemusí byť schopná poskytnúť „nesmrteľnosť“, ako sa verilo v staroveku, moderný výskum uskutočnený vedcami potvrdil nespočetné množstvo výhod huby Reishi, ktoré môžu prispieť k dlhému a zdravému životu. 

  • Zmiernenie občasného stresu a nepokoja
  • Podpora pokojného spánku a pokojnej mysle
  • Podpora zdravia pľúc a dýchacích ciest
  • Podpora vyváženej hladiny cukru v krvi
  • Podpora imunitného systému
  • Podpora dolných močových ciest
  • Zdravie pečene
  • Bonus na alergie

Reishi zmierňuje občasný stres

Naša stresová reakcia je charakterizovaná uvoľňovaním stresových hormónov, ako je kortizol, z kôry nadobličiek a uvoľňovaním neurotransmiterov, ako je dopamín, epinefrín (tiež nazývaný adrenalín) a noradrenalín z drene nadobličiek. Polypeptidy Reishi môžu pomôcť regulovať tieto reakcie a podporovať prirodzený proces tela privádzať stresové hormóny späť na normálnu, primeranú úroveň. 

Keď sa Reishi používa spolu so zmenami životného štýlu vrátane výživy, cvičenia a zvládania stresu založeného na správaní, ako je všímavosť alebo meditácia, má Reishi potenciál podporovať zdravie celého tela. 

Skúma sa aj prínos huby Reishi na podporu celkovej relaxácie. Nedávny výskum ukazuje, že Reishi má upokojujúcu vlastnosť, ktorá môže pomôcť podporiť pozitívnu náladu (5) (6).  

Huby Reishi podporujú pokojný spánok a upokojujú myseľ

Zatiaľ čo Reishi môže byť prínosom pre myseľ, aby pomohla zmierniť príležitostný stres, podobne ju možno použiť aj ako doplnok na podporu pokojného spánku (7)

Jeho všeobecné upokojujúce účinky uvedené vyššie nám môžu pomôcť zaspať tým, že utíšia každodenné starosti a uháňajúce myšlienky. Takto sa Reishi tradične používala, keď sa hovorilo o „upokojení mysle“ (8).

Prioritou by mala byť podpora kvalitného spánku, keďže spánok môže ovplyvniť mnohé aspekty zdravia (9)

Pozrite si aj článok: Ako huba Reishi zlepšuje náš spánok?

Reishi podporuje zdravie pľúc a dýchania

Reishi môže pomôcť podporiť zdravie pľúc a dýchacích ciest. V štúdii (10) Reishi podporila zdravú zápalovú reakciu, čím znížila citlivosť dýchacích ciest. Reishi môže podporovať voľné a ľahké dýchanie. Reishi sa tradične používala v čínskej medicíne na bronchitídu, chronický stav pľúc ovplyvňujúci dýchanie (11)

Huby Reishi podporujú vyváženú hladinu cukru v krvi

Reishi môže udržiavať hladinu cukru v krvi v zdravom rozmedzí, čo je sľubná správa pre tých, ktorí sa zaoberajú kontrolou glukózy. Viaceré štúdie zistili, že pri použití Reishi, vieme lepšie udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi (12). Aj keď je potrebné vykonať ďalší výskum, potenciál Reishi ako prospešného doplnku na podporu vyváženej hladiny cukru v krvi je sľubný.

Vyvážene pôsobí Reishi aj na hormonálny systém. 

Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať

Reishi podporuje imunitný systém

Zdá sa, že Reishi má imunomodulačné vlastnosti. Reishi ako posilňovač imunitného systému bola predmetom viacerých štúdií. Jedna štúdia zistila, že beta-glukány v Reishi zvýšili aktivitu imunitných buniek, vrátane prirodzených zabíjačských buniek a T buniek (13)

Systematický prehľad piatich dobre navrhnutých štúdií na ľuďoch priniesol podobné výsledky a zistil, že Reishi významne zvyšuje hladiny T buniek, zatiaľ čo mierne zvyšuje hladiny leukocytov (iný typ bielych krviniek) (14) . Vedci dospeli k záveru, že Reishi stimuluje imunitu hostiteľa, je dobre znášaná a nemá žiadne pozorované toxické účinky. 

Štúdie tiež ukázali, že Reishi môže modulovať a posilňovať imunitné bunky ako prirodzené zabíjačské bunky u ľudí s chronickým ochorením (15) (16)

V jednej bunkovej štúdii sa ukázalo, že Reishi pôsobí synergicky s cisplatinou (liečivo na chemoterapiu) tým, že má protinádorové účinky na bunky rakoviny vaječníkov a zvyšuje citlivosť rakovinových buniek na cisplatinu (17)

Vedci pripisujú výhody huby Reishi podpory a modulácie imunitného systému jej zásobám beta-glukánov. Betaglukány sú špeciálne polysacharidy, ktoré stimulujú funkciu imunitného systému (18). Dôležité je, že beta-glukány sa nachádzajú v najvyšších koncentráciách v hubách (fruiting body). 

Reishi podporuje dolné močové cesty 

Benígna hyperplázia prostaty (BPH), štrukturálne abnormality močového mechúra a iné stavy panvy môžu zvýšiť symptómy dolných močových ciest (LUTS).

LUTS sú definované ako akékoľvek obštrukčné symptómy, ako sú zvýšená frekvenciu močenia, nutkanie na močenie (náhla potreba močiť), slabý prúd moču, ťažkosti so začiatkom močenia, neschopnosť úplne vyprázdniť močový mechúr, kvapkanie po močení a bolesť alebo nepohodlie počas močenia.

V klinickej štúdii na ľuďoch suplementácia nízkou dávkou Reishi zlepšila skóre IPSS u mužov s LUTS (19). V inej štúdii z 19 testovaných húb mala Reishi najväčšiu inhibičnú aktivitu voči 5-alfa reduktáze, čo z nej teoreticky robí účinný mechanizmus pri ochoreniach prostaty a močových ciest (20)

Zdravie pečene

Rovnako ako väčšina ostatných vitálnych húb, dokáže Reishi chrániť a regenerovať pečeňové bunky. Používa sa preto pri chronickej hepatitíde – na tomto účinku sa veľmi podieľajú triterpény obsiahnuté v Reishi. Pomáha tiež regenerovať pečeň, ak je zaťažená nadmernou konzumáciou alkoholu alebo napríklad dlhodobým užívam liekov (21). Vhodná je kombinácia s Čagou. 

Bonus pre alergie

Reishi je výborná pri rôznych alergických problémoch, pomáha u histamínom sprostredkovanej alergickej reakcie - senná nádcha či reakcia na rôzne potraviny.

Reishi nepôsobí vyložene na akútne alergické stavy, ale skôr na dlhodobé preventívne užívanie.

Reishi treba nasadiť minimálne tri mesiace pred začiatkom sezóny alergií, alebo dlhodobo aj po celý rok na zmiernenie alergických reakcií.

Pri alergii na potraviny je vhodná kombinácia Reishi s hubou Hericium pre ich synergické pôsobenie. 

Reishi je z dobrého dôvodu nazývaná aj „huba nesmrteľnosti“

Výhody huby Reishi môžu znieť až príliš dobre, aby to nebola pravda. Účinky Reishi na organizmus netreba podceňovať. 

Klinický bylinkár Dr. Terry Willard uvádza, že Reishi odporučil pacientom vo svojej desaťročnej praxi najviac kvôli jej obrovskej všestrannosti a schopnosti zlepšiť naše fyzické, emocionálne a dokonca aj duchovné zdravie.

Vedľajšie účinky a bezpečnosť konzumácie Reishi

Ako každý doplnok stravy, aj užívanie huby Reishi, má potenciálne vedľajšie účinky. Našťastie hlásených prípadov vedľajších účinkov je málo a sú vo všeobecnosti veľmi mierne. Aj keď je jeho užívanie bežné a vo všeobecnosti bezpečné, pred užitím húb Reishi je dôležité vždy hovoriť s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Je nevyhnutné vedieť, že pri vyhodnocovaní vedeckých údajov o bezpečnosti doplnku Reishi väčšina prípadových správ a bezpečnostných problémov neuvádza zdroj. V dvoch prípadových štúdiách uvádzajúcich škodlivé vedľajšie účinky doplnkov Reishi bolo niekoľko neznámych, ako napríklad: zdroj, interakcia s inými bylinami alebo liečivami a už existujúce zdravotné problémy (22) (23). Preto je dôležité nakupovať vysokokvalitné doplnky Reishi vyrobené zo skutočných húb, ktoré sa dodávajú s certifikátom o analýze, číslom predpisu o zdravotníckom výrobku a systémom hlásenia nežiaducich účinkov.

Možné vedľajšie účinky zahŕňajú sucho v ústach, žalúdočnú nevoľnosť/hnačku, vyrážku a bolesť hlavy. Aj keď sú zriedkavé, každý kto má vedľajšie účinky, by mal okamžite prestať užívať a poradiť sa s lekárom.

Tehotné ženy by sa mali vyhýbať užívaniu doplnkov stravy s Reishi. Výživové doplnky s Reishi neboli rozsiahle skúmané v klinických štúdiách zahŕňajúcich tehotné ženy, takže odborníci navrhovali vyhýbanie sa z bezpečnostných dôvodov (24). V metaanalýze s použitím vysokých dávok Reishi alebo Coriolusu v 23 štúdiách s viac ako 4200 pacientmi sedem štúdií ukázalo, že nežiadúce účinky sa znížili s doplnkovým užívaním týchto húb (25).

Jednou z výhod huby Reishi je jej modulačný účinok na imunitný systém. Možné vedľajšie účinky húb Reishi sa preto môžu niekedy vyskytnúť pri posune imunitného systému alebo môžu vyplynúť z reakcie na prebudenie imunitného systému. Tieto vedľajšie účinky sú neškodné, s výnimkou ojedinelých a zriedkavých prípadov skutočnej alergickej reakcie. Alergické reakcie pozorované pri anafylaxii majú znaky a príznaky, ako sú: dýchavičnosť, opuch tváre (očí, pier), žihľavka alebo iné vyrážky, nevoľnosť, vracanie, potenie, rýchly pulz a nízky krvný tlak.

Možné interakcie s liekmi Reishi

Huba Reishi má potenciál interagovať s protidoštičkovými (nad 3 gramy denne), antidiabetikami a liekmi proti hypertenzii (26) (27). Tí, ktorí majú známe poruchy zrážanlivosti alebo plánované operácie, by sa mali pred začatím alebo pokračovaním užívania Reishi porozprávať so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Huby Reishi môžu posilniť imunitný systém, takže pre tých, ktorí užívajú imunosupresíva, je to dôležité (28)

Pozrite si aj článok: Reishi: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Podrobný článok o Reishi nájdete tu. 

 

 

zdroje:

  1. Jargalmaa, S. a kol. 2017 „Taxonomické hodnotenie vybraných druhov Ganoderma a validácia databázovej sekvencie“, PeerJ , 5, s. e3596. doi: 10.7717/peerj.3596.
  2. Zhou, L.-W. a kol. 2015. „Globálna diverzita komplexu Ganoderma lucidum (Ganodermataceae, polyporales) odvodená z morfológie a multilokusovej fylogenézy“, Fytochémia , 114, s. 7–15. doi: 10.1016/j.phytochem.2014.09.023.
  3. Wasser, Solomon P., 2005. Reishi alebo Ling Zhi (Ganoderma lucidum). Encyklopédia doplnkov stravy. DOI: 10.1081/E-EDS-120022119.
  4. Loyd, AL a kol. (2018) „Identifikácia „huby nesmrteľnosti“: hodnotenie zloženia druhov ganoderma v komerčných produktoch reishi“, Frontiers in Microbiology , 9, s. 1557. doi: 10.3389/fmicb.2018.01557.
  5. Zhao, S., Rong, C., Gao, Y. a kol. Antidepresívny účinok polysacharidového peptidu spór Ganoderma lucidum sprostredkovaný upreguláciou neurotrofického faktora odvodeného z mozgu prefrontálneho kortexu. Appl Microbiol Biotechnol 105, 8675-8688 (2021). https://doi.org/10.1007/s00253-021-11634-y
  6. Cui X, Zhang Y. 2019. „Neurofarmakologický účinok a klinické aplikácie Ganodermy (Lingzhi)“, Advances in Experimental Biology, 1182, s. 143-157. doi: 10.1007/978-981-32-9421-9_5.
  7. Chu QP, Wang LE, Cui XY a kol. 'Extract of Ganoderma lucidum potenciuje pentobarbitalom indukovaný spánok prostredníctvom GABAergického mechanizmu', Pharmacology, Biochemistry and Behavior , 86, str. 693-8. doi: 10.1016./j.pbb.2007.02.015.
  8. Bensky, C., & Clavey, S. (2004). Stoger. Čínska bylinná medicína. Materia Medica. 3. vydanie. Seattle: Eastland Press. Chicago
  9. Prečo záleží na spánku: Dôsledky nedostatku spánku. "Oddelenie služieb spánku na Harvardskej lekárskej škole." https://sleep.hms.harvard.edu/education-training/public-education/sleep-and-health-education-program/sleep-health-education-45
  10. Liu, YH, Tsai, CF, Kao, MC, Lai, YL a Tsai, JJ (2003). Účinnosť Dp2 nazálnej terapie pre Dp2-indukovaný zápal dýchacích ciest u myší: použitie orálnej Ganoderma lucidum ako imunomodulátora. Časopis mikrobiológie, imunológie a infekcie = Wei mian yu gan ran za zhi , 36 (4), 236–242.
  11. Lin, Z. (2009). Lingzhi: Od tajomstva k vede. /Lingzhi: From Mystery to Science/ Peking University Medical Press, 2009, Kód ISBN: 7811168286, 9787811168280
  12. Wińska, K. a kol. 2019.'Huby rodu ganoderma používané na liečbu cukrovky a inzulínovej rezistencie', Molekuly , 24(22), s. 4075. doi: 10,3390/molekuly24224075.
  13. Wang, C., Shi, S., Chen, Q., Lin, S., Wang, R., Wang, S., & Chen, C. (2018). Protinádorové a imunomodulačné aktivity polysacharidov Ganoderma lucidum u potkanov nesúcich glióm. Integratívne terapie rakoviny , 17 (3), 674–683. https://doi.org/10.1177/1534735418762537
  14. Jin, X., Ruiz Beguerie, J., Sze, DM, & Chan, GC (2012). Ganoderma lucidum (huba Reishi) na liečbu rakoviny. Databáza systematických prehľadov Cochrane , (6), CD007731. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007731.pub2
  15. Gao, Y., Zhou, S., Jiang, W., Huang, M., & Dai, X. (2003). Účinky ganopoly (polysacharidový extrakt Ganoderma lucidum) na imunitné funkcie u pacientov s rakovinou v pokročilom štádiu. Imunologické výskumy , 32 (3), 201–215. https://doi.org/10.1081/imm-120022979
  16. Del Cornò, M., Gessani, S., & Conti, L. (2020). Formovanie vrodenej imunitnej odpovede pomocou diétnych glukánov: Akákoľvek úloha pri kontrole rakoviny?. Rakoviny , 12 (1), 155. https://doi.org/10.3390/cancers12010155
  17. Zhao, S., Ye, G., Fu, G., Cheng, JX, Yang, BB, & Peng, C. (2011). Ganoderma lucidum má protinádorové účinky na bunky rakoviny vaječníkov a zvyšuje ich citlivosť na cisplatinu. International Journal of oncology, 38(5), 1319–1327. https://doi.org/10.3892/ijo.2011.965
  18. Noguchi, M., Kakuma, T., Tomiyasu, K., Yamada, A., Itoh, K., Konishi, F., Kumamoto, S., Shimizu, K., Kondo, R., & Matsuoka, K. (2008). Randomizovaná klinická štúdia etanolového extraktu Ganoderma lucidum u mužov so symptómami dolných močových ciest. Asian journal of andrology, 10(5), 777–785. https://doi.org/10.1111/j.1745-7262.2008.00361.x
  19. Fujita, R., Liu, J., Shimizu, K., Konishi, F., Noda, K., Kumamoto, S., Ueda, C., Tajiri, H., Kaneko, S., Suimi, Y & Kondo, R. (2005). Antiandrogénne aktivity Ganoderma lucidum. Journal of ethnopharmacology , 102 (1), 107–112. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.05.041
  20. Yuen, MF, Ip, P, Ng, WK a Lai, CL (2004). Hepatotoxicita spôsobená prípravkom Ganoderma lucidum (Lingzhi). Journal of hepatology , 41 (4), 686–687. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2004.06.016
  21. Wanmuang, H., Leopairut, J., Kositchaiwat, C., Wananukul, W., & Bunyaratvej, S. (2007). Smrteľná fulminantná hepatitída spojená s hubovým práškom Ganoderma lucidum (Lingzhi). Journal of the Medical Association of Thailand = Chotmaihet thangphaet, 90(1), 179–181.http://www.jmatonline.com/index.php/jmat/article/view/9006#
  22. Zhong, L., Yan, P., Lam, WC, Yao, L., & Bian, Z. (2019). Prírodné produkty Coriolus Versicolor a Ganoderma Lucidum ako doplnková terapia rakoviny: Systematický prehľad a metaanalýza náhodných kontrolovaných štúdií. Frontiers in pharmacology , 10 , 703. https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00703
  23. Kanmatsuse, K., Kajiwara, N., Hayashi, K., Shimogaichi, S., Fukinbara, I., Ishikawa, H., & Tamura, T. (1985). Yakugaku zasshi: Journal of the Pharmaceutical Society of Japan, 105(10), 942–947. https://doi.org/10.1248/yakushi1947.105.10_942
  24. Klupp, NL, Chang, D., Hawke, F., Kiat, H., Cao, H., Grant, SJ, & Bensoussan, A. (2015). Huba Ganoderma lucidum na liečbu kardiovaskulárnych rizikových faktorov. Databáza systematických prehľadov Cochrane , 2015 (2), CD007259. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007259.pub2
  25. Gao, Y., Zhou, S., Jiang, W., Huang, M., & Dai, X. (2003). Účinky ganopoly (polysacharidový extrakt Ganoderma lucidum) na imunitné funkcie u pacientov s rakovinou v pokročilom štádiu. Imunologické výskumy, 32(3), 201–215. https://doi.org/10.1081/imm-120022979