Coriolus: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Coriolus: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Coriolus, lat. Coriolus Versicolor, slovensky Trúdnikovec pestrý je huba. Obsahuje polysacharidový peptid (PSP) a polysacharid krestín (PSK), ktoré sa používajú ako liečivo.

Huba Coriolus rastie na pňoch a rozkladajúcom sa dreve stromov. PSP a PSK v hube Coriolus môžu pomôcť spomaliť rast rakoviny a posilniť imunitný systém.

Ľudia užívajú Coriolus na zlepšenie reakcie na lieky proti rakovine a ožarovaniu. Používa sa tiež na svalovú silu, únavu, infekciu močových ciest a mnoho ďalších stavov.

Vedľajšie účinky

Keď sa užíva orálne: Huba Coriolus je pravdepodobne bezpečná pre väčšinu ľudí. Väčšina zdravých dospelých ju dobre znáša. Niektorí ľudia, ktorí dostávajú chemoterapiu a látku extrahovanú z huby Coriolus nazývanú polysacharid krestín (PSK), hlásili nevoľnosť, vracanie, nízky počet bielych krviniek a problémy s pečeňou. Nie je však jasné, či tieto vedľajšie účinky boli spôsobené chemoterapiou alebo PSK.

Tehotenstvo a dojčenie: Nie je dostatok spoľahlivých informácií, aby sme vedeli, či je použitie Coriolus-u bezpečné počas tehotenstva alebo dojčenia. Preto sa radšej počas tohto obdobia vyhnite užívaniu Coriolus-u.

Coriolus: Interakcia s liekmi

Interakcia s liekmi

Mierna interakcia - pri tejto kombinácii buďte opatrní

Cyklofosfamid interaguje s Hubou Coriolus

PSP, chemikália nachádzajúca sa v Hube Coriolus, môže zmeniť rýchlosť odstraňovania cyklofosfamidu z tela. To môže zmeniť jeho účinnosť a spôsobiť viac vedľajších účinkov.

Lieky na cukrovku (lieky na liečbu cukrovky) interagujú s Hubou Coriolus

Coriolus môže znížiť hladinu cukru v krvi. Užívanie Huby Coriolus spolu s liekmi na cukrovku môže spôsobiť príliš nízku hladinu cukru v krvi. Pozorne sledujte hladinu cukru v krvi.

Tamoxifén (Nolvadex) interaguje s Hubou Coriolus

Užívanie Coriolus-u s tamoxifénom môže zmeniť spôsob, akým tamoxifén pôsobí v tele, alebo znížiť účinky tamoxifénu.

Menšia interakcia - pri tejto kombinácii buďte opatrní

Lieky zmenené pečeňou (substráty cytochrómu P450 2C9 (CYP2C9)) interagujú s Hubou Coriolus

Niektoré lieky sa menia a rozkladajú pečeňou. PSP, chemikália nachádzajúca sa v Hube Coriolus, môže zmeniť ako rýchlo pečeň tieto lieky rozkladá. To by mohlo zmeniť účinky a vedľajšie účinky týchto liekov.

Upozornenie

Neprekračujte odporúčané dávkovanie a uistite sa, že dodržiavate príslušné pokyny na štítkoch produktov a pred použitím sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

Pozrite si aj článok: Coriolus: Zdravie a harmónia

 

Zdroj - WebMD, Better information. Better health. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-648/turkey-tail-mushroom