Hericium: Ako môže podporiť vaše zdravie?

Hericium: Ako môže podporiť vaše zdravie?

HERICIUM či Levia hriva?

Lion´s Mane je prastará huba pochádzajúca z Ázie. Jeho kulinárske a zdravotné využitie možno vysledovať v Číne, Japonsku a Indii už tisíce rokov. Počas svojej dávnej histórie bola známa pod rôznymi inými názvami, od „huby opičej hlavy“ v Číne cez „hubu horského mnícha“ v Japonsku až po hubu „fúzatý zub“ a hubu „pom-pom“ v Severnej Amerike.

Prvá vec, ktorú si mnohí všimnú na hube Lion's Mane, je práve jej nápadný vzhľad a podoba na leviu hrivu a tak sa jej zvykne hovoriť levia hriva.  

Je to, ale Hericium erinaceus. 

Ako funkčná huba má svoje obrovské množstvo potenciálnych zdravotných výhod, vrátane podpory zdravej zápalovej reakcie a posilnenia mozgových funkcií, čo z neho robí veľmi atraktívnu možnosť pre tých, ktorí chcú pridať vitálne huby do svojej každodennej rutiny. 

Je dôležité pochopiť potenciálne prínosy pre zdravie a poznať výhody, ktoré nám práve Hericium prináša.

Hericium - nootropikum s výhodami pre mozog

Je to len náhoda, alebo je to zámer prírody, že huba Hericium vyzerá ako mozog a má aj špeciálne zlúčeniny, ktoré podporujú mozgové funkcie? 

Ako nootropikum možno klasifikovať akúkoľvek látku alebo doplnok, ktorý môže zvýšiť výkon mozgu.

„Nootropikum“ je slovo, ktoré sa v posledných rokoch dostalo do populárnej reči, keď sa priemysel doplnkových látok viac zameral na identifikáciu prírodných a syntetických látok, ktoré možno užívať perorálne na zlepšenie pamäti, sústredenia a poznania. Avšak aj taká jednoduchá a široko používaná látka, ako je kofeín, môže byť považovaná za nootropikum, pretože posilňuje mozgové funkcie. 

Hericium má dlhú históriu používania ako doplnok na posilnenie mozgu. Čínski budhistickí mnísi používali prášok Hericia vo svojom čaji a tvrdili, že im pomáha sústrediť sa pri meditácii a celkovo zvýšiť výkon mozgu (1). Moderná veda sa rozhodla preskúmať platnosť týchto tvrdení a nachádza sľubné výsledky. 

Zlúčeniny pre neurologické zdravie - Hericenones a Erinacines 

Zakaždým, keď prehovoríte alebo urobíte pohyb alebo si spomeniete na niečie meno, nervové impulzy sa prenášajú bleskovo cez dlhý rad neurónov. Možno si z hodín biológie pamätáte, že tieto neuróny majú medzi sebou medzery a tieto medzery sa nazývajú synapsie. Aby impulzy mohli ľahko cestovať cez synaptickú medzeru z jedného neurónu do druhého, ich cesta musí byť voľná a jasná. 

Rozhodujúce je, že neuróny potrebujú dobrú výživu, aby mohli vykonávať svoju prácu. Tak ako funkčná krajina potrebuje systém dopravy na doručovanie zásielok svojim obyvateľom, funkčný mozog potrebuje systém dopravy na dodávanie živín do svojich neurónov. 

Zdravý mozog je taký, v ktorom neuróny dostávajú výživu, ktorú potrebujú a prospieva k rýchlemu prenášaniu nervových impulzov. 

Zlúčeniny nazývané hericenóny a erinacíny, keď sa extrahujú a izolujú z levej hrivy, majú vlastnosti, ktoré môžu chrániť neuróny a nervy v našom tele. Predpokladá sa, že jedinečné neuroprotektívne účinky týchto zlúčenín Hericia chránia mozog pred normálnym miernym kognitívnym poklesom spojeným so starnutím (2). To sú tiež zlúčeniny, ktoré stoja za niektorými ďalšími vlastnosťami huby Hericium, ktoré posilňujú mozog.  

Faktor rastu nervov (NGF)

Hericium môže pomôcť pri podpore zdravia nervového tkaniva. Štúdie ukazujú, že zlúčeniny v Hericiu môžu pomôcť podporiť rast nervového tkaniva a podporiť motorickú funkciu (2). Tieto výhody sú spojené so zvýšenou produkciou nervového rastového faktora (NGF), zlúčeniny, ktorá udržuje zdravie neurónov v našom mozgu (1)

Hericium pre pamäť a poznanie

Testy naznačujú, že zlúčeniny z huby Hericium môžu podporovať prenos nervových impulzov, ako aj krátkodobú a dlhodobú pamäť (2). Zaujímavé je, že sa zistilo, že tie isté zlúčeniny pôsobia proti oxidačnému stresu v mozgu (2).

Výskum účinku Hericia na zdravie mozgu sa uskutočnil u ľudí v Japonsku, kde štúdia ukázala, že dospelí s miernymi problémami s pamäťou spojenými so starnutím, ktorým bol podávaný extrakt z húb Hericium, dosiahli lepšie výsledky v teste funkcie mozgu ako tí, ktorí extrakt neužívali (3) . Ich skóre sa potom po ukončení konzumácie húb zhoršilo. 

Štúdia na zdravých jedincoch stredného veku s použitím Hericia tiež ukázala priaznivé výsledky zlepšenia kognitívnych funkcií a krátkodobej pamäte (4). Na základe týchto zistení má Hericium potenciál na podporu kognitívneho zdravia. 

Je zrejmé, že Lion's Mane sa ukazuje ako neuveriteľný spojenec pri podpore kognitívnych funkcií. Pokračuje výskum toho, ako môže pomôcť zlepšiť kvalitu života mnohých ľudí. 

Na úzkosť a náladu s Hericiom

Tieto vlastnosti podporujúce mozog môžu mať pozitívny vplyv aj na duševné zdravie jednotlivca. Milióny ľudí na celom svete bojujú s občasnými obavami a pochmúrnou náladou. Existujú štúdie, ktoré ukazujú, že vlastnosti huby Hericium, môžu byť prospešné na zlepšenie nálady (5) (6)

Ukázali tiež, že Hericium podporuje zdravú produkciu neurónov v hipokampe, časti mozgu, ktorá reguluje emócie. To môže podporiť pozitívnu náladu a zmierniť občasný stres (7)

Hericium pre sústredenie a duševnú energiu

Rovnako ako budhistickí mnísi, aj vy môžete pridať vitálnu hubu Hericium do vašej doplnkovej rutiny, aby ste sa mohli sústrediť, zvýšiť produktivitu a zvýšiť efektivitu

Hericium môže byť silným doplnkom rannej kávy, čaju alebo mlieka , ktorý pomáha zvýšiť a udržať koncentráciu a mozgovú energiu počas dňa. 

Hericium a „mozgová hmla“

Mozgová hmla môže byť príznakom starnutia mozgu. Môže tiež sprevádzať množstvo stavov, ako je roztrúsená skleróza (MS), chronický únavový syndróm (CFS), lupus, nespavosť, menopauza a dokonca aj tehotenstvo. Vedľajším účinkom niektorých liekov môže byť práve mozgová hmla.

Hericium je prirodzený spôsob, ako pomôcť v boji proti mozgovej hmle. 

Hericium na spánok

Hericium funguje tak, že posúva cyklus spánku a bdenia a znižuje bdelosť počas aktívnej fázy spánku (REM). Preto by táto huba užívaná pred spaním mohla byť nápomocná pri syndróme oneskorenej fázy spánku (8). Okrem toho má ďalšie imunomodulačné vlastnosti, ktoré nám pomáhajú vysporiadať sa s vonkajšími stresormi. To nám zase pomáha dosiahnuť pokojnejší spánok. 

Hericium môžete užiť aj ráno, keď sa zobudíte. Pomáha to obnoviť váš biorytmus tým, že vás udrží v strehu a pripraví váš mozog na optimálnu funkciu počas vašej bdelosti.

Hericium: Ako môže podporiť vaše zdravie?

Ďalšie zdravotné prínosy huby Hericium

Huba Hericium je spojená s množstvom potenciálnych zdravotných výhod mimo kognitívneho a neurologického sveta. Tradičná čínska medicína propaguje užívanie tejto vitálnej huby už tisíce rokov ako tonika na všetko od zdravia tráviaceho traktu až po zvýšenie celkovej vitality (2). V Číne je napríklad jedným z najobľúbenejších produktov sušienka s Hericiom, ktorú jedia pri brušných ťažkostiach. 

Moderný výskum ukazuje, že starodávne techniky sú správne, a aj pri hube Hericium je to zrejmé, nakoľko môže zlepšiť duševnú, kognitívnu a fyzickú pohodu rôznymi spôsobmi

Viete ako môže Hericium potenciálne zlepšiť vaše zdravie? 

Hericium na zápal

Funkčné huby sú dobre známe ako antioxidačné elektrárne, ktoré podporujú zdravú zápalovú reakciu, takže nie je prekvapením, že vlastnosti huby Hericium z nej robia ťažkú ​​váhu aj v tejto oblasti (9)

Hericiums pre zdravie srdca

Zdravie srdca je bežným problémom medzi ľuďmi a často ho definujeme ako jednu z najzávažnejších civilizačných chorôb. Výskum ukazuje, že levia hriva môže podporovať zdravie kardiovaskulárneho systému a pomôcť aj pri udržiavaní zdravej hmotnosti čo je spojené s kardiovaskulárnym zdravím. Hericium môže tiež pôsobiť na udržanie pružnosti tepien tým, že zabraňuje oxidácii cholesterolu (10). Zistilo sa, že aj hericenon B, zlúčenina extrahovaná z Hericia, podporuje zdravé zrážanie krvi (11). Všetky tieto výhody spolu pomáhajú udržiavať vaše srdce a kardiovaskulárny systém zdravé. 

Hericium pre zdravie tráviaceho traktu

Hericium môže pomôcť pri žalúdočných ťažkostiach a celkovom zdraví trávenia (12) (13). V štúdii s použitím proteínu z Hericia sa znížil počet zapálených tráviacich tkanív a zvýšila sa diverzita mikrobiómov, čo sú dva priaznivé výsledky pri ochoreniach dráždivého čreva (14)

Hericium sa tradične používa na podporu tráviacich orgánov v čínskej medicíne. Nedávne objavy v oblasti „črevo-mozog“ naznačujú, že spojenie medzi týmito dvoma systémami je pre zdravie mozgu veľmi dôležité (15)

Hericium pre rovnováhu krvného cukru

Vyvážená hladina cukru v krvi je kľúčovým prvkom celkového zdravia. Hericium pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi moduláciou enzýmov v tenkom čreve (16). 

Hericium pre imunitný systém

Zdravý imunitný systém je rozhodujúci pri ochrane tela pred cudzími útočníkmi. Hericium, podobne ako iné funkčné huby, môže byť užitočným spojencom imunitného systému. Štúdie naznačujú, že môže podporovať zdravú imunitnú odpoveď tým, že pomáha regulovať črevné baktérie (17). 

Výhody Hericia pre domáce zvieratá

Funkčné huby nie sú prospešné len pre ľudí! Sú bezpečné aj pre konzumáciu zvierat a môžu poskytnúť mnoho rovnakých výhod pre psov a mačky, keď sa pridávajú ako doplnok k ich jedlu. Mnoho holistických veterinárov predpisuje funkčné huby domácim zvieratám ako prírodnú alternatívnu liečbu na celkové zlepšenie zdravia. 

Zatiaľ čo štúdie o širokej škále priaznivých účinkov na zdravie pokračujú, je už teraz nepopierateľné, že extrakt z Hericia (Lion´s mane) môže byť úžasným doplnkom, ktorý prispieva k zdravému životnému štýlu. Či už chcete zlepšiť sústredenie, podporiť metabolické zdravie alebo zlepšiť zdravie tráviaceho traktu, táto huba je skvelá voľba, ktorá sa používa už po stáročia. 

Potenciálne vedľajšie účinky

Zatiaľ čo zdravotné prínosy Hericia sú početné a dobre zdokumentované, malý počet ľudí by mal byť opatrný predtým, ako ho pridá do svojho pravidelného ranného rituálu. 

Každý, kto má alergiu na huby, by sa mal vyhýbať Hericiu, kým to neschváli ich lekár, tak ako aj tehotné alebo dojčiace ženy.

Ľudia, ktorí užívajú lieky na predpis, najmä čokoľvek, čo súvisí s riedením krvi, by sa mali poradiť s lekárom skôr, ako do svojej rutiny zaradia doplnky z funkčných húb.

Čo na záver?

Hericium erinaceus, známy aj ako Levia hriva, je funkčná huba s množstvom potenciálnych zdravotných výhod. Od podpory mozgových funkcií a zlepšenia nálady po podporu tráviaceho systému a imunitného systému ponúka táto huba široké spektrum výhod. 

Pozrite si aj článok: Hericium: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Pozrite si aj článok: Najlepší čas a vhodné dávkovanie huby HERICIUM

Podrobný článok o Hericiu nájdete tu.

 
 
 
Zdroje:
  1. https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/lions-mane
  2. Spelman, Kevin; Sutherland, Elizabeth; Bagade, Aravind. 19. december 2017 Journal of Restorative Medicine , ročník 6, číslo 1, 3. december 2017, s. 19-26(8) https://restorativemedicine.org/journal/neurological-activity-lions-mane-hericium-erinaceus/
  3. Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., & Tuchida, T. (2009). Zlepšenie účinkov huby Yamabushitake (Hericium erinaceus) na miernu kognitívnu poruchu: dvojito zaslepená placebom kontrolovaná klinická štúdia. Fytoterapeutický výskum: PTR , 23 (3), 367–372. https://doi.org/10.1002/ptr.2634
  4. Saitsu, Y., Nishide, A., Kikushima, K., Shimizu, K., & Ohnuki, K. (2019). Zlepšenie kognitívnych funkcií perorálnym príjmom Hericium erinaceus. Biomedicínsky výskum (Tokio, Japonsko) , 40 (4), 125–131. https://doi.org/10.2220/biomedres.40.125
  5. Yao, W., Zhang, JC, Dong, C., Zhuang, C., Hirota, S., Inanaga, K., & Hashimoto, K. (2015). Účinky amycenónu na sérové ​​hladiny tumor nekrotizujúceho faktora-a, interleukínu-10 a správanie podobné depresii u myší po podaní lipopolysacharidu. Farmakológia, biochémia a správanie , 136 , 7–12. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2015.06.012
  6. Chiu, CH, Chyau, CC, Chen, CC, Lee, LY, Chen, WP, Liu, JL, Lin, WH a Mong, MC (2018). Mycélium Hericium erinaceus obohatené o erinacín A vytvára u myší účinky podobné antidepresívam prostredníctvom modulácie signalizácie BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β. Medzinárodný časopis molekulárnych vied , 19 (2), 341. https://doi.org/10.3390/ijms19020341
  7. Ryu, S., Kim, HG, Kim, JY, Kim, SY, & Cho, KO (2018). Extrakt Hericium erinaceus znižuje úzkosť a depresívne správanie podporovaním neurogenézy hipokampu v mozgu dospelých myší. Journal of medical food , 21 (2), 174–180. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.4006
  8. Furuta, S., Kuwahara, R., Hiraki, E., Ohnuki, K., Yasuo, S., & Shimizu, K. (2016). Výťažky Hericium erinaceus menia rytmus správania u myší. Biomedicínsky výskum (Tokio, Japonsko), 37(4), 227–232. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27544998
  9. Hou, Y., Ding, X., & Hou, W. (2015). Zloženie a antioxidačná aktivita vo vode rozpustných oligosacharidov z Hericium erinaceus. Správy molekulárnej medicíny , 11 (5), 3794–3799. https://doi.org/10.3892/mmr.2014.3121
  10. Rahman, MA, Abdullah, N., & Aminudin, N. (2014). Inhibičný účinok na in vitro LDL oxidáciu a aktivitu HMG Co-A reduktázy oddelených frakcií Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (hriva levia). BioMed research international , 2014 , 828149. https://doi.org/10.1155/2014/828149
  11. Mori, K., Kikuchi, H., Obara, Y., Iwashita, M., Azumi, Y., Kinugasa, S., Inatomi, S., Oshima, Y., & Nakahata, N. (2010). Inhibičný účinok hericenónu B z Hericium erinaceus na kolagénom indukovanú agregáciu krvných doštičiek. Fytomedicína: medzinárodný časopis fytoterapie a fytofarmakológie , 17 (14), 1082–1085. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.05.004
  12. Wang, M., Konishi, T., Gao, Y., Xu, D., & Gao, Q. (2015). Anti-žalúdočná vredová aktivita polysacharidovej frakcie izolovanej z mycéliovej kultúry liečivej huby levej hrivy, Hericium erinaceus (vyššie basidiomycety). Medzinárodný časopis liečivých húb , 17 (11), 1055–1060. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28087447/
  13. Diling, C., Xin, Y., Chaoqun, Z., Jian, Y., Xiaocui, T., Jun, C., Ou, S., & Yizhen, X. (2017). Výťažky z Hericium erinaceus zmierňujú zápalové ochorenia čriev reguláciou imunity a črevnej mikroflóry. Oncotarget , 8 (49), 85838-85857. https://doi.org/10.18632/oncotarget.20689
  14. Diling, C., Chaoqun, Z., Jian, Y., Jian, L., Jiyan, S., Yizhen, X., & Guoxiao, L. (2017). Imunomodulačné aktivity plesňového proteínu extrahovaného z Hericium erinaceus prostredníctvom regulácie črevnej mikrobioty. Hranice v imunológii , 8 , 666. https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.00666
  15. Carabotti, M., Scirocco, A., Maselli, MA a Severi, C. (2015). Os črevo-mozog: interakcie medzi črevnou mikrobiotou, centrálnym a enterickým nervovým systémom. Annals of gastroenterology , 28 (2), 203–209.
  16. Wu, T., & Xu, B. (2015). Antidiabetické a antioxidačné aktivity ôsmich druhov medicinálnych húb z Číny. Medzinárodný časopis liečivých húb, 17 (2), 129–140. https://doi.org/10.1615/intjmedmushrooms.v17.i2.40
  17. Diling, C., Chaoqun, Z., Jian, Y., Jian, L., Jiyan, S., Yizhen, X., & Guoxiao, L. (2017). Imunomodulačné aktivity plesňového proteínu extrahovaného z Hericium erinaceus prostredníctvom regulácie črevnej mikrobioty. Hranice v imunológii , 8 , 666. https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.00666