Na ceste Chudnutím s Coriolusom

Na ceste Chudnutím s Coriolusom

Huby Coriolus (Trametes versicolor - tiež známy ako Coriolus versicolor a Polyporus versicolor, slovensky Trúdnikovec pestrý) sú považované za zdraviu prospešné huby a výrazne sa presadili v oblasti potenciálnych výhod pre chudnutie. Ich prínosy pramenia predovšetkým z bohatého obsahu polysacharidov (PSP) a polysacharidu-K (PSK). Tieto zlúčeniny majú schopnosť modulovať imunitný systém, znižovať zápal a pozitívne ovplyvňovať zdravie čriev, čo v konečnom dôsledku môže nepriamo prispieť k regulácii hmotnosti. Začlenenie Morčacieho chvostu ako sa ľudovo hovorí Coriolusu do vyváženej stravy a pravidelné cvičenie, tak môžu podporiť ciele v oblasti chudnutia. 

V súčasnosti, mimo tradičnej medicíny, si Coriolus získava uznanie pre svoju potenciálnu úlohu práve pri podporovaní chudnutia, čím otvára nové perspektívy pre tých, ktorí hľadajú prirodzené a doplnkové prístupy k regulácii hmotnosti. 

V nasledujúcich odsekoch sa zameriame na vedecké zdôvodnenie týchto tvrdení, zhodnotíme dôkazy, ktoré podporujú úlohu Coriolusu pri chudnutí a poskytneme praktické tipy, ako ho bezpečne integrovať do  režimu chudnutia. Cesta, ktorú sa chystáme prejsť, sa sústreďuje na vedecký prístup s cieľom poskytnúť vám informácie, na základe ktorých môžete robiť rozhodnutia, pripraviť pôdu pre dosiahnutie cieľov v oblasti chudnutia a zároveň si zachovať celkovú pohodu. 

Pramene z histórie

V tradičnej čínskej medicíne sú už po stáročia známe huby Coriolus svojimi liečebnými vlastnosťami. Nachádzajú sa v rôznych častiach sveta, prosperujú na odumretých kmeňoch v lesných oblastiach a vynikajú svojou farebnou a vejárovitou formou. 

Moderná veda u huby Coriolus, ktorú oceňujú aj starodávni liečitelia pre jej rozsiahle zdravotné benefity, teraz postupne odhaľuje komplexný arzenál terapeutických zlúčenín, ktoré táto huba ponúka. Jednou z oblastí, ktorá sa dostáva do popredia, je výskum Coriolusu v kontexte liečby rakoviny. Štúdie naznačujú, že Coriolus môže inhibovať rast nádorov a posilňovať imunitný systém, poskytujúc potenciálnu podporu pacientom s rakovinou žalúdka, pľúc, ženských vecí i rakovinou prsníka a ďalšími formami rakoviny. 

Odporúčame prečítať si aj článok: Coriolus - Všetko čo treba vedieť

Nutričný profil

Odhalenie nutričnej výnimočnosti Huby Coriolus

Huby Coriolus predstavujú viac než len svoju výraznú estetiku. Sú to funkčné huby, ktoré vynikajú svojím jedinečným nutričným profilom, z ktorého vyplýva mnoho výhod.

Tieto liečivé huby sú významným zdrojom vlákniny, obsahujú antioxidanty s protizápalovými vlastnosťami, ktoré sú kľúčové pri znižovaní zápalu a podporujú zdravú reakciu na zápal. 

Okrem toho sa preukázalo, že huby Coriolus regulujú hladinu cukru v krvi, čím sa stávajú dôležitým faktorom pri liečbe cukrovky. Táto huba môže zohrávať kľúčovú úlohu pri udržiavaní celkového zdravia, najmä v súvislosti s chudnutím. 

Huby Coriolus sa môžu pochváliť dvoma významnými aktívnymi zložkami: polysacharidy (PSP) a polysacharid-K (PSK).

PSP a PSK majú tiež potenciálne výhody pre zlepšenie zdravia čriev. Tieto zlúčeniny môžu pozitívne ovplyvniť črevný mikrobióm. 

Okrem potenciálneho vplyvu na črevný mikrobióm môžu PSP a PSK znižovať hladinu cukru v krvi. Zlepšené zdravie čriev a vyvážená hladina cukru v krvi tiež prispievajú k výhodám pre tých, ktorí chcú schudnúť. 

Spojenie medzi Coriolusom a jeho vplyvom na hmotnosť je aktuálnou témou výskumu. Štúdie sa snažia porozumieť, ako začlenenie tejto huby môže podporiť zdravé chudnutie.

Výskum odhalil, že polysacharid viazaný na bielkoviny, ktorý sa vyskytuje v hubách Coriolus, môže byť kľúčovým faktorom pri podpore chudnutia. Je však dôležité zdôrazniť, že je potrebný ďalší výskum na overenie týchto zistení. 

Odporúčame prečítať si aj článok: Coriolus: Zdravie a harmónia

Chudnutie s Coriolusom

Ako Coriolus pôsobí na Chudnutie

Zdravie čriev a metabolizmus

Medicinálne huby Coriolus odhaľujú svoj výnimočný potenciál pre podporu zdravia čriev. Tieto medicinálne huby s vysokým obsahom polysacharidov PSP a PSK poskytujú živiny pre prospešné baktérie, ktoré podporujú udržiavanie zdravého tráviaceho systému. Pre jedincov s syndrómom deravého čreva môže pridanie tejto huby do stravy pomôcť zlepšiť trávenie a eliminovať príznaky, ako je žalúdočná nevoľnosť. 

Zdravé črevá navyše prispievajú k optimalizácii metabolizmu v tele, čo môže mať pozitívny vplyv na telesnú hmotnosť. Predpokladá sa, že Coriolus môže ovplyvniť aj ukladanie tuku. 

Modulácia imunitného systému

Posilnením imunitného systému môže prispieť k udržaniu zdravej hmotnosti. Predpokladá sa, že výkonný imunitný pomáha zmierniť oxidačný stres, ktorý je v niektorých štúdiách spojený s prírastkom hmotnosti. (1)

Zníženie zápalu

Huby Coriolus sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami. Výskum naznačuje, že chronický zápal by mohol byť faktorom prispievajúcim k priberaniu na váhe. Zníženie zápalu sa tak stáva kľúčovým prvkom dosahovania a udržiavania zdravej hmotnosti. (2)

Na trhu je množstvo doplnkov a liekov na chudnutie. Huba Coriolus ponúka niečo viac. Vyniká svojimi jedinečnými vlastnosťami a na rozdiel od mnohých doplnkov, Coriolus podporuje nielen chudnutie, ale prispieva k celkovému zdraviu. Pomáha udržiavať rovnováhu cukru v krvi, čo je kľúčové pre zdravú výživu a reguláciu hmotnosti.

Ďalšie výhody, ktoré nám Coriolus ponúka je podpora zdravia tráviaceho traktu a zmiernenie oxidačného stresu.

Napriek tomu je dôležité si uvedomiť, že hoci je Coriolus úžasná huba a môže podporiť zdravú váhu, proces chudnutia musí byť podporený vyváženou stravou a pravidelným cvičením, pre dosiahnutie tých najlepších výsledkov.

Odporúčame prečítať si aj článok: Coriolus: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Na ceste Chudnutím - Cvičenie vonku pár

Zhrnutie kľúčových informácií

Pri prieskume potenciálu huby Coriolus a jej vplyvu na chudnutie sme prešli jej pestrým historickým kontextom a silným nutričným profilom. Detailne sme preskúmali vedecké aspekty spojené s jej unikátnymi zlúčeninami, ako sú polysacharidy (PSP) a polysacharid-K (PSK), ktoré sú spojené s posilnením imunitného systému, zlepšením zdravia čriev a znížením zápalu.

Vzťah medzi Coriolusom a chudnutím nie je jednoduchým riešením či okamžitým liekom. Vyžaduje si komplexné mechanizmy, vrátane regulácie metabolizmu, zlepšenia zdravia čriev a modulácie imunity, ktoré spoločne prispievajú k udržaniu zdravej hmotnosti. Dôležité je  uvedomiť si, že silu tejto liečivej huby je najlepšie využiť so zmenou svojho celkového životného štýlu.

A ešte dôležitejšie je nájsť v sebe odhodlanie a silu kráčať za svojimi vytúženými cieľmi a snami.

Odporúčame prečítať si aj článok: Chudnutie s Vitálnymi alebo Medicinálnymi Hubami

V našom obchode ponúkame Coriolus kapsuly extrakt.

 

 

Zdroje:

  1. Y.-E. Cho, H.-S. Kim, Ch. Lai, A. Stanfill, A. Cashiona, Oxidative stress is associated with weight gain in recipients at 12-months following kidney transplantation, 2015 Nov, doi: 10.1016/j.clinbiochem.2015.11.002, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4744494/
  2. Khanna, S. Khanna, P. Khanna, P. Kahar, B.M. Patel, Obesity: A Chronic Low-Grade Inflammation and Its Markers, 2022 Feb, doi: 10.7759/cureus.22711, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8967417/