Na ceste Chudnutím s Maitake

Chudnutie s Maitake

Huby Maitake, známe aj ako „tancujúce huby“, pútajú pozornosť pre svoje potenciálne výhody pri chudnutí. Tieto liečivé huby sú bohaté na polysacharidy, konkrétne beta-glukány, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi vplyvmi na celkové zdravie.

Výskum naznačuje, že Maitake môže prispieť k úbytku hmotnosti reguláciou chuti do jedla, zvýšením metabolizmu a pozitívnym ovplyvnením metabolizmu lipidov. Extrakt z huby Maitake môže viesť k zníženiu hmotnosti tým, že redukuje akumuláciu viscerálneho tuku, ako prezradila aj štúdia u testovaných jedincov. (1)

Aj keď sa tieto tvrdenia o hubách Maitake môžu zdať zázračné, je nevyhnutné preniknúť hlbšie a pochopiť, prečo a ako táto špecifická huba môže byť prospešná pri chudnutí. Pri presadzovaní zdravšieho životného štýlu je dôležité neuchyľovať sa k módnym trendom, ale spoľahnúť sa na dobre preskúmané informácie.

V tomto článku sa preto podrobne zamyslíme nad vlastnosťami húb Maitake v súvislosti s chudnutím, podiskutujeme o vedľajších účinkoch a preventívnych opatreniach, ktoré by ste mali poznať. 

Začnime trochou histórie

Maitake, vedecky známa ako Grifola frondosa, slovensky Trsovnica lupeňová, pochádza zo severovýchodných oblastí Japonska a je dlhodobo uznávanou medicinálnou hubou. Názov "Maitake" v japončine znamená "tancujúca huba" a vychádza z legendy, podľa ktorej ľudia tancujú od radosti, keď objavia tieto huby vo voľnej prírode, pre ich rozsiahle zdravotné výhody. 

Zaujímavým faktom je, že Maitake rastie v zhlukoch na koreňoch stromov, predovšetkým na duboch. Ich jedinečný vzhľad pripomína zhluk tancujúcich motýľov. V histórii sa tieto "tanečné huby" často využívali tradičnými liečiteľmi, najmä v Ázii, pre ich výrazné zdravotné prínosy.

Odporúčame prečítať si aj článok: Maitake - Všetko čo treba vedieť

Nutričná sila

Nutričná sila

Surové huby Maitake predstavujú výživový poklad. V porovnaní s ostatnými druhmi húb majú vysoký obsah živín. Aj keď majú nízky kalorický obsah, obsahujú vitamíny, minerály a bioaktívne zlúčeniny. Zvlášť pôsobivý je ich obsah vitamínov B, kľúčových pre optimálne zdravie a pohodu. Okrem toho sú medicinálne huby Maitake bohaté na minerály, ako sú draslík, vápnik a horčík.

Jedným z výnimočných atribútov húb Maitake je ich vysoký obsah polysacharidov, konkrétne beta-glukánov. Tieto bioaktívne zlúčeniny sú významné pre svoje imunitné a antioxidačné vlastnosti. Navyše, Maitake poskytuje značné množstvo vlákniny, ktorá prispieva k zdravému tráveniu a môže podporovať proces chudnutia.

Napriek svojej bohatej nutričnej hodnote Maitake disponuje nízkym obsahom kalórií. Pre tých, ktorí si strážia svoj stravovací režim a jedálny lístok, je táto huba výbornou voľbou, keďže obsahuje iba 31 kalórií na 100 gramov.

Maitake nielenže odstraňuje nadbytočné kalórie, čím prispieva k procesu chudnutia, ale môže byť prospešná aj pri liečbe cukrovky. Nízky kalorický obsah tejto huby eliminuje riziko hyperglykémie, čím zabraňuje nárastu hladiny cukru v krvi spojenému s vysokokalorickými potravinami.

Výskumy naznačujú, že cukrovka zvyšuje riziko výskytu niekoľkých typov rakoviny. Podľa štúdie, ľudia s nekontrolovanou cukrovkou čelia vyššiemu riziku vývoja rôznych druhov rakoviny, vrátane pankreasu, prsníka, pečene, hrubého čreva či konečníka. Schopnosť Maitake kontrolovať hladinu cukru v krvi znižuje toto riziko a poskytuje ďalší benefit v prevencii rakoviny. (2)

Vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku

Maitake huby vynikajú aj nízkym obsahom sacharidov a tukov, a čo je viac, neobsahujú žiadne trans-mastné tuky.

Extrakty z Maitake obsahujú aj vlákninu. Vláknina v Maitake podporuje proces chudnutia tým, že pomáha rýchlejšie dosiahnuť pocit sýtosti, čím vás chráni pred nadmerným konzumovaním potravy a zabraňuje vkladaniu nadbytočných kalórií do tela.

Ďalšie prospešné vlastnosti Maitake, odvodené z obsahu vlákniny, zahŕňajú schopnosť podporiť zdravé črevné baktérie, čím posilňujú celkové zdravie čriev. Toto opäť pôsobí pozitívne na proces chudnutia a zlepšuje celkovú pohodu.

Nižší obsah tukov a sacharidov zohráva rovnako dôležitú úlohu v boji proti nadváhe. Absencia transtukov minimalizuje aj riziko chronických stavov, ako je vysoký krvný tlak.

Tri „tanečné“ kroky s Maitake v prospech Chudnutia

1. krok - Podpora udržania chuti do jedla

Maitake ako vitálna či medicinálna huba zohráva kľúčovú úlohu v procese chudnutia tým, že reguluje chuť do jedla. Konzumácia týchto húb môže viesť k pocitu sýtosti pri menšom množstve konzumovaného jedla, čím pomáhajú znížiť celkový príjem kalórií - kritický faktor pri kontrole hmotnosti.

Maitake huba obsahuje významné množstvo vlákniny, konkrétne 2,7 gramu na 100 gramov v surovej forme. Toto poskytuje výživu prospešným črevným mikróbom, udržiavajúc prostredie nášho črevného mikrobiómu zdravé. Tento zdravý stav prostredia nám zase pomáha predchádzať priberaniu. Okrem toho má vláknina schopnosť zmierniť pocit hladu, čím nám pomáha konzumovať menšie množstvo potravy a tým podporuje úspešné znižovanie hmotnosti.

2. krok - Metabolická podpora

Maitake nie je len medicinálnou hubou, je tiež známe, že podporuje zvýšenie metabolizmu tela. Vyššia rýchlosť metabolizmu môže viesť k efektívnejšiemu spáleniu kalórií, čo v konečnom dôsledku uľahčuje proces chudnutia. Schopnosť tejto výnimočnej huby posilňovať metabolizmus môže byť spojená s jej vplyvom na inzulínovú rezistenciu, ktorá zase prispieva k udržiavaniu vyváženej hladiny glukózy v krvi. 

3. krok - Lipidový rytmus

Podľa výskumu sa ukazuje, že extrakty z Maitake húb, špeciálne frakcia SX, majú výrazný vplyv na tukové bunky a metabolizmus lipidov. Pravidelná konzumácia doplnkov Maitake sa v niekoľkých štúdiách spojila s vylepšenou reguláciou hladín cholesterolu, a to aj u jednotlivcov s vysokým krvným tlakom. (3)

Frakcia SX preukázala potenciálny účinok proti obezite prostredníctvom inhibície akumulácie tukových buniek. Tento pozoruhodný efekt na rast tukových buniek a súčasné zlepšenie hladín glukózy v krvi na lačno naznačuje, že Maitake môže zohrávať dôležitú úlohu v stratégiách chudnutia aj u diabetických pacientov.

Odporúčame prečítať si aj článok: Maitake: Zdravotné výhody a výživa

Huba Maitake na tanieri

Výber správneho „tanečného“ partnera

Výber správneho produktu medicinálnej huby Maitake je kľúčovým krokom pri využívaní jej zdravotných výhod. Pri nákupe čerstvých húb Maitake hľadajte tie, ktoré sú pevné a majú sviežu, drevitú arómu. Taktiež by nemali obsahovať žiadne tmavé škvrny alebo slizkosť, čo by mohlo naznačovať skazenie.

Príprava húb Maitake môže byť kulinárske dobrodružstvo. Huby Maitake sú všestranné a vďaka ich bohatej zemitej chuti sa dajú začleniť do rôznych jedál. Chuť týchto liečivých húb sa navyše  dá upraviť rôznymi koreninami a bylinkami.

Huby Maitake môžete podusiť na olivovom oleji a cesnaku ako jednoduchú, chutnú prílohu alebo ich pridať do polievok či cestovín pre extra podporu zdravia.

Pre tých, ktorí nemajú možnosť zohnať čerstvé  huby, alebo nie je zrovna ich sezóna, existujú formy, ktoré si uchovávajú liečivé vlastnosti týchto húb. Pre tých, ktorí chcú začleniť výhody tejto huby do svojej stravy bez potreby varenia, sú k dispozícii výživové  doplnky z Maitake.

Odporúčaná denná dávka na Chudnutie

Presné množstvo medicinálnych húb Maitake, ktoré by ste mali zahrnúť do svojej stravy pri chudnutí, nie je striktne definované, pretože môže závisieť od rôznych faktorov, vrátane telesnej hmotnosti a krvného tlaku.

Niektoré štúdie však pracovali s dávkami okolo 3-7 gramov výťažku z Maitake denne, pričom účastníci pocítili jej výhody.

Chudnutie strava

Na čo si dať pozor!

Aj keď sú huby Maitake všeobecne považované za bezpečné a prospešné pre zdravie, určité osoby a ich zdravotný stav, vyžadujú opatrné zváženie ich konzumácie. Napríklad, ak trpíte autoimunitným ochorením, stimulujúce účinky Maitake húb na imunitný systém by mohli prispieť k nadmernému aktivovaniu vášho imunitného systému. V takýchto prípadoch je dôležité konzultovať užívanie s odborníkom na zdravotnú starostlivosť.

Pre jednotlivcov s cukrovkou je dôležité mať na pamäti, že Maitake majú schopnosť znížiť hladinu cukru v krvi. V kombinácii s antidiabetikami to môže viesť k nebezpečne nízkym hodnotám cukru v krvi. Preto by ste mali vždy pozorne monitorovať hladinu cukru v krvi pri zavádzaní nových potravín do svojej stravy, obzvlášť tých, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi.

Odporúčame prečítať si aj článok: Maitake: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Čo na záver?

Je potrebné si uvedomiť, že huby Maitake, predstavujú nielen chutný prídavok do našich jedál, ale prinášajú aj významné zdravotné výhody, vrátane potenciálneho prínosu pri chudnutí.

Vedecké štúdie preukázali ich pozitívny vplyv na reguláciu chuti do jedla, zrýchlenie metabolizmu a priaznivý vplyv na tukové bunky a metabolizmus lipidov.

Je však dôležité mať na pamäti, že úspešné chudnutie si vyžaduje komplexný prístup. Zahrnuje vyváženú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu a celkový zdravý životný štýl. Huby Maitake môžu byť užitočným príspevkom k tomuto celkovému úsiliu, ale nie sú samy o sebe zázračným prostriedkom na chudnutie. Ich úloha je integrálnou súčasťou širšej stratégie pre dosiahnutie a udržanie zdravého a vyváženého životného štýlu.

Odporúčame prečítať si aj článok: Chudnutie s Vitálnymi alebo Medicinálnymi Hubami

V našom obchode ponúkame Maitake kapsuly extrakt a Maitake tinktúru.

 

 

Zdroje:

  1. P. Aranaz, A. Peña, A. Vettorazzi, M. J. Fabra, A. Martínez-Abad, A. López-Rubio, J. Pera,J. Parladé, M. Castellari, F. I. Milagro, C. J. González-Navarro, Grifola frondosa (Maitake) Extract Reduces Fat Accumulation and Improves Health Span in C. elegans through the DAF-16/FOXO and SKN-1/NRF2 Signalling Pathways, 2021 Nov, doi: 10.3390/nu13113968, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8620745/
  2. Giovannucci, D. M. Harlan, M. C. Archer, R. M. Bergenstal, S. M. Gapstur, L. A. Habel, M. Pollak, J. G. Regensteiner, D. Yee, Diabetes and Cancer, 2010 Jul, doi: 10.2337/dc10-0666, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890380/
  3. p. Aranaz, A. Peña, A. Vettorazzi, M. J. Fabra, A. Martínez-Abad, A. López-Rubio, J. Pera, J. Parladé, M. Castellari, F. I. Milagro, C. J González-Navarro, Grifola frondosa (Maitake) Extract Reduces Fat Accumulation and Improves Health Span in C. elegans through the DAF-16/FOXO and SKN-1/NRF2 Signalling Pathways, 2021 Nov, DOI: 10.3390/nu13113968, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836223/