Tajomstvo Zdravia a Vitality pre Psy a Mačky

Vitálne huby a domáci miláčikovia

Ak milujete svojich chlpatých priateľov rovnako ako my, isto si uvedomujete dôležitosť udržiavania ich zdravia a vitality. Vitálne huby môžu byť pre našich domácich miláčikov vynikajúcim prírodným prostriedkom, najmä ak ide o starších spoločníkov alebo tých so zdravotnými problémami.

A možno hľadáte spôsoby, ako im poskytnúť najlepšiu kvalitu života. 

Vitálne huby predstavujú prirodzený a zdravý spôsob zabezpečenia, aby váš maznáčik dostal dostatok živín a antioxidantov. Pri výbere najlepších hubových doplnkov je dôležité zohľadniť jeho individuálne potreby a zdravotné problémy. 

Predstavíme Vám extrakty z húb, ktoré môžu prispieť k dlhému, aktívnemu životu vášho chlpatého kamaráta a predchádzať bežným zdravotným problémom, ktoré by inak vyžadovali návštevy veterinára. 

Spoločne sa pozrime na huby, ktoré im môžete ponúknuť a verte, čoskoro sa stanú novým priateľmi Vás a vášho domáceho maznáčika.

Viete čo sú to Vitálne huby alebo Medicinálne huby?

Čo to vlastne znamená, keď hovoríme o vitálnych hubách? Ide o pestrofarebnú rodinu húb, ktoré nás môžu prekvapiť svojimi liečivými vlastnosťami. Sú plné antioxidantov, ktoré posilňujú naše telo a prispievajú k rôznym životne dôležitým procesom. 

Myšlienka využívať huby na podporu zdravia nie je žiadnym novým vynálezom. Ľudia po celom svete ich využívajú už tisíce rokov. Každá z týchto jedinečných húb prichádza so svojou vlastnou silou, schopnou stimulovať bunkovú produkciu, liečiť tkanivá a poskytovať podporu srdcu či imunitnému systému.

V konečnom dôsledku, vitálne huby nie sú len módny hit, ale dlhoročný spojenec v starostlivosti o naše zdravie. 

Napríklad tisíce rokov staré dokumenty nám ukazujú, že hubu Reishi uctievali starí Číňania pre jej pozoruhodné liečivé vlastnosti a vlastnosti proti starnutiu. Lingzhi, ako túto hubu volajú, dodáva energiu a životnú silu. 

Kresby húb sa našli na starovekej keramike a umeleckých dielach v Peru, čo naznačuje pravidelné používanie a úctu k hubám v ich živote. (1)

V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy nás obklopuje rýchly spôsob života, hľadáme spôsoby ako sa starať o svoje zdravie.  Čoraz viac sa obraciame k prirodzenejším zdravotným riešeniam, hľadáme prírodné produkty, ktoré využívali naši predkovia. 

Vitálne huby predstavujú komplexný a bohatý zdroj prírodných, zdraviu prospešných zlúčenín. Na prvý pohľad to znie skvele, pre ľudí. Avšak, stavia nás to pred otázku: 

Ako to je? Sú huby užitočné pre zdravie domácich zvierat?

Vitálne huby pre psov a mačky sú skvelou prírodnou alternatívou. Vysokokvalitné hubové doplnky sú silné imunomodulátory, ktoré nepredstavujú riziko vedľajších účinkov. 

Holistickí veterinárni lekári sa čoraz viac obracajú na vitálne huby, aby podporili pohodu svojich zvieracích pacientov. Výťažky z húb sú nielen bezpečné pre domáce zvieratá a podporujú ich zdravie, ale zároveň sa ľahko podávajú.

Tajomstvo Zdravia a Vitality pre našich chlpatých miláčikov 

Čo má obsahovať extrakt z húb pre psy a mačky?

Nič viac iba čisté huby. Niektoré extrakty môžu obsahovať jednu hubu samostatne, zatiaľ čo iné môžu byť zmesou odrôd. Kľúčové je zabezpečiť, že produkt je organický a bez pridania nežiaducich látok. 

Postup spracovania húb začína sušením, po ktorom nasleduje proces extrakcie horúcou vodou. Tento proces rozkladá vlákninu a uvoľňuje všetky zdraviu prospešné látky obsiahnuté v hubách.

Niekedy majú niektoré huby významný podiel liečivých molekúl rozpustných v tukoch, ako sú terpény. Pre tieto huby, ako napríklad Reishi a Čaga je potrebný proces dvojitej extrakcie. Tým sa zabezpečuje, že tieto tukom rozpustné molekuly sú súčasťou konečného hubového extraktu. 

Pre zvieratá je bezpečné prijímať tieto hubové extrakty v množstvách, ktoré boli v experimentálnych štúdiách pre ľudí považované za zdravé.

A ako ich podávame? Jednoducho vsypete do bežného jedla vášho psíka či mačky. 

Zdravotné výhody pridania výťažkov z Vitálnych húb do stravy psov a mačiek

Využívanie vitálnych húb prináša množstvo výhod pre všetky živočíchy, či už sú dvojnohé alebo štvornohé. Huby sú v ľudskej histórii využívané, aby pomohli dosiahnuť vyššiu úroveň zdravia. Niektoré z týchto výhod boli potvrdené v kontrolovaných výskumných štúdiách, no ešte väčší potenciál pre zdravie možno objaviť v historickom súbore vedomostí zdokumentovaných v mnohých textoch o bylinnej medicíne. 

Jedno z najčastejších využití húb spočíva v sile a výhodách molekúl beta-glukánu, ktoré sú charakteristické pre všetky huby a nachádzajú sa aj v morských riasach. Keď cicavce, ako sú psy, mačky, kone a ľudia, konzumujú huby, získavajú dávku beta-glukánov, ktoré výrazne podporujú ich imunitný systém. (2) (3)

Okrem posilňovania imunitného systému majú huby rôzne využitie pre zdravie a pohodu. Medzi tieto využitia patria: Podpora pľúc a alergie, Zlepšenie kognitívnych funkcií, Upokojujúce účinky, Zvýšenie energie, Podpora kardiovaskulárneho systému, Podpora pečene, Podpora obličiek, ale aj zlepšenie metabolických ochorení. 

Hubové extrakty predstavujú výhodný doplnok pre lepšiu výživu domácich zvierat. Pomáhajú chlpatým kamarátom žiť dlhý a vitalitou plný život, pričom podporujú zotavenie zo zdravotných problémov, ktoré môžu nastať. 

Ktoré Vitálne huby môžu prospieť zdraviu vášho miláčika, najmä keď sa podávajú vo forme extraktov?

Predstavíme vám štvoricu húb, ktoré prinášajú najväčší potenciálny prínos pre vášho domáceho maznáčika:

  • Coriolus (Trametes versicolor) na Slovensku Trúdnikovec pestrý
  • Hericium (Hericium erinaceus) na Slovensku Korálovec ježovitý či "Levia hriva"
  • Reishi (Ganoderma lucidum) na Slovensku Lesklokôrovka hnedočervená, alebo Lesklokôrovka lesklá
  • Čaga (Inonotus obliquus) na Slovensku Ryšavec šikmý

Existuje niekoľko ďalších druhov húb, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie domácich zvierat, ale tieto štyri sú tie, o ktorých by ste mali vedieť.

Reishi a Coriolus sú najviac preštudované, no aj ďalšie majú solídne množstvo výskumov podporujúcich ich hodnotu a mechanizmy účinku.

Vitálne huby a domáci miláčikovia - coriolus 

Výhody Coriolusu

Coriolus alebo aj Morčací chvost exceluje v obsahu beta-glukánu, čo ho radí medzi najúčinnejšie vitálne huby. Okrem toho obsahuje ďalšie prospešné látky, ktoré prispievajú k jeho pozitívnym účinkom. Tento druh húb môže pomôcť vášmu psíkovi v rôznych oblastiach, vrátane posilňovania imunitného systému, zlepšenia reakcie na očkovanie, boja proti opakujúcim sa infekciám a imunitne sprostredkovaným chorobám, ako aj pri riešení faktorov spojených s rastom malígnych buniek u domácich zvierat. 

Zistite viac o zdravotných výhodách Coriolusu v našom článku TU.

Výhody Hericia

Herícium, okrem toho, že je to pomerne chutná jedlá huba, má okrem obsahu beta-glukánu aj špeciálne zlúčeniny, ktoré podporujú zdravie nervového systému. Hericenóny a erinacíny, môžu pomôcť udržať zdravé poznanie u zvierat, keď starnú tým, že chránia mozgové bunky a poskytujú podporu rastu nervov. (4) (5)

Našim domácim miláčikom môže Hericium pomôcť s funkciou mozgu, keď zostarnú a rozvinie sa u nich senilita alebo demencia. Môže tiež pomôcť po traume.

Prečítajte si viac o zdravotných výhodách Herícia v našom článku TU.

Výhody Reishi

Reishi nesie povesť „huby nesmrteľnosti“. V minulosti sa tradične Reishi využívalo na zlepšenie sústredenia počas meditácie a na podporu dlhovekosti

Reishi je adaptogén, ktorý patrí do kategórie nutraceutík (funkčných potravín) a podporuje nadobličky pri zvládaní stresu. Jeho antihistamínové vlastnosti spolu s imunomodulačnými účinkami ho robia vhodným kandidátom ako prísada do receptúr pre alergie nielen u psov a mačiek. 

Jeho výrazný obsah beta-glukánu, spolu s triterpénmi a ďalšími aktívnymi látkami, mu umožňuje účinne riešiť široké spektrum zdravotných problémov u domácich zvierat. Reishi je schopný pomáhať v boji proti akútnym aj chronickým infekciám, doplňovať terapiu rakoviny u domácich miláčikov a vďaka svojim upokojujúcim vlastnostiam je ideálny aj ako pomocník pri zlepšovaní spánku a uvoľňovaní úzkostných stavov domácich zvierat. (6)

Viac o zdravotných výhodách Reishi v našom článku TU.

Výhody Čagy

Čaga - alebo aj Chaga - predstavuje nezvyčajný prírodný fenomén a technicky nie je úplne hubou. Predstavuje stvrdnutú hmotu mycélia a drevených lignínov, vytvárajúc "rakovinu", keď sa živí hostiteľským stromom (inými slovami, funguje ako parazit). Liečivé vlastnosti ťahá z hostiteľského stromu (najmä z brezy) počas jej rastu. 

Väčšina majiteľov domácich zvierat, využíva prínosy Čagy pri zvládaní vážnych problémov, ako je rakovina, avšak zároveň môže prinášať úľavu pri tráviacich a imunitných problémoch, na ktoré je Čaga odborník. (7)

Prečítajte si viac o zdravotných výhodách Čagy v našom článku TU.

Tajomstvo Zdravia a Vitality pre našich chlpatých miláčikov

Prečo poskytnúť Vitálne huby svojim domácim miláčikom?

Vitálne huby predstavujú dostupný, bezpečný a pozoruhodný zdroj celkového zdravotného posilnenia pre ľudí aj domáce zvieratá. Hubové doplnky sú vynikajúcim spôsobom, ako obohatiť stravu svojich zvieracích priateľov, pomáhajúc im viesť dlhý a vitality plný život, podporujúc ich zotavovanie z rôznych zdravotných problémov.

Každý druh vitálnej huby má jedinečný spôsob, ako podporiť zdravie vášho zvieracieho spoločníka.

Kľúčovým faktorom je výber kvalitného produktu bez nežiaducich látok čo je pre značku Royal Chaga prioritou.

Naše zdravie, ale aj zdravie našich chlpatých členov rodiny je vždy to najdôležitejšie.

.

 

zdroje:

  1. Peter Trutmann, The Forgotten Mushrooms of Ancient Peru, 2012 April, DOI:10.5281/zenodo.7626547
  2. Spelman, Kevin a kol. 2006 July, Modulácia expresie cytokínov tradičnými liekmi: Prehľad bylinných imunomodulátorov, Prehľad alternatívnej medicíny: žurnál klinického terapeutického 11(2):128-50,< https://www.researchgate.net/publication/6972255_Modulation... >
  3. Lull, Cristina a Wichers, Harry J. a FJ Huub, 2005, Protizápalové a imunomodulačné vlastnosti fungálnych metabolitov, Zdroj: Mediators Inflamm. doi: 10.1155/MI.2005.63 < https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1160565/ >
  4. Mori, K., Obara, Y., Moriya, T., Inatomi, S., & Nakahata, N. (2011). Účinky Hericium erinaceus na amyloid β (25-35) peptidom indukované deficity učenia a pamäte u myší. Biomedical Research , 32 (1), 67-72.
  5. Tsai-Teng, T., Chin-Chu, C., Li-Ya, L., Wan-Ping, C., Chung-Kuang, L., Chien-Chang, S., ... & Shiao, YJ ( 2016). Mycelium Hericium erinaceus obohatené o erinacín A zlepšuje patológie súvisiace s Alzheimerovou chorobou u transgénnych myší APPswe / PS1dE9. Journal of biomedical science, 23 (1), 1-12.
  6. Unger Baille, Katherine. Zmes získaná z huby predlžuje čas prežitia psov s rakovinou, zistila štúdia Penn Vet. Penn dnes. september 2012 https://penntoday.upenn.edu/news/compound-derived...
  7. Arata S., Watanabe J., Maeda M., Yamamoto M. a kol. Nepretržitý príjem vodného extraktu z huby Chaga (Inonotus obliquus) potláča progresiu rakoviny a udržiava telesnú teplotu u myší. Heliyon 2 (2016) e00111; doi:10.1016/j.heliyon.2016.e00111, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27441282/