Čaga: Spojenec na ceste k zdraviu

ČAGA: Spojenec na ceste k zdraviu

Určite ste si všimli, že v dnešnej dobe je stále viac potravín, nápojov a dokonca aj výrobkov na starostlivosť o telo, ktoré kedysi boli považované za exotické. Medzi týmito novými objavmi patria aj prírodné produkty, ktoré sú výsledkom objavov starovekej múdrosti, ako napríklad adaptogénne huby Cordyceps, Hericium a Reishi. Tieto huby získavajú stále väčšiu popularitu vďaka ich pozitívnym účinkom na zdravie a blahobyt ľudí. 

V tomto kontexte sa špeciálne môžeme pozrieť na jednu z týchto úžasných prírodných darčekov - hubu Čaga, známu vedeckým menom Inonotus obliquus. Čaga má všetky dôvody, prečo sa radí medzi najvyhľadávanejšie vitálne huby dnešnej doby, a v tomto článku sa budeme venovať preskúmaniu, prečo je taká výnimočná a aký prínos môže priniesť pre náš organizmus. Zistíme, čo sa skrýva za týmto tajomným darom prírody a aké zdravotné výhody nám môže poskytnúť. 

Čaga v skutočnosti NIE JE huba, v pravom zmysle slova

To, čo sa ľudovo nazýva Čaga, je vlastne všeobecným názvom pre sterilný škvarok alebo rakovinu stromu, ktorý vzniká v dôsledku infekcie stromu, zvyčajne brezy, parazitickou hubou Inonotus obliquus. 

Ako parazit má Inonotus obliquus jednostranný vzťah k svojmu hostiteľskému stromu. Jeho enzýmy spôsobujú súčasný rozpad celulózy, hemicelulózy a lignínu, čo sú tri hlavné biologické zložky, tvoriace drevo stromov, nachádzajúce sa v jadrovej časti živého hostiteľa. Tento proces rozkladu jadrového dreva postupne oslabuje štruktúru stromu, čo následne umožňuje, aby prvotné známky tzv. "čagy" vyčnievali zvnútra stromu. 

Tento tmavý útvar s názvom Čaga je zložený predovšetkým z drevených lignanov a mycélia huby, čo predstavuje jej podzemný koreňový systém. Ide o fascinujúci symbiotický vzťah medzi parazitickou hubou a hostiteľským stromom, ktorý má hlboké korene v histórii a tradičnej medicíne. 

Prečo sú zdravotné prínosy huby Čaga také rozmanité?

Chemické zloženie Čagy prvýkrát študoval chemik a farmaceut nemeckého pôvodu Johann Georg Noel Dragendorff v roku 1864. Odvtedy vedecké analýzy odhalili rôznorodú škálu viac ako 200 rôznych bioaktívnych látok.

  • Polysacharidy vrátane beta-glukánov
  • Melaníny
  • Triterpény
  • Deriváty kyseliny benzoovej
  • Ergosterol a peroxid ergosterolu
  • Seskviterpén
  • Hispidin

Z nich sú polysacharidy najaktívnejšími zlúčeninami v Čage. 

Polysacharidy

Sú zložité molekuly, ktoré sa skladajú z mnohých jednoduchých cukrov, známych ako monosacharidy. V Čage sa nachádzajú niektoré z najdôležitejších polysacharidov, konkrétne (1>3)(1>6) beta-D-glukány. Tieto beta-glukány, ktoré sa vyskytujú v funkčných hubách, ako je Čaga, otvárajú dvere k rozvoju nových terapeutických činidiel. V nedávnych rokoch získali beta-glukány veľkú pozornosť pre svoje mnohé zdravotné výhody, vrátane ich schopnosti modulovať imunitný systém, chrániť pečeň a vykazovať antioxidantné účinky. (1)

Melanín

Melanín je pigment, ktorý sa vyskytuje v koži, vlasoch, očiach, ušiach a nervovom systéme cicavcov. Jeho funkcie sú rozmanité, a zahŕňajú nielen ochranu proti UV žiareniu a oxidačnému stresu. 

Osobitným zaujímavým aspektom je melanín obsiahnutý v hubách, ktorý sa vyznačuje silnými antioxidačnými vlastnosťami a schopnosťou chrániť DNA. Štúdie in vitro aj in vivo preukázali tieto ochranné účinky melanínu. A Čaga je v tomto ohľade výnimočná, pretože obsahuje vysoké hladiny melanínu. 

Tento tmavý pigment dáva Čage jej charakteristický hnedý odtieň a je zároveň zodpovedný za jedinečne silné antioxidačné vlastnosti tejto huby. Tieto vlastnosti poskytujú bunkovú ochranu a prispievajú k celkovému zdraviu organizmu. (2)

Triterpény

Okrem melanínu obsahuje Čaga aj rôzne triterpény, pričom najvýznamnejším z nich je inotodiol, triterpenoid, ktorý je jedinečný pre Čagu. Inotodiol bol predmetom výskumu a preukázal imunomodulačné a antioxidačné účinky. 

Čaga tiež získava ďalšie dva významné triterpény a to kyselinu betulínovú a jej prekurzor betulín, z brezovej kôry. Tieto zlúčeniny majú tiež výrazné antioxidačné účinky a preukázali sa ako prospešné pre zdravie. Kyselina betulínová sa dokonca zdá, že môže prispievať k zníženiu rastu atypických buniek tým, že podporuje mitochondrie, dôležité štruktúry v našich bunkách, ktoré zohrávajú úlohu pri výrobe energie. (3) (4)

10 dôvodov - Prečo je Čaga považovaná za "Kráľovnú Húb" a jej zdravotné prínosy

Pri preskúmaní histórie a tradičného využitia Čagy sa zdá, že táto huba našla miesto v liečbe takmer každého typu ochorenia.

Ale dáva skutočne svojej prezývke "kráľ húb" pravdivosť? Poďme sa spoločne pozrieť na deväť dôvodov, prečo je Čaga považovaná za nesmierne cenný dar prírody.

1. Čaga: Výrazná antioxidačná podpora

Kyslík je pre život nevyhnutný, nielen pre ľudí, ale aj pre mnohé iné organizmy. Bez neho by naše bunkové elektrárne, mitochondrie, neboli schopné vyrábať chemickú energiu, známu ako adenozíntrifosfát (ATP), ktorá je potrebná na riadenie všetkých biologických procesov v našom tele. Tento dôležitý proces sa nazýva oxidatívna fosforylácia a je zodpovedný za produkciu ATP. 

Avšak, hoci oxidatívna fosforylácia je nevyhnutná, vedie aj k tvorbe voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť naše bunky. Existuje množstvo faktorov, ako je stres, strava a expozícia životnému prostrediu, ktoré môžu viesť k nadmernému množstvu voľných radikálov v našom tele v porovnaní s antioxidantmi, ktoré by ich mali neutralizovať. Táto nerovnováha je známa ako "oxidačný stres." 

Silný oxidačný stres môže mať za následok poškodenie bunkových komponentov, vrátane DNA, spôsobiť bunkovú smrť (známu aj ako neprimeraná apoptóza) a interferovať s bunkovou signalizáciou. Oxidačný stres je spojený s predčasným starnutím a vývojom mnohých vekom súvisiacich ochorení a stavov. 

Čaga produkuje pôsobivé množstvo zlúčenín schopných pôsobiť ako silné lapače voľných radikálov. Metabolity v Hube Čaga prospievajú zdraviu DNA tým, že ju chránia pred poškodením oxidačným stresom. 

Štúdia dokonca preukázala, že krvinky ľudského organizmu, ktoré boli predtým ošetrené výťažkami z huby Čaga, vykázali až o 40% menšie poškodenie DNA po expozícii voľným radikálom H2O2 v porovnaní s tými, ktoré neboli predtým ošetrené. (5)

Hodnota ORAC v Čage

Čaga je veľmi vysoko na stupnici ORAC, čo je miera antioxidačnej sily. V skutočnosti niektoré zdroje tvrdia, že Čaga je najvyššia zo všetkých potravín. 

To čo nás ďalej zaujíma pri hľadaní antioxidantov, je skratka SOD, čo znamená superoxiddismutáza. SOD sú enzýmy, ktoré tvoria prvú líniu antioxidačnej obrany proti poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi. Sú štúdie, ktoré demonštrujúce účinnosť perorálnej suplementácie SOD, aj napriek niektorým spochybňovaniam. (6) (7) (8)

Čaga je zdrojom stopových minerálov, ako je zinok, meď, železo a mangán , ktoré môžu stimulovať produkciu SOD.

2. Čaga pomáha pri trávení

Čaga je po stáročia uctievaná v ľudovom liečiteľstve na podporu gastrointestinálneho zdravia a zažívacieho komfortu.

Moderné výskumy potvrdzujú, že výhody huby Čaga zahŕňajú gastroprotektívne vlastnosti. V určitých štúdiách preukázala schopnosť pomôcť regulovať črevnú mikroflóru. 

Alkoholové extrakty z Čaga  pomohli chrániť integritu steny žalúdka, keď sa podávali v štúdii v dávke 200 mg/kg. (9)

V inej štúdii  výsledky ukázali, že reguláciou uvoľňovania cytokínov, Čaga podporovala zdravie sliznice hrubého čreva.

Antioxidačná aktivita polysacharidov v Čage zasa podporila aj zdravie pankreasu a regulovala zloženie a diverzitu črevnej mikroflóry. (10) (11)

Čaga sa po stáročia používa ako ľudová medicína na zmiernenie gastrointestinálneho nepohodlia a moderná veda potvrdzuje potenciál Čagy na podporu zdravia čriev.

3. Čaga a vplyv na zápal

Zápal je primárnou reakciou nášho imunitného systému voči rôznym spúšťačom, ako sú toxické látky a cudzie organizmy. Zápal je zároveň dôležitou súčasťou prirodzeného procesu hojenia tela. Naše telo uvoľňuje zápalové chemikálie, ktoré pomáhajú obnoviť poškodené bunky a obnoviť rovnováhu v tkanivách. 

Stručne a jasne - zdravá zápalová reakcia je naším spojencom. Avšak, ak zápal nie je riadne kontrolovaný alebo trvá príliš dlho, môže spôsobiť poškodenie tela a prispieť k mnohým chorobám. 

Čaga je bohatá na antioxidanty, ktoré prispievajú k zdravej zápalovej odpovedi organizmu. Čaga reguluje uvoľňovanie špecifických cytokínov, ktoré sú zapojené do procesov zápalu. (12)

4. Čaga: Významný adaptogén

Určite ste už počuli o termíne "adaptogén" alebo "modifikátor biologickej odozvy (BRM)" v súvislosti s niektorými bylinami či vitálnymi hubami. Už z názvu možno vydedukovať, že ide o látky, ktoré majú schopnosť ovplyvňovať reakciu imunitného systému, buď ju zvyšujúc alebo znižujúc. 

Každý adaptogén musí splňovať kľúčové kritériá: 

  • Jeho účinok musí byť všeobecný a musí byť schopný pomôcť organizmu zvládať široké spektrum stresových faktorov
  • Musí podporovať udržiavanie rovnováhy v tele
  • Nesmie narušiť normálnu funkciu tela (13)

Adaptogény pomáhajú organizmu prispôsobiť sa stresu a obnoviť rovnováhu. Čaga je považovaná za jednoho z najvýznamnejších adaptogénov, ktorý môže byť nápomocný pri udržiavaní fyzickej a duševnej pohody v zvládaní rôznych foriem stresu. 

Huba Čaga ako adaptogén prospieva nadmerne aktívnemu imunitnému systému. Inotodiol, triterpenoid, ktorý je jedinečný pre Čagu, pôsobí ako stabilizátor.

Nová štúdia tiež ukázala, že výťažky z húb Čaga zabránili chemicky vyvolaným nadmerným reakciám imunitného systému, čo dokazuje jeho potenciál ako užitočnej funkčnej potraviny. (14) (15) (16)

5. Čaga a jej vplyv na hladinu cukru v krvi

Inzulín je hormón, ktorý má na starosti prenášanie glukózy z krvi do svalových a tukových buniek, kde sa následne využíva na produkciu energie.

Dôležitou súvislosťou je, že zdravá hladina cukru v krvi je kľúčovým faktorom pre zachovanie zdravia srdca, krvných ciev, nervového systému, obličiek, pokožky a mozgu. (17)

Štúdie naznačujú, že Čaga môže prispieť k udržaniu vyváženej hladiny cukru v krvi. (18)

Zaujala nás štúdia, ktorá zistila, že subjekty (myši), ktoré boli počas 3 týždňov kŕmené extraktom zo suchého prášku Čaga, boli schopné udržiavať zdravé hladiny glukózy v krvi a zároveň dosiahli lepšie hodnoty celkového cholesterolu, triglyceridov a nízkej hustoty lipoproteínov (LDL-C, známy ako "zlý cholesterol"). (19)

Nerovnováha triglyceridov a cholesterolu je takmer vždy spojená s metabolickým zdravím vo vzťahu k citlivosti na inzulín a manažmentu glukózy. Najpozoruhodnejšie je, že výskumom sa zistilo, že kŕmenie Čagou podporuje zdravé pankreatické tkanivo u myší (pankreas je orgán, ktorý vylučuje inzulín). (20)

Výhody huby Čaga na vyrovnávanie hladiny cukru v krvi možno pripísať inhibícii enzýmu (alfa-glukozidázy), ktorý rozkladá škrob svojimi polysacharidmi. Blokovanie tohto enzýmu pomáha spomaliť vstrebávanie glukózy v tráviacich orgánoch. (21)

ČAGA: Spojenec na ceste k zdraviu

6. Čaga: Prirodzený pomocník pri svalovej vytrvalosti 

Polysacharidy obsiahnuté v Čage stále prekvapujú svojimi mnohými výhodami. Táto adaptogénna huba má schopnosť podporiť celkovú rovnováhu v tele a vrátane energetickej úrovne a svalovej vytrvalosti, čo potvrdzujú aj výsledky štúdií. 

V jednej z týchto štúdií sa zistilo, že Čaga môže výrazne zlepšiť vytrvalosť pri fyzickej aktivite. Podávanie Čagy po dobu 14 dní (v rôznych dávkach od 0 po 300 mg/kg), mali výrazne vyššie množstvo glykogénu v pečeni a svaloch - to je hlavná forma ukladanej glukózy, ktorá sa využíva na energiu. Množstvo glykogénu priamo ovplyvňuje vytrvalosť pri cvičení, a výsledky tejto štúdie naznačujú, že Čaga môže pomôcť predĺžiť dobu, kým sa glykogén vyčerpá. 

Okrem toho polysacharidy z Čagy výrazne znížili hladinu laktátu v krvi. Pri vysokointenzívnom cvičení produkujú svaly vysoké množstvo laktátu, čo prispieva k únave. Preto rýchla eliminácia laktátu je prospešná pre prevenciu alebo odďaľovanie únavy. (22)

Tieto zistenia svedčia o výnimočných výhodách Čagy pri fyzickej aktivite a zdôrazňujú jej potenciál ako účinného doplnku pre zlepšenie svalovej vytrvalosti. Čaga, ale aj  ďalšie vitálne huby (napríklad Cordyceps), môžu pomôcť pri podpore vytrvalosti pri cvičení.

7. Čaga: Posilňovač imunitného systému

Výťažky z Čagy sa tradične využívajú ako prostriedok na posilnenie imunitného systému.

Má antivírusové a antibakteriálne účinky Zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a podporuje jeho schopnosť bojovať s vírusmi. 

Aktivita podporujúca imunitný systém v Čage je predpokladaná vďaka prítomnosti rôznych zložiek, medzi ktoré patrí betulín, inotodiol, melanín, hispolón, hispidín, ergosterol, lupeol a mykosteroly.

Čaga tak predstavuje cenný prírodný prostriedok na podporu silného imunitného systému. (23) (24)

8. Pomoc Čagy pre zdravú pokožku

Výťažky z Čagy obsahujú beta-glukány a kyselinu betulínovú, ktoré môžu pomôcť spomaliť proces starnutia pokožky. Okrem toho môže extrakt Čagy pomôcť upokojiť podráždenú pokožku, redukovať začervenanie a zmierniť suchosť. 

Priaznivo pôsobí pri kožných ochoreniach, najmä pri psoriáze a ekzémoch. Prispieva tiež k vymiznutiu kožných výrastkov a pigmentových škvŕn.

Prípadová štúdia zahrňujúca 50 jednotlivcov preukázala, že užívanie Čagy počas 9 až 12 týždňov prispelo k významnému zlepšeniu zdravia pokožky. Títo ľudia pocítili zvýšený komfort pokožky, získali hladkú a hydratovanú pokožku. (25)

Okrem toho hrá melanín, podobný tomu, ktorý sa nachádza v Čage, dôležitú úlohu v zachovaní zdravia pokožky. Melanín chráni ľudskú pokožku pred poškodením DNA absorbovaním UV žiarenia. 

Prášok z Čagy možno taktiež použiť lokálne v domácich pleťových maskách na zlepšenie štruktúry pokožky a dodanie jej žiarivého vzhľadu.

9. Čaga: Podpora kognitívnych funkcií a boj proti oxidačnému stresu

Oxidačný stres je hlavným faktorom prispievajúcim k miernym problémom, s vekom súvisiacimi pamäťovými problémami.

Posilňuje nervový systém a zlepšuje kognitívne funkcie mozgu, ako sú pamäť a učenie.

Adaptogény sa spájajú s nižším stresom a lepšou duševnou aj fyzickou rovnováhou.

Zdá sa, že fungujú tak, že pomáhajú telu prispôsobiť sa emocionálnym a environmentálnym stresorom a udržiavať harmonickú vnútornú rovnováhu známu ako homeostáza. (26)

10. Čaga, pomocník pri onkologických ochoreniach

Medzi zdravotné prínosy kyseliny betulínovej, ktorú Čaga obsahuje, patria jej protirakovinové účinky, ktoré zabraňujú tvorbe a rastu rakovinových buniek. Uvádza sa najmä, že ide o nádory tráviaceho traktu, ale aj rakovinu prsníka a ženských pohlavných orgánov. Čaga teda pôsobí preventívne proti vzniku nádorov. Znižuje tiež nežiaduce účinky chemoterapie a pôsobí cytotoxicky proti rôznym typom nádorových buniek, zatiaľ čo zdravé bunky nie sú zasiahnuté. Môže tak slúžiť ako vhodný doplnok k štandardnej liečbe nádorových ochorení. (27) (28)

Na čo si dať pozor pri konzumácii Čagy?

Jedinci s poruchami krvácania alebo tí, ktorí užívajú antikoagulanciá (lieky na riedenie krvi), by mali byť opatrní pri zvažovaní doplnkov Čaga. Je známe, že polysacharidy a ďalšie látky nachádzajúce sa v Čage ovplyvňujú krvný obeh. To by mohlo predstavovať problém v kombinácii s antikoagulanciami v závislosti od dávky Čaga.

Čaga môže ovplyvniť hladinu glukózy v krvi. Preto si pri jeho dopĺňaní sledujte hladinu cukru v krvi. 

Čo na záver?

Nie je už žiadnou novinkou, že huba Čaga je tu omnoho dlhšie ako človek. Dnes sa realizuje  mnoho vedeckých výskumov, ktoré odhaľujú SILU ČAGY SIBÍRSKEJ. Jej výnimočnosťou je, že sa nedá priemyselne pestovať, a tak ide vždy o čisto prírodný produkt.

Objímanie stromov patrí k silným prejavom dobíjania energie z prírody. Čaga z kmeňa brezy dokáže vytiahnuť skutočne všetku energiu a veľké množstvo účinných látok.

ČAGA má silný pozitívny vplyv na zlepšenie a udržanie nášho zdravia. Čaga ako potravinový zdroj môže chrániť aj regenerovať organizmus. Chráni nielen telo pred oxidáciou, infekciami a toxínmi, zaisťuje pevnosť buniek a tkanív, moduluje imunitu a metabolizmus, ale tiež opravuje DNA, lieči degeneráciu, spôsobuje apoptózu a spomaľuje starnutie. Pripomína rakovinový nádor, no práve voči nemu bojuje. Všetky tieto veci samozrejme vedú k zvýšeniu kvality života a dlhovekosti.

Pôsobí na organizmus ako na celok, čo väčšina farmaceutických liekov nevie a často riešia iba jeden problém.

Pozrite si aj článok: Čaga: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Podrobný článok o Čage nájdete tu. 

 

 

zdroje:

  1. Khan, AA, Gani, A., Khanday, FA, Masoodi, FA 2018, „Biologické a farmaceutické aktivity hubového ꞵ-glukánu diskutované ako potenciálna funkčná zložka potravín“, Bioaktívne sacharidy a diétna vláknina, zv. 16, s. 1-13. <https://doi.org/10.1016/j.bcdf.2017.12.002>
  2. Revskaya, E., Chu, P., Howell, RC, Schweitzer, AD, Bryan, RA, Harris, M., Gerfen, G., Jiang, Z., Jandl, T., Kim, K., Ting, LM , Sellers, RS, Dadachová, E., Casadevall, A. 2012, „Rozptyl komptónu vnútornými štítmi na báze húb obsahujúcich melanín poskytuje ochranu gastrointestinálneho traktu pred ionizujúcim žiarením“, Cancer Biotherapy & Radiopharmaceuticals, vol. 27, č. 9, str. 570-576. <https://doi.org/10.1089/cbr.2012.1318>
  3. Nomura, M., Takahashi T., Uesugi, A., Tanaka, R., Kobayashi, S. 2008, „Inotodiol, lanostánový triterpenoid, z Inonotus obliquus inhibuje proliferáciu buniek prostredníctvom apoptózy závislej od kaspázy-3“, Anticancer Research, zv. 28, č. 5A, str. 2691-6. <https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19035296/>
  4. Zhao, FQ, Yan, L., Cui, XH, Lin, S., Wang, C., Zhang, H., Kang, XY, Ji, BS 2012, „Triterpenoidy z Inonotus obliquus chránia myši pred oxidačným poškodením vyvolaným CCI4 Acta Pharmaceutica Sinica, zv. 47, č. 5, str. 680-4. <https://europepmc.org/article/med/22812017>
  5. Park, YK, Lee, HB, Jeon, EJ, Jung, HS, Kang, MH 2008, „Výťažok z húb Chaga inhibuje oxidačné poškodenie DNA v ľudských lymfocytoch podľa hodnotenia kométovým testom“, BioFactors, zv. 21, č. 1-4, s. 109-112. <https://doi.org/10.1002/biof.552210120>
  6. Nie, Y., Epperly, M., Shen, H., Greenberger, JS 2007, Intraezofageálne podanie plazmidu/lipozómov mangánovej superoxiddismutázy (MnSOD-PL) Výsledky pred ožiarením vo zvýšenej miere prihojenia progenitorov buniek kostnej drene ezofageálneho stehna ', Proceedings of the American Society for Therapeutic Radiology and Oncology 49th Annual Meeting, vol. 69, č. 3, str. S41-2. <https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2007.07.077>
  7. Vouldoukis, I., Conti, M., Krauss, P., Kamate, C., Blazquez, S., Refit, M., Mazier, D., Calenda, A., Dugas, B. 2004, 'Suplementácia s gliadínom -kombinovaný rastlinný extrakt superoxiddismutázy podporuje antioxidačnú obranu a chráni pred oxidačným stresom', Phytotherapy Research, vol. 18, č. 12, str. 957-62. <https://doi.org/10.1002/ptr.1542>
  8. Regnault, C., Roch-Arveiller, M., Tissot, M., Sarfati, G., Giroud, JP, Postaire, E., Hazebroucq, G. 1995, 'Účinok enkapsulácie na protizápalové vlastnosti superoxiddismutázy po perorálnom podaní, Clinica Chimica Acta, zv. 240, č. 2, str. 117-27. <https://doi.org/10.1016/0009-8981(95)06133-x>
  9. Xin, X., Qu, J., Veeraraghavan, VP, Mohan, SK, Gu, K. 2019, „Posúdenie gastroprotektívneho účinku liečivej huby Chaga, Inonotus obliquus (Agaricomycetes), proti ulcerácii žalúdočnej sliznice vyvolanej etanolom v Experimental Rats', International Journal of Medicinal Mushrooms, zv. 21, č. 8, str. 805-16. <https://doi.org/10.1615/intjmedmushrooms.2019031154>
  10. Hu, Y., Sheng, Y., Yu, M., Li, K., Ren, G., Xu, X., Qu, J. 2016, „Antioxidačná aktivita polysacharidu Inonotus obliquus a jeho zlepšenie pri chronickej pankreatitíde v myši“, International Journal of Biological Macromolecules, zv. 87, str. 348-56. <https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2016.03.006>
  11. Hu, Y., Teng, C., Yu, S., Wang, X., Liang, J., Bai, X., Dong, L., Song, T., Yu, M., Qu, J. 2017 , 'Polysacharid Inonotus obliquus reguluje črevnú mikroflóru chronickej pankreatitídy u myší', AMB Express, zv. 7, č. 1. <https://dx.doi.org/10.1186%2Fs13568-017-0341-1>
  12. Van, Q., Nayak, BN, Reimer, M., Jones, PJH, Fulcher, RG, Rempel, CB 2009, 'Protizápalový účinok Inonotus obliquus, Polygala senega L. a Viburnum trilobum v teste skríningu buniek' , Journal of Ethnopharmacology, roč. 125, č. 3, str. 487-493. <https://doi.org/10.1016/j.jep.2009.06.026>
  13. Liao, LY, He, YF, Li, L., Meng, H., Dong, YM, Yi, F., Xiao, PG 2018, „Predbežný prehľad štúdií o adaptogénoch: porovnanie ich biologickej aktivity v TCM s bioaktivitou bylinky podobné ženšenu používané na celom svete“, Čínska medicína, zv., 13, č. 57, <https://dx.doi.org/10.1186/s13020-018-0214-9>
  14. Nguyet, TMN, Lomunova, M., Le, BV, Lee, JS, Park, SK, Kang, JS, Kim, YH, Hwang, I. 2018, „Stabilizačná aktivita žírnych buniek huby Chaga je kritická pre jej terapeutický účinok na potravinová alergia je odvodená od inotodiolu', International Immunopharmacology, zv. 54, str. 286-95. <https://doi.org/10.1016/j.intimp.2017.11.025>
  15. Ko, SK, Jin, M., Pyo, MY 2011, „Extrakty z Inonotus obliquus potláčajú produkciu antigén-špecifického IgE prostredníctvom modulácie Th1/Th2 cytokínov u myší senzibilizovaných ovalbumínom“, Journal of Ethnopharmacology, vol. 137, č. 3, str. 1077-82. <https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.07.024>
  16. Yoon, TJ, Lee, SJ, Kim, EY, Cho, EH, Kang, TB, Yu, KW, Suh, HJ 2013, „Inhibičný účinok extraktu z huby chaga na anafylaktický šok vyvolaný zlúčeninou 48/80 a produkciu IgE u myší ', International Immunopharmacology, zv. 15, č. 4, str. 666-70.<https://doi.org/10.1016/j.intimp.2013.03.015>
  17. Mayo Clinic 2020, Diabetes 2. typu, zobrazené 6. septembra 2020, < https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193>
  18. Diao, BZ, Jin, WR, Yu, XJ 2014, 'Protective Effect of Polysaccharides from Inonotus obliquus on Streptozotocin-induced Diabetic Symptoms and their Potential Mechanisms in Rats', Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2014. < https://doi.org/10.1155/2014/841496>
  19. Chen, H., Lu, X., Qu, Z., Wang, Z., Zhang, L. 2010, 'Glykozidázová inhibičná aktivita a antioxidačné vlastnosti polysacharidu z huby Inonotus obliquus', Journal of Food Biochemistry, vol. 34, č. s1, s. 178-91. <https://doi.org/10.1111/j.1745-4514.2009.00322.x>
  20. Sun, JE, Ao, ZH, Lu, ZM, Xu, HY, Zhang, XM, Dou, WF, Xu, ZH 2008, 'Antihyperglykemické a antilipidovoperoxidačné účinky sušiny kultivačného bujónu Inonotus obliquus v submerznej kultúre normálnej a alloxánovej -diabetes mice', Journal of Ethnopharmacology, zv. 118, č. 1, str. 7-13. <https://doi.org/10.1016/j.jep.2008.02.030>
  21. Ambardekar, N. 2019, Alfa-glukozidázové inhibítory pre diabetes, zobrazené 6. septembra 2020, <https://www.webmd.com/diabetes/alpha-glucosidase-inhibitors-diabetes>
  22. Zhong, Y., Zhong, X., Yang, S., Zheng, Z. 2015, 'Účinok polysacharidov Inonotus obliquus na fyzickú únavu u myší', Journal of Traditional Chinese Medicine, vol. 35, č. 4, str. 468-72. <https://doi.org/10.1016/s0254-6272(15)30126-6>
  23. Shibnev, VA, Mishin, DV, Garaev, TM, Finogenova, NP, Botikov, AG, Deryabin, PG 2011, 'Antivírusová aktivita extraktu huby Inonotus obliquus smerom k infekcii spôsobenej vírusom hepatitídy C v bunkových kultúrach', Bulletin of Experimental Biology and Medicína, zv. 151, č. 5, str. 612-4. <https://doi.org/10.1007/s10517-011-1395-8>
  24. Tian, ​​J., Hu, X., Liu, D., Wu, H., Qu, L. 2017, „Identifikácia polysacharidu Inonotus obliquus so širokospektrálnou antivírusovou aktivitou proti vírusom viacerých mačiek“, International Journal of Biological Macromolecules , zv. 95, s. 160-7. <https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2016.11.054>
  25. Dosychev, EA, & Bystrová, VN (1973). Lechenie psoriaza preparatami griba "Chaga" [Liečba psoriázy pomocou prípravkov z huby "Chaga"]. Vestník dermatologii a venerologii, 47(5), 79–83. < https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4755970/ >
  26. Alexander Panossian and Georg Wikman, Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress-Protective Activity, Pharmaceuticals (Basel). 2010 Jan; 3(1): 188–224. Published online 2010 Jan 19. doi: 10.3390/ph3010188 <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/>
  27. Myung-Ja Youn , Jin-Kyung Kim, Seong-Yeol Park, Yunha Kim, Se-Jin Kim, Jin-Seok Lee, Kyu-Yun Chai, Hye-Jung Kim, Ming-Xun Cui, Hong-Seob So, Ki-Young Kim, Raekil Park, 2008 Jan 28., Chaga mushroom (Inonotus obliquus) induces G0/G1 arrest and apoptosis in human hepatoma HepG2 cells.  doi: 10.3748/wjg.14.511, <https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18203281/>
  28. Satoru Arata, Jun Watanabe, Masako Maeda, Masato Yamamoto, Hideto Matsuhashi, Mamiko Mochizuki, Nobuyuki Kagami, Kazuho Honda, and Masahiro Inagaki, Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice, 2016 May 12., doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00111, <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/>