Reishi
Reishi a história
Prvý písomný dokument, v ktorom sa spomína Reishi, pochádza z obdobia prvého čínskeho cisára, Shih-huanga (Qin Shi Huang) z dynastie Ch’in (dynastia Qin) (221-210 pred Kristom).
Huba Reishi, v Číne známa ako lingzhi, je jednou z najvyhľadávanejších húb v celej čínskej histórii, pričom čínske texty zaznamenávajú medicínske využitie lingzhi už viac ako 2000 rokov.
Kvôli vzdialenému biotopu huby a nedostatku vysokokvalitných exemplárov, bolo používanie Reishi na zdravotné účely vyhradené pre cisársku rodinu počas veľkej časti jej histórie v Číne.
Názov Lingzhi v preklade znamená “bylina duchovnej sily”.
V skutočnosti mnohí z prvých cisárov zjednotenej Číny boli tak posadnutí hľadaním elixíru večného života, že vysielali celé armády, aby hľadali Reishi a ďalšie potenciálne ingrediencie na výrobu mýtického nápoja.
V čínskom umení symbolizuje Reishi veľké zdravie a dlhovekosť a tradične sa spája so šťastím, kráľovskou hodnosťou , zdravím a zotavením, dlhovekosťou, sexuálnou zdatnosťou, múdrosťou a šťastím.
Často ju možno vidieť v starovekých čínskych alebo japonských umeleckých dielach.
Huba Reishi - Bioaktívne zloženie
Povesť Reishi ako vitálnej huby viedla k tomu, že je medzi mnohými inými názvami hovorovo známa ako Huba nesmrteľnosti, 10 000-ročná huba, Huba večného života a Božia bylina.
Niet sa čomu čudovať!
Reishi je nabitá účinnými liečivými zlúčeninami, vrátane viac ako 200 polysacharidov, viac ako 150 triterpénov a významného množstva aminokyselín alanínu, leucínu, kyseliny asparágovej a kyseliny glutámovej.
Kyseliny ganoderové, terpenoid, sú jedinečné pre huby rodu Ganoderma a našli sa v hubách Reishi. Ukázalo sa, že tieto kyseliny majú mnoho zdravotných výhod pre ľudský organizmus.
Výskumníci vyčlenili a identifikovali dve hlavné prospešné zložky z huby Reishi: beta-glukány a triterpény.
Beta-glukány
Predovšetkým beta-D-glukány sa nachádzajú vo vysokom množstve v plodniciach Reishi. Ide o typ vo vode rozpustného komplexu sacharidu nazývané polysacharidy, ktoré tiež fungujú ako fermentovateľná vláknina.
Zložitosť beta-glukánov je spôsobená ich molekulárnou štruktúrou, ktorá sa skladá z uhlíkových reťazcov s vetvami alebo bočnými reťazcami.
Rozdiely v bočnom reťazci môže byť dôvodom, prečo sa zdá, že beta-glukány nájdené v celej hubovej ríši majú rôzne funkcie.
Keď sa beta-glukány spoja s bielkovinami, vytvoria polysacharidové peptidy, ktoré sa nachádzajú v Reishi. Je možné, že liečivá sila by mohla súvisieť so stupňom molekulárnej zložitosti. [1]
Triterpény
Triterpény nie sú rozpustné vo vode, potrebujú alkohol alebo tuk, aby sa ich telo mohlo rozložiť a získať z nich výhody.
Kyselina ganoderová je hlavný triterpenoid nájdený v Ganoderme a je zodpovedný za horkú chuť. Výskum doteraz odhalil viac ako 100 triterpénov v Reishi, z ktorých najmenej 50 sa nenachádza v iných hubách.
Tieto zložité molekuly, ktoré sa skladajú z atómov uhlíka, vodíka, kyslíka a síry sa vyskytujú v rôznych typoch a majú rôzne funkcie. [2]
Steroly
Steroly pôsobia ako hormón prekurzory – aktívne zlúčeniny, ktoré sa po aktivácii stávajú funkčnými hormónmi.
Termín “prekurzor” sa vzťahuje na neaktívnu látku premenenú na aktívnu (ako je enzým, vitamín alebo hormón). Termín “prekurzor” sa vzťahuje na akúkoľvek chemikáliu, ktorá sa transformuje na inú.
U ľudí je najznámejším z nich cholesterol. Reishi produkuje množstvo sterolov vrátane ergosterolu, prekurzora vitamínu D. Rôznorodý obsah sterolov sa stále skúma v súvislosti s ich účinkom na ľudské zdravie. [3]
Vedeli ste, že: Reishi obsahuje 3x viac germánia ako cesnak, 6-8x viac germánia ako ženšen a 26x germánia ako má chlorella.
Reishi ako huba nesmrteľosti
Reishi je fantastickým zdrojom prírodných látok, ktoré nielen posilňujú imunitu, ale aj znižujú stres a zápaly.
Tradičná čínska medicína a Ajurvéda už po stáročia predpisujú Reishi pre podporu dlhovekosti.
Okrem toho sa predpokladá, že pomáha čistiť telo od toxínov.
Reishi je známa ako jeden z najsilnejších adaptogénov, čo znamená, že pomáha telu prirodzene sa prispôsobiť fyzickým alebo emocionálnym stresorom.
S toľkými úžasnými vlastnosťami sa niet čo čudovať, že ju nazývajú božskou hubou nesmrteľnosti! [4]
Ako Reishi rastie
Ako už bolo spomenuté, Reishi sa vyskytuje v živých stromoch ako parazitický organizmus vo forme mycélia – zvyčajne na poranených duboch, ich pňoch a koreňoch.
Okrem toho sa jej darí ako saprofytu, keď tie isté stromy odumrú tým, že konzumuje drevo na ich rozklad.
Keď je mycélium pripravené na rozmnožovanie, z kmeňa vyrastie reprodukčkná časť tzv. plodnica (huba), ktorá slúži na rozmnožovanie.
Pozoruhodné je, že plodnice vytvárajú vo svojich póroch spóry, ktoré sa uvoľňujú do prostredia, takže nové mycélia sa môžu tvoriť na iných nových miestach, kde môžu žiť aj desiatky rokov.
Umelá kultivácia
Vzhľadom na vysoký dopyt po Reishi a jej nedostatok vo voľnej prírode sa v súčasnosti umelo pestuje po celom svete.
Možnosti pestovania sú rôzne od pestovania na pilinách v plastových vreciach až po pestovanie na kusoch tvrdého dreva.
Vďaka pestovaniu v kontrolovanom prostredí je možné upraviť jej zloženie výberom rôznych substrátov od pestovania na pilinách v plastových vreciach až po pestovanie na kusoch tvrdého dreva.
Plodnice majú v každom vývojovom štádiu rôzne zloženie účinných látok.
Zber Reishi pestovanej na dubových kmeňoch nám po 6 až 9 mesiacoch poskytuje prístup k optimálnej kombinácii zložiek.
Zaujímavosť: Prví ľudia, ktorí pestovali Reishi, boli Japonci v roku 1970, vďaka čomu sa stala Reishi dostupná nielen elitám, ale aj všetkým ostatným.
Ako si vybrať ten správny produkt a načo si dať pozor
Reishi ako aj iné vitálne huby sa na trhu nachádza v najrôznejších formách.
Trh je zaplavený rôznymi produktmi od množstva predajcov a ako spotrebiteľ si môžete ťažko vybrať, ktorý z nich je pre vás najlepší.
Často sa ľudia rozhodujú na základe ceny alebo lojality voči konkrétnej spoločnosti či jednotlivcovi, ktorý výrobok predáva a propaguje.
S hubami to však nie je také jednoduché, ako s inými doplnkami výživy a pri výbere správneho produktu treba byť obzvlášť opatrný.
Aby sme vám pomohli v tomto rozhodovacom procese, preskúmajme 3 kritické body, ktoré je potrebné vziať do úvahy pred akýmkoľvek nákupom.
#1 Hubový Prášok vs. Extrakt
Termínom hubový prášok sa bežne označuje výrobok z rozomletých sušených húb. Dnes je ľahké a cenovo dostupné nájsť tento prášok takmer kdekoľvek.
Hoci tento prášok obsahuje všetky látky, ktoré hubová surovina obsahovať má, nemôžeme z nej veľa absorbovať, pretože MY (ľudia) nemáme enzýmy potrebné na trávenie chitínu (bunkového obalu) v ktorom sú uzavreté všetky prospešné látky z huby.
Aby sme mohli využiť účinné látky z húb, musíme chitínový obal rozložiť pomocou jedného alebo viacerých procesov
Tradičnou metódou je sušenie húb a varenie odvaru. Trvá to však dlho a nedosiahneme maximálne účinky.
Ak sa sušené huby rozomelú na jemný alebo aj hrubší prášok, tu už sa čiastočne naruší chitínový obal a organizmus je schopný z huby vyťažiť nejaké účinne látky. Tento prášok však obsahuje málo polysacharidov.
Preto najlepšou voľbou je práškový EXTRAKT.
Extrakciou horúcou vodou sa prelomí chitínová bariéra a vďaka tomu je možné vyťažiť z huby maximálne množstvo účinných látok. U niektorých húb ako napríklad Reishi a Čaga pre získanie väčšieho množstva účinných látok (tie ktoré nie sú rozpustné vo vode), je potrebné vykonať ešte druhú extrakciu alkoholom (tzv. dvojitú extrakciu).
Jednoznačne teda je najoptimálnejšou metódou spracovania húb pre najväčší účinok dvojitá extrakcia. Extrakt z huby je cenovo niekoľko násobné drahší, no má mnohonásobne väčší účinok ako samotný prášok, ktorý naše telo nedokáže dobre spracovať.
#2 Plodnica vs. mycélium (podhubie)
Ďalším dôležitým faktorom, ktorý je potrebné sledovať či finálny produkt je vyrábaný z plodnice (nadzemná / viditelná časť huby) alebo z mycélia (podhubia).
Produkty z mycélia neobsahujú takú koncentráciu látok ako z plodnic,navyše takéto produkty bývajú často plné škrobu a iných látok, ktoré sa sem dostanú zo sadby, v ktorej sa mycélium pestovalo.
Preto všetky naše produkty od RoyalChaga sú výhradne z plodníc húb. Jedinou výnimkou je Cordyceps sinesis, pri ktorom kvôli európskej legislatíve nemáme inú možnosť, ako ho vyrábať z mycélia.
Jedná sa však o najlepšiu dostupnú formu Cordyceps-CS4, ktorá je pestovaná vo vodnom substráte čím sa zamedzí aby sa do produktu dostali iné látky aké u potreba, ale o tom si viac povieme v článku o Cordycepse. Poďme naspäť k Reishi.
#3 Testované v nezávislom laboratóriu
O hubách je známe, že dokážu rásť a prosperovať v najrôznejšom prostredí. Dokážu nasávať do seba ťažké kovy, rádioaktivitu či môžu obsahovať rôzne mikroorganizmi, baktérie, salmonelózu, vírus ecoli, plesne či mnoho ďalších látok, ktoré v našom finálnom produkte určite vidieť nechceme.
Tieto látky sú pre človeka nebezpečné, a preto je veľmi dôležité, aby ste pri kúpe produktu dávali pozor nato, či má všetky potrebné testy a certifikáty.
U nás v RoyalChaga, preto okrem testov od dodávateľov, testujeme hubovú surovinu v nezávislom laboratóriu AgroLab v Nemecku.
Testujeme všetky vyššie spomínané látky a mikroorganizmy, vrátane ťažkých kovov a po novom už máme na väčšinu našich produktov aj testy na rádioaktivitu
Ktorá forma Reishi je najlepšia + porovnanie
Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď a skôr záleží na Vašej osobnej preferencii, ktorá forma je pre Vás najpohodlnejšia na užívanie a tiež cenovo najprijateľnejšia. Aké jednotlivé formy produktov poznáme a aké sú ich výhody či nevýhody?
Reishi tinktúra je kombinácia vodnej extrakcie, s následnou alkoholovou extrakciou, vďaka, ktorej sa do extraktu uvoľnia aj látky, ktoré nie sú rozpustné vo vode, no v alkohole áno.
Výhodou – metódy dvojitej extrakcie, je vyššia koncentrácia účinných látok, ako pri samotnej vodnej extrakcii.
Nevýhodou – je alkoholová chuť, ktorá môže niektorým ľuďom prekážať a to najmä deťom. Alkoholu v extrakte však nie je veľké množstvo, maximálne 25% (väčšinou 22-23%), čo je pri dennej dávke 1ml stopové množstvo, a preto nie je problém, keď by tinktúru užívali aj deti.
Ako alternatívu môžete na internete nájsť tekutý vodný extrakt, ktorý sa vyrába iba horúcovodnou extrakciu a tým pádom obsahuje iba látky rozpustné vo vode chýbajú mu však látky rozpustné v alkohole. V našej ponuke ho momentálne nenájdete, preto odporúčame zvoliť tinktúru, ktorá má v sebe viac aktívnych látok.
Reishi kapsule – jedná sa o práškový extrakt naplnený vo vegánskych kapsuliach, ktoré nedráždia žalúdok. Spolu s tinktúrou sa jedná o najobľúbenejšiu formu z dôvodu jednoduchého užívania.
Reishi káva – vysokokvalitná káva z Brazílie s pridaním Reishi práškového extraktu. Už jedna šálka kávy pokryje odporúčanú dennú dávku húb.
Reishi prášok – jedná sa o pomletú sušenú hubu (v našej ponuke tento produkt momentálne nenájdete).
Reishi nežiadúce účinky
Reishi je klasifikovaná ako „Trieda 1“: Byliny, ktoré možno bezpečne konzumovať, ak sa používajú správne.
Príležitostne sa môžu vyskytnúť mierne tráviace ťažkosti a kožné vyrážky, ale zdá sa, že tieto vedľajšie účinky pominú a zvyčajne predstavujú hrozbu len u citlivých ľudí s narušeným imunitným systémom.
Zatiaľ čo huby Reishi sú bezpečné, účinné a dobre tolerované väčšinou ľudí, v niektorých prípadoch je potrebné sa poradiť so svojím lekárom skôr, ako ich použijete sami najmä ak trpíte nejakou závažnou chorobou alebo užívate silné lieky.
Pri kúpte produktov Reishi je vždy dobre si vybrať od koho výživový doplnok kupujete, aby ste získali najlepšie výhody huby Reishi.
Ak ste tehotná alebo dojčíte, je najlepšie sa hubám Reishi vyhnúť, pokiaľ nie ste pod lekárskym dohľadom.
Okrem toho, ak ste mali akýkoľvek typ poruchy krvácania, nedávno podstúpil operáciu, užívať lieky na krvný tlak, riedenie krvi, chemoterapeutické lieky alebo imunosupresíva, alebo máte problémy so zrážanlivosťou krvi, neužívajte huby Reishi, pretože môžu zvýšiť krvný tlak, ovplyvniť zrážanlivosť krvi a zvýšiť riziko krvácania.
Pozrite si aj článok: Reishi: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi
Reishi a pozitívne účinky
Existuje veľa informácií o tom, čo Reishi huby sú dobré, ale čo hovorí veda? Rastúci počet dôkladných štúdií je k dispozícii hodnotenie uvádzaných zdravotných prínosov Reishi.
Prinášame Vám výsledky výskumu o potenciálne silných účinkoch vitálnych húb Reishi na zdravie.
Zdravie imunitného systému
Imunologické účinky Reishi sú jedným z jej najčastejšie citovaných a oslavovaných vlastností a možno ich považovať za jadro. [5] Reishi patrí medzi adaptogénne huby.
Štúdie ukazujú, že Reishi môže podporovať imunitný systém nasledovne:
- ovplyvnenie bielych krviniek, gény na zvýšenie produkcie prirodzených zabíjačských buniek
- zvýšenie počtu T-buniek a B-buniek na posilnenie bunkovej imunity a zlepšenie protilátkovej odpovede
- aktivácia expresie génu interleukínu na reguláciu imunitné reakcie
- zvyšovanie nekrózy nádorov, produkciu faktorov na reguláciu bunkových cyklov
Protinádorové pôsobenie
Reishi sa používa pre svoje protinádorové pôsobenie ako doplnková liečba pri onkologických stavoch. Reishi podporuje produkciu NK buniek. Tie sú zodpovedné za „čistenie“ organizmu likvidáciu rakovinových buniek.
Reishi podporuje vitalitu človeka, aby lepšie zvládal liečbu ako je chemoterapia alebo rádioterapia. Dokáže znižovať negatívny dopad liečby na organizmus človeka.
Odporúča sa užívať Reishi rovnako ako ostatné vitálne huby po celú dobu liečby a ešte 2 mesiace po nej. Následne sa Reishi v kombinácii s ďalšími vitálnymi hubami zaradí do doplnkov stravy 1-2 x ročne v podobe jeden až dvojmesačnej kury. [6]
Zápal
Zápal má zlú povesť, ale v skutočnosti je to prospešný proces. Keď dôjde k úrazu alebo patogény napadnú telo, organizmus vyšle armádu imunitných buniek, aby problém vyriešili.
Výsledný zápal, kaskáda, môže spôsobiť príznaky ako je bolesť, opuch a začervenanie.
Proces sa zastaví, ak nájdeme spúšťač. Keď sa tak nestane, vzniká chronická zápalová reakcia.
Zdá sa, že výsledné poškodenie zohráva úlohu vo významnej množstvo chronických ochorení a ochorení súvisiacich s vekom. Špecifický proteín z Reishi môže pomôcť modulovať imunitný systém a reakciu systému, zvýšením protizápalových cytokínov a produkciu regulačných T-buniek.
Niektoré štúdie ukazujú, že terpény môžu mať aj protizápalové účinky. [7] [8] [9] [10]
Zdravie srdca
Každá zbraň, ktorá by mohla byť pridaná do arzenálu v boji proti svetovému zabijakovi číslo jeden – srdcových ochorení – stojí za preskúmanie.
Výskum tohto aspektu huby Reishi pre jej zdravotné výhody je zmiešaná, ale vykazuje sľubné účinky.
Podľa štúdií:
Reishi môže pozitívne ovplyvniť hladinu lipidov v krvi, hoci výsledky sa môžu líšiť u ľudí s inými chronickými ochorenia ako diabetes.
Užívanie húb Reishi môže priaznivo ovplyvniť krvný tlak. Reishi má potenciál predchádzať poškodeniu srdca chronickými chorobami a faktormi nezdravého životného štýlu.
Niektoré dôkazy naznačujú, že tieto huby môžu tiež ponúknuť ďalšie výhody znížením LDL a celkového cholesterolu, znižuje tvorbu triglyceridov a zvyšuje hladinu HDL.
Mechanizmus pôsobenia Reishi nie je úplne jasný, ale vedci si myslia, že kolektívne účinky beta-glukánov a triterpénov, môžu zohrávať úlohu oxidačnom strese, čím sa znižuje riziko poškodenia buniek. [11] [12] [13] [14]
Spánok
Podľa Americkej spánkovej asociácie je 37 % až 40 % dospelých vo veku 20 až 59 rokov tvrdí, že nespí dostatočne. Nedostatok spánku môže mať niektoré závažné vedľajšie účinky, vrátane zníženej produktivity a zvýšeného rizika vzniku niektorých chronických ochorení.
Užívanie huby Reishi pre spánok by mohol pomôcť predchádzať týmto problémom.
Zlepšenie kvality spánku, znamená poskytnúť telu viac príležitostí na regeneráciu a obnovu. [15]
Pozrite si aj článok: Ako huba Reishi zlepšuje náš spánok?
Zdravie mozgu
Zdá sa, že starnutie mozgu a tvorba beta-amyloidových plakov idú ruka v ruke. Hromadenie týchto proteínov sa považuje za prvý krok a je hlavnou charakteristikou Alzheimerovej choroby. Reishi môže v tomto boji pomôcť tým, že poskytne:
- ochranu neurónov pred odumieraním
- prevencia alebo zníženie zápalu vyvolaného beta-amyloidom
- potlačenie toxických účinkov beta-amyloid na synapsách
- Znížiť zápal mozgu, aby sa zabránilo zmenám buniek spojené so starnutím mozgu
Je pravdepodobné, že tieto účinky sú spojené s celkovou protizápalovou aktivitou Reishi. [16] [17]
Hormóny
Pretože hormóny sa podieľajú na všetkom od metabolizmu, chuti do jedla, cez spánkové cykly až po teplotu, udržiavanie všetkého v rovnováhe je veľmi dôležité.
Zdá sa, že účinné látky majú normalizačný účinok na hladiny hormónov. Štúdie ukazujú, že vďaka tomu môže mať Reishi schopnosť:
- zlepšiť stav lymfatického systému
- zníženie 5-alfa-reduktázy, aby sa zabránilo premene testosterónu na dihydrotestosterón (DHT), silnejšia forma, ktorá je niekedy spojené so zvýšeným rizikom ochorenia prostaty
- zodporujú zdravie tým, že vykazujú aktivitu podobnú estrogénu, jednotlivci s nízkou hladinu estrogénu, napríklad u žien po menopauze.
V prípade menopauzi sa väčšinou sa používa Reishi v kombinácii s Cordycepsom. Cordyceps sa potom podáva ráno a Reishi večer. [18] [19] [20] [21]
Zdravie pečene
Rovnako ako väčšina ostatných vitálnych húb, dokáže Reishi chrániť a regenerovať pečeňové bunky. Používa sa preto pri chronickej hepatitíde – na tomto účinku sa podielajú triterpény obsiahnuté v Reishi. Pomáha tiež regenerovať pečeň, ak je zaťažená nadmernou konzumáciou alkoholu alebo napríklad dlhodobým užívam liekov. [22]
Cukor v krvi
Reishi dokáže regulovať a stabilizovať cukor v krvi, zlepšuje odpoveď tkanív na inzulín, je vhodná teda pri diabete II. typu, kde ju možno kombinovať s hubou Maitke. Vždy je však pred začatím užívania sa poradiť so svojim lekárom. [23]
Únavové stavy
Spolu s Cordycepsom je to najpoužívanejšia huba pri únavových stavoch. Používa sa pri únave psychickej i fyzickej, typicky sa používa pri stavoch, ktoré tradičná čínska medicína nazýva nedostatok energie Qi. Pomáha s obnovením sily napríklad aj pred a po operáciách.
Reishi je v tomto prípade tá správna voľba. Je to palivo, vďaka ktorému môžeme fungovať, ak je náš organizmus v nerovnováhe.
Alergie
Reishi je výborná pri rôznych alergických problémoch, pomáha u histamínom prostredkovanej alergickej reakcie – senná nádcha, reakcia na rôzne potraviny.
Reishi nepôsobí vyložene na akútne alergické stavy, ale skôr na dlhodobé preventívne užívanie.
Reishi treba nasadiť minimálne tri mesiace pred začiatkom sezóny alergií, alebo dlhodobo aj po celý rok, na zmiernenie alergických reakcií.
Pri alergii na potraviny je vhodná kombinácia Reishi s hubou Hericium.
Pozrite si aj článok: Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať
Mohlo by vás ešte zaujímať: Najlepší čas a vhodné dávkovanie Medicinálnej huby Reishi
Upozornenie: Všetky informácie na stránkach Royalchaga sú preberané a tlmočené z renomovaných vedeckých štúdii od vedcov, vedeckých tímov a odborníkov priamo z oboru. Pri každom tvrdení nájdete, priamo odkaz na konkrétnu štúdiu z ktorej sú informácie čerpané a tlmočené.
Upozorňujeme však, že všetky informácie slúžia iba ako vzdelávacie materiály pre šírenie osvety a povedomia o Vitálnych hubách a nie sú určené ako lekárske odporúčania pre diagnostiku a liečbu. Autori nepreberajú zodpovednosť za vaše výsledky. Žiadna z informácií z tohto blogu nenahrádza váš vzťah a spoluprácu s kvalifikovaným, atestovaným lekárom.
Pred použitím REISHI v akejkoľvek forme na Lekárske Účely je potrebná odborná konzultácia.
Zdroje: