Najlepšie alternatívy kolagénu pre zdravie

Kolagen-1200x630

Ľudské telo si kolagén vyrába samo, no s pribúdajúcim vekom ho produkuje menej. Tento pokles spôsobuje nepríjemné vedľajšie účinky, ktoré sú bežnou súčasťou starnutia, ako je ochabnutá pokožka, vrásky, matné vlasy a poškodené nechty. Nedostatok kolagénu môže dokonca ovplyvniť zdravie kostí.

Práve kolagén, známy aj ako „lepidlo“, ktoré drží naše telo pohromade, je kľúčovým proteínom pre zdravie kože, kostí, kĺbov a mnohých ďalších tkanív. Mnohí ľudia sa uchyľujú k alternatívam kolagénu, aby našli prirodzenejší spôsob, ako udržať svoju mladistvú vitalitu.

Hoci sú kolagénové doplnky čoraz populárnejšie, nie všetky sú rastlinného pôvodu. Ak hľadáte prírodné alternatívy kolagénu, tak ste tu správne.

Prečo je kolagén dôležitý?

Kolagén je hlavným štrukturálnym prvkom extracelulárneho spojivového tkaniva, ktorý poskytuje tkanivám elastické vlastnosti. Šľachy a kosti získavajú svoju kontraktilnú silu práve z tohto spojivového tkaniva, čo umožňuje pohyb svalov. Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že doplnky kolagénu môžu pomôcť udržať zdravie pokožky a kĺbov.

Kolagén je neuveriteľne prospešný pre celkové zdravie. Doplnenie kolagénu (alebo konzumácia potravín s vysokým obsahom kolagénu) môže byť obzvlášť užitočné, ak máte chronické ochorenie alebo sa necítite dobre.

Zdravotné prínosy kolagénu

Zvýšenie príjmu kolagénu môže priniesť množstvo zdravotných výhod:

  • Kompenzácia veku: Kolagén je najhojnejší prirodzene sa vyskytujúci proteín v tele. S pribúdajúcim vekom však jeho produkcia klesá, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Preto je dôležité zvážiť doplnky kolagénu na udržanie potrebnej hladiny tohto esenciálneho proteínu.
  • Zmiernenie bolesti kĺbov: Kolagén tvorí spojivové tkanivá, takže jeho úbytok môže spôsobovať bolesti kĺbov, ako sú kolená, lakte a ďalšie. Kolagénové doplnky môžu podporiť telo v produkcii viac kolagénu, čo môže zmierniť bolesť spojenú s cvičením a fyzickou aktivitou.
  • Zlepšenie zdravia vlasov: Matné a rednúce vlasy môžu byť znakom nízkej hladiny kolagénu. Zvýšenie príjmu kolagénu môže výrazne zlepšiť hrúbku a plnosť vlasov, podporiť ich lesk a objem.
  • Podpora zdravia čriev: Neschopnosť črevného traktu efektívne absorbovať niektoré potraviny môže viesť k tzv. syndrómu presakujúcich čriev, často spôsobeného konzumáciou príliš veľkého množstva spracovaných potravín. Črevná výstelka, pozostávajúca z kožných buniek, je náchylná na poškodenie. Pridanie kolagénu môže pomôcť posilniť túto výstelku a zlepšiť zdravie čriev.
  • Zlepšenie zdravia pokožky: Kolagén je známy najmä pre svoje pozitívne účinky na pružnosť pokožky a redukciu vrások. Okrem vyššie uvedených zdravotných výhod môžu kolagénové doplnky prispieť k mladšiemu a žiarivejšiemu vzhľadu pokožky.

Prášková náhrada kolagénu

Väčšina kolagénových doplnkov nie je vegetariánska ani vegánska, pretože obsahujú živočíšne vedľajšie produkty bohaté na bielkoviny. Bežne sa používajú kuracie, hovädzie a rybie zložky.

Mnohé kolagénové prášky sa vyrábajú z kravských koží upravených na zrno a sú intenzívne spracovávané vysokými teplotami alebo chemickými rozpúšťadlami. Väčšina kolagénových práškov pochádza z hovädzej kože alebo iných častí zvierat s menšou nutričnou hodnotou.

Rybie šupiny a koža sa používajú na výrobu morského kolagénu, ktorý obsahuje kolagén typu 1. Z hovädzej kože sa vyrába hovädzí kolagén, ktorý obsahuje kolagén typov 1 a 3.

Zdroje kolagénu

Medzi potraviny, ktoré podporujú tvorbu kolagénu, patria:

  • Vývar z bravčových kostí
  • Vývar z hovädzích kostí
  • Vajcia
  • Kuracie mäso s kožou
  • Orgánové mäso (napr. pečeň)
  • Ryby a morské plody
  • Morčacie mäso

Hladinu kolagénu môžete zvýšiť konzumáciou potravín, ktoré ho obsahujú, ale keďže vaše telo tiež produkuje kolagén, konzumácia potravín, ktoré podporujú tento proces, má ďalšie výhody.

Vitamín C, glycín, prolín, zinok, meď, síra a antioxidanty sú živiny, ktoré pomáhajú pri tvorbe kolagénu alebo zastavujú jeho rozpad.

Tým, že svojej pokožke dodáte viac živín, ktoré podporujú tvorbu kolagénu a tých, ktoré chránia existujúci kolagén pred poškodením, môžete podporiť hladinu kolagénu vo vašej pokožke.

Vegánska alternatíva kolagénu

Vyššie uvedený zoznam je pozoruhodný, má však háčik: tieto náhrady kolagénu sú vyrobené z vedľajších živočíšnych produktov.

Preto, ak sa chcete vyhnúť používaniu doplnkov živočíšneho kolagénu, je potrebné premýšľať nad rámec bežných kolagénových práškov a zamerať sa na vegánske spôsoby zvyšovania hladiny kolagénu vo vašom tele. Netreba sa však obávať, pretože existujú rastlinné alternatívy, ktoré podporujú produkciu kolagénu. Dobrým zdrojom kolagénu sú napríklad tieto potraviny:

  • Červená paprika
  • Sladké zemiaky
  • Brokolica
  • Citrusové ovocie
  • Paradajky
  • Aloe vera
  • Bobule
  • Orechy
  • Guava

No a potom tu máme alternatívy v podobe húb ako sú Reishi, Čaga, Hericium.

Huby a ich koncentrovaná forma - extrakt, sú skutočnou elektrárňou živín a objavili sa ako priekopníci v oblasti zdravej výživy. Od posilnenia vášho imunitného systému až po zlepšenie kognitívnych funkcií, výhody hubového prášku sú rozsiahle a dobre preskúmané.

Nie je to však len o tom, čo môže urobiť pre vaše telo, je to o prijatí prirodzenejšieho a holistickejšieho životného štýlu.

Huby ako potraviny obsahujú živiny, ktoré podporujú tvorbu kolagénu alebo chránia existujúci kolagén pred poškodením, čím prispievajú k zdravšej pokožke, kĺbom a celkovému zdraviu.

Huby - skvelá náhrada kolagénového prášku

Hubové prášky sú výborným zdrojom bielkovín a adaptogénov, ktoré podporujú imunitný systém. Hubové prášky môžete začleniť do svojej každodennej rutiny pre zdravotné výhody, ktoré posilňujú telo, podporujú myseľ a zlepšujú kvalitu vášho života. Sú ideálnou alternatívou ku kolagénovým doplnkom a to bez potreby konzumácie húb v ich tradičnej podobe.

Ryšavec šikmý

ČAGA

Prášky z húb Čaga (Inonotus obliquus), sú vysoko cenené pre ich schopnosť prirodzene posilňovať imunitný systém. Spracovanú Čagu do práškovej formy, môžete denne konzumovať vo svojom obľúbenom nápoji, čím zabezpečíte, že ich výhody sa dostanú do vášho tráviaceho systému (1).

.
.
.
.
.

Reishi

REISHI

Huba Reishi (Ganoderma lucidum) je známa svojou schopnosťou znížiť úzkosť a upokojiť myseľ (2), čo ju robí populárnou po celom svete. V dôsledku obrovskej fyzickej záťaže, ktorú môže mať stres na naše telo, sa mnohí ľudia obracajú na Reishi ako na silný adaptogén.

Okrem toho je Reishi vynikajúcim zdrojom vitamínu D (3), ktorý podporuje produkciu kolagénu v tele. Prášok z huby Reishi vám môže pomôcť žiť zdravší a dlhší život tým, že dodáva vášmu telu potrebné vitamíny a živiny na podporu produkcie kolagénu, ale aj zmiernenie každodenného stresu.

 

Koralovec ježovitý

HERICIUM

Východní bylinkári po stáročia používali hubu Koralovec ježovitý (Hericium Erinaceus) na posilnenie mozgu a podporu kognitívnych funkcií. V dôsledku toho bol spracovaný práškový extrakt huby identifikovaný ako nootropikum, ktoré pomáha prebudiť a objasniť myseľ, čím podporuje zdravú funkciu mozgu.

 

Pýtali ste sa:

Aké jedlo má najvyšší obsah kolagénu?

Jednoznačne najbohatším zdrojom kolagénu je vývar z kostí. Okrem toho sú dobrými zdrojmi kolagénu aj červené mäso, vajcia, či ryby.

Aký nápoj má vysoký obsah kolagénu?

Šálka vývaru z kostí je nápoj s vysokým obsahom kolagénu. Alternatívne môžete do pohára horúcej vody pridať hubový prášok pre jednoduchý a rýchly spôsob, ako získať kolagén.

Aký je najlepší spôsob, ako dostať kolagén do tela?

Najlepší spôsob je konzumovať jedlo bohaté na kolagén alebo zaradiť kolagénové doplnky. Zdravá strava však môže pomôcť aj pri produkcii kolagénu v tele.

Ak sa vám nechce jesť potraviny s vysokým obsahom kolagénu, môžete zvážiť alternatívy ako sú hubové prášky a extrakty. Sú ľahko stráviteľné a môžu sa jednoducho pridať do obľúbených nápojov ako káva alebo smoothie.

Navyše, huby sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a adaptogénov, ktoré podporujú imunitný systém. 

 

ZDROJE 

  1. Yeon-Ran Kimcorresponding, Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus, 2005 Sep 30. doi: 10.4489/MYCO.2005.33.3.158,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/
  2. Ranjeet Singh, Gurpaul Singh Dhingra, Richa Shri, Evaluation of Antianxiety Potential of Four Ganoderma (Agaricomycetes) Species from India in Mice, 2016, doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i11.40, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28008811/
  3. Aly Farag El Sheikha, Nutritional Profile and Health Benefits of Ganoderma lucidum “Lingzhi, Reishi, or Mannentake” as Functional Foods: Current Scenario and Future Perspectives, 2022 Apr, doi: 10.3390/foods11071030, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998036/