13 dôvodov, prečo vložiť dôveru do užívania ČAGY

Čaga

V mori funkčných húb, ktoré sa vyskytujú v rozličných tvaroch a veľkostiach, jednou z najvýraznejších a prospešných je ČAGA. Táto huba sa môže pýšiť viac ako trinástimi potvrdenými výhodami, ktoré boli predmetom vedeckého výskumu.

Predtým, než začnete užívať hubu  Čaga, mohlo by vás zaujímať:

Aký vplyv má Čaga na náš organizmus?

Je pre Vás vhodná?

Existujú nejaké vedľajšie účinky spojené s jej užívaním?

Poďme spoločne pozrieť na výhody tejto huby a vyhodnoťme aj jej potenciálne vedľajšie účinky.

Čo je Čaga?

Huba Čaga (Inonotus obliquus alebo slovensky Ryšavec šikmý), je známa ako kráľovná vitálnych húb. Technicky nie je ani huba, je to vlastne stvrdnutá hmota z brezového dreva a mycélia, často sa prirovnáva k spálenému kúsku dreveného uhlia, ale je absolútne nabitá všetkými druhmi prospešných zlúčenín, ktoré si doslova „vycicia“ z hostiteľského stromu.

Čítajte článok: ČAGA: Spojenec na ceste k zdraviu

Huby Čaga sú dostupné po celom svete. Pokiaľ však ide o lokality, kde sa tieto huby  najčastejšie vyskytujú, nájdeme ich na severnej pologuli, najmä v Kanade, Severnej Amerike, Aljaške, Fínsku, Sibíri, Kazachstane a Rusku.

Obzvlášť je cenená, keď rastie v chladných podmienkach na breze, pretože tento strom prináša hube vysokú koncentráciu prospešných látok, najmä betulínu, ktorý Čaga ako parazit čerpá z brezovej kôry.

Huba degraduje tri primárne biologické zložky stromu - lignín, hemicelulózu a celulózu. To oslabuje štruktúru stromu, čo umožňuje Čage vyčnievať z nej.

Čaga, prezývaná aj ako diamant lesa, tak rozhodne síce nevyzerá, ale je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov v prírode a keď sa pozrieme na jej početné využitie - od použitia na pokožku a vlasy až po výhody krvného tlaku či pomoc pri onkologických ochoreniach - uvedomíme si, prečo je táto huba považovaná za diamant aj s jej nevábnym vzhľadom.

Výhody tejto huby boli propagované po stáročia. V súčasnosti existujú vedecké dôkazy, ktoré potvrdzujú jej zdravotné prínosy.

Huby Čaga sú obľúbeným doplnkom zdravia v mnohých kultúrach a to z dôvodu ich pozoruhodných vlastností.

Ktoré sú to?

  • Udržiavanie hladiny cukru v krvi: Čaga môže prispieť k regulácii hladiny cukru v krvi
  • Zlepšuje zdravie kože, pečene a žalúdka: Obsahuje antioxidanty a protizápalové látky, ktoré môžu prispieť k ochrane kože, podporovať funkciu pečene a zmierniť problémy žalúdka.
  • Pomáha bojovať proti únave: Čaga je známa svojím schopným pôsobiť ako adaptogén, čo znamená, že môže pomôcť telu prispôsobiť sa na stres a zlepšiť energetickú rovnováhu.
  • Podporuje zdravie srdca: Prítomnosť bioaktívnych zlúčenín môže pomôcť udržiavať zdravú cirkuláciu krvi a podporovať celkové kardiovaskulárne zdravie.
  • Zvyšuje energiu a vytrvalosť: Čaga môže pôsobiť ako prirodzený stimulant, ktorý pomáha zvyšovať energiu a vytrvalosť, bez toho aby spôsoboval nervozitu.

Tieto výhody robia z huby Čaga viac než len doplnok stravy, stáva sa podporou pre celkové zdravie a vitalitu,  čo by  malo plynúť z duševnej, fyzickej a sociálnej pohody.

13 dôvodov, prečo je Čaga „kráľovnou húb“

Čaga ponúka široké spektrum zdravotných výhod, ktoré ju robia významným doplnkom na posilnenie organizmu.

Medzi tieto výhody patria:

Imunita

Podpora imunitnej funkcie

Huba Čaga je známa svojimi silnými vlastnosťami pri podpore imunitného systému. Obsahuje látky modulujúce imunitu, ako sú beta-glukány, ktoré zvyšujú reguláciu signálov v imunitných bunkách a posilňujú aktivity imunitného systému, vrátane prirodzených zabíjačských (NK) buniek.

Čaga pomáha bielym krvinkám plniť ich povinnosti. Tieto biele krvinky pomáhajú organizmu bojovať so všetkým, od škodlivých baktérií až po iné organizmy spôsobujúce choroby, ktoré by mohli ohroziť ľudský organizmus. Pri boji so škodlivými baktériami huba tiež pomáha organizmu eliminovať zmutované bunky.

Čaga ako huba môže zvyšovať aktivitu pomocných T buniek, ktoré aktívne vyhľadávajú a ničia mutované bunky. Polysacharid xylogalaktoglukan v Čage indukuje programovanú bunkovú smrť (1) v infikovaných a rakovinou postihnutých bunkách.

Horúco-vodné extrakcie Čagy nielen zlepšujú nedostatočne fungujúci imunitný systém, ale tiež bolo preukázané, že znižujú (2) nadmernú imunitnú odpoveď.

Výskum ukazuje, že jednou z výhod Čagy je aj jej schopnosť produkovať cytokíny. Tieto látky sú proteíny, ktoré regulujú imunitný systém fungujúc ako chemickí poslovia.

Efektívna komunikácia medzi bunkami imunitného systému vedie k jeho posilneniu. Tieto cytokíny tiež stimulujú produkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti zápalom a infekciám.

Psoriáza

Bojovník proti zápalu

Ukázalo sa, že Čaga je jedným z tých hubových doplnkov, ktorý môže byť účinným holistickým riešením v boji proti zápalu. Nové poznatky nám teraz odhaľujú, že Čaga produkuje prospešné cytokíny (už sme si ich spomenuli), životne dôležité molekuly, ktoré účinne kontrolujú zápal.

Táto schopnosť Čagy zohráva kľúčovú  úlohu v zápalovom procese. Jej protizápalové vlastnosti (3) sú obzvlášť významné pri zmierňovaní príznakov psoriázy - chronického zápalového kožného ochorenia.

Chronický zápal, spojený s rôznymi zdravotnými stavmi od reumatoidnej artritídy a srdcových chorôb, po rakovinu,  je vážnym problémom. Užívaním Čagy pre jej výhody v boji proti zápalu si môžeme poskytnúť ochranu pred mnohými zdravotnými komplikáciami spojenými s dlhodobým zápalom.

Stres

Prirodzený ochranca pred stresom

Jednou z menej známych, ale významných výhod huby Čaga, je  schopnosť bojovať proti stresu.

Čaga patrí medzi adaptogénne huby, ktoré podporujú homeostázu tela a pomáhajú mu lepšie reagovať na stresové situácie.

Táto jedinečná schopnosť Čagy - chrániť nás pred stresom - ju robí ideálnym riešením pre ľudí trpiacich depresiou a úzkosťou. Pomáha telu prispôsobiť sa spúšťačom depresie a tak zmierniť príznaky tohto stavu a pomôže nájsť prirodzený spôsob, ako podporiť psychickú pohodu v náročných obdobiach.

Zdravie srdca

Zdravia srdca

Jednou z významných výhod Čagy, pri začlenení do vyváženej stravy, napríklad ako chutný čaj, je ochranný vplyv na srdce.

Bioaktívne zlúčeniny obsiahnuté v Čage, ako sú betulín, kyselina betulínová, inotodiol, lanosterol a kyselina trametonolová, majú pozitívny vplyv na zdravie srdca a pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi (4).

Huba Čaga má jedinečnú schopnosť rozlišovať medzi dobrou a zlou formou cholesterolu. Jej liečivé vlastnosti umožňujú znižovanie hladiny LDL cholesterolu a súčasne podporujú zvýšenie hladiny HDL cholesterolu v krvi. Tieto účinky Čagy na vyrovnávanie hladiny cholesterolu minimalizujú riziko srdcových chorôb.

Vysoký krvný tlak predstavuje vážne riziko pre srdcový infarkt, srdcové choroby, mŕtvicu a iné kardiovaskulárne problémy. Čaga, svojím pôsobením prispieva k normalizácii krvného tlaku, čím poskytuje významnú podporu pre celkové kardiovaskulárne zdravie.

S pravidelným užívaním Čagy, môžeme posilniť ochranu svojho srdca a minimalizovať riziká spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Prečítajte si: ČAGA ČAJ - Objavte jeho jedinečnú chuť a účinky

Štítna žľaza

Harmonizácia štítnej žľazy

Výskum vedcov študujúcich výhody extraktu z Čagy odhalil pozitívny vplyv tejto vitálnej huby na štítnu žľazu.

Čaga významne prispieva k obnove rovnováhy štítnej žľazy prostredníctvom aktivácie imunitného systému. Týmto spôsobom zvyšuje počet prirodzených zabíjačských buniek (NK buniek), ktoré majú kľúčovú úlohu v udržiavaní správnej funkcie štítnej žľazy. Okrem toho pomáha znížiť hladinu protilátok smerujúcich proti štítnej žľaze, čím napomáha optimalizácii jej činnosti.

Tento pozitívny vplyv Čagy,  môže byť pre ľudí s poruchami štítnej žľazy vítaným prírodným podporným prostriedkom.

Bolesť brucha

Zdravie gastrointestinálneho traktu

Pre jedincov trpiacich tráviacimi problémami predstavuje Čaga ideálne riešenie a pomoc.

Obsahuje melanoglukánové komplexy, ktoré preukázali antimikrobiálny potenciál (5). Tieto komplexy spolu s melanínom prítomným v Čage hrajú dôležitú úlohu pri podpore prospešných črevných baktérií. Čaga tak môže posilniť črevnú flóru a prispievať k prevencii dysbiózy, teda nerovnováhy v črevnej mikroflóre.

Výsledkom tejto podpory je nielen lepšie fungovanie gastrointestinálneho traktu, ale aj prevencia potenciálnych problémov spojených so zdravím čriev. Čaga sa tak môže stať prirodzeným spojencom pre zachovanie rovnováhy a dobrej funkcie gastrointestinálneho systému.

Zdravý mozog

Podpora zdravia mozgu

Pre zdravie mozgu môže byť Čaga dobrým spojencom. Preukázateľne poskytuje ochranu pred chemicky vyvolaným kognitívnym poklesom u skúmaných subjektov. Týmto spôsobom potvrdila svoju úlohu v zlepšovaní funkcie mozgu, čo je jednou z mnohých zdravotných výhod.

Vedecké štúdie preukázali, že táto huba zlepšuje pamäť a schopnosť učenia. Čaga je tiež známa svojou schopnosťou redukovať (6) hromadenie amyloidných proteínov v mozgu.

Hromadenie amyloidných proteínov zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Keď sa toto hromadenie redukuje, znižuje sa aj riziko výskytu Alzheimerovej choroby. Čaga tak môže byť spojencom pre udržanie zdravia mozgu a zníženie rizika spojeného s neurodegeneratívnymi ochoreniami.

Spolu s hubou Hericium tvoria silnú dvojku pre oblasť zdravia mozgu a trávenia.

Prečítajte si: Mozog na vrchole

Hľadina cukru

Regulácia hladiny cukru v krvi

V prípade cukrovky je hlavným problémom neschopnosť tela udržať si ideálnu hladinu cukru v krvi. Tu vstupuje do hry práve táto huba, ktorá môže pomôcť s reguláciou hladiny cukru v krvi.

Výhody húb Čaga sú dostupné nielen pre ľudí s cukrovkou typu 1, typu 2, ale aj pre tých s gestačnou (tehotenskou) cukrovkou, ponúkajúc zlepšenie celkového zdravia.

Štúdie preukázali, že Čaga môže znížiť hladinu cukru v krvi (7). Jeho polysacharidy vykazujú výrazné antihyperglykemické účinky, znižujú hladinu glukózy nalačno, inzulínovú rezistenciu a zlepšujú toleranciu glukózy.

Okrem toho Čaga zvyšuje hladiny glykogénu v pečeni, čo prispieva k lepšej skladovateľnosti glukózy a jej zadržaniu v pečeni namiesto cirkulácie v krvi.

Tieto poznatky svedčia o tom, že Čaga môže mať potenciál znížiť inzulínovú rezistenciu u ľudí a pomôcť im vyhnúť sa neustálym vysokým hladinám cukru v krvi, čo môže spôsobiť dlhodobé komplikácie diabetu.

Ak užívate antidiabetické lieky, je vhodné konzultovať s lekárom pridanie Čagy do svojej stravy, pretože kombinácia Čagy a diabetických liekov môže viesť k hypoglykémii, nebezpečnému poklesu hladiny cukru v krvi, ktorý môže mať vážne následky.

 Je dôležité byť informovaný a oboznámiť sa s potenciálnymi účinkami a rizikami spojenými s kombináciou Čagy a liekov na cukrovku. Samozrejme v tomto smere sú na mieste zvýšené merania hladiny cukru v krvi.

Prečítajte si: Čaga: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

DNA

Ochrana DNA - sila antioxidantov

Jednou z menej známych výhod Čagy je schopnosť tejto huby chrániť ľudskú DNA.

Čaga je významným zdrojom antioxidantov, pričom jej koncentrácia je najvyššia (8) zo všetkých prirodzene sa vyskytujúcich potravín, meraných podľa skóre ORAC (kapacita absorpcie radikálov kyslíka).

S hodnotou ORAC 146700 predstavuje antioxidačná sila Čagy 1300-krát väčšiu než u čučoriedok a 80-krát vyššiu než u granátových jabĺk. Táto vysoká hodnota ORAC je spôsobená obsahom melanínu a polyfenolov v tejto hube.

Pre udržanie zdravého tela je dôležitá rovnováha medzi voľnými radikálmi a oxidantmi. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunkovú DNA, čím spôsobujú proces starnutia.

Čaga, bohatá na superoxiddismutázu (SOD), je schopná zachytávať voľné radikály v tele. Týmto spôsobom Čaga prispieva k ochrane DNA pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi (9) a to vďaka svojej vysokorozvinutej schopnosti neutralizovať oxidatívny stres.

Prečítajte si: Spojenie medzi zdravou pokožkou a hubou Čaga

Energetický náboj

Čaga, môže byť spojená s výrazným nárastom energie pre tých, ktorí hľadajú podporu výkonu na maximum.

Polysacharidy s dlhým reťazcom v Čage sa dokážu efektívne premeniť na využiteľnú energiu. Táto energia je nielen prirodzená, ale aj trvácna a trvá dlhodobo, čo z nej robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú trvalý energetický impulz.

Kvalitný spánok

Aktivácia epifýzy

Čaga neprináša len fyzickú energiu, ale aj podporu pre kvalitný spánok.

Epifýza, malá žľaza v mozgu, hrá kľúčovú úlohu v regulačnom systéme spánku a hladiny melatonínu. Melatonín je hormón, ktorý pomáha riadiť náš cirkadiánny rytmus, zabezpečujúc nám lepší spánok.

Čaga, ako jediný potravinový zdroj melanínu, dokáže stimulovať produkciu melatonínu v epifýze, hormónu, ktorý nám hovorí „choď teraz spať.“

Jej konzumácia prispieva nielen k lepšiemu spánku, ale aj k zachovaniu zdravého stavu epifýzy, brániac akumulácii minerálov spojených s vekom v tejto oblasti.

Ďalšou výhodou jedla bohatého na melanín je to, že zabraňuje hromadeniu vápnika, fosforu a fluoridu (súvisiace s vekom) v epifýze.

Mladistvá pleť

Tajomstvo mladistvej pleti

Všetci sme svedkami, nie obľúbeného procesu starnutia, no našťastie pre nás, môže nám Čaga pomôcť udržať si mladistvý vzhľad. Táto úžasná huba nie je len výborným bojovníkom proti oxidačnému stresu, ale aj skvelým spojencom v našej kráse a zdraví pokožky.

Čaga je nabitá výhodami proti starnutiu.

Čaga bojuje proti oxidačnému stresu, ktorý spôsobuje škody na pokožke voľnými radikálmi vyvolanými UV lúčmi slnka. Toto poškodenie môže viesť k predčasnému starnutiu pokožky, vráskam, ovisnutiu a strate elasticity. Huba Čaga vyniká v podpore mladistvej pleti tým, že udržuje pokožku hydratovanú, dobre vyživenú a plnú života. Nielenže podporuje mladistvú pokožku, ale aj pomáha udržiavať zdravie vlasov, predchádza šediveniu vlasov a prispieva k celkovej kráse.

Čaga obsahuje melanín, prirodzený antioxidant, ktorý pomáha udržiavať zdravú pigmentáciu pokožky. S vysokým obsahom antioxidantov a hydratačnými beta-glukánmi, sa stáva skvelým doplnkom v starostlivosti o pleť a vlasy.

Je dôležité spomenúť, že schopnosť Čagy kontrolovať hladinu cukru v krvi a prispievať k zníženiu cholesterolu môže mať pozitívny vplyv proti starnutiu. Vysoké hladiny cukru, nezdravý cholesterol, ale aj stres a nepohoda, môžu prispievať k rýchlejšiemu starnutiu. Čaga však pomáha udržiavať tieto faktory pod kontrolou, čo z nej robí vynikajúceho spojenca v boji proti starnutiu. A ak pridáme k Čage  hubu Reishi sme na najlepšej ceste k zdravej a krásnej pleti a úsmevom na tvári.

Prečítajte si: ČAGA, kľúč  pre zdravie  a krásu vlasov

Rakovina

Silný spojenec v boji proti rakovinovým bunkám

Výskum jasne ukázal, že jednou z významných výhod Čagy je jej schopnosť bojovať proti rakovinovým bunkám. Okrem spomalenia rastu rakovinových buniek má Čaga aj schopnosť vyvolávať smrť zmutovaných buniek, čím vytvára komplexný prístup k liečbe.

Huba Čaga preukázala účinnosť v boji proti rôznym typom rakoviny, hlavne tráviaceho systému, pečene, hrubého čreva, prsníka (a ženských vecí), pľúc. V kombinácii s inými metódami liečby rakoviny je extrakt z Čagy významným faktorom v prevencii rastu rakovinových buniek.

Triterpény obsiahnuté v Čage majú protirakovinové účinky (10), čo je dôležité pre zníženie počtu mutácií v rakovinových bunkách.

Štúdia z roku 2010 preukázala, že huby Čaga znižujú rast rakovinových buniek v prsníku, krčku maternice a pľúcach. Na rozdiel od tradičných metód, ako sú ožarovanie a chemoterapia, Čaga nespôsobuje poškodenie zdravých buniek (11).

Výťažok z Čagy tiež vykazuje protinádorové účinky pri karcinómoch prostaty a prsníka, čo sa pričíta obsahu ergosterolu a ergosterol-peroxidu v tejto hube. Čaga tak predstavuje silného spojenca v liečbe a boji proti rakovine (12).

Kto môže užívať výhody tejto huby?

Čaga môže byť prospešná pre ľudí u ktorých sa prejavili problémy: 

  • Vysoká hladina cukru v krvi, cukrovka
  • Vysoká hladina LDL, triglyceridov a cholesterolu
  • Nerovnováha trávenia alebo choroby, ako je zápalové ochorenie čriev (IBS)
  • Čaga tiež môže pomôcť liečbe psoriázy, bežný zdravotný problém kože
  • Inzulínová rezistencia alebo syndróm polycystických ovárií (PCOS)
  • Zvýšené riziko rakoviny kože
  • Nadmerný stres
  • Choroby pečene
  • Alergie alebo nefunkčný imunitný systém

 Čo robí Čagu výnimočnou?

Čaga je považovaná za dobrú pre zdravie vďaka svojej bohatej zložitej chemickej štruktúre a obsahu rôznych bioaktívnych zlúčenín, ktorých je viac ako 218. Niektoré z hlavných faktorov, ktoré robia Čagu prospešnou, zahŕňajú: 

  • Polysacharidy - Beta-glukány: Tieto zlúčeniny môžu podporovať imunitný systém a pomáhať organizmu bojovať proti infekciám a chorobám.
  • Triterpény: Hlavné protirakovinové zlúčeniny, ktoré môžu pomáhať spomaľovať rast rakovinových buniek.
  • Melaníny: Obsah melanínov môže chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a slnečným žiarením.
  • Vitamíny a Minerály: Obsahuje rôzne vitamíny (D, B) a minerály (železo, draslík, vápnik, horčík, selén), ktoré sú dôležité pre celkové zdravie a vitalitu.
  • Zinok: Posilňuje imunitný systém, sexuálne funkcie, hojenie rán a kvalitu pokožky.
  • Germánium: Pomáha posilňovať imunitný systém a má antivírusové vlastnosti.
  • Antioxidanty: Pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

 Prečítajte si: Najlepší čas a vhodné dávkovanie medicinálnej huby ČAGA

Čo na záver?

Huby Čaga sú považované za jedny z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších húb na svete. Tradičné texty opisujú Čagu ako „dar Boží“ pre svoje mnohé silné výhody.

Náš článok zdôrazňuje trinásť prioritných výhod húb Čaga, ktoré by vás mohli inšpirovať k tomu, aby ste túto hubu zaradili do svojej stravy.

Medzi tieto výhody patrí ochrana srdca, podpora imunitného systému, boj proti stresu, regulácia hladiny cukru v krvi, zlepšenie zdravia mozgu a podpora zdravia kože. Vždy však odporúčame konzultovať to s lekárom, ešte pred začatím užívania nových doplnkov stravy, vrátane húb Čaga, aby ste mohli bezpečne využívať ich potenciálne výhody.

Zároveň treba myslieť na to, že žiadna huba, ani Čaga  nie je zázračná. Zlé stravovacie návyky, málo pohybu, neustále psychické vypätie, nedostatok spánku, to všetko spôsobuje mnohé zdravotné problémy, myslite na to a naučte sa počúvať svoje telo. 

 

 

ZDROJE: 

  1. Wasser, Institute of Evolution, University of Haifa, Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating, November 2002, https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-002-1076-7?
  2. Yeon-Ran Kim, Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus, 2005 Sep., doi: 10.4489/MYCO.2005.33.3.158,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/
  3. Siddhartha Kumar Mishra, Ju.Hee Kang, Dong-Kyu Kim, Seung Hyun Oh, Mi Kyung Kim, Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice,  September 2012, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874112004771
  4. Xueming Lu, Haixia Chen, Peng Dong, Lingling Fu, Xin Zhang, Phytochemical characteristics and hypoglycaemic activity of fraction from mushroom Inonotus obliquus, November 2009, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.3809
  5. Marina A Burmasova, Aidana A Utebaeva, Elena V Sysoeva, Maria A Sysoeva, Melanins of Inonotus Obliquus: Bifidogenic and Antioxidant Properties, 2019 Jun, doi: 10.3390/biom9060248, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31238558/
  6. Yanqiu Han, Shanji Nan, Jia Fan, Qiuhui Chen, Yizhi Zhang, Inonotus obliquus polysaccharides protect against Alzheimer's disease by regulating Nrf2 signaling and exerting antioxidative and antiapoptotic effects, 2019 Jun, doi: 10.1016/j.ijbiomac.2019.03.033, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30878614/
  7. Jia Wang, Cong Wang, Shuqin Li, Weiwei Li, Guoqi Yuan, Yuxiang Pan, Haixia Chen, Anti-diabetic effects of Inonotus obliquus polysaccharides in streptozotocin-induced type 2 diabetic mice and potential mechanism via PI3K-Akt signal pathway, 2017 Nov, doi: 10.1016/j.biopha.2017.09.104, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28954386/
  8. Erica Sharpe, Aiden P. Farragher-Gnadt, Michael Igbanugo, Thomas Huber, John C. Michlotti, Adam Milenkowic, Sylvia Ludlam, Margaret Walker, Douglas Hanes, Ryan Bradley, Fadi Bou-Abdallah, Comparison of antioxidant activity and extraction techniques for commercially and laboratory prepared extracts from six mushroom species, June 2021, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154321000326
  9. Alexander N. Shikov, Olga N. Pozharitskaya, Valery G. Makarov, Hildebert Wagner, Rob Verpoorte, Nichael Heinrich, Medicinal Plants of the Russian Pharmacopoeia; their history and applications, July 2014,  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874114002827
  10. Song, Fu-Qiang, Liu, Ying, Kong, Xiang-Shi, Chang, Wei, Song, Ge, Progress on Understanding the Anticancer Mechanisms of Medicinal Mushroom: Inonotus Obliquus, 2013, http://www.koreascience.or.kr/article/JAKO201321365237667.page
  11. Marta Kinga Lemieszek, Ewa Langner, Józef Kaczor, Martyna Kandefer-Szerszeń, Bozena Sanecka, Witold Mazurkiewicz, Wojciech Rzeski, Anticancer effects of fraction isolated from fruiting bodies of Chaga medicinal mushroom, Inonotus obliquus (Pers.:Fr.) Pilát (Aphyllophoromycetideae): in vitro studies, 2011, doi: 10.1615/intjmedmushr.v13.i2.50,  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22135889/
  12. Lishuai Ma, Haixia Chen, Peng Dong, Xueming Lu, Anti-inflammatory and anticancer activities of extracts and compounds from the mushroom Inonotus obliquus,  2013 Aug, doi: 10.1016/j.foodchem.2013.01.030, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23561137/