Čaga: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Čaga: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Čaga alebo Chaga, lat. Inonotus Obliquus, slovensky Ryšavec šikmý je huba, ktorá rastie na kmeňoch stromov, najmä brezy. Vytvára drevnatý výrastok, ktorý absorbuje živiny z dreva.

Čaga môže stimulovať imunitný systém. Obsahuje niektoré chemikálie, ktoré majú antioxidačné účinky a môžu znižovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Ľudia používajú Čagu na choroby, ako sú ochorenia srdca, cukrovka, rakovina a iné.

Vedľajšie účinky

Keď sa užíva orálne: Čaga obsahuje chemikáliu nazývanú oxalát, ktorá môže pri dlhodobom užívaní vysokých dávok poškodiť obličky, preto majte na pamäti, že správne dávkovanie je dôležité.

Tehotenstvo a dojčenie: Nie je dostatok spoľahlivých informácií, aby sme vedeli, či je užívanie Čagy bezpečné počas tehotenstva alebo dojčenia. Preto sa radšej počas tohto obdobia vyhnite užívaniu Čagy.

"Autoimunitné ochorenia", ako je roztrúsená skleróza (MS), lupus (systémový lupus erythematosus (SLE), reumatoidná artritída (RA) alebo iné stavy: Čaga môže spôsobiť, že sa imunitný systém stane aktívnejší. To môže zvýšiť príznaky autoimunitných ochorení. Ak máte jeden z týchto stavov, najlepšie je vyhnúť sa užívaniu Čagy.

Poruchy krvácania: Čaga môže zvýšiť riziko krvácania. Nepoužívajte Čagu, ak máte poruchu krvácania.

Chirurgia: Čaga môže ovplyvniť kontrolu hladiny cukru v krvi alebo zvýšiť riziko krvácania počas a po operácii. Prestaňte používať Čagu najmenej 2 týždne pred plánovanou operáciou.

Čaga: Interakcia s liekmi

Interakcia s liekmi

Mierna interakcia - pri tejto kombinácii buďte opatrní

Lieky na diabetes (lieky proti cukrovke) interagujú s Čagou

Čaga môže znížiť hladinu cukru v krvi. Užívanie Čagy spolu s liekmi na cukrovku môže spôsobiť príliš nízku hladinu cukru v krvi. Pozorne sledujte hladinu cukru v krvi.

Lieky, ktoré znižujú imunitný systém (imunosupresíva), interagujú s Čagou

Čaga môže zvýšiť aktivitu imunitného systému. Niektoré lieky, napríklad tie, ktoré sa používajú po transplantácii, znižujú aktivitu imunitného systému. Užívanie Čagy spolu s týmito liekmi môže znížiť účinky týchto liekov.

Lieky, ktoré spomaľujú zrážanie krvi (antikoagulanciá/protidoštičkové lieky), interagujú s Čagou

Čaga môže spomaliť zrážanie krvi. Užívanie Čagy spolu s liekmi, ktoré tiež spomaľujú zrážanie krvi, môže zvýšiť riziko vzniku modrín a krvácania.

Upozornenie

Neprekračujte odporúčané dávkovanie a uistite sa, že dodržiavate príslušné pokyny na štítkoch produktov a pred použitím sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

Pozrite si aj článok: Čaga: Spojenec na ceste k zdraviu

 

Zdroj - WebMD, Better information. Better health. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1474/chaga