Huba Coriolus a reumatoidná artritída - alternatíva z prírody

Coriolus a reumatiodná artritída

V snahe nájsť účinné a bezpečné alternatívy pre liečbu reumatoidnej artritídy (RA) sa často obraciame k prírode. Medzi mnohými dostupnými doplnkami stravy sa vyníma skupina - vitálne alebo teda medicinálne huby.

V porovnaní s niektorými kontroverznými doplnkami, ktoré môžu mať negatívny vplyv, huby a  konkrétne Coriolus (lat. Trametes versicolor, slovensky Trúdnikovec pestrý, anglicky Turkey Tail - morčací chvost), ponúkajú prirodzenú a efektívnu pomoc pri RA.

Táto huba, vyznačujúca sa svojimi pestrými pruhmi - preto morčací chvost - nie je len vizuálnym potešením, ale predstavuje aj výnimočný prírodný doplnok pre ľudí trpiacich RA. Jeho protizápalové a imunomodulačné vlastnosti ho radia medzi najlepšie huby pre reumatoidnú artritídu.

Čo robí Coriolus tak špeciálnym pre ľudí s RA? Jeho prírodné protizápalové látky môžu pomôcť zmierniť bolesť a zápal spojený s touto chronickou chorobou. Okrem toho môže byť skvelým doplnkom k existujúcej RA diéte, pomáhajúc vám dosiahnuť celkový stav pohody.

Zvážte zahrnutie tejto huby do svojej dennej rutiny a objavte prírodnú alternatívu, ktorá vám môže pomôcť dosiahnuť lepšiu kvalitu života pri reumatoidnej artritíde. Menej liekov a viac prírodných riešení - to môže byť cesta k zdraviu. 

Rozpoznanie reumatoidnej artritídy a jej hlbšie pochopenie

 Reumatoidná artritída je komplexné autoimunitné a zápalové ochorenie, ktoré výrazne ovplyvňuje kvalitu života postihnutých ľudí. Pri tomto ochorení dochádza k nesprávnej reakcii imunitného systému, ktorý omylom útočí na vlastné zdravé bunky a spúšťa zápalové procesy v postihnutých oblastiach.

Jednou z charakteristík RA je jej primárne pôsobenie na kĺby, často napádajúc niekoľko z nich súčasne. Medzi najčastejšie postihnuté oblasti patria zápästia, ruky a kolená. V dôsledku zápalu dochádza k poškodeniu výstelky kĺbu, čo v konečnom dôsledku vedie k deštrukcii kĺbového tkaniva.

Navyše, reumatoidná artritída nemá vplyv len na kĺby. Môže sa rozšíriť aj na ďalšie orgány, ako sú srdce, pľúca a oči. Bolesť, opuch, únava a stuhnutosť viacerých kĺbov sú bežné príznaky a symptómy RA. K nim sa môžu pripojiť aj ďalšie nepríjemné prejavy, ako je horúčka a strata hmotnosti, čo ešte viac zvyšuje závažnosť tohto ochorenia.

Pre lepšie porozumenie reumatoidnej artritíde je dôležité vziať do úvahy nielen fyzické, ale aj emocionálne a sociálne aspekty, ktoré ovplyvňujú každodenný život pacientov s týmto ochorením. Pochopenie celej šírky vplyvu RA na telo a myseľ je kľúčom k poskytovaniu efektívnejšej starostlivosti a podpory pre tých, ktorí s týmto ťažkým ochorením bojujú. 

Efektívne riešenie - holistický prístup

Pri liečbe reumatoidnej artritídy (RA) sa často sústreďujeme na zmiernenie symptómov, ako sú bolesť a opuch kĺbov a na prevenciu trvalého poškodenia kĺbov. Typický prístup zahŕňa užívanie liekov, ktoré pomáhajú v kontrole týchto symptómov, avšak neliečia základné príčiny ochorenia, ako sú životospráva a chronický stres. Dlhodobé užívanie niektorých liekov môže tiež spôsobiť nežiadúce vedľajšie účinky. Nič nové s čím nebudete súhlasiť.

Hoci je dôležité, aby ste konzultovali liečbu s odborníkom na RA, existujú aj holistické prístupy, ktoré môžete zvážiť na zlepšenie kvality života s touto chorobou. Komplexné liečenie zahŕňa nie len farmakologické, ale aj životné a psychosociálne aspekty.

Výživa: Správna strava môže mať významný vplyv na stav kĺbov. Zamerajte sa na potraviny s protizápalovými vlastnosťami, ako sú ryby, orechy a zelenina a minimalizujte konzumáciu potravín, ktoré môžu zhoršovať zápal. Číslo jedna vyhoďte lepok. Ak by ste neurobili vôbec nič, tak toto určite urobte.

Pohyb a cvičenie: Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť udržiavať pružnosť kĺbov a zlepšovať celkovú kondíciu. Vyhľadajte cvičebný plán, ktorý je prispôsobený vašim individuálnym potrebám.

Stresový manažment: Chronický stres môže zhoršiť symptómy RA. Vyhľadajte techniky na zvládanie stresu, ako sú meditácia, joga alebo hlboké dýchanie.

Doprajte si chvíle len sami zo sebou a len sami pre seba.

Alternatívne terapie: Niektoré ľudia nachádzajú úľavu v alternatívnych terapiách, ako sú akupunktúra, masáže alebo fyzioterapia.

Pamätajte, že holistický prístup k liečbe RA môže byť individuálny, a preto je dôležité diskutovať o svojich možnostiach s odborníkom a počúvať svoje telo. 

Reumatiodná artritída

CORIOLUS a jeho prednosti

Huba Trametes Versicolor, známa aj ako Coriolus Versicolor, predstavuje polypórovú hubu, ktorá má hlboké korene v tradičnej východnej medicíne. Táto huba je predmetom rozsiahlych výskumov, ktoré odhaľujú mnohé z jej potenciálnych zdravotných výhod.

Jedným z hlavných predmetov výskumu je schopnosť znížiť zápal. Štúdie naznačujú, že aktívne zlúčeniny v hubách, ako sú polysacharidy a beta-glukány, môžu mať protizápalové účinky, ktoré prispievajú k redukcii zápalu spojeného s ochorením kĺbov, vrátane reumatoidnej artritídy.

Ďalším významným predmetom výskumu je schopnosť Coriolusu posilniť imunitný systém. Biologicky aktívne zložky v hubách môžu podporovať imunomodulačné účinky, čím zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám a chorobám.

Zdá sa, že Coriolus môže byť prospešný aj pre zdravie čriev. Prebiotické vlastnosti tejto huby môžu podporovať rovnováhu črevnej mikroflóry, čo má pozitívny vplyv na celkové zdravie tráviaceho systému. 

Odporúčame prečítať si aj článok: Coriolus - Všetko čo treba vedieť

Coriolus a jeho boj proti zápalu

 Výsledky štúdií publikovaných v roku 2020 (1) prinesli zaujímavý pohľad na potenciál Coriolusu, špeciálne PSK (polysacharidový Krestin), v boji proti zápalu spojenému s reumatoidnou artritídou.

V jednej zo štúdií boli subjekty s reumatoidnou artritídou rozdelené do dvoch skupín: jedna skupina bola liečená PSK, zatiaľ čo druhá slúžila ako kontrolná. Meranie expresie matrix metaloproteinázy-3 (MMP-3), enzýmu súvisiaceho s vývojom reumatoidnej artritídy odhalilo, že PSK môže inhibovať jeho expresiu. Zároveň subjekty liečené PSK mali zníženú hrúbku chodidla, čo naznačuje úľavu od opuchu spojeného s artritídou.

Ďalšia štúdia (2) sa zaoberala s vyvinutou toleranciou na morfín. Výsledky ukázali, že použitie PSP (polysacharidový peptid) z húb Coriolus, môže znížiť potrebu liekov proti bolesti a zároveň minimalizovať závažnosť abstinenčných príznakov.

Zdá sa, že Coriolus má schopnosť zvyšovať hladiny beta-endorfínu a aktivovať špecifický kanabinoidný receptor, čo by mohlo ovplyvniť vnímanie bolesti. Taktiež došlo k poklesu prozápalových molekúl, čo naznačuje potenciálny protizápalový účinok.

Tieto výsledky naznačujú sľubné terapeutické vlastnosti tejto huby v boji proti zápalu spojenému s artritídou. 

Reumatiodná artritída

Coriolus a jeho antioxidačné vlastnosti

 Výskum z posledných rokov poskytuje pohľad na účinnosť Coriolusu v znižovaní oxidačného stresu spojeného s artritídou. Tieto huby sa vyznačujú vysokým obsahom antioxidantov, ktoré sú známe svojou schopnosťou chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

V štúdii z roku 2021 boli subjekty s artritídou rozdelené do skupín, z ktorých niektoré boli liečené injekciami polysacharidov PSK z huby Coriolus. Výsledky ukázali, že PSK významne znížil zápal a zároveň minimalizoval vážne poškodenie kĺbov.  

V roku 2020 bola tiež uskutočnená štúdia (3), ktorá sa zamerala na bioaktívne vlastnosti a antioxidačnú kapacitu tejto huby. Výsledky tejto štúdie podporujú antioxidačné vlastnosti morčacieho chvosta, ktoré ho robia vhodným zdrojom na liečbu artritídy vyvolanej oxidačným stresom.

Tieto zistenia sú povzbudivé a naznačujú, že Coriolus môže byť prospešný v boji proti oxidačnému stresu a jeho dopadom na artritídu. 

Reumatiodná artritída

Coriolus a zdravie čriev v kontexte reumatoidnej artritídy

V súčasnosti sa stále viac výskumov zameriava na význam črevnej mikroflóry v súvislosti s autoimunitnými ochoreniami, vrátane reumatoidnej artritídy. Dysbióza, nerovnováha medzi prospešnými a škodlivými mikróbami v čreve, sa považuje za jeden z možných faktorov prispievajúcich k rozvoju zápalu spojeného s RA.

V tomto kontexte sa Coriolus zdá byť prospešným zdrojom podpory črevného zdravia. Štúdia (4) naznačuje, že PSP (polysacharidový peptid) z morčacieho chvosta obsahuje prebiotické vlastnosti, ktoré môžu pomôcť udržiavať rovnováhu črevných baktérií. Prebiotiká, ktoré slúžia ako potrava pre prospešné mikroorganizmy, môžu prispievať k posilneniu črevnej mikroflóry a tým zlepšovať celkové zdravie tráviaceho systému.

Dodatočný výskum (5) sa zameriaval na schopnosť PSP udržiavať črevnú mikroflóru tým, že vyrovnáva množstvo prospešných baktérií v črevách. Tieto zistenia podporujú myšlienku, že táto huba môže mať pozitívny vplyv na rovnováhu črevnej mikroflóry, čo môže byť kľúčové pre ľudí s autoimunitnými ochoreniami, ako je RA. 

Odporúčame prečítať si aj článok: Coriolus - objavte tajomstvo zdravia čriev

 Kľúčové zlúčeniny a mechanizmy

Ciriolus je bohatý na rôzne nutričné a bioaktívne zlúčeniny, ktoré mu poskytujú liečivé vlastnosti. Tu sú niektoré z kľúčových zlúčenín a mechanizmov, ktoré sa predpokladajú v prípade tejto huby:

Polyfenoly: Tieto zlúčeniny sú známe svojimi protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Polysacharidy (beta-glukány): Beta-glukány patria medzi polysacharidy, ktoré majú imunomodulačné účinky a môžu stabilizovať imunitný systém. Ich účinky môžu byť prospešné v riadení zápalových reakcií.

Vitamíny a minerály: Morčací chvost obsahuje dôležité živiny, ako sú selén, vitamín B3 a vitamín D. Selén môže pomôcť znížiť zápalové markery, vitamín B3 môže minimalizovať potrebu nesteroidných protizápalových liekov (NSAID) a vitamín D sa môže podieľať na regulácii zápalových procesov.

Steroly: Ergosterol a fungisterol sú steroly obsiahnuté v Corioluse. Ergosterol sa môže konvertovať na vitamín D2 pri vystavení slnečnému žiareniu, čo prispieva k regulácii hladín vitamínu D v tele.

Triterpény: Trúdnikovec pestrý obsahuje triterpenoidy, ktoré majú antioxidačné účinky a môžu byť účinné pri vyrovnávaní zápalových reakcií v tele.

Tieto zlúčeniny a mechanizmy zdôrazňujú širokú škálu potenciálnych benefitov morčacieho chvosta, najmä v oblasti protizápalových a imunomodulačných účinkov. 

Holistický prístup k dobrému zdraviu pri reumatoidnej artritíde

Holistický prístup k liečbe reumatoidnej artritídy zdôrazňuje dôležitosť komplexného pohľadu na stravovanie, životný štýl a emocionálnu pohodu.

Práve mnoho faktorov stravovania a zlého životného štýlu môže spôsobiť chronický zápal, ktorý ovplyvňuje aj aktivitu pri reumatoidnej artritíde. Komplexná stratégia zameraná na diétu, cvičenie, zvládanie stresu a zdravie čriev môže znížiť zápal, zlepšiť symptómy a pomôcť k zdraviu a vitalite.

Protizápalová diéta môže byť skvelým začiatkom pri znižovaní symptómov a zlepšovaní kvality života s RA.

Niekoľko štúdií napríklad preukázalo, že bezlepková, vegánska, stredomorská strava alebo strava bez laktózy, bravčového mäsa, ale hlavne bez lepku, môžu znížiť markery aktivity ochorenia.

Pridanie probiotík a prebiotík do stravy je prospešná voľba pre podporu zdravia čriev.

Práve Coriolus, s jeho prebiotickými vlastnosťami, môže byť užitočným doplnkom pre zlepšenie rovnováhy črevnej mikroflóry.

Pri výbere prírodných doplnkov stravy teda nezabudnite práve na túto hubu, ktorá je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami. Odporúčané dávkovanie sa pohybuje okolo dvoch gramov (2 000 mg) denne, práve na podporu zdravia kĺbov.

Záverom možno konštatovať, že strava zohráva významnú úlohu v liečbe reumatoidnej artritídy, pričom protizápalová strava bohatá na antioxidanty môže výrazne zlepšiť kvalitu života pre všetkých, ktorí bojujú s týmto ochorením. Jednou z najvýznamnejších prírodných pomôcok stravy je práve Coriolus, ktorý sa považuje za jednu z najlepších húb pre reumatoidnú artritídu a ďalšie autoimunitné poruchy.

Jeho výhody v liečbe reumatoidnej artritídy sú rozmanité. Táto huba prispieva k zníženiu systémového zápalu, ktorý je kľúčovým faktorom pri tomto autoimunitnom ochorení, zároveň moduluje imunitný systém, čo je obzvlášť dôležité v prípade porúch imunity.

Pri zaradení protizápalovej stravy, pohybu, vyhradenia si času pre seba, ale aj prírodných doplnkov do celkového prístupu k liečbe, môžeme dosiahnuť lepšiu kontrolu nad svojimi symptómami a zvýšiť svoju kvalitu života aj s RA.

Avšak, nezabudnite informovať svojho lekára, že chcete urobiť zmeny vo svojom dennom režime a holistickým prístupom podporiť svoju liečbu. 

 

 

ZDROJE: 

  1. Xianying Fang, Yan Jiang, Hui Ji, Linguo Zhao, Wei Xiao, Zhenzhong Wang, Gang Ding, The Synergistic Beneficial Effects of Ginkgo Flavonoid and Coriolus versicolor Polysaccharide for Memory Improvements in a Mouse Model of Dementia, 2015 Mar, doi: 10.1155/2015/128394,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4364004/
  2. Kai Wang, Zhongli Wang, Rongsheng Cui, Haichen Chu, Polysaccharopeptide from Trametes versicolor blocks inflammatory osteoarthritis pain-morphine tolerance effects via activating cannabinoid type 2 receptor, 2019 Apr, doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.12.212, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30584942/
  3. Ibrahim Kıvrak, Seyda Kivrak, Erşan Karababa, Assessment of Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Turkey Tail Medicinal Mushroom Trametes versicolor (Agaricomycetes), 2020, doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2020035027, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32865897/
  4. Kumar Pallav, Scot E Dowd, Javier Villafuerte, Xiaotong Yang, Toufic Kabbani, Joshua Hansen, Melinda Dennis, Daniel A Leffler, David S Newburg, Ciarán P Kelly, Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers: a randomized clinical trial, 2014 Jul, doi: 10.4161/gmic.29558, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006989/
  5. Muthukumaran Jayachandran, Jianbo Xiao, Baojun Xu, A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota, 2017 Sep, doi: 10.3390/ijms18091934, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618583/