Najlepší čas a vhodné dávkovanie Medicinálnej huby CORIOLUS

Coriolus - čas a dávkovanie

Optimálne dávkovanie Coriolusu (Trametes versicolor) sa môže meniť v závislosti od niekoľkých faktorov, ako je vek jednotlivca, jeho zdravotný stav či účel konzumácie. Hoci všeobecné odporúčania naznačujú dennú dávku 1-3 gramov sušenej huby alebo 1-2 kapsuly (približne 500 mg na kapsulu) v prípade užívania vo forme doplnkov, pre pacientov v rámci onkologickej liečby sa v štúdiách testovali aj dávky až 9 gramov denne.

Je dôležité si uvedomiť, že Coriolus, napriek svojim mnohým zdravotným výhodám, môže spôsobiť aj potenciálne vedľajšie účinky. Užívanie akéhokoľvek doplnku tejto huby je preto nevyhnutné konzultovať so svojím lekárom.

Poďme sa pozrieť na dávkovania aj čas, kedy zaradiť Coriolus do svojho denného režimu. Trošku sa pozrieme do jeho histórie a medicínskeho využitia jeho zdravotných prínosov, ktoré robia z tejto huby obľúbený prírodný doplnok, no a neobídeme ani vedecké štúdie, ktoré nám pomôžu lepšie pochopiť optimálnu dávku.

Príbeh starší ako čas

Huba Coriolus má svoj príbeh, ktorý odhaľuje jej bohatú históriu v tradičnej medicíne rôznych kultúr. Táto huba, u nás známa ako Trúdnikovec pestrý, má za sebou tisíce rokov využívania, predovšetkým v ázijských kultúrach. Jej najvýraznejšie využitie nájdeme v tradičnej čínskej medicíne, kde je uznávaná pre jej potenciál zlepšiť celkový zdravotný stav a vitalitu.

Môžeme ju nájsť v rôznych kútoch sveta, čím sa stáva jednou z najrozšírenejších funkčných húb. Nie je len, svojou krásou, oku lahodiaca huba, ale predstavuje aj zásobáreň prospešných zlúčenín, a preto sa stala základom mnohých tradičných liečebných prístupov.

Pozrite si aj článok: Coriolus: Zdravie a harmónia

V Európskej tradičnej medicíne a s podporou vedy

Zaujímavé je, že Coriolus nie je len exkluzivitou východných kultúr. V minulosti zohrával aj významnú úlohu v európskej tradičnej medicíne, ktorá ocenila jeho výnimočné vlastnosti na podporu celkového zdravia. Od posilnenia imunitného systému až po podporu zdravia čriev.

Vedci v posledných rokoch prejavili značný záujem o objavovanie zdravotných prínosov funkčných húb, vrátane Coriolusu. Rozsiahle štúdie boli realizované s cieľom hlbšie pochopiť výhody obsiahnuté v mycéliu a plodnici tejto medicinálnej huby.

Jedným z pôsobivých objavov týchto štúdií je identifikácia jedinečných polysacharidov - PSK (polysacharid K) a PSP (polysacharid Peptid). Tieto zlúčeniny preukázali potenciálne výhody pri posilňovaní imunitného systému. (1)

Iné výskumy sa venovali skúmaniu výhod liečby rakoviny pomocou Coriolusu a jeho schopností podporovať imunitný systém. Ako veda postupuje v odkrývaní tajomstiev tejto funkčnej huby, zdá sa, že moderný výskum potvrdzuje historickú povahu Coriolusu ako účinného prostriedku na podporu celkového zdravia. (2)

Huba Coriolus - Skrytý Poklad Zdravotných Výhod

Coriolus, významný člen rodiny funkčných húb, nám odhaľuje svoj zázrak v oblasti zdravia s podporou vedeckých dôkazov. Viaceré výskumy identifikovali túto hubu ako bohatý zdroj prospešných zlúčenín, ktoré nielen podporujú prirodzenú imunitnú funkciu tela, ale tiež prispievajú k udržaniu zdravého životného štýlu a predstavujú potenciálne výhody pre pacientov v boji s rakovinou.

Coriolus a Rakovina

Odkrytie sily pre boj proti Rakovine

Z radu funkčných húb vyniká huba Coriolus pre svoju neúprosnú úlohu v boji proti viacerým formám rakoviny. Mnohé zo štúdií  sa venovali rakovine prsníka, kolorektálnemu karcinómu, rakovine žalúdka, rakovine pľúc či rakovine hrubého čreva, ale aj leukémii.

Ako modifikátor biologickej odpovede ponúkajú huby Coriolus polysacharidy PSK a PSP, ktoré údajne vykazujú inhibičný vplyv na rakovinové bunky. Tieto zlúčeniny, najmä PSK, sa v Japonsku integrovali do konvenčnej rakovinovej terapie s cieľom posilniť imunitný systém pacientov.

Podľa randomizovanej kontrolovanej štúdie má orálna konzumácia Coriolusu potenciálne zvýšiť odolnosť imunitného systému u vysokorizikových pacientov s HPV, čím naznačuje prospešné výsledky v boji proti perorálnemu ľudskému papilomavírusu. (3)

HPV sa často spája so širokou škálou rakovinových ochorení, vrátane rakoviny konečníka a krčka maternice. V spolupráci s inými hubami, ako je napríklad Reishi, môže Coriolus účinne bojovať proti HPV a tým znižovať riziko rakoviny.

Vplyv dávkovania pri onkologických ochoreniach

Dávkovanie konzumácie Coriolusu zásadne ovplyvňuje jeho účinky. Niektoré výskumy ukazujú, že vyššie dávky môžu byť prospešnejšie pre pacientov s rakovinou, ktorí absolvujú chemoterapiu alebo radiačnú terapiu. Presná dávka sa však môže líšiť v závislosti na rôznych faktoroch, vrátane typu rakoviny a celkového zdravotného stavu človeka.

Coriolus a Chudnutie

Regulácia krvného cukru a hmotnosti

Ukazuje sa, že okrem svojej účinnosti v boji proti rakovine, má Coriolus sľubný potenciál v riadení hladiny cukru v krvi a udržiavaní telesnej hmotnosti. Prebiotické vlákno obsiahnuté v týchto hubách môže prispieť k zníženiu hladiny cukru v krvi, čo predstavuje výhodu pre ľudí s diabetes mellitus (DM) na zmiernenie inzulínovej rezistencie.

Integrácia Coriolusu do zdravého životného štýlu môže navyše pomôcť uľahčiť proces chudnutia.

Odporúčame prečítať si aj článok: Na ceste Chudnutím s Coriolusom

Posilnenie imunity

Coriolus, bohatý na beta-glukány, sa stal cenným spojencom v posilňovaní imunitného systému. Tieto zlúčeniny môžu stimulovať aktivitu prirodzených zabíjačských buniek a znižovať zápal. Dôležité je mať na pamäti, že optimálne dávkovanie zohráva kľúčovú úlohu pri využívaní týchto výhod a preto je nevyhnutné pochopiť, ako dosiahnuť ideálny príjem.

Coriolus a Imunita

Nastavenie Dávkovania Coriolusu - Hra Faktorov

Optimálne dávkovanie Coriolusu je individuálna záležitosť, na ktorú má vplyv mnoho faktorov. Vek, hmotnosť, celkový zdravotný stav a účel používania doplnkov sú všetko faktory toho, akú dávku by mal každý jednotlivec prijať. Napríklad človek, ktorý využíva hubu Coriolus pre jej všeobecné prospešné účinky, môže potrebovať odlišné množstvo v porovnaní s niekým, kto ich zahrnul do svojho režimu na podporu liečby rakoviny.

Coriolus a Dávkovanie

Dekódovanie optimalizácie dávkovania

Hoci neexistuje jednotné riešenie, súčasný vedecký pohľad prináša určitý pohľad na dávkovanie Coriolusu.

Zvyčajne sa odporúča bežná dávka 1-3 gramy Coriolusu denne.

Môže byť v podobe, prášku, kapsúl alebo len čaju z huby.

Pokiaľ ide o kapsuly, bežne odporúčaná dávka je 1-2 kapsuly denne, pričom každá zvyčajne obsahuje 500 mg.

Pre tých, ktorí uvažujú o dávkovaní Coriolusu pri rakovine, štúdie uvádzajú dávky v rozmedzí od 3 do 9 gramov denne, toto je však nevyhnutné konzultovať so svojim lekárom.

Coriolus sa odporúča nasadiť napríklad aj v prípade podpory pri očkovaní. Začína sa užívať asi 14 dní pred očkovaním a asi jeden mesiac po očkovaní.

Existujú aj riziká?

Hoci pre huby Coriolus vo všeobecnosti platí, že sú bezpečné, môžu sa vyskytnúť aj vedľajšie účinky. Medzi tieto patria potenciálne zažívacie ťažkosti, zmeny farby stolice a v zriedkavých prípadoch aj kožné prejavy, ako napríklad vyrážky alebo stmavnutie nechtových lôžok. Dôležité je si všimnúť, že nadmerné dávky môžu nadmerne stimulovať imunitný systém, čo zase môže potenciálne zhoršiť symptómy u ľudí s určitými autoimunitnými stavmi.

Táto skutočnosť podčiarkuje variabilitu v tolerancii jednotlivcov voči dávkovaniu húb. To, čo môže byť veľa pre jedného, môže byť pre iného úplne prijateľné. Vždy je najbezpečnejšie začať s nižšou dávkou a postupne ju zvyšovať, pričom treba venovať osobitnú pozornosť reakciám vášho tela.

Odporúča sa postupné zahrnutie Coriolusu do vášho každodenného režimu a pozorovať reakcie vášho tela v priebehu niekoľkých týždňov (aspoň tri týždne).

Coriolus

Využitie Coriolusu na maximum

Keď príde na konzumáciu Coriolusu, existuje niekoľko možností, ako ju prispôsobiť vášmu životnému štýlu a vašim potrebám. Od práškov cez kapsuly až po extrakty, každá forma prináša so sebou svoje jedinečné výhody a obmedzenia, ktoré ovplyvňujú celkové dávkovanie.

Využitie Prášku

Prášok z huby často zahŕňa jemne rozomletú celú hubu. Táto forma sa dá ľahko pridávať do jedál, nápojov alebo konzumovať ako samostatný doplnok.

Prášková forma ponúka výhodu obsahu celého spektra prospešných zlúčenín huby, ktoré prispievajú k posilneniu imunitnej funkcie. Pre niektorých ľudí však môže byť chuť trochu intenzívna a presné meranie dávky môže byť náročnejšie v porovnaní s inými formami.

Pohodlie s Kapsulami

Pre tých, ktorí preferujú jednoduchosť a nie sú zainteresovaní na chuťovom zážitku z tejto húby, sú ideálne kapsuly. Tieto sa ľahko začleňujú do každodennej rutiny a umožňujú jednoduché sledovanie presnej dávky.

Je však nevyhnutné preskúmať zloženie produktu, aby ste sa uistili, že dostávate vysokokvalitný extrakt alebo prášok z huby Coriolus. Niektoré doplnky môžu obsahovať ďalšie zložky, ktoré by mohli ovplyvniť celkovú účinnosť.

Efektívnosť Extraktu

Extrakt z húb Coriolus predstavuje koncentrovanú formu, ktorá sa často dodáva vo forme tekutiny alebo prášku v kapsuliach. Je účinnejší ako len prášok, čo znamená, že na dosiahnutie rovnakých výhod môžete potrebovať menšiu dávku.

Extrakt sa ľahko pridá do nápojov alebo jedál, no jeho chuť môže byť intenzívna, podobne ako v prípade prášku. Vzhľadom na jeho koncentrovanú povahu je však dávka zvyčajne nižšia a účinné látky ešte viac extrahované.

Bez ohľadu na formu, odporúča sa začať s nižšou dávkou a postupne ju zvyšovať podľa potreby. Ako vždy, pred začatím užívania každého doplnku, by ste sa mali poradiť so svojím lekárom, najmä ak zvažujete každodennú konzumáciu na terapeutické účely.

Správne dávkovanie húb Coriolus je komplexný proces, ktorý vyžaduje zohľadnenie viacerých faktorov, vrátane veku, zdravotného stavu a konkrétnej formy konzumácie. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre prášok, kapsuly alebo extrakt, každá forma má svoje jedinečné vlastnosti, ktoré ovplyvňujú optimálne dávkovanie a celkový zážitok.

Pre tých, ktorí zvažujú doplnky z tejto huby, je dôležité začať s nižšou dávkou a postupne ju zvyšovať, aby sa telo mohlo postupne prispôsobovať.

Ako sme zdôraznili v tomto článku, hoci huby Coriolus môžu prinášať rôznorodé zdravotné výhody, je dôležité ich vnímať ako súčasť vyváženého životného štýlu a nie ako náhradu za odborné lekárske poradenstvo alebo liečbu.

 

 

Zdroje: 

  1. Mohammad H. Saleh, Iran Rashedi, Armand Keating, Immunomodulatory Properties of Coriolus versicolor: The Role of Polysaccharopeptide, 2017 Sep, doi: 10.3389/fimmu.2017.01087, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5592279/
  2. Paul Stamets, Trametes versicolor (Turkey Tail Mushrooms) and the Treatment of Breast Cancer, 2012 Nov, doi: 10.7453/gahmj.2012.1.5.007, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890100/
  3. Bruno Donatini, Control of oral human papillomavirus (HPV) by medicinal mushrooms, Trametes versicolor and Ganoderma lucidum: a preliminary clinical trial, 2014, doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v16.i5.80, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25271984/