Najlepší čas a vhodné dávkovanie huby HERICIUM

Hericium - Čas užívania a dávkovanie

Neexistuje jednoznačné riešenie, ktoré by sa týkalo najvhodnejšieho času na použitie funkčných húb. Keďže osobné reakcie sa môžu líšiť, je nevyhnutné experimentovať s rôznym načasovaním, aby ste zistili, čo najlepšie funguje pre vaše telo. 

Naše usmernenie vám ukáže, kedy je najvhodnejšie užívať huby pre ich zdravotné prínosy a navyše sa dozviete, ako najefektívnejšie začleniť huby do vašej každodennej rutiny. 

Dávkovanie sa tiež líši v závislosti od faktorov akými sú vek, telesná hmotnosť, zdravotný stav či forma suplementácie. 

My sa zameriame na Hericium, latinsky Hericium erinaceus, slovensky Korálovec ježovitý anglicky Lion's Mane, unikátnu hubu využívanú v tradičnej východnej medicíne. 

Denná  dávka 1 000 až 3 000 mg extraktu sa odporúča na zlepšenie celkového zdravia.

Pre výhody imunitného systému a prevenciu sa často odporúča dávka  500 až 1 000 mg deň. 

Ako dlho trvá kým huba Hericium začne fungovať?

Vo všeobecnosti, krátkodobé účinky, ako je zvýšená energia a sústredenie, možno zaznamenať v priebehu niekoľkých dní až niekoľkých týždňov, zatiaľ čo dlhodobé prínosy, ako sú kognitívne zlepšenia a podpora duševného zdravia, môžu trvať niekoľko mesiacov nepretržitého používania. Vo väčšine prípadov však trvá v priemere 2 až 4 týždne, kým sa prejavia benefity húb Hericium

Niektorí ľudia môžu pocítiť výhody v priebehu niekoľkých dní po začatí suplementácie Hericia, zatiaľ čo iným môže trvať niekoľko týždňov alebo dlhšie, kým si všimnú rozdiel. 

Hericium - Čas užívania

Aký je najlepší čas na užívanie huby Hericium?

Závisí od individuálnych potrieb a cieľov. 

Pre kognitívne výhody, ako je zvýšená duševná jasnosť a sústredenie, sa odporúča užívať RÁNO.

Ranný príjem tejto adaptogénnej huby, môže tiež pomôcť podporiť zdravú stresovú reakciu. Adaptogénne vlastnosti tejto huby môžu pomôcť pri regulácii reakcie tela na stres, podporujúc pocit pokoja a odolnosti. 

Konzumácia huby pred jedlom môže pomôcť podporiť trávenie, vstrebávanie živín a odbúravanie cholesterolu. 

Užívanie huby Hericium VEČER pred spaním môže byť optimálnejšie, ak hľadáte podporu spánku a relaxácie. Niektoré štúdie naznačujú, že Hericium môže podporiť pokojný spánok tým, že zlepšuje kvalitu spánku a znižuje latenciu spánku. Preto, keď pred spaním užijete Hericium, môžete si vychutnať omladzujúci a osviežujúci nočný odpočinok. (1)

Zároveň, príjem Hericium Erinaceus večer môže prispieť k celkovému zdraviu nervového systému. Neurotrofické vlastnosti tejto huby môžu podporovať regeneráciu a udržiavanie nervových buniek, čo je kľúčové pre optimálnu funkciu nervového systému. 

S ohľadom na individuálne reakcie, je nevyhnutné experimentovať s rôznymi časmi užívania, ako je napríklad skoré popoludnie alebo iné časti dňa, s cieľom objaviť, čo najlepšie vyhovuje vášmu telu. 

Môžete si všimnúť, že ranný príjem podporuje celkovú kognitívnu výkonnosť, zatiaľ čo večerný príjem môže byť účinnejší na podporu relaxácie a spánku. Tým, že si všímate, ako vaše telo reaguje, a prispôsobíte svoj príjem v súlade s tým, môžete maximalizovať výhody Hericia a udržať si optimálne zdravie. 

Hericium - Dávkovanie

Aké je dávkovanie Hericia?

Počnúc nízkou dávkou extraktu a jej postupné zvyšovanie vám umožní zmerať reakciu vášho tela a podľa potreby ju upraviť. 

  • Denná dávka 1 000 až 3 000 mg extraktu sa odporúča na zlepšenie kognitívnych funkcií a podporu nervového systému. Pri už zjavných problémoch je dávka 5000 mg vhodná, nakoľko stimuluje produkciu nervového rastového faktora (NGF). 
  • Na zmiernenie príznakov depresie a úzkosti, je účinná dávka 2 g/deň (2 000 mg denne). Výskum naznačuje, že výsledky sú pozorovatelné po štyroch týždňoch používania.
  • V dávke 500 mg denne môže Hericium pomôcť kontrolovať hladinu cukru u ľudí s cukrovkou a zároveň zvýšiť hladiny inzulínu a znížiť riziko spojenej bolesti, ako je neuropatia. Výskum ukazuje, že má antihyperglykemické a antilipidemické výhody, ktoré môžu znížiť hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Avšak, väčšina jednotlivcov s cukrovkou často používa farmaceutické lieky na udržanie zdravých hladín cukru v krvi. Pred začatím užívania u ľudí s cukrovkou, je vhodná konzultácia s lekárom, aby sa predišlo možnej hypoglykémii (nízka hladina cukru v krvi) a zabezpečilo sa bezpečné dávkovanie. (2)
  • Dávka 2 g/deň (2 000 mg denne) môže uľahčiť opravu slizníc a obnoviť funkciu slizničnej bariéry. Dávkovanie je spojené aj so znížením bolesti spôsobenej kolitídou a léziami žalúdočnej sliznice. Klinické štúdie s podobnými dávkami uskutočnené na ľuďoch, zaznamenali prínosy pri chronickej atrofickej gastritíde. 
  • Dávka v rozsahu 1-2 g/deň (1000 mg až 2000 mg denne) môže vykazovať protinádorové vlastnosti. Výskumy potvrdzujú, že huba Hericium bojuje s metastázami rakovinových buniek, čím zmiernuje bolesť spojenú s preskakovaním rakovinových buniek z jedného miesta na druhé. Okrem toho výskum naznačuje, že táto tradičná čínska medicína spúšťa proces apoptózy, vedúci k smrti rakovinových buniek. (3)
  • Pre boj proti ADHD pomocou Hericium Erinaceus sa odporúča denne prijať približne 2 gramy (2000 mg) tejto funkčnej huby. Štúdie naznačujú, že jedinci s ADHD môžu zažívať zlepšenú sústredenosť a úľavu od mozgovej hmly pri konzumácii tejto huby. Hoci žiadne vedecké dôkazy nenaznačujú, že by Hericium mohol interagovať s Adderallom - bežným liekom predpísaným ľuďom s ADHD - pred začatím užívania na ADHD by bolo vhodné poradiť sa so svojím lekárom. 
  • Na podporu liečby Alzheimerovej choroby je dávkovanie medzi 1 000 a 2 000 mg denne. Ak ste novým používaním huby na mierne kognitívne poruchy, začnite s nižšou dávkou a zvyšujte ju postupne, ako si vaše telo zvykne.
  • Na neuropatiu je zvyčajne dávkovanie medzi 1 000 až 3 000 mg denne, rozdelené do dvoch až troch dávok. Podporuje rast nových nervových buniek a tým bojuje proti symptómom poškodenia neurónov.
  • Na podporu liečby Parkinsonovej choroby začnite s najnižšou dávkou 250 mg denne a pomaly dávku zvyšujte na približne 3 000 mg. Pri zvyšovaní dávky si všimnite, ako sa vaše telo správa, zastavte sa v bode, kde získate maximálnu úľavu od príznakov Parkinsonovej choroby.
  • Vyššie dávkovanie môže výrazne prospieť tým, ktorí sa liečia na SM (Roztrúsená Skleróza). Jedinci s SM užívali 750 mg až viac ako 1 000 mg denne. Ak však s používaním začínate, odporúča sa začať s nižšou dávkou a postupne ju zvyšovať počas niekoľkých týždňov.

Pozrite si aj článok: Mozog na vrchole

Je vhodné hubu Hericium užívať každý deň?

Najlepším spôsobom, ako získať úžitok z huby, je jej dôsledné a pravidelné užívanie, najlepšie denne. 

Je možná interakcia s liekmi?

Huby Hericium môžu interagovať s určitými liekmi alebo doplnkami, čo môže mať vplyv na absorpciu a účinnosť extraktu. Preto,  ak užívate lieky, je dôležité poradiť sa so svojim lekárom skôr, ako začnete doplnok užívať, aby ste sa vyhli možným interakciám.

Navyše, kombinácia húb Hericium s inými nootropikami alebo adaptogénmi môže mať synergické účinky, ktoré zvyšujú alebo menia jej nutričné ​​výhody. 

Napríklad ľudia užívajúci antidiabetiká alebo antikoagulanciá môžu potrebovať nižšiu dávku, aby sa vyhli nebezpečným liekovým interakciám s Hericiom. 

Pozrite si aj článok: Hericium: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Hericium

Môže jedlo ovplyvniť vstrebávanie huby Hericium?

Druh stravy, ktorú spoločne s Hericium Erinaceus konzumujete, môže ovplyvniť jeho absorpciu. Konzumácia húb spolu s mastnými jedlami môže viesť k lepšiemu vstrebávaniu ich účinných látok.

Z tohto dôvodu, pridanie zdravých tukov, ako sú avokádo, orechy alebo olivový olej, do vášho jedálnička pri užívaní húb, môže potenciálne zvýšiť efektivitu tejto liečivej huby. 

Zapamätajte si!

Telo každého človeka je jedinečné a individuálne rozdiely môžu výrazne ovplyvniť vstrebávanie a účinnosť huby Hericium. Vek, metabolizmus a genetická výbava môžu ovplyvniť, ako vaše telo spracuje doplnok. Preto je nevyhnutné počúvať svoje telo a upraviť príjem húb. 

Optimálny čas pre konzumáciu húb Hericium je RÁNO, čo vám umožní využívať kognitívnu podporu počas dňa. Avšak, táto úžasná huba môže byť tiež konzumovaná VEČER pred spaním, čo vám zabezpečí pokojný spánok. Okrem toho, konzumácia húb nalačno alebo s jedlom obsahujúcim zdravé tuky môže zvýšiť ich vstrebávanie a biologickú dostupnosť. 

Extrakt z huby Hericium  sa osvedčil v rôznych potenciálnych zdravotných prínosoch, vrátane podpory kognitívneho zdravia a posilnenia imunitného systému. V tradičnej čínskej medicíne sa čerstvá huba využíva už stáročia na podporu zdravia trávenia a celkovej pohody. V dnešnej dobe sú tieto huby dostupné v rôznych formách, ako sú tinktúry, kapsuly, prášky a extrakty, čo ich robí pohodlným a všestranným doplnkom pre všetkých, ktorí túžia po posilnení svojho zdravia.

Pozrite si aj článok: Hericium: Ako môže podporiť vaše zdravie?

 

Zdroje:

  1. Luisella Vigna, Federica Morelli, Gianna M. Agnelli, Filomena Napolitano, Daniela Ratto, Alessandra Occhinegro, Carmine Di Iorio, Elena Savino, Carolina Girometta, Federico Brandalise, Paola Rossi, Hericium erinaceus Improves Mood and Sleep Disorders in Patients Affected by Overweight or Obesity: Could Circulating Pro-BDNF and BDNF Be Potential Biomarkers?, 2019 Apr, doi: 10.1155/2019/7861297, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500611/
  2. Bin Liang, Zhengdong Guo, Fang Xie, Ainong Zhao, Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats, 2013 Oct, doi: 10.1186/1472-6882-13-253, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3852124/
  3. Sung Phil Kim, Seok Hyun Nam, Mendel Friedman, Hericium erinaceus (Lion's Mane) mushroom extracts inhibit metastasis of cancer cells to the lung in CT-26 colon cancer-tansplanted mice, 2013 May, doi: 10.1021/jf400916c, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23668749/