Huba Reishi s množstvom výhod pre psov

Reishi pre psy

Huby Reishi, často považované za superpotravinu, majú pre psov celý rad potenciálnych výhod. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je známe, že posilňujú imunitný systém a môžu pomôcť v boji proti onkologickým ochoreniam svojimi protinádorovými vlastnosťami. Okrem toho ponúkajú protizápalové výhody, ktoré môžu byť prospešné pre psov trpiacich alergiami alebo artritídou a podporujú zdravie pečene.

S rastúcim trendom holistických a prírodných liekov na zdravotné problémy nie je žiadnym prekvapením, že majitelia domácich zvierat hľadajú takéto možnosti aj pre svojich chlpatých priateľov. Reishi huby majú  dlhú históriu používania v tradičnej ázijskej medicíne a ponúkajú potenciálne výhody, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť zdravie a pohodu domáceho maznáčika.

Stavebné kamene zdravia - správna výživa psov

Udržanie zdravia psieho spoločníka závisí vo veľkej miere od správnej výživy. Vyvážená strava je pre každého psa nevyhnutná, pretože dodáva živiny potrebné na podporu zdravého imunitného systému, kardiovaskulárneho zdravia aj správne fungovanie pečene. Okrem toho poskytuje energiu, podporuje rast a vývoj a pomáha spomaľovať starnutie.

Výživové potreby psov sú však komplexné a líšia sa v závislosti od veku, plemena, veľkosti a celkového zdravotného stavu. Strava psa by mala obsahovať vyváženú zmes bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov, aby zabezpečila optimálne zdravie.

Doplnky stravy a ich úlohy

Pridanie doplnkov do stravy psa môže pomôcť vyplniť akékoľvek medzery vo výžive. Tieto doplnky môžu byť obzvlášť užitočné pre psov so špecifickými zdravotnými problémami.

Jednou z kategórií doplnkov, ktoré si získavajú stále väčšiu pozornosť, sú medicinálne - vitálne huby. Tieto huby sú uznávané pre svoju schopnosť podporovať imunitné zdravie a ponúkajú množstvo zdravotných výhod vďaka svojej vysokej hustote živín a jedinečným zlúčeninám.

Huby a psy - Prirodzená kombinácia

Huby sú súčasťou stravy psov už tisíce rokov, keďže psy vo voľnej prírode často konzumujú širokú škálu rastlinného materiálu vrátane húb. Je však dôležité poznamenať, že nie všetky huby sú pre psov vhodné. Niektoré môžu byť škodlivé alebo dokonca smrteľné, zatiaľ čo iné, ako napríklad huby Reishi, môžu ponúknuť významné zdravotné výhody.

Reishi

Odhalenie histórie huby Reishi

Huba Reishi, známa ako Ganoderma lucidum, je v ázijských krajinách uctievaná po stáročia kvôli jej potenciálnym zdravotným prínosom. Je tiež známa ako „huba nesmrteľnosti“, čo zdôrazňuje jej význam v tradičnej medicíne.

Používali sa ako bylinný liek na rôzne ochorenia, od vysokého krvného tlaku po astmu a vredy. Ich schopnosť zlepšiť spánok z nich robila účinný prostriedok na liečbu nespavosti. V súčasnosti ľudia na celom svete kombinujú huby Reishi s modernými liekmi a doplnkami stravy na zlepšenie celkového zdravia a pohody, vrátane našich štvornohých spoločníkov.

Uvoľnenie zdravotného potenciálu huby Reishi

Huby Reishi sú všeobecne uznávané pre svoju schopnosť posilniť imunitný systém. Obsahujú zlúčeniny - polysacharidy - ako beta-glukány, ktoré môžu pomôcť stimulovať imunitnú odpoveď organizmu.

Ďalej získali uznanie za svoju potenciálnu úlohu pri liečbe rakoviny, aj v kombinácii s inými hubami. Niektoré látky nachádzajúce sa v hube Reishi môžu pomôcť zabrániť tvorbe a rastu rakovinových buniek. Štúdie naznačujú, že lieči hlavne tým, že spomaľuje rast nádoru, zlepšuje účinnosť chemoterapeutickej liečby a pomáha predchádzať sekundárnym rakovinám. 

Spolu s Coriolusom, ďalšou známou hubou, sa huba Reishi intenzívne skúma kvôli jej potenciálu liečiť rakovinu. To viedlo k výrobe  produktov, ako je extrakt z húb Reishi, ktoré uľahčujú začlenenie týchto húb do každodenného života.

Huby Reishi preukázali svoj potenciál na riadenie hladiny cukru v krvi, čo z nich robí oblasť záujmu pre ľudí s cukrovkou. Práve niektoré výskumy v tejto oblasti naznačujú, že Reishi môže podporovať lepšiu kontrolu hladiny cukru v krvi.

Výživová sila Reishi

Výživový profil Reishi je pôsobivý. Majú nízky obsah kalórií a poskytuje dobré množstvo vlákniny. Tieto huby obsahujú niekoľko druhov antioxidantov, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky tela pred poškodením, čím podporujú celkové zdravie.

Okrem toho sa extrakt z huby Reishi často používa v doplnkoch pre svoju koncentrovanú formu prospešných zlúčenín, čo z neho robí obľúbenú voľbu medzi tými, ktorí chcú optimalizovať svoje zdravie, vrátane zdravia svojich domácich miláčikov.

Keď hovoríme o hubách, ktoré ponúkajú skutočné zdravotné výhody, huba Reishi určite vedie zoznam. Jej rozsiahle potenciálne výhody a bohatý nutričný profil z nej robia sľubný doplnok k zdravému životnému štýlu a strave nášho psa.

Huby Reishi a zdravie psov

V oblasti zdravia domácich zvierat sa čoraz viac presadzuje huba Reishi, známa v čínštine aj ako Ling Zhi. Rôzne štúdie začínajú zdôrazňovať mnohé výhody týchto húb pre našich psích spoločníkov.

Poďme si teda bližšie povedať, čo hovorí veda na používanie húb Reishi pre psov a ako môžu tieto silné huby podporiť ich zdravie.

Zdravotné prínosy pre psov

Posilnenie imunitného systému

Jednou z najvýznamnejších výhod pre psov je ich podpora imunitného systému. Komplexné cukry známe ako beta-glukány, nachádzajúce sa v hubách Reishi, môžu stimulovať aktivitu bielych krviniek, ktoré hrajú rozhodujúcu úlohu v imunitnom systéme psa. To zvyšuje schopnosť tela bojovať proti rôznym chorobám.

Protirakovinová sila Reishi

Huby Reishi majú tiež potenciálne protirakovinové vlastnosti. Môžu inhibovať rast nádoru a stimulovať telo, aby zmenšovalo nádory obmedzením prívodu krvi do nádoru, čo je známe ako antiangiogenéza. Táto schopnosť obmedziť rast nových krvných ciev potrebných pre nádor by mohla potenciálne spomaliť alebo zastaviť vývoj rakovinových buniek.

Podpora zdravia pečene

Pečeňové bunky psov môžu tiež profitovať z príjmu húb Reishi. Existujú náznaky, že huby Reishi môžu mať ochranný účinok proti poškodeniu pečene a môžu potenciálne spomaliť progresiu fibrózy pečene. Zatiaľ čo je potrebný ďalší výskum, skoré zistenia a neoficiálne dôkazy sú veľmi sľubné.

Zmiernenie zápalov a alergií

Huby Reishi majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu poskytnúť úľavu od alergií. Môžu pomôcť modulovať hyperaktívnu imunitnú reakciu, ktorá často spôsobuje alergie, a potenciálne znižovať alergické reakcie u psov.

Vedecky pohlad

Podporné štúdie a výskum

Niekoľko štúdií naznačuje, že používanie húb Reishi ako tradičnej liečby pre ľudí sa môže premietnuť do pozitívnych účinkov u psov.

Napríklad jedna štúdia (1) zistila, že huby Reishi, môžu chrániť pred kognitívnym poklesom u psov. Dôkazy zahŕňajú aj účinky huby proti zrážaniu krvi. Ďalšia štúdia (2) zistila, že konzumácia húb Reishi znižuje riziko tvorby nebezpečných krvných zrazenín, čo z nej robí vzrušujúcu oblasť pre budúci výskum.

Zatiaľ čo na úplné pochopenie rozsahu účinkov húb Reishi na psov je potrebných viac štúdií, existujúci výskum a neoficiálne správy sú presvedčivým dôkazom potenciálneho prínosu týchto húb na zdravie psa.

Prečítajte si aj článok: Reishi: Zdravotné benefity, ktoré nemožno prehliadať

Bezpečnostné opatrenia pri užívaní

Pred zavedením húb Reishi do stravy psa je dôležité zvážiť niektoré bezpečnostné opatrenia. Hoci sú huby Reishi všeobecne bezpečné, môžu u niektorých psov vyvolať príznaky alergie. Preto sa odporúča sledovať domáceho miláčika pri zavádzaní tohto doplnku a monitorovať akékoľvek nežiaduce alergické reakcie. Tak ako človek, aj pes je jedinečný vo svojej podstate.

Okrem toho môžu huby Reishi znižovať krvný tlak, takže ak pes už užíva lieky na krvný tlak, mali by ste byť opatrní. Preto je konzultácia s veterinárom vždy múdrym krokom pred pridaním húb Reishi do stravy. To vám môže pomôcť vyhnúť sa nežiaducim účinkom.

Stanovenie správnej dávky

Správne dávkovanie húb Reishi pre psa závisí od rôznych faktorov, vrátane veľkosti, veku a celkového zdravotného stavu. Ako všeobecné pravidlo je štandardným odporúčaním podávať 100 mg huby Reishi na cca 4,5 kg hmotnosti psa. Vždy sa však viete poradiť so svojím veterinárom, aby ste určili najvhodnejšie dávkovanie.

Praktické spôsoby začlenenia húb Reishi do jedál vášho - nášho psa

Zavedenie húb Reishi do stravy psa môže byť jednoduchý proces. Ak používate prášok alebo extrakt, môžete ho primiešať priamo do bežnej stravy.  Tento prístup často pomáha maskovať akúkoľvek príchuť, ktorú môže pes považovať za nepríjemnú.

Pre psov, ktorí sú vyberaví, môžete zvážiť zmiešanie huby Reishi s trochou vlhkého krmiva alebo maškrty, aby bol príťažlivejší.

Pozn. Nášmu psovi maskujeme extrakt pokvapkaním šťavy z tuniaka.

Pamätajte, že zavádzanie húb Reishi by malo byť postupným procesom. Začnite s menšou dávkou a pozorne sledujte svojho psa kvôli prípadným zmenám alebo nežiaducim reakciám.

Prečítajte si aj článok: Huba Čaga a jej výhody pre psy a mačky

Často kladené OTÁZKY....

Môžu všetky psy konzumovať huby Reishi?

Vo všeobecnosti sa huby Reishi považujú za bezpečné a prospešné pre väčšinu psov. Sú známe tým, že podporujú imunitný systém, kardiovaskulárne zdravie, zdravie pečene a majú potenciálne protirakovinové vlastnosti. Sú však situácie, kedy je potrebná opatrnosť:

Alergické reakcie: Niektorí psi môžu mať alergickú reakciu. Ak zavádzate huby Reishi do stravy vášho psa, začnite s malou dávkou a sledujte akékoľvek príznaky alergickej reakcie.

Psy na riedidlách krvi alebo s nízkym krvným tlakom: Huby Reishi môžu riediť krv a znižovať krvný tlak, takže nemusia byť vhodné pre psov, ktorí už užívajú lieky na riedenie krvi alebo majú nízky krvný tlak.

Gravidné alebo dojčiace psy: Neexistuje dostatočný výskum o účinkoch húb Reishi na gravidné alebo dojčiace psy, preto sa odporúča vyhnúť sa ich použitiu v týchto situáciách.

Šteniatka: Hoci sú vo všeobecnosti bezpečné, dávkovanie a účinky húb Reishi na šteňatá nie sú tak dobre prebádané ako u dospelých psov. Pred podaním huby Reishi šteňaťu sa poraďte s veterinárom.

Je tiež dôležité používať iba vysokokvalitné produkty, aby sa zaistila bezpečnosť a účinnosť.

Ako dlho trvá vidieť zlepšenie?

Časová os na zlepšenie po zavedení húb Reishi do stravy  psa sa môže značne líšiť v závislosti od celkového zdravotného stavu psa, veku, veľkosti a konkrétneho zdravotného problému, ktorý chcete vyriešiť.

Všeobecná podpora zdravia a imunity - jemné zmeny, ako je lepšia energetická hladina, zdravšia koža a srsť alebo lepšia chuť do jedla a trávenie, môžu byť pozorované v priebehu niekoľkých týždňov pravidelného dopĺňania.

Špecifické zdravotné problémy - zlepšenia môžu trvať o niečo dlhšie, kým sa prejavia pri špecifickejších problémoch, ako je podpora rakoviny, zdravie pečene alebo zápal. Môže trvať niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov, kým sa prejavia výrazné zmeny. Napríklad v prípadoch rakoviny sa môže progresia ochorenia spomaliť alebo si môžete všimnúť zlepšenie vitality a kvality života vášho psa.

Kúry musia byť dlhodobé pre najlepšie benefity.

Môžu huby Reishi nahradiť lieky?

Rovnako ako iné doplnky stravy, huby Reishi môžu poskytnúť rôzne zdravotné výhody a podporiť celkovú pohodu psa. Nenahrádzajú však predpísané lieky ani odbornú veterinárnu starostlivosť.

Okrem toho, zatiaľ čo huby Reishi môžu pomôcť pri zvládaní stavov, ako je zápal, rakovina alebo ochorenie pečene, nemali by sa používať ako primárna metóda liečby týchto alebo iných vážnych zdravotných problémov bez riadnej konzultácie s veterinárom.

Čo na záver?

Huby Reishi ponúkajú množstvo potenciálnych výhod pre našich psích spoločníkov. Tieto liečivé huby sú prirodzeným doplnkom stravy psa, pretože posilňujú imunitný systém, pomáhajú zdraviu kardiovaskulárneho systému a pečene a vykazujú potenciálne protirakovinové vlastnosti. Začlenenie húb Reishi do režimu vášho domáceho maznáčika môže zlepšiť jeho pohodu a kvalitu života.

Avšak, ako pri každom doplnku, je nevyhnutné postupovať opatrne. Nie každý pes môže reagovať na huby Reishi rovnako. Potenciálne alergie, interakcie s existujúcimi liekmi a vhodnosť pre psov s určitými zdravotnými problémami sú všetky aspekty, ktoré si vyžadujú samozrejme zváženie a postupné dávkovanie. Je to podobné ako pri nás, ľuďoch.

Počúvajte svoje telo, pozorujte svojho psíka a vyhnete sa nežiaducim reakciám, ktoré sú zriedkavé, ale vyskytnúť sa v individuálnych prípadoch samozrejme môžu.

Prečítajte si aj článok: 7 vedecky overených výhod huby Hericium pre psov

Prečítajte si aj článok: Tajomstvo zdravia a vitality pre psy a mačky

.
.
.

 

ZDROJE:

  1. Yangpeng Lu, Yanan Jia, Zihan Xue, Nannan Li, Junyu Liu, Haixia Chen, Recent Developments in Inonotus obliquus (Chaga mushroom) Polysaccharides: Isolation, Structural Characteristics, Biological Activities and Application, 2021 Apr 29; doi: 10.3390/polym13091441, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124789/
  2. Sekar Kumaran, Perumal Palani, Ramasami Nishanthi, Venkatesan Kaviyarasan, Studies on screening, isolation and purification of a fibrinolytic protease from an isolate (VK12) of Ganoderma lucidum and evaluation of its antithrombotic activity, 2011; doi: 10.3314/jjmm.52.153, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21788727/