Funkčné huby a ich boj s únavou nadobličiek

Nadobličky

Medicinálne huby odhaľujú svoju silu v tradičnej východnej medicíne, kde už stáročia slúžili na zlepšenie celkového zdravia a pohody. Moderná veda potvrdzuje, že tieto starobylé lieky majú v sebe neuveriteľný potenciál pri zvyšovaní hladiny energie a redukcii stresu.

Je pozoruhodné zisťovať, že tieto huby môžu byť spojencami pri liečbe únavy nadobličiek. Ich výnimočný obsah polysacharidu beta-glukánu, známeho svojou schopnosťou znížiť stres a udržať zdravú hladinu kortizolu, prispieva k posilneniu zdravia nadobličiek. Okrem toho sa preukázalo, že tieto liečivé huby zlepšujú imunitný systém a pomáhajú udržať optimálnu hormonálnu rovnováhu.

Tieto huby môžu hrať kľúčovú úlohu pri zvyšovaní energetickej produkcie, podporovaní trávenia a vstrebávania živín, čím prispievajú k celkovému zlepšeniu vitality.

A práve kvôli týmto vlastnostiam sú nevyhnutné pre osoby trpiace vyčerpaním nadobličiek.

Ktoré sú tie, čo by sme Vám odporučili práve v boji proti únave nadobličiek?

Určite sa k tomu dostaneme ale poďme pekne po poriadku.

Pochopenie Únavy Nadobličiek

Nadobličky sú veľmi malý párový orgán, umiestnené nad obličkami. Produkujú viac než 50 hormónov, ktoré ovplyvňujú skoro každú dôležitú funkciu v našom tele.

Vyčerpanie nadobličiek, vzniká v dôsledku neustáleho stresu. Predstavuje poruchu, ktorá sa odráža v rôznych symptómoch vrátane únavy, úzkosti a porúch spánku. Nadobličky, ako zásadné orgány, generujú hormóny, ktoré regulujú stresové reakcie v tele.

Pri extrémnom alebo dlhodobom stresovom zaťažení, nadobličky strácajú schopnosť udržiavať rovnováhu tela, neschopné produkovať dostatok hormónov. Dlhodobý stres vedie k nadmernému uvoľňovaniu kortizolu - stresového hormónu, až k vyčerpaniu nadobličiek. Tento stav môže prejaviť rôznymi príznakmi, ako sú fyzická vyčerpanosť, mozgová hmla, zvýšené obavy, prírastok hmotnosti a poruchy spánku.

Samotné vyčerpanie nadobličiek nie je formálne uznávanou zdravotnou diagnózou, skôr ide o súhrnný termín pre skupinu symptómov. Tieto nejasné príznaky môžu byť spôsobené rôznymi chorobami či ochoreniami, čo robí klasifikáciu vyčerpania nadobličiek náročnou.

V súlade s výskumom nie je jednoznačná súvislosť medzi dysfunkciou nadobličiek a nešpecifickou únavou. Avšak niektorí lekári tvrdia, že dlhotrvajúci stres môže ovplyvniť schopnosť tela riadne regulovať hormóny, čo vedie k nerovnováhe a rôznym príznakom, vrátane únavy a úzkosti.

Hoci únava nadobličiek nie je formálnou diagnózou, dotýka sa mnohých jednotlivcov. Ak sa cítite neustále unavení a trpíte úzkosťou, je kľúčové konzultovať ti so svojím lekárom, ktorý vám môže pomôcť identifikovať a správne liečiť vaše problémy.

Zdravie Nadobličiek a úloha húb

Adaptogény, známe tiež ako adaptogénne byliny (kde patria aj niektoré huby), predstavujú skupinu rastlinných látok, ktoré účinne podporujú schopnosť tela prispôsobiť sa fyzickému a emocionálnemu stresu. Ich význam v zachovaní zdravia nadobličiek je nesmierne dôležitý.

V rôznych tradičných „liečebných“ postupoch, ktoré sa využívajú po stovky rokov, zohrávajú adaptogény kľúčovú úlohu. V indickej ajurvéde nájdeme svätú bazalku, ashwagandhu, amlu a shilajit. V Rusku sa na adaptogénne účinky spoliehajú bylinkári, ktorí využívajú napríklad rhodiolu a rhaponticum. V tradičnej čínskej medicíne sú súčasťou arzenálu schizandra, ázijský ženšen a rôzne liečivé huby, ako sú Cordyceps, Coriolus, Maitake, Čaga, Hericium a Reishi.

Štúdie (1) potvrdzujú, že adaptogény majú pozitívny vplyv na vyčerpanie nadobličiek prostredníctvom niekoľkých mechanizmov:

Zlepšenie účinnosti nadobličiek: Adaptogény prispievajú k optimálnej sekrécii nadobličiek, čím predchádzajú nadmernému uvoľňovaniu kortizolu.

Rozklad kortizolu: Adaptogény zrýchľujú rozklad kortizolu na neaktívne molekuly, čím znižujú jeho potenciálny negatívny vplyv.

Ochrana pred oxidačným poškodením: Adaptogény bránia oxidačnému poškodeniu a zvyšujú hladinu bunkovej energie, čím podporujú normálnu funkciu nadobličiek.

Vitálne huby, ako Reishi, Čaga a Cordyceps, predstavujú významnú časť adaptogénnej skupiny. Ich vlastnosti adaptogénov prispievajú k vyváženej reakcii na stres, podporujú duševnú pozornosť, výdrž, energiu a vytrvalosť. Pre športovcov a tých, ktorí túžia po optimálnej úrovni energie, tieto huby pravidelným užívaním poskytujú výrazné zdravotné výhody.

Najlepšie huby na Podporu Nadobličiek

Cordyceps

CORDYCEPS

Huba Cordyceps (Cordyceps sinensis) je v tradičnej čínskej bylinnej medicíne vysoko cenená a to najmä pre jej schopnosť udržiavať zdravé libido u starších dospelých. V Číne je známy ako sexuálne tonikum, no jeho výhody prekračujú oblasť sexuálneho zdravia.

Cordyceps je známy svojím pozitívnym vplyvom na reakciu tela na stres. Jeho účinky zahŕňajú zvýšenie bunkovej vitality a vytrvalosti, ako aj podporu prirodzených metabolických procesov tela. Táto liečivá huba obsahuje glykoproteíny, polysacharidy a cordycepín, ktoré majú schopnosť znížiť zápal, posilniť imunitný systém a zlepšiť celkovú úroveň energie.

V súlade so štúdiami (2) môže Cordyceps nielen chrániť pred problémami spojenými so stresom, ako sú úzkosť a depresia, ale tiež pomáhať pri zvládaní únavy nadobličiek. Jeho unikátne zloženie robí z tejto huby viac než len prostriedok na udržanie sexuálneho zdravia - je to celkový posilňovač vitality a podpory organizmu. Pre tých, ktorí hľadajú prírodný spôsob, ako zvládať stres a podporovať celkové fyzické a duševné zdravie, sa Cordyceps ukazuje ako vynikajúci spojenec.

Čaga

ČAGA

Huba Čaga (Inonotus obliquus) je výnimočná huba, poskytuje silnú podporu zvýšeniu energetickej úrovne a zníženiu stresu prostredníctvom harmonizácie hormónov a podpory prirodzených hojivých procesov v tele. Svojimi protizápalovými a antivírusovými vlastnosťami (3) predstavuje efektívny nástroj v liečbe rôznych ochorení.

Čaga, ako adaptogén, hrá kľúčovú úlohu v prispôsobovaní tela na rôzne podnety, reguláciou hormónov, vrátane hladiny kortizolu. Týmto spôsobom pomáha zmierniť príznaky vyčerpania nadobličiek, ako sú únava, podráždenosť a nespavosť.

Jeho pozitívny vplyv nekončí len pri reakcii na stres. Podporou zdravej rovnováhy baktérií v čreve a zlepšením krvného obehu prispieva Čaga k celkovému zdraviu, vrátane tráviaceho a kardiovaskulárneho systému. Je možné ju konzumovať ako kapsule, tinktúru alebo čaj na dodanie výživy a energie telu.

S vysokou koncentráciou vitamínov B, železa, vápnika, zinku a ďalších minerálov predstavuje Čaga významný zdroj živín. Navyše, vysoký obsah antioxidantov v Čage pomáha chrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi.

Je však dôležité spomenúť, že Čaga je veľmi silnou liečivou hubou, a preto je vhodné premýšľať o tom, ako ju začleniť do svojho denného režimu.

Reishi

REISHI

Huba Reishi, tiež známa ako „huba nesmrteľnosti“ alebo „huba 10 000 rokov“ (Ganoderma lucidum), je huba, ktorá sa vyznačuje svojimi adaptogénnymi vlastnosťami a schopnosťou poskytnúť podporu celkovej pohode, relaxácii a imunite (4).

Táto výnimočná huba prináša benefity pre výdrž a úroveň energie, pričom zároveň podporuje relaxáciu a schopnosť tela prispôsobiť sa dočasnému stresu.

Ako môže Reishi pomôcť pri únave nadobličiek?

Reishi sa stáva lákavou voľbou pre jednotlivcov trpiacich vyčerpaním nadobličiek, pretože má schopnosť znížiť stres a zvýšiť prirodzenú hladinu energie v tele. Obsahuje silné antioxidanty a látky, ktoré môžu prispievať k znižovaniu zápalov a regulácii hormonálnych hladín. Okrem toho podporuje aj rovnováhu cukru v krvi, čo je kľúčové pre boj proti únave.

Reishi predstavuje nielen prírodný prostriedok na zvládanie stresu a posilnenie energie, ale tiež môže byť užitočná v celkovej podpore imunitného systému. Prínosy pre pohodu a vitalitu robia z tejto huby doplnok pre tých, ktorí hľadajú prírodné riešenia pre zlepšenie svojho fyzického a duševného zdravia.

Coriolus

CORIOLUS

Huba Coriolus (Coriolus versicolor), známa z angličtiny aj ako „morčací chvost“, je medicinálna huba, ktorá sa vyznačuje protizápalovými a imunitu posilňujúcimi vlastnosťami (5). Obsahuje zlúčeniny, ktoré sú známe svojou schopnosťou chrániť telo pred stresom, vyčerpaním a účinkami adrenálnej únavy.

Coriolus môže byť významným pomocníkom pri riešení zápalov, posilňovaní imunity a podpore trávenia. Jeho vysoký obsah dôležitých vitamínov a minerálov, ako sú vápnik, vitamíny skupiny B a horčík, robí z tejto huby užitočný doplnok pre udržanie rovnováhy hormónov. Zároveň môže prispievať k zvýšenej produkcií neurotransmiterov, ako sú serotonín a dopamín, ktoré sú dôležité pre celkové pohodu.

Jeho multifunkčné vlastnosti ho robia zaujímavým pre tých, ktorí hľadajú prírodné riešenia pre posilnenie svojho zdravia a vitality.

Hericium

HERICIUM

Huba Hericium (Hericium erinaceus) je huba so silnými „mozgovými“ vlastnosťami, ktoré sa v tradičnej čínskej medicíne využívajú na podporu kognitívnych funkcií, vrátane sústredenia a pamäti.

Zlúčeniny obsiahnuté v tejto hube majú potvrdenú schopnosť chrániť nervové bunky, podporovať rast neurónov a znižovať zápaly v mozgu. Vysoká koncentrácia hericenónov, ktoré sa pripisujú zvýšenej produkcií faktora rastu nervov (NGF) (6), robí z tejto huby efektívny nástroj aj pre pacientov s únavou nadobličiek, pretože NGF je kľúčový pri liečbe poškodenia nadobličiek.

Výskumy naznačujú, že Hericium môže pomôcť znížiť únavu, zvýšiť hladinu energie a zlepšiť duševnú jasnosť. Táto huba je známa aj svojimi imunomodulačnými vlastnosťami, ktoré môžu byť prospešné pre jednotlivcov trpiacich vyčerpaním nadobličiek.

Maitake

MAITAKE

Huba Maitake (Grifola frondosa) je ďalšou liečivou hubou, ktorá sa využíva na zmiernenie únavy nadobličiek. Obsahuje betaglukány, ktoré majú protizápalové a imunomodulačné vlastnosti.

Prítomnosť betaglukánov v Maitake môže pomôcť jednotlivcom trpiacim vyčerpaním nadobličiek prostredníctvom zníženia zápalu a zlepšenia schopnosti tela bojovať s infekciami a chorobami. Štúdie tiež ukázali, že Maitake má schopnosť pomáhať pri zmiernení stresu a zvýšení duševnej jasnosti.

Ak sa chcete opýtať, či môžete kombinovať rôzne druhy húb na podporu únavy nadobličiek, odpoveď je ÁNO.

Môžete a dokonca mali by ste. Ak sa huby skombinujú alebo „naskladajú“, majú synergický účinok na vaše telo a myseľ.  

Balíček SPORT ACTIVE obsahuje práve kombináciu húb, ktoré dodajú energiu a pomôžu predchádzať únave nadobličiek. S pridaním lipozomálneho vitamínu C, to bude tá správna voľba.

Začleňte huby do svojho Denného Harmonogramu

Zahrnutie funkčných húb do svojej každodennej rutiny môže byť priaznivým krokom pre vaše zdravie.  Ukážeme Vám tri jednoduché a chutné spôsoby, ako konzumovať hubové doplnky:

Hubové prášky s rannou kávou: Pridajte hubový prášok /extrakt do svojej rannej kávy alebo ich zamiešajte do slaných jedál, smoothies alebo čajov. Tento spôsob umožňuje ľahké začlenenie do vášho jedálnička bez zbytočného úsilia.

Ešte jednoduchšie je uvariť si Royal Coffee, ktoré už niektorú zdraviu prospešnú hubu obsahuje.

S kapsulami na cesty: Ak ste v pohybe, môžete si jednoducho vziať kapsule s hubami so sebou a konzumovať ich kdekoľvek a kedykoľvek. To je skvelá možnosť pre tých, ktorí majú rušný životný štýl.

Tinktúry pod jazyk alebo do čaju: Tinktúry alebo kvapky s obsahom funkčných húb môžete pridať pod jazyk alebo do svojho obľúbeného čaju. Táto metóda umožňuje rýchle vstrebávanie látok do organizmu.

Ak chceme vyskúšať najvyššiu vstrebateľnosť, siahnite to unikátnej NOVINKE - lipozomálnej forme ČAGY Sibírskej - ČAGA LIPO MAX.

Funkčné huby sa tešia obľube pre svoje mnohostranné výhody pre imunitný systém a s napredujúcim výskumom v tejto oblasti sa objavujú ďalšie výhody.

Hoci fráza „únava nadobličiek“ môže byť spornou diagnózou s obmedzenými dôkazmi, symptómy spojené s nadmerným stresom sú reálne. Vzhľadom na adaptogénne vlastnosti húb o ktorých sme písali, sa zdá, že tieto prírodné látky môžu byť obzvlášť účinné pri zvládaní symptómov spojených so zníženou funkciou nadobličiek a prispievať k ich prevencii.

Ďalšie štúdie môžu poskytnúť ďalšie informácie o tom, ako tieto huby ovplyvňujú rôzne aspekty zdravia a pohody. 

 

 

Zdroje:

  1. Lian-ying Liao, Yi-fan He, Li Li, Hong Meng, Yin-mao Dong, Fan Yi, Pei-gen Xiao,  A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide, 2018 Nov, doi: 10.1186/s13020-018-0214-9, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240259/
  2.  Yu-En Lin, Yi-Chun Chen, Kuan-Hung Lu, Yun-Ju Huang, Suraphan Panyod, Wei-Ting Liu, Shu-Hui Yang, Yun-Sheng Lu, Mei-Hsing Chen, Lee-Yan Sheen, Antidepressant-like effects of water extract of Cordyceps militaris (Linn.) Link by modulation of ROCK2/PTEN/Akt signaling in an unpredictable chronic mild stress-induced animal model, 2021 Aug, doi: 10.1016/j.jep.2021.114194,  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33974945/
  3.  Weaam Alhallaf, Lewis B. Perkins, The Anti-Inflammatory Properties of Chaga Extracts Obtained by Different Extraction Methods against LPS-Induced RAW 264.7, 2022 Jun, doi: 10.3390/molecules27134207, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268247/
  4. Ranjeet Singh, Gurpaul Singh Dhingra, Richa Shri, Evaluation of Antianxiety Potential of Four Ganoderma (Agaricomycetes) Species from India in Mice, 2016, doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i11.40, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28008811/
  5. Mohammad H. Saleh, Iran Rashedi, Armand Keating, Immunomodulatory Properties of Coriolus versicolor: The Role of Polysaccharopeptide, 2017 Sep, doi: 10.3389/fimmu.2017.01087, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5592279/
  6.  Koichiro Mori, Yutaro Obara, Mitsuru Hirota, Yoshihito Azumi, Satomi Kinugasa, Satoshi Inatomi, Norimichi Nakahata, Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells, 2008 Sep, doi: 10.1248/bpb.31.1727  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18758067/