Brezový decht - Zázrak zo Sibíri

Brezový Decht

Decht z brezovej kôry sa po stáročia používa ako prostriedok na akné, ekzémy, psoriázu, lupiny a svrbenie kože, ako aj na popraskanú alebo vredovitú pokožku. S príchodom moderného kozmetického priemyslu sa však na výhody dechtu z brezovej kôry pozabudlo.

Brezový decht sa vyrába suchou destiláciou kôry brezových stromov. Tento proces je naozaj starý. Existujú dôkazy, že ľudia pred 40 000 rokmi nasucho destilovali brezový decht na území dnešného Nemecka, aby vyrobili lepidlo na výrobu zbraní.

V minulosti sa decht z brezovej kôry vyskytoval väčšinou vo forme mydla. V Rusku sa dechtové mydlo z brezovej kôry stále bežne používa na liečbu suchých alebo svrbivých kožných ochorení, ako je ekzém alebo psoriáza, ale aj na akné.

Decht z brezovej kôry pôsobí na poškodenú pokožku vďaka prirodzene sa vyskytujúcej kyseline salicylovej a metylsalicylátu v brezovom dechte. Pomáha tiež odvrátiť infekcie a urýchliť proces hojenia, pretože má dezinfekčné a antiseptické vlastnosti.

Nedávno bola účinnosť dechtových prípravkov z brezovej kôry klinicky dokázaná v teste uskutočnenom na univerzite vo Freiburgu a publikovanom v januári 2014 v lekárskom časopise Plos One. Cieľom štúdie bolo vedecky dokázať presný molekulárny mechanizmus toho, ako brezová kôra pomáha rýchlejšiemu hojeniu poškodenej kože. (1)

Štúdia zistila, že prirodzene sa vyskytujúca látka v extrakte z brezovej kôry nazývaná betulín pôsobí pozitívne v počiatočnom zápalovom procese novej kožnej rany alebo traumy či poškodenia kože.

Okrem toho v druhej fáze hojenia rán pomáha betulín a ďalšie dve prirodzene sa vyskytujúce látky v brezovej kôre nazývané lupeol a erytrodiol, zvýšiť produkciu určitých proteínov v kožných bunkách, ktoré urýchľujú a posilňujú tvorbu nových kožných bunkových štruktúr počas hojenia.

Prírodná látka, ktorú príroda sama dala človeku, brezový decht, sa pevne zaradil medzi prírodné produkty, ktoré sú široko používané. Použitie brezového dechtu je pomerne rozšírené, výsledky sa dostavia rýchlo a jeho použitie má len veľmi málo kontraindikácií. Po oboznámení sa s jej zložením a špecifickou aplikáciou môžete túto látku začať používať bez obáv. Jej prirodzené zloženie, schopnosť ovplyvňovať rôzne choroby a schopnosť predchádzať im, umožňujú rýchlo a trvalo dosiahnuť pozitívny výsledok.

Brezový Les

Čo je to brezový decht?

Brezový decht, ktorý predstavuje aromatickú olejovú látku, ktorá sa získava z dreva mladej brezy. Destilačným produktom vzniká hustý lepkavý živicový sliz s nepríjemným zápachom po spálení a benzíne.

S ostrým, špecifickým zápachom je táto prírodná látka schopná, ako sa hovorí, „jednou lyžicou pokaziť arómu celého suda voňavého medu“. Avšak má veľké množstvo liečivých vlastností, jedinečné zloženie a rýchly prejav pozitívnych účinkov - tieto cenné vlastnosti robia z brezového dechtu obľúbenú zložku mnohých liečivých, kozmetických a regeneračných prípravkov.

V závislosti od spôsobu získania látky závisí stupeň jej účinnosti. Obyčajne sa decht vyrába z pletív kmeňa mladej brezy, spôsob jeho získavania je osvedčený proces, ale najväčšiu pozornosť treba venovať čistote prostredia odkiaľ sa získava východiskový materiál.

Vlastnosti Brezového dechtu

Viaczložkové zloženie brezového dechtu vysvetľuje rozmanitosť toho, na čo je tento prírodný produkt vhodný. Jeho zloženie vyzerá asi takto: fenol (považuje sa za vynikajúce prírodné antiseptikum a dezinfekčný prostriedok) fytoncídy (prírodné látky, ktoré tiež pomáhajú inhibovať životne dôležitú aktivitu patogénov a baktérií, čím zabezpečujú čistotu tkanív), guajakol (látka jedinečná svojím pôsobením, dobre zvláda aj pokročilé prejavy hniloby a plesní, odstraňuje príznaky zápalu, stimuluje proces regenerácie tkanív a zabezpečuje dezinfekciu tkanív), živice, organické kyseliny, xylén, benzén.

Okrem uvedených obsahuje brezový decht asi sto ďalších zložiek, ktoré tiež ovplyvňujú jeho účinnosť. Uvedené zložky sa nachádzajú v brezovom dechte v optimálnom pomere, ktorý im umožňuje priaznivo pôsobiť na ľudský organizmus.

Kedy ho treba použiť?

Prípravky na báze brezového dechtu a jeho čistej formy majú veľa pozitívnych vlastností. Využíva sa hlavne pre jeho schopnosť rýchlo dezinfikovať povrchy a tkanivá, eliminovať príznaky zápalu a hnilobné procesy, stimulovať regeneračné procesy v kožných bunkách.

Brezový decht, ktorý zvláda úlohu dezinfekčného prostriedku je telom dobre znášaný a zriedkavo spôsobuje vedľajšie účinky, ako sú alergické reakcie, začervenanie a podráždenie pokožky, prejavy dermatitídy a ekzému. Jeho vlastnosti umožňujú liečiť mnohé kožné ochorenia aj pri obzvlášť citlivej pokožke.

Užitočné vlastnosti dechtu

Brezový decht vďaka svojmu zloženiu našiel široké uplatnenie napríklad v medicíne či kozmetológii.

Jeho prínos zabezpečujú nasledovné funkcie:

  1. Čistiaca funkcia - vďaka vysokému obsahu fytoncídov v prírodnom brezovom dechte sa môžete spoľahnúť na čistiaci účinok tejto prírodnej látky. Aj pri dlhodobo sa nehojacich ranách a kožných vredoch, pri aktívnom rozmnožovaní parazitov a plesní na koži pri aplikácii prípravkov na báze brezového dechtu na postihnuté miesta dochádza k výraznému zníženiu príznakov charakteristických pre ochorenie a k zlepšeniu stavu postihnutého.
  2. Obnovovacia funkcia - používa sa na rýchle čistenie telesných tkanív pri vykonávaní takej nebezpečnej liečebnej metódy, ako je chemoterapia, pri detekcii rakovinových nádorov akejkoľvek lokalizácie. Pri použití brezového dechtu je možné odstrániť nahromadené toxíny a stimulovať regeneráciu poškodených buniek.
  3. Stimulačná funkcia - vďaka pravidelnému používaniu prípravkov s vysokým obsahom brezového dechtu môžete urýchliť proces hojenia poranených miest a eliminovať patologické procesy v hornej vrstve kože.

Na dosiahnutie výrazného pozitívneho výsledku sa ošetrenie prírodným dechtom vykonáva vo forme procedúr. Práve jeho pravidelné používanie umožňuje rýchlejšie ovplyvňovať prvotné príčiny a hlavné príznaky chorôb, eliminovať ich nepríjemné prejavy a zabezpečiť aktívnejšie fungovanie imunitného systému.

Možné komplikácie

Aj keď výhody brezového dechtu sú „neodškriepiteľné“, lekári varujú, že dlhodobé a nekontrolované používanie tohto prírodného prostriedku môže byť škodlivé pre zdravie a krásu. Znalosť hlavných kontraindikácií používania brezového dechtu vám umožní vyhnúť sa možným komplikáciám počas procesu používania.

Produkt môže spôsobiť poškodenie, ak sú prítomné nasledujúce kontraindikácie:

  • individuálna neznášanlivosť
  • zvýšená citlivosť tela na zložky dechtu
  • obdobie tehotenstva
  • dojčenie novorodenca
  • sklon k alergickým reakciám

Škodlivosť bola preukázaná aj pri zisťovaní príznakov aktívnej formy ekzému, pri poruchách činnosti obličiek a ich zlyhaní.

O tom, či je možné užívať prípravky s dechtom pri častom pobyte na slnku, rozhoduje lekár, no často sa stáva, že pokožka je precitlivená na ultrafialové žiarenie a môže dôjsť k popáleniu kože.

Ako brezový decht aplikovať?

Spôsoby použitia, v ktorých je hlavnou aktívnou zložkou decht z brezovej kôry, sú dosť rôznorodé. Vzhľadom na veľké množstvo prospešných vlastností, rýchlosť prejavu pozitívneho výsledku a minimálny počet možných kontraindikácií sa výrobky s dechtom používajú v rôznych oblastiach, berúc do úvahy vlastnosti zloženia výrobku, jeho vplyv na pokožku, vlasy a vnútorné orgány.

Brezový Decht - Vlasy

Brezový decht a vlasy

Bežný problém, ako je výskyt lupín a nadmerná suchosť alebo mastnota vlasov, aktívne vypadávanie vlasov, lámavosť a strata pružnosti, sa dá ľahko vyriešiť pravidelným používaním takzvanej dechtovej vody.

Jej príprava nespôsobí žiadne ťažkosti a efekt vám umožní rýchlo pocítiť potešenie z hustých a krásnych vlasov.

Ako sa vyrába dechtová voda?

Príprava dechtovej vody by sa mala vykonávať počas niekoľkých dní. Čistý koncentrovaný decht sa vyleje do vody a nechá sa vylúhovať. Nemal by sa používať okamžite, pretože prospešné vlastnosti prechádzajú zo samotnej látky do vody až po určitom čase. Najprv by sa mala vytvoriť pena, potom sa pevné častice usadia na dne a výsledný roztok by sa mal prefiltrovať. Čistá, číra voda je požadovaným prostriedkom na obnovu vlasov a ošetrenie pokožky hlavy.

Výsledný prípravok by sa mal skladovať na chladnom mieste a používať podľa potreby. Zakaždým po umytí sa musí dechtová voda vtierať do korienkov vlasov, kým nepríjemné príznaky úplne nezmiznú.

Je možná aj aplikácia v čistej forme, no vlasy môžu stratiť svoj atraktívny vzhľad a vôňa nie je tiež práve najpríjemnejšia.

Je lepšie pridať napríklad niekoľko kvapiek dechtu do šampónu alebo kondicionéru - to je osvedčený liek na vypadávanie vlasov.

Mimochodom, na rozdiel od mýtov o vplyve brezového dechtu na rýchlosť rastu vlasov, vás budete musieť sklamať. Môžete vyliečiť pokožku hlavy z lupín a iných druhov kožných neduhov, ale nebudete mať o mesiac vlasy po pás.

Brezový Decht - Psoriáza

Decht na prejavy psoriázy

Charakteristické prejavy tak závažnej kožnej lézie, akou je psoriáza, majú negatívny vplyv na celkovú pohodu. Neustále svrbenie a olupovanie kože v postihnutých oblastiach, zmeny v štruktúre kože, jej zvýšená citlivosť aj na menšie vplyvy - to sú prejavy, ktoré zmiznú pri umývaní tela dechtovou vodou. Použitie dechtového mydla, ktoré dokonale dezinfikuje pokožku, zabraňuje aktívnemu rozvoju patogénnej mikroflóry, stimuluje regeneračné procesy v hornej vrstve kože, sa osvedčilo aj pri psoriáze.

Pri diagnostikovaní akéhokoľvek kožného ochorenia, ktoré má príznaky podobné psoriáze, možno odporučiť používanie dechtu.

Brezový Decht - Vnútorné Parazity

Očista od vnútorných parazitov

Decht sa už dlho etabloval ako účinné antihelmintikum. Hnačka, zlé trávenie potravy vstupujúcej do tela, výskyt grgania a pálenia záhy, náhla strata hmotnosti - toto môže byť minulosťou.

Schéma, ako piť prírodný decht, keď sa objavia parazity a ako preventívne opatrenie pre tento nepríjemný jav, je nasledovná:

Prvý deň sa užije 1 kvapka tekutého dechtového extraktu, ktorý sa nakvapká na kúsok čierneho chleba alebo do jablkovej šťavy.

Druhý deň sa dechtový extrakt užíva v rovnakej forme, len v množstve 2 kvapiek.

Tretí a ďalšie dni sa užíva v podobnom rytme a na ôsmy deň sa užívanie zastaví.

Pri použití prírodného dechtového extraktu z mladej brezy je dôležité sledovať účinok na vaše telo, pretože v niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť nepríjemné paralelné prejavy ako hnačka, bolesti hlavy alebo nespavosť.

Brezový decht účinne ničí parazity vrátane vší a červov.

Môžeme zvoliť aj 12 dňovú kúru pred spaním, kedy si  každý deň dáte lyžičku zmesi tekutého medu a brezového dechtu, ktorej množstvo sa každý deň zvyšuje o jednu kvapku. Môžete sa zbaviť červov, škrkaviek a úplne si vyčistiť telo aj od iných parazitov. Je tiež žiadúce opakovať priebeh takýchto postupov aspoň 2x ročne na účely prevencie.

Brezový decht je účinný na očistu organizmu nielen človeka, ale aj zvieraťa.

Takže, ak do jedla alebo vody primiešate kvapku dechtu z brezovej kôry, červy úspešne odstránite.

Odstránenie toxínov z tela

Použitie brezového dechtu vnútorne pomáha odstraňovať toxické látky z tela a v dôsledku toho sa zmierňuje aj napríklad akné.

Ako na to?

5 kvapiek dechtu sa nakvapká na chlieb a konzumuje sa večer, pričom sa dávka dechtu zvyšuje o 1 kvapku denne, kým množstvo dechtu nedosiahne 10 kvapiek.

Na 14 deň sa dávka začne znižovať o jednu kvapku, až ich bude päť.

Použitie dechtu vnútorne sa zvyčajne vykonáva dvakrát ročne - na jar a na jeseň.

Boj proti plesňovým infekciám kože

Pri identifikácii plesňovej infekcie, najmä v jej počiatočnom štádiu, veľmi pomáhajú kúpele, do ktorých sa pridáva strúhané dechtové mydlo alebo kvapká extrakt. Proces výroby takýchto kúpeľov je jednoduchý a prístupný. Uvedené zložky sa rozpustia v horúcej vode, následne sa do nej vloží postihnutá časť tela.

Po naparení postihnutej oblasti v horúcej vode po dobu 10-15 minút dôkladne osušte ošetrovanú oblasť a potom naneste koncentrovaný brezový decht.

Trvanie takejto liečby závisí od štádia pokročilého ochorenia, rýchlosti prejavu pozitívneho účinku. Zvyčajne sa pohybuje od 4-5 týždňov -  do 2-3 mesiacov.

Brezový Decht - Akné

Čistenie pleti od akné, vriedkov či seborei

Decht získaný z brezy sa tiež dobre vyrovnáva s mnohými kožnými ochoreniami, ktoré sa prejavujú tým, že koža stráca svoju ochrannú funkciu. Zároveň sa na jeho povrchu objavujú početné pupienky a môžu sa vyskytnúť hlboké vriedky.

Pri odstraňovaní zápalov a podráždení pokožky, zmierňovaní bolesti v postihnutom mieste pomôžu masti, ktoré sú dostupné v hotovej forme a majú ako hlavnú účinnú látku prírodný decht. Možno však použiť aj aplikáciu brezového extraktu.

Umývanie dechtovou vodou umožňuje obnoviť elasticitu pokožky a vrátiť jej zdravú farbu. Perorálne podávanie sa môže uskutočňovať súbežne s použitím prípravkov na báze dechtu na koži, čo vám umožňuje rýchlo dosiahnuť očakávaný pozitívny výsledok.

Pomôže aj vnútorné užívanie extraktu, no treba ísť na to opatrne (1-2 kvapky) a len obmedzený čas (7 dní).

Treba mať na pamäti, že pri dlhodobom používaní produktov z brezového dechtu môže dôjsť k prejavom zvýšenej suchosti pokožky, čo je potrebné včas napraviť ošetrením pokožky hydratačnými krémami a tvorbou podporných masiek.

Urobte si sami - Recepty z dechtu na akné

Pleťové mlieko z dechtu

Na jeho prípravu stačí vziať obyčajné mlieko na tvár alebo telo, pridať doň najviac 1 ml brezového dechtu a pár kvapiek citrónového alebo jojobového esenciálneho oleja. Toto mlieko sa denne nanáša na postihnuté miesta pokožky.

Umývanie brezovým dechtom

Tu je potrebné poznamenať, že dechtové mydlo nie je vhodné na umývanie tváre, pretože pokožku príliš vysušuje. Je lepšie vziať obyčajné tekuté mydlo alebo gél na tvár a pridať k nemu 1 ml dechtu. Pravidelným umývaním, sa môžete zbaviť akné nielen na tvári, ale aj na chrbte, ramenách, rukách.

Dechtový krém

Princíp jeho prípravy je rovnaký ako pri predchádzajúcich dvoch prostriedkoch s prídavkom dechtu na akné.

Na domácu prípravu dechtového krému je vhodný ľahký krém, ktorý sa rýchlo vstrebáva a neupcháva póry a stačí pridať pár kvapiek brezového dechtu. Aplikovať denne na ohniská zápalu.

Medová maska s dechtom

Na jeho prípravu sa brezový decht zmieša s medom v pomere 1:3, nanesie sa na pokožku a nechá sa pôsobiť 15 minút a potom sa zmyje teplou vodou.

Môžete použiť decht na akné a v čistej forme

Za týmto účelom sa decht nanáša na očistenú pokožku vatovým tampónom a nechá sa pôsobiť 20 minút. Mali by ste pamätať na to, že táto tmavá látka s mastnou štruktúrou zanecháva na oblečení odolné škvrny, takže je lepšie neobtierať sa a v kľude ležať.

Áno, možno je vôňa dechtu veľmi odpudivá, ale efekt jeho použitia je naozaj pôsobivý.

Je brezový decht karcinogénny?

Výskum uskutočnený na začiatku 20. storočia ukázal, že niektoré zložky dechtu môžu byť karcinogénne.

Len zle čistená živica má karcinogénne vlastnosti. Preto by ste si pri kúpe dechtu alebo prípravkov s jeho obsahom mali vyberať certifikované, vysoko čistené produkty.

Brezový decht sa považuje za najbezpečnejší pre pokožku, práve preto sa najčastejšie používa pri výrobe kozmetiky a liečivých mastí.

Brezový decht nie je Čaga Sibírska

Ľudia sa častokrát mýlia, alebo sú mylne informovaní, že vitálna huba Čaga sibírska (tekutý extrakt) je Brezový decht. Nie, ide o 2 rozdielne výrobky.

Ako rozoznať extrakt z Čagy sibírskej od Brezového dechtu?

Existujú dve jednoduché metódy ako zistiť, či máte skutočne produkt,  ktorý ste si objednali:

1. Rozpustnosť vo vode

Brezový decht na rozdiel od extraktu Čagy sibírskej nie je rozpustný vo vode, keďže ide o olejovitú kvapalinu. To znamená, že ak do pohára dáte teplú vodu a pridáte do nej brezový decht,  tak ten bude plávať na povrchu pohára a nerozpustí sa.

100% extrakt z Čagy sibírskej je rozpustný vo vode a pri rovnakom postupe sa Vám extrakt úplne rozpustí v pohári s vodou.

2. Zápach

Brezový decht zapácha ako „spálenina, či nafta“, niekto opisuje zápach ako „údené“ a podobne.

Čaga sibírska nezapácha. Má buď príjemnú drevnatú, zemitú vôňu (v prípade vodného extraktu) alebo, ak ide o tinktúru, tak je z nej cítiť alkohol.

Čím viac informácií budete mať, tým lepšie sa Vám bude vyberať ten správny produkt.

Spätná väzba

Mnohí zaznamenávajú vysokú účinnosť produktu Brezový decht pri odstraňovaní prejavov kožných ochorení, čo sa vysvetľuje vysokým obsahom fytoncídov v prípravkoch na báze dechtu, ktoré sú zodpovedné za zastavenie zápalových procesov a urýchlenie regenerácie kožných buniek. Posilnenie metabolizmu v hornej vrstve kože, odstránenie nahromadených toxínov umožňuje vyčistiť pokožku a dodať jej atraktívnejší vzhľad.

Použitie dechtu pri identifikácii plesňových infekcií získalo dobré recenzie, nakoľko nastupuje rýchle odstránenie následkov plesňových infekcií. Zastavuje deštrukciu kože a nechtových platničiek. Ošetrenie prípravkami s dechtom umožňuje obnoviť poškodené bunky a zabezpečiť ich rýchlu regeneráciu. 

 

 

Zdroje: 

  1. Sandra Ebeling, Katrin Naumann, Simone Pollok, Tina Wardecki, Sabine Vidal-y-Sy, Juliana M. Nascimento, Melanie Boerries, Gudula Schmidt, Johanna M. Brandner, Irmgard Merfort, From a Traditional Medicinal Plant to a Rational Drug: Understanding the Clinically Proven Wound Healing Efficacy of Birch Bark Extract, Published: January 22, 2014,  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0086147