Čaga z pohľadu terapeuta Laca Fila

Chaga-1200x630

V súčasnom zhone a uponáhľanom spôsobe života sa stáva viac než kedykoľvek predtým dôležité, hľadať zdroje pre zdravie v prírode. Jedným z týchto prírodných darov je huba Čaga alebo aj Chaga (Inonotus obliquus, slovensky Ryšavec šikmý), o ktorej sa v našom článku budeme podrobnejšie rozprávať, z pohľadu celostnej medicíny. Tento organizmus, ktorý v sebe ukrýva množstvo prospešných vlastností, si zaslúži pozornosť nielen pre svoju terapeutickú hodnotu, ale aj pre svoju vzácnu prírodnú krásu.

Pohľad na túto vitálnu hubu, nám v tomto článku priblíži terapeut Laco Filo, fotograf s vášňou pre botaniku, ktorý sa celý svoj život venoval štúdiu rastlín a ich liečivých vlastností. S jeho bohatými skúsenosťami ako člena Slovenskej botanickej spoločnosti a jeho dlhoročným pôsobením na Botanickom ústave SAV sa nám ponúka pohľad na hĺbkovú analýzu tohto prírodného divu.

Laco Filo sa vo svojej práci zaoberal nielen dokumentáciou a fotografovaním rastlín, ale aj výskumom ich liečivých vlastností aj pri štúdiu Tradičnej čínskej medicíny. Jeho úsilie o pochopenie a zachovanie prírodných darov nás inšpiruje k hlbšiemu pohľadu na význam a hodnotu prírody v našom živote.

V tomto článku sa pozrieme na Čagu nielen cez pohľad botanika, ale aj skrz objektív fotografa a nadšenca do prírody, čím sa nám otvárajú nové poznatky, zdroje informácií a inšpirácia na objavovanie nových alternatívnych možností.

Čaga / Inonotus obliquus (Ach. Ex. Pers)

Liečivá huba Čaga je tmavá, drevitá huba, ktorá vyzerá ako spálené drevené uhlie. Parazituje na brezách a iných stromoch. Má dlhú históriu medicínskeho ako aj ľudového použitia, nie len v tradičnej čínskej medicíne.

Má tendenciu rásť na brezách v chladnom podnebí v celom Rusku, Severnej Amerike, Aljaške, Severnej Európe, Severnej Kanade. Nájdeme ju aj v nižších polohách Strednej Európy.

Podrobný článok o Čage nájdete tu. 

Čaga Sibírska

Rastie Čaga aj na iných stromoch?

Áno. Čagu nájdeme aj na stromoch ako je osika, jelša, brest. Plodnica Čagy na hostiteľskom strome, ktorou nie je breza, neobsahuje vysoko cenenú kyselinu betulínovú, ktorá pochádza iba z brezy. Preto z iných stromov nie je Čaga medicínsky zaujímavá a nezbierame ju.

Čaga rastúca vo vysoko stresovom prostredí, kde teploty kolíšu ± 50°C – 80 °C pomáhajú hubám produkovať extrémne vysoké hladiny fytonutrientov. Toto je jeden z kľúčových dôvodov, ako môže huba ponúknuť takú vysokú škálu potenciálnych zdravotných výhod.

Ak chceme kvalitnú hubu, treba sa obrátiť na spoločnosti, ktoré dokážu doviezť medicinálnu hubu z prostredia, ktorá má extrémne podmienky na rast.

Východný pohľad na hubu Čaga

Pin Yin: Hua Jie Kong Jun, Bai Hua Rong, Tschaga

Meridiány: slezina, žalúdok, pečeň, obličky

Chuť/teplota: sladká, mierne horká, teplá

Kľúčové účinky: buduje Qi, upokojuje Shen (ducha), tonizuje obličky, tonizuje slezinu, tonizuje pečeň, odstraňuje toxíny, obnovuje krv.

Liečivé využitie:  protirakovinové, vredy, Crohnova choroba, buduje silu a vytrvalosť, duševnú jasnosť, čistí krv, maláriu, cukrovku, Alzheimerovu chorobu, posilňuje slezinu a žalúdok, infekčné choroby, pásový opar (herpes zoster), proti starnutiu, hepatitídu, upokojuje myseľ. 

Západný pohľad na medicinálnu hubu Čaga

Orgány/systémy: kardiovaskulárny systém, imunitný systém, tráviaci systém, koža

Chuť/teplota: sladká, mierne horká, teplá

Kľúčové účinky: adaptogénne, antioxidačné, protizápalové, proti starnutiu, hepatoprotektívne, protirakovinové, antidiabetické, analgetické, expektoračné, antibakteriálne, antivírusové.

Liečebné využitie: Znižuje hladinu cukru v krvi, znižuje krvný tlak, znižuje cholesterol, rakovinu, cukrovku, stres, blatisté myslenie, zahmlený mozog, podporuje zdravie pečene, IBS (syndróm zápalového čreva), ulceróznu kolitídu, Crohnovu chorobu, ochorenie pečene, parazity, bolesti žalúdka, tuberkulóza, žalúdočné a črevné poruchy, psoriáza, vredy žalúdka a hrubého čreva.

Čaga

Výhody huby Čaga

Zistilo sa, že obsahuje množstvo farmakologicky aktívnych zlúčenín, ktoré priaznivo ovplyvňujú ľudské zdravie. Biologická aktivita huby je spôsobená najmä prítomnosťou niekoľkých polysacharidov, ktoré tvoria nasledujúce cukry: ramnóza, arabinóza, xylóza, manóza, glukóza a galaktóza.

V poslednom desaťročí viaceré štúdie zaznamenali biologické aktivity huby Čaga ako protirakovinové, antioxidačné, protizápalové, antidiabetické a posilňujúce imunitu. Je pozoruhodné, že množstvo štúdií demonštruje malé alebo žiadne vedľajšie účinky počas používania pri liečbe chorôb, ale niektoré vedľajšie účinky si prečítajte nižšie.

Čaga je silným antioxidantom a zdrojom superoxiddismutázy (SOD), ktorá zastavuje oxidáciu, najmä voľných radikálov, ako je singletový kyslík zodpovedný za poškodenie tkanív. Ďalej je zdrojom 200 + fytonutrientov. Obsahuje významné množstvo riboflavínu a niacínu, vitamíny B a D, flavonoidy, fenoly, meď, vápnik, draslík, mangán, zinok, železo a enzýmy. Je jedným z prírodných zdrojov minerálov  rubídia, draslíka, cézia a germánia, všetko, čo telo potrebuje, aby zostalo zásadité. Čaga je skvelým zdrojom kyseliny pantoténovej, ktorá pomáha nadobličkám a tráviacim orgánom. Stimuluje kognitívne funkcie a pomáha zlepšovať pamäť a učenie. Obsahuje rastlinné steroly, ktoré znižujú zlý LDL cholesterol, stabilizujú krvný tlak, zvyšujú metabolizmus a podporujú endokrinný systém.

Huba, ktorá pochádza z brezy, je bohatá na kyselinu betulínovú, ktorá sa používa na zmenšenie niektorých typov rakovinových nádorov.

Vysoká koncentrácia kyseliny betulínovej a melanínu prispieva k hormonálnej rovnováhe. Čaga podporuje endokrinný systém tým, že pomáha regulovať produkciu hormónov. Jej adaptogénna povaha pomáha pri znižovaní stresu, ktorý je základným kameňom hormonálnej rovnováhy.

Čaga čaj

Výhody čaju z húb Čaga

Kľúčom k liečeniu hubami je správna extrakcia. Dodržiavanie správneho  dávkovania húb a denného dlhodobého používania. Je to kvalita huby, nie kvantita, čo robí liečivé huby účinnými.

Huba nenahrádza tradičnú liečbu rakoviny, ale dopĺňa ju ako doplnková liečba a pomáha predchádzať určitým druhom rakoviny, ako je napr. rakovina hrubého čreva.

Aby sa znížilo riziko pri užívaní húb Čaga, človek by mal zvážiť:

Pokračovanie v užívaní všetkých predpísaných liekov - Čaga nie je náhradou za tradičné lieky.

Informovať lekára o všetkých liekoch, ktoré užíva. Rovnako ako u iných liekov a doplnkov, môže zmeniť ich účinnosť.

Zdokumentovanie akýchkoľvek vedľajších účinkov užívania Čagy. Aj keď je alergia zriedkavá, môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu. Problémy s dýchaním, zmeny srdcovej frekvencie a strata vedomia sú naliehavé lekárske prípady.

Vyhnite sa iným bylinným doplnkom počas užívania tejto huby, hlavne rôznych adaptogénov pokiaľ lekár neodporučí inak.

Skúmajte značky doplnkov a nákup z renomovaných zdrojov.

Ľudia, ktorí plánujú začleniť huby Čaga do svojho jedálnička, by sa mali pred tým poradiť s lekárom. Správny denný príjem sa líši v závislosti od cieľov liečby.

Čaga však nenahrádza iné formy lekárskej starostlivosti. Ľudia, ktorí majú ochorenia, ako je rakovina, cukrovka alebo vysoký krvný tlak, by mali pokračovať aj v bežnej liečbe.

Prečítajte si: ČAGA ČAJ - Objavte jeho jedinečnú chuť a účinky

Kontraindikácie:

Čaga je bohatá na prírodné minerály, ako je draslík a horčík, ktorý sa prirodzene vylučuje z tela obličkami a pečeňou. Konzistentná nadmerná konzumácia živín z huby môže nadmerne zaťažovať obličky a môže viesť k poškodeniu a/alebo ochoreniu obličiek alebo pečene.

Čaga rastie na breze, takže ľudia s alergiou na brezu by nemali konzumovať hubu Čaga.

Ak ste tehotná alebo dojčíte, pred použitím sa poraďte so svojím lekárom.

Užívate diabetické lieky? Laboratórne štúdie naznačujú, že Čaga môže tiež znižovať hladinu cukru v krvi, čo spôsobuje ďalšie účinky.

Ak človek trpí obličkovými kameňmi, mal by sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom oxalátov. Šťavelany v hube Čaga = potenciálny zdravotný problém pre ľudí s obličkovými kameňmi alebo osteoporózou.

Prečítajte si: Čaga: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Aké sú negatíva Čagy?

Huba je jedným z bylinných liekov, o ktorých sa v niekoľkých štúdiách uvádza, že majú protizápalové a antioxidačné účinky. Avšak požitie príliš vysokých dávok huby môže spôsobiť akútnu oxalátovú nefropatiu, ktorá môže viesť k akútnemu poškodeniu obličiek.

Zhrnutie

Huby Čaga sú bohaté na antioxidanty a môžu mať niekoľko potenciálnych zdravotných výhod.

Hoci je potrebný ďalší výskum, niektoré štúdie naznačujú, že huby môžu byť prospešné pre znižovanie hladiny cholesterolu, spomalenie rastu rakoviny, podporu imunitnej funkcie a zníženie krvného tlaku.

Huba Čaga je dostupná v mnohých bylinných čajoch alebo doplnkoch.

Pred použitím doplnkov z Čagy by sa však osoba mala poradiť so svojím lekárom, pretože môžu interagovať s určitými liekmi a u niektorých ľudí môžu spôsobiť vedľajšie účinky alebo alergické reakcie.

Poznámka:

Nepoužívajte Čagu, ak máte poruchu krvácania.

Chirurgia: Čaga môže ovplyvniť kontrolu hladiny cukru v krvi alebo zvýšiť riziko krvácania počas a po operácii.

Čaga čaj

Ako pripraviť Čagu, ako ju používať?

Recept na čaj z Čagy - Ako pripraviť šálku čaju:

Zoberte 1/2 čajovej lyžičky (2,5 g) prášok alebo jemný prášok na 2 dcl šálky prevarenej horúcej vody a lúhujte 10-20 minút alebo podľa chuti.

Čaj môžeme zaliať a opätovne použiť.

Ako pripraviť Čagu - metóda pomalého hrnca

Pridajte 4 polievkové lyžice čaju z húb Čaga, prášok, jemný prášok alebo 13,5 g kúskov húb na liter vody do pomalého hrnca a nastavte na nízky alebo teplý mód a varte 6 až 12 hodín. Dodržujte teplotu varu 80 °C.

Uvarený čaj môžete skladovať v chladničke až dva týždne. Vychutnajte si studený alebo zohrejte uvarený čaj.   

Voliteľne môže byť pomalý hrniec ponechaný zapnutý dlhší čas, aby sa čaj mohol ďalej lúhovať a podľa potreby pridať viac čerstvej vody.

Granule, nasekanú hubu, tinktúru z huby Čaga možno zapracovať do smoothies, omáčok alebo dusených pokrmov.

 

 

Zdroje:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667142523001148
  2. https://www.researchgate.net/publication/343811732_Inonotus_obliquus-from_folk_medicine_to_clinical_use
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411020309809
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359511318304537
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861712005735
  6. https://www.cestouprirody.sk/2014/02/literatura.html