Čaga a psoriáza - Prírodná podpora v boji proti kožným ochoreniam

Chaga a Psoriáza

Chaga alebo Čaga, slovensky Ryšavec šikmý, latinsky Inonotus obliquus je huba rastúca predovšetkým na brezách známa svojimi výnimočnými zdravotnými účinkami. Jednou z oblastí, kde môže táto huba ponúknuť významné benefity, je pomoc pri psoriáze - chronického kožného ochorenia, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete.

Čaga obsahuje silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri zvládaní symptómov psoriázy. Medzi jej aktívne zlúčeniny patria polysacharidy a kyselina betulínová, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal a spomaliť nadmerný rast kožných buniek - typický znak psoriázy.

Aj keď priamy vedecký výskum spájajúci Čagu s liečbou psoriázy je zatiaľ obmedzený, existujú neoficiálne dôkazy naznačujúce, že ľudia pocítili úľavu od symptómov psoriázy po použití tejto huby.

Je však dôležité si uvedomiť, že takéto skúsenosti by nemali nahradiť odbornú lekársku starostlivosť, ale dáva to novú možnosť pre ľudí, ktorí trpia týmto ochorením.

Poďme sa teda pozrieť na to, čo psoriáza znamená pre postihnutých, preskúmame výhody a potenciálne nevýhody používania Čagy, zhodnotíme súčasný vedecký výskum na túto tému a poskytneme praktické rady, ako bezpečne zaradiť Čagu do vašej každodennej starostlivosti o zdravie.

Čítajte článok: ČAGA: Spojenec na ceste k zdraviu

Čo je psoriáza?

Psoriáza je chronické zápalové ochorenie, ktoré primárne postihuje pokožku. Ide o autoimunitnú poruchu spôsobenú nadmerne aktívnym imunitným systémom, ktorý urýchľuje životný cyklus kožných buniek. Tento zrýchlený proces vedie k tvorbe šupín a červených škvŕn na koži, ktoré sú často svrbiace a bolestivé.

Psoriáza sa vyskytuje v niekoľkých formách, pričom najbežnejšou je plaková psoriáza. Tá sa prejavuje vyvýšenými červenými škvrnami pokrytými striebristobielymi šupinami odumretých kožných buniek.

Psoriaza a Čaga

Ďalšie formy zahŕňajú guttátnu psoriázu, inverznú psoriázu, pustulárnu psoriázu a erytrodermickú psoriázu. Okrem toho môže niektorým ľuďom so psoriázou vzniknúť aj psoriatická artritída, ktorá spôsobuje bolesť a opuch kĺbov.

Konvenčné perly múdrosti

Bežná liečba psoriázy je zameraná na spomalenie rastu kožných buniek a zníženie zápalu. Medzi často používané liečebné metódy patria lokálne kortikosteroidy a iné topické prípravky, ktoré upokojujú zápal pokožky a znižujú nadprodukciu kožných buniek. Okrem toho môžu byť pri zvládaní vzplanutí psoriázy účinné aj ďalšie terapie, ako je svetelná terapia a systémové lieky.

Je dôležité poznamenať, že aj keď tieto liečby môžu pomôcť pri zvládaní symptómov a zmierňovaní prejavov psoriázy, neexistuje zatiaľ definitívny liek na toto ochorenie. Psoriáza je dlhodobý stav, ktorý sa vyznačuje obdobiami remisie a vzplanutím, pričom psoriatické lézie sa môžu periodicky objavovať na pokožke.

Každý človek má s psoriázou iné skúsenosti a to, čo funguje pre jedného, nemusí byť účinné pre iného. Rovnako ako pri akomkoľvek chronickom ochorení, liečba psoriázy často zahŕňa kombináciu medicínskej liečby a úprav životného štýlu.

Elektráreň z brezových stromov

Chaga, vedecky známa ako Inonotus obliquus, je funkčná huba, ktorá rastie predovšetkým na brezách, najmä na severnej pologuli. Na rozdiel od typických húb, Čaga nemá klobúk ani stonku. Namiesto toho sa objavuje ako stvrdnutá, nepravidelne tvarovaná hmota, ktorú možno na prvý pohľad pomýliť so spálenou kôrou stromu.

Od starovekej medicíny k moderným alternatívnym terapiám, má Čaga dlhú históriu používania v alternatívnej medicíne, najmä vo východnej Európe a Ázii.

Tradične sa pripravuje silný odvar, často nazývaný čaj z Čagy, ktorý sa využíva na posilnenie imunitného systému, podporu tvorby bielych krviniek a boj proti vírusovým a bakteriálnym infekciám. Extrakt z Čagy sa tiež osvedčil pri liečbe ťažkých zápalov čriev, čím dokazuje svoje silné protizápalové účinky.

Táto bohatá história podčiarkuje potenciál Čagy ako prírodnej možnosti rôznych ochorení vrátane chronických zápalových stavov. Záujem o Čagu a jej prínosy neustále rastie, čo odráža širší trend v hľadaní alternatívnych terapií a prírodných liečiv na báze húb.

Odporúčame prečítať si aj článok Čaga Sibírska - Všetko čo treba vedieť

Chaga

Čaga - nutričná sila vo svete funkčných húb

Huba Čaga je právom považovaná za nutričnú elektráreň. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a živín, vrátane vitamínov B-komplexu, vitamínu D, draslíka, aminokyselín a vlákniny. Tieto zložky prispievajú k jej schopnosti posilňovať imunitu, čo ju radí medzi najcennejšie  huby.

Antioxidanty a protizápalové vlastnosti Čagy sú potenciálna cesta k zdravšej pokožke.

Jednou z najvýznamnejších vlastností Čagy je jej vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele a chránia bunky pred poškodením. Antioxidanty sú kľúčové pre udržanie celkového zdravia a pri starostlivosti o pokožku môžu znižovať zápal a spomaľovať proces starnutia.

Okrem toho má Čaga výrazné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zvládať chronické zápalové stavy, ako je psoriáza. Tieto vlastnosti môžu prispieť k zlepšeniu stavu pokožky a celkovému zdraviu organizmu.

Vedecký pohlad

Čo hovorí o Čage výskum?

V posledných rokoch prebehlo niekoľko zaujímavých štúdií a predbežných laboratórnych výskumov, ktoré skúmali zdravotné prínosy tejto huby. Aj keď zatiaľ žiadna štúdia nepreukázala úplné vyliečenie choroby pomocou Čagy, výsledky sú viac ako sľubné. Napríklad štúdia ukázala (1), že extrakt z Čagy znižuje zápal v bunkách, čo môže byť prínosné pre ľudí trpiacich zápalovými ochoreniami, ako je psoriáza.

Okrem toho prebieha výskum (2) zameraný na potenciálne protirakovinové účinky Čagy vďaka jej vysokému obsahu antioxidantov. Hoci sú tieto zistenia sľubné, je potrebné vykonať rozsiahlejšie klinické štúdie, aby sa tieto účinky definitívne potvrdili.

Čaga a psoriáza: Pochopenie potenciálneho spojenia

Psoriáza a zápal: Znepokojujúce duo

Psoriáza je v podstate zápalový stav, pri ktorom sa imunitný systém stáva nadmerne aktívnym, čo vedie k rýchlemu hromadeniu kožných buniek. Tieto nadbytočné bunky vytvárajú šupinaté, červené škvrny na koži, ktoré sú často svrbiace a bolestivé.

Podľa závažnosti sa psoriáza môže prejavovať ako obmedzené lézie, masívne plaky alebo dokonca erytrodermické lézie v extrémnych prípadoch. Vzhľadom na úlohu imunitného systému pri vzniku psoriázy sa zameriavajú liečby a terapie práve na jeho reguláciu.

Potenciálna zbraň proti psoriáze

Čaga, parazitická huba rastúca na brezových stromoch, je jednou z funkčných húb, ktoré by mohli hrať úlohu pri zvládaní psoriázy, najmä v akútnych prípadoch a pri znižovaní zápalu, ktorý je často spojený s týmto ochorením.

Keďže zápal je ústredným problémom psoriázy, huba Čaga so svojimi protizápalovými vlastnosťami sa považuje za možný prostriedok na zvládanie tohto stavu. Potenciál Čagy pri psoriáze vychádza z jej schopnosti zmierniť zápal a pomôcť regulovať imunitnú odpoveď.

Obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť modulovať imunitný systém a upokojiť nadmernú aktivitu, ktorá je charakteristická pre ľudí so psoriázou. Navyše, protizápalové látky obsiahnuté v Čage môžu ovplyvňovať bunkovú signalizáciu spojenú so zápalom, čo by mohlo potenciálne znížiť závažnosť vzplanutia psoriázy.

Čaga a psoriáza

Čo hovoria štúdie o Čage a psoriáze?

Výskum priamo spájajúci Čagu s liečbou psoriázy je zatiaľ obmedzený. Aj keď štúdie všeobecných protizápalových a imunomodulačných vlastností Čagy priniesli zaujímavé výsledky.

Niektoré výskumy naznačujú (3), že Čaga môže ovplyvniť imunitný systém a zápal spôsobom, ktorý by mohol byť prospešný pre stavy ako je psoriáza. Tieto predbežné štúdie sa však často vykonávajú v laboratórnych podmienkach. Hoci žiadna štúdia zatiaľ nepreukázala úplné vyliečenie psoriázy pomocou Čagy, výsledky sú sľubné a ukazujú na potrebu ďalšieho výskumu v tejto oblasti.

Je však veľmi dôležité, že úľava prichádza, čo avizujú užívatelia tejto huby. 

„Desaťročia trpím na ochorenie psoriázy. Počas tohto dlhého obdobia na zlepšenie môjho stavu som vyskúšala už takmer všetko - mastičky, vodičky, emulzie, bylinky, upravenú stravu, oleje, more….

S istotou môžem povedať, že výsledky mojich liečení psoriázy boli iba dočasné. Po čase sa vždy môj problém vrátil. Úplnou náhodou som sa dostala k tekutej ČAGE, ktorá mi bola odporučená. Priznám sa, že som ponúknutú Čagu zobrala ako niečo, čo opäť skúsim, ale neprikladala som tomu nejaký väčší význam.

Faktom je ale  to, že ma po týždni výsledok veľmi milo prekvapil.

Po 3-4 dňoch pravidelného vtierania tekutej Čagy na problémové miesta (vždy na noc) som evidentne cítila a videla zmeny a procesy, ktoré sa mi diali so psoriázou.

Koža na psoriáze sa mi viditeľne prestávala hromadiť (čo bol môj najväčší problém ), naopak koža sa začala vyhladzovať. Ruky (na hánkach) sa mi upravili do normálneho stavu, kde mi už takmer nevidno, že by som tam v minulosti mala psoriatický problém.

Kolená mám hladké a o 70% upravené.

Lakte, ktoré boli vždy u mňa najviac problémové sú už takmer hladké.

Tekutú Čagu si pravidelne vtieram vyše mesiaca a výsledky sú zjavné a hlavne na oko viditeľné. Plánujem v tejto liečbe pokračovať dlhodobo a rovnako plánujem spojiť užívanie aj vnútorne, aby sa mi upravil môj psoriázový problém. ČAGA mi ukázala na vlastnej koži, že to ide. Treba to len vyskúšať!

Eva 

Použitie Čagy na psoriázu

Existuje niekoľko spôsobov konzumácie tejto huby, ktoré siahajú od varenia tradičného,  ​​chutného čaju z húb  až po užívanie moderného výživového doplnku.

Jedným z najbežnejších spôsobov konzumácie Čagy je teda varenie čaju. To zahŕňa dusenie kúskov alebo prášku Čaga vo vode počas dlhšieho obdobia, zvyčajne niekoľko hodín. Výsledný čaj sa môže piť tak, ako je, alebo sa môže použiť na zriedenie Čagy do iných nápojov.

Chaga čaj

Prečítajte si: ČAGA ČAJ - Objavte jeho jedinečnú chuť a účinky

Pre pohodlnejšiu možnosť môžete zvážiť doplnky Čaga dostupné v rôznych formách, ako sú kapsuly, prášky alebo tinktúry. Doplnok ponúka výhody huby v koncentrovanom, ľahko konzumovateľnom formáte. Tieto doplnky môžu byť prospešné pre jednotlivcov, ktorí chcú začleniť Čagu do svojho režimu pre kožné ochorenia, ako je psoriáza.

Holistický prístup k liečbe psoriázy a jej spojenci

Čaga je jedným z mnohých prírodných liekov, ktoré ľudia využívajú v rámci holistického prístupu k liečbe psoriázy. Tieto prírodné prostriedky často dopĺňajú tradičné liečebné postupy a ich cieľom je poskytnúť lepšiu úľavu od príznakov ochorenia.

Aloe Vera

Aloe vera je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami a často sa používa na zníženie zápalu a podráždenia spojeného s psoriázou. Aplikácia aloe vera lokálne na postihnuté miesta môže pomôcť zvlhčiť pokožku a zmierniť symptómy.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybích olejoch, ľanových semienkach a vlašských orechoch, majú silné protizápalové vlastnosti. Zaradenie týchto kyselín do stravy môže prispieť k zníženiu zápalu a vzplanutia psoriázy.

Kurkuma

Kurkuma, známa pre svoje silné protizápalové a antioxidačné účinky, bola skúmaná pre svoje potenciálne prínosy pri liečbe psoriázy. Môže sa používať pri varení alebo ako doplnok stravy.

Probiotiká

Probiotiká, prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie čriev a imunitný systém, môžu byť užitočné pri liečbe psoriázy. Zlepšenie zdravia čriev môže mať pozitívny vplyv na autoimunitné reakcie a tým prispieť k zmierneniu symptómov.

Tea Tree Oil

Tea tree olej, používaný lokálne, môže pomôcť upokojiť pokožku a znížiť zápal. Jeho antiseptické vlastnosti sú prínosné pri liečbe kožných problémov vrátane psoriázy.

Účinné kombinovanie s Čagou

Tieto prírodné prostriedky môžu byť efektívne spárované s  Čagou, čo vytvára holistický prístup k liečbe psoriázy. Kombinácia týchto látok môže prispieť k lepšiemu zvládaniu symptómov a zlepšeniu celkového zdravotného stavu. Efekt úspechu sa môže znásobiť.

Časté otázky o Čage a psoriáze

Pomáha Čaga na ekzém?

Hoci neexistujú presvedčivé vedecké dôkazy priamo spájajúce Čagu s liečbou ekzému, jej protizápalové vlastnosti naznačujú, že by mohla pomôcť pri zvládaní príznakov zápalových kožných stavov, vrátane ekzému.

Čaga je bohatá na antioxidanty a má potenciál modulovať imunitný systém. Keďže ekzém alebo atopická dermatitída často súvisí s dysreguláciou imunitného systému a zápalom, by mohla byť prospešná.

Môže Čaga interagovať s inými liekmi?

Áno, Čaga sa môže potenciálne interagovať s inými liekmi. Môže interferovať s antikoagulačnými liekmi, ktoré sa používajú na prevenciu krvných zrazenín a hypoglykemickými liekmi, ktoré sa používajú na kontrolu hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou.

Čaga má totiž prirodzené antikoagulačné a hypoglykemické vlastnosti. Ak užívate tieto alebo iné lieky, je dôležité pred začatím užívania Čagy konzultovať to s lekárom, aby sa predišlo potenciálnym interakciám.

Je Čaga bezpečná pre každého?

Čaga je zvyčajne považovaná za bezpečnú, ale existujú výnimky. Ľudia s alergiou na huby by sa mali hube vyhýbať.

Kvôli jej schopnosti znižovať hladinu cukru v krvi by mali byť ľudia s cukrovkou opatrní.

Okrem toho, kvôli potenciálnemu antikoagulačnému účinku by sa ľudia s poruchami krvácania alebo tí, ktorí plánujú operáciu, mali poradiť so svojím lekárom. Odporúča sa užívanie vyradiť aspoň 2 týždne pred plánovanou opreráciou.

Tehotné alebo dojčiace ženy by nemali užívať Čagu, pretože neexistujú dostatočné výskumy o jej bezpečnosti počas tehotenstva a dojčenia. Takže radšej nie.

Pri našom skúmaní účinkov Čagy na psoriázu sme objavili, že táto funkčná huba má pozoruhodný potenciál. Jej bohatý obsah antioxidantov, silné protizápalové vlastnosti a schopnosť modulovať imunitný systém robia z Čagy zaujímavého kandidáta na doplnenie liečby psoriázy.

Čaga môže poskytnúť ďalšiu podporu k tradičným liečebným postupom, a to buď formou upokojujúceho čaju, alebo ako doplnok stravy. V tomto prípade vsaďte určite na čisté extrakty.

Je však zásadné mať na pamäti, že Čaga a iné prírodné lieky by mali byť považované za doplnok, nie za náhradu konvenčných terapií.

Prečítajte si: Čaga: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Prečítajte si: Najlepší čas a vhodné dávkovanie medicinálnej huby ČAGA

Prečítajte si: Spojenie medzi zdravou pokožkou a hubou Čaga

 

.
.
.
.
.
.
.

 

ZDROJE:

  1. Weaam Alhallaf, Lewis B. Perkins, The Anti-Inflammatory Properties of Chaga Extracts Obtained by Different Extraction Methods against LPS-Induced RAW 264.7, 2022 Jun, doi: 10.3390/molecules27134207, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268247/
  2. Satoru Arata, Jun Watanabe, Masako Maeda, Masato Yamamoto, Hideto Matsuhashi, Mamiko Mochizuki, Nobuyuki Kagami, Kazuho Honda, Masahiro Inagakic, Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice, 2016 May, doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00111, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/
  3. Yangpeng Lu, Yanan Jia, Zihan Xue, Nannan Li, Junyu Liu, Haixia Chen, Recent Developments in Inonotus obliquus (Chaga mushroom) Polysaccharides: Isolation, Structural Characteristics, Biological Activities and Application, 2021 Apr, doi: 10.3390/polym13091441, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124789/