Cordyceps: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Cordyceps: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Cordyceps, lat. Cordyceps Simensis, slovensky Húsenica čínska je huba, ktorá žije na určitých druhoch húseníc vo vysokohorských oblastiach Číny. Niekedy sa používa ako liek.

Väčšina doplnkov používa Cordyceps, ktorý sa vyrába v laboratóriu. Hoci sa Cordyceps niekedy nazýva huba, typ Cordycepsu, ktorý sa vyrába v laboratóriu, ako huba nerastie.

Cordyceps môže zlepšiť imunitu stimuláciou buniek a špecifických chemikálií v imunitnom systéme. Môže tiež pomôcť bojovať proti rakovinovým bunkám a zmenšiť veľkosť nádoru, najmä pri rakovine pľúc alebo kože. Prírodný Cordyceps je ťažké získať a môže byť drahý.

Ľudia najčastejšie užívajú Cordyceps na športový výkon, poruchy obličiek, problémy s pečeňou a sexuálne problémy.

Vedľajšie účinky

Keď sa užíva orálne: Cordyceps je pre väčšinu ľudí bezpečný, keď sa užíva v dávkach 3-6 gramov denne až po dobu 1 roka. Môže spôsobiť mierne vedľajšie účinky, ako je hnačka, zápcha a žalúdočné ťažkosti.

Tehotenstvo a dojčenie: Nie je dostatok spoľahlivých informácií, aby ste vedeli, či je Cordyceps bezpečné používať počas tehotenstva alebo dojčenia. Preto sa radšej počas tohto obdobia vyhnite užívaniu Cordycepsu.

"Autoimunitné ochorenia", ako je roztrúsená skleróza (MS), lupus (systémový lupus erythematosus, SLE), reumatoidná artritída (RA) alebo iné stavy: Pri orálnom užívaní môže Cordyceps spôsobiť, že sa imunitný systém stane aktívnejší. To by mohlo zvýšiť príznaky autoimunitných ochorení. Ak máte jeden z týchto stavov, je najlepšie vyhnúť sa užívaniu Cordycepsu.

Chirurgia: Pri orálnom užívaní môže Cordyceps zvýšiť riziko krvácania počas operácie. Prestaňte užívať Cordyceps 2 týždne pred operáciou.

Cordyceps: Interakcia s liekmi

Interakcia s liekmi

Mierna interakcia - pri tejto kombinácii buďte opatrní

Lieky, ktoré znižujú imunitný systém (imunosupresíva), interagujú s Cordicepsom

Cordyceps môže zvýšiť aktivitu imunitného systému. Niektoré lieky, napríklad tie, ktoré sa používajú po transplantácii, znižujú aktivitu imunitného systému. Užívanie Cordycepsu spolu s týmito liekmi môže znížiť účinky týchto liekov.

Lieky, ktoré spomaľujú zrážanie krvi (antikoagulanciá/protidoštičkové lieky), interagujú s Cordicepsom

Cordyceps môže spomaliť zrážanie krvi. Užívanie Cordycepsu spolu s liekmi, ktoré tiež spomaľujú zrážanie krvi, môže zvýšiť riziko vzniku modrín a krvácania.

Menšia interakcia - pri tejto kombinácii buďte opatrní

Testosterón interaguje s Cordicepsom

Cordyceps môže zvýšiť hladinu testosterónu. Nie je však jasné, či ide o veľké obavy. Ľudia užívajúci testosterón by mali byť opatrní, kým sa o tejto potenciálnej interakcii nezistí viac.

Upozornenie

Neprekračujte odporúčané dávkovanie a uistite sa, že dodržiavate príslušné pokyny na štítkoch produktov a pred použitím sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

Pozrite si aj článok: Cordyceps: Huba s neobyčajnými zdravotnými výhodami

 

Zdroj - WebMD, Better information. Better health. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-602/cordyceps