November v znamení Mužského Zdravia

November v znamení Mužského Zdravia

Mesiac NOVEMBER je obdobie, kedy sa svet spája v jednom hlasnom hlase, aby oslavoval Dni veteránov či Deň vďakyvzdania. Avšak, november získava aj svoju vlastnú výnimočnú identitu ako mesiac venovaný mužskému zdraviu.

Pod názvom "Movember" sa tento mesiac stáva platformou pre globálnu kampaň, ktorá nežne klope na dvere sŕdc všetkých mužov, pobáda ich k vzájomnej starostlivosti a zároveň zdôrazňuje dôležitosť zachovania vlastného zdravia.

November je teda výnimočným mesiacom, ktorý sa zameriava na podporu fyzickej a duševnej pohody medzi mužmi.

Kampaň Movember, si kladie za cieľ zmeniť spôsob myslenia tým, že do vážnej problematiky zdravia mužov vnáša zábavný nádych. Využitím fúzov ako katalyzátora je cieľom priniesť zmenu a dať mužom príležitosť a sebadôveru učiť sa a hovoriť o svojom zdraví a v prípade potreby konať sa.

Muži sa vyzývajú, aby si nechali narásť fúzy počas Movemberu (MOustache - fúzy a noVEMBER - mesiac november), aby sa rozprúdila konverzácia a získali sa v kampani aj finančné prostriedky na rakovinu prostaty, semenníkov a problémy duševného zdravia.

Harvardský profesor epidemiológie a výživy Meir Stampfer si svoje husté fúzy neoholil 40 rokov. „Občas ma manželka prosila, aby som sa oholil, no ja som trval na svojom. Až na 50. výročie svadby,“ hovorí profesor. Ako uznávaný výskumník rakoviny prostaty chce vyzbierať tak finančné prostriedky pre ďalšie výskumy.

November v znamení Mužského Zdravia

Dôvody zlého zdravotného stavu mužov sú početné a zložité

  • Nedostatok povedomia a pochopenia zdravotných problémov, ktorým muži čelia
  • Muži otvorene nediskutujú o svojom zdraví a o tom, ako sa cítia
  • Neochota konať, keď sa muži necítia fyzicky alebo psychicky dobre
  • Muži vykonávajú rizikové činnosti, ktoré ohrozujú ich zdravie
  • Stigmy okolo duševného zdravia
  • Muži majú o 24 percent menšiu pravdepodobnosť, že navštívia lekára v priebehu posledného roka ako ženy

Muži zomierajú v priemere o 4,5 roka skôr ako ženy, a to z dôvodov, ktorým sa dá do značnej miery predísť. Čo znamená, že to tak nemusí byť: všetci môžeme konať, aby sme žili zdravšie, šťastnejšie a dlhšie.

Zaradenie balíčka VITAL plus do svojej každodennej rutiny prináša MUŽOM aj ŽENÁM možnosť cítiť sa mladí a vitálni. Svoj život treba naštartovať predsa na plné obrátky.

Starať sa o seba je jednoduchšie, ako si myslíte

Ak ste muž, je pravdepodobné, že ženy vo vašom živote vás často povzbudzovali, aby ste boli zdravší. Ale „byť zdravší“ sa môže zdať v najlepšom prípade ako nejasný cieľ a v najhoršom prípade ako dosť zdrvujúci cieľ.

Neexistujú žiadne skratky k optimálnemu zdraviu, ale existuje niekoľko rýchlych a jednoduchých východiskových bodov na jeho dosiahnutie.

Ukážeme si jednoduché kroky, na ktoré sa môžete zamerať.

Pravidelné lekárske prehliadky

Prvým krokom k lepšiemu zdraviu je pravidelná návšteva lekára. Mnohí muži túžia po nezávislosti a výnimočnosti, ale starostlivosť o svoje zdravie nie je slabosťou. Práve naopak, je to prejavom sily a starostlivosti o svoje najcennejšie aktíva - váš život a pohodu.

Vyvážená strava

Zmena stravovacích návykov môže byť jednoduchým, ale silným krokom k lepšiemu zdraviu. Skúste začleniť viac čerstvého ovocia, zeleniny, celozrnných potravín a bielkovín do svojho jedálnička. Vyhýbajte sa jednoduchým cukrom.

Malé zmeny môžu mať veľký vplyv na váš celkový stav.

Čím farebnejšie a čerstvejšie bude vaše jedlo na tanieri, tým nižšie bude vaše dlhodobé kardiovaskulárne riziko.

November v znamení Mužského Zdravia

Fyzická aktivita

Nie je potrebné absolvovať maratón, ale pravidelná fyzická aktivita je kľúčovým krokom k udržaniu zdravia. Choďte na prechádzky, začleňte do svojho dňa krátke cvičenia, či už je to posilňovanie alebo cvičenia na zlepšenie flexibility. Každý krok je krokom správnym smerom a jazda na bicykli je náš TIP.

Duševné zdravie

Starostlivosť o svoje duševné zdravie nie je luxus, ale nevyhnutnosť. Naučte sa rozpoznávať príznaky stresu, úzkosti a depresie a nebojte sa hľadať pomoc, keď ju potrebujete. Otvorená komunikácia o svojich pocitoch môže byť prvým krokom k psychickému pohodliu.

Komunita a vzťahy

Obetujte čas svojim vzťahom a komunite. Spoločnosť a podpora od ľudí okolo vás môžu výrazne prispieť k vašej celkovej pohode. Budovanie silných vzťahov a spoločenstva môže mať pozitívny vplyv na vaše psychické a fyzické zdravie.

Čo je však veľmi dôležité je nezabúdať si dopriať dostatok spánku. Väčšina dospelých potrebuje 7 - 8 hodín spánku.

Starať sa o seba neznamená revolúciu, ale postupnú evolúciu zdravšieho a naplnenejšieho života. Jednoduché kroky môžu viesť k veľkým zmenám a diskutovať o svojom osobnom zdraví, duševnom zdraví, zdraví rodiny a symptómoch s inou osobou je v poriadku.

Takže milí muži, nech sa tento november stane mesiacom, kedy sa postaráte o svoje zdravie s láskou a starostlivosťou, ktorú si zaslúžite a nech ďalšie mesiace.