7 vedecky overených výhod huby Hericium pre psov

Huba Hericium a jej vyhody pre psov

Hericium erinaceus  slovensky Koralovec ježivotý alebo aj levia hriva je vitálna huba známa pre svoje potenciálne kognitívne, imunitné a tráviace zdravotné prínosy.

Pri použití u psov môže táto huba podporovať zdravie mozgu, zlepšovať pamäť a učenie a predchádzať poklesu kognitívnych funkcií súvisiacemu s vekom. Okrem toho môže posilňovať imunitný systém a podporovať zdravie tráviaceho traktu.

Hericium môže byť začlenená do stravy psa vo forme prášku, kapsúl alebo im jednoducho urobíte maškrtu s pridaním huby.

Je dôležité sledovať účinky, najmä ak nie je pes zvyknutý na užívanie doplnkov stravy.

V tomto článku si povieme aké sú hlavné výhody tejto huby pre našich domácich miláčikov, dozviete sa, ako môžu jej účinné látky zlepšiť kognitívne funkcie, znížiť zápal a ponúknuť ďalšie zdravotné výhody.

Zistíme, ako môže táto „mozgová“ huba prospieť k zdraviu a vitálnemu životu našich štvornohých kamarátov.

Čo je to huba Koralovec ježovitý?

Koralovec ježovitý, vedecky známy ako Hericium erinaceus, je jedinečná huba, ktorá sa už po stáročia využíva v tradičnej čínskej medicíne. Táto huba je charakteristická vzhľadom, ktorý pripomína morský koral, alebo aj hrivu leva, čo jej prinieslo aj viacero ľudových ľudových názvov. Niekedy sa označuje aj ako „opičia hlava“ kvôli jej podobnosti s chlpatou hlavou opice.

Huba Hericium

Tradičné použitie v humánnej medicíne

V medicíne sú tieto huby cenené pre ich schopnosť podporovať nervový systém, stimulovať rast nervov a zlepšovať kognitívne funkcie. Vďaka týmto vlastnostiam sa používajú na liečbu rôznych kognitívnych porúch a problémov súvisiacich s vekom, najmä u seniorov. Celé plodnice týchto húb obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ako sú hericenóny a erinacíny, ktoré sú zodpovedné za tieto priaznivé účinky.

Rastúca popularita v oblasti zdravia domácich zvierat

S narastajúcim uznaním zdravotných prínosov vitálnych húb sa ich použitie rozširuje aj do oblasti zdravia zvierat. Huby Hericium sa teraz bežne využívajú na podporu starších psov trpiacich kognitívnou dysfunkciou, čo je stav podobný Alzheimerovej chorobe u ľudí. Začlenením prášku z levej hrivy alebo iných hubových doplnkov do stravy psov sa majitelia domácich zvierat snažia zlepšiť kvalitu života a zdravie svojich miláčikov.

Výskum naznačuje, že tieto huby môžu pomôcť zmierniť príznaky kognitívnej dysfunkcie a iných kognitívnych porúch u starších psov. Preto sa už mnohí obracajú na doplnky s hubami, aby poskytli svojmu psovi prirodzenú a účinnú podporu.

Výživové zložky - Bioaktívne zlúčeniny

Polysacharidy

Huba Koralovec ježovitý je bohatá na polysacharidy, ktoré sú známe svojimi vlastnosťami na posilnenie imunity. Tieto zlúčeniny pomáhajú udržiavať zdravý imunitný systém psov podobne ako iné huby podporujúce imunitu, napríklad huby Coriolus (Trametes versicolor).

Beta-glukány

Hericium obsahuje beta-glukány, typ vlákniny, ktorá zohráva dôležitú úlohu v metabolizme tukov a pri udržiavaní stabilnej hmotnosti u psov. Okrem toho bolo preukázané, že beta-glukány podporujú hojenie rán a celkové zdravie imunitného systému.

Hericenóny a erinacíny

Tieto dve unikátne bioaktívne zlúčeniny nachádzajúce sa v hubách Hericium sú spojené s podporou rastu nervov a zlepšovaním kognitívnych funkcií, vďaka čomu sú obzvlášť prospešné pre psov trpiacich kognitívnymi poruchami.

Vitamíny

Táto huba obsahuje širokú škálu dôležitých vitamínov, najmä vitamíny B-komplexu (B1, B2, B5 a B6). Tieto vitamíny zohrávajú zásadnú úlohu v energetickom metabolizme, správnej funkcii mozgu a zdraví buniek.

Minerály

Okrem vitamínov je huba dobrým zdrojom minerálov, ako sú zinok, železo, selén a draslík. Tieto minerály podporujú rôzne telesné funkcie, vrátane regulácie imunitného systému, transportu kyslíka v krvi a rovnováhy elektrolytov.

Keď sa Hericium podáva v surovej forme alebo ako prášok, môže byť cenným doplnkom stravy pre psov na podporu celkového zdravia a pohody.

7 overených výhod pre psov

1. Zlepšuje zdravie mozgu

Heríícium obsahuje unikátne zlúčeniny erinacíny a hericenóny, ktoré majú schopnosť prechádzať hematoencefalickou bariérou, čo im umožňuje priamo ovplyvňovať mozgové funkcie. Tieto zlúčeniny stimulujú produkciu nervových rastových faktorov (NGF), ktoré podporujú rast a opravu mozgových buniek prostredníctvom neurogenézy.

Podpora NGF zohráva kľúčovú úlohu pri zlepšovaní kognitívnych funkcií psov, pričom prispieva k zdravému fungovaniu mozgu. Huba je obzvlášť účinná pri zlepšovaní pamäti a celkovej mozgovej činnosti, čo z nej robí sľubný doplnok pre psov, ktorí čelia kognitívnemu poklesu alebo pre tých, ktorí potrebujú dodatočnú psychickú podporu.

2. Neuroprotektívne výhody

Niektoré bežné neurodegeneratívne stavy, ktoré postihujú psov, zahŕňajú syndróm kognitívnej dysfunkcie (CDS), známy aj ako „psí Alzheimer“, ktorý je podobný Alzheimerovej chorobe u ľudí a degeneratívnu myelopatiu (DM), ktorá postihuje miechu.

Hericium ponúka neuroprotektívne účinky, ktoré môžu byť obzvlášť prospešné pre psy s týmito neurodegeneratívnymi stavmi. Ako už bolo spomenuté, táto huba obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré podporujú zdravie mozgu a nervového systému stimulovaním produkcie nervového rastového faktora (NGF), čo vedie k zlepšeniu normálnej nervovej funkcie.

Štúdie naznačujú (1), že táto huba môže bojovať proti Alzheimerovej chorobe a demencii u ľudí, čo znamená, že by mohla zlepšiť kognitívne funkcie a zmierniť príznaky syndrómu kognitívnej dysfunkcie u psov. Erinacíny a hericenóny obsiahnuté v hube Hericium podporujú rast a opravu mozgových buniek, neurónov a nervov, čo môže pomôcť spomaliť progresiu CDS a zlepšiť pamäť a celkovú funkciu mozgu u postihnutých psov.

Podobne môže mať terapeutické účinky aj na psy s degeneratívnou myelopatiou. Tento stav sa vyznačuje progresívnou degeneráciou miechy, čo vedie k slabosti zadných končatín a postupnej paralýze. Výskum naznačuje (2), že práve Hericium môže podporiť opätovný rast nervových vlákien, čo by mohlo oddialiť progresiu degeneratívnej myelopatie u psov.

3. Zlepšuje zdravie čriev

Zápal, bakteriálne infekcie a iné zdravotné problémy môžu vážne narušiť zdravie čriev psov. Našťastie Hericium, huba využívaná v tradičnej čínskej medicíne, môže podporovať zdravý črevný mikrobióm a zlepšovať celkové tráviace zdravie.

Nedávne klinické štúdie ukazujú, že má výrazné výhody pri riešení gastrointestinálnych problémov. Extrakt z Hericia poskytuje ochranu pred vredmi a chráni žalúdočnú sliznicu tým, že zabraňuje vyčerpaniu antioxidačných enzýmov.

Ďalšia štúdia z roku 2021 konštatovala, že Koralovac ježovitý znižuje oxidačné poškodenie krvi a tkanív, čo malo pozitívny vplyv na kolitídu u zvierat. Vďaka svojej silnej antioxidačnej aktivite môže byť táto huba sľubným doplnkom na prevenciu ochorení pečene a podporu zdravia tráviaceho traktu u psov (3).

4. Protirakovinové výhody

Výskumy naznačujú (4), že huba Hericium má významné protirakovinové vlastnosti, vrátane schopnosti znižovať veľkosť a hmotnosť nádorov a zabraňovať šíreniu rakovinových buniek. Okrem toho posilňuje zdravú funkciu imunitného systému, čo znamená, že zaradenie extraktu z tejto organickej huby do stravy psa môže posilniť jeho imunitné zdravie a pomôcť mu účinnejšie bojovať proti rakovinovým bunkám.

Jedna zaujímavá chemikália, nazývaná cerebrosid (5), ktorá bola izolovaná z plodníc Hericium erinaceus, vykazuje významné inhibičné účinky na rast krvných ciev, ktoré zásobujú nádorové bunky. Tento mechanizmus by mohol potenciálne vyhladovať rakovinové bunky tým, že ich pripraví o živiny potrebné na ich prežitie a rast, čím sa Hericium stáva silnou prírodnou zbraňou proti rakovine u psov.

5. Zlepšuje zdravie srdca

Kardiovaskulárne problémy u psov často vznikajú v dôsledku vysokej hladiny cholesterolu. Hericium však môže podporovať zdravie srdca tým, že pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšuje metabolizmus, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení.

Okrem toho môže zabrániť oxidácii tukov a inhibovať tvorbu krvných zrazenín, ktoré sú významnými faktormi pri vzniku infarktov. Ďalším prínosom tejto huby je jej schopnosť bojovať proti vysokému krvnému tlaku, ktorý je jedným z hlavných rizikových faktorov pre rozvoj srdcových ochorení u psov (6).

6. Bojuje proti cukrovke u psov

Huba pomáha psom udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi. Okrem toho tým, že zlepšuje zdravie čriev a zvyšuje efektivitu trávenia, pomáha znižovať počet kalórií, ktoré pes denne prijme a urýchľuje metabolizmus. To všetko prispieva k udržiavaniu optimálnej telesnej hmotnosti psa.

Obezita je významným rizikovým faktorom pre rozvoj cukrovky. Tým, že levia hriva podporuje kontrolu telesnej hmotnosti, môže aj účinne znižovať riziko vzniku cukrovky u psov.

7. Bojuje proti úzkosti a stresu u psov

Výskum ukázal (7), že huby Hericium môžu účinne pomôcť zmierniť úzkosť a stres u psov. Vďaka svojej jedinečnej kombinácii bioaktívnych zlúčenín a výživových zložiek môže zlepšiť emocionálnu pohodu, pretože pomáha zmierniť príznaky spojené so stresom.

Hericenóny a erinacíny, prítomné v hubách, podporujú rast nervov a zlepšujú funkciu neurotransmiterov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri regulácii nálady a reakcií na stres. Tieto zlúčeniny môžu pomôcť psom lepšie zvládať stresové situácie a znížiť celkovú úzkosť.

Navyše, Hericium môže znížiť stres aj nepriamo tým, že zlepšuje imunitný systém a zdravie čriev. Robustný imunitný systém a dobre vyvážený črevný mikrobióm sú dôležité pre optimálne emocionálne zdravie, pretože pomáhajú regulovať produkciu neurotransmiterov a hormónov, ktoré ovplyvňujú náladu a stres.

Nielen my ľudia máme veľa stresových podnetov, nevyhýbajú sa ani našim miláčikom.

Prečítajte si aj článok: Hericium: Ako môže podporiť vaše zdravie?

Ako začleniť Hericium do stravy vášho psa?

Použite vhodné dávkovanie

Ideálne dávkovanie pre psov závisí od viacerých faktorov, ako je ich hmotnosť, celkový zdravotný stav a dôvod užívania. Pred pridaním nového doplnku do stravy vášho psa je vždy najlepšie konzultovať aj s veterinárom. Veterinár by mal poskytnúť odporúčania šité na mieru konkrétnym potrebám psa.

Veterinar a pes

Použite ideálnu formu huby

Prášková

Organický extrakt z húb vo forme certifikovaného organického prášku je jednoduchý spôsob, ako pridať hubu do stravy psa. Tento prášok sa ľahko primieša do krmiva a umožňuje flexibilné dávkovanie. Psy často dobre znášajú práškovú formu, vrátane tých s citlivým žalúdkom.

Kapsuly

Kapsuly naplnené extraktom je ďalšou pohodlnou možnosťou na doplnenie stravy. Môžete ich podávať priamo alebo ich otvoriť a pridať do krmiva pre ľahšiu konzumáciu. Táto forma je praktická a umožňuje presné dávkovanie.

Pochúťky

Pre príjemnejší zážitok zvážte použitie špeciálne pripravených pochúťok obsahujúcich hubu Tieto pochúťky môžu obsahovať aj ďalšie zložky, ktoré podporujú kardiovaskulárne zdravie a celkovú pohodu, čím ešte viac zvyšujú výhody pre vášho domáceho maznáčika. 

Pri zavádzaní húb do stravy je dôležité postupovať pomaly a sledovať možné nežiaduce reakcie. Začnite s menšou dávkou a postupne ju zvyšujte podľa odporúčaní.

Ak váš pes vykazuje známky nepohodlia alebo citlivosti, zvážte podávanie dávky oddelene od bežného jedla alebo vyskúšajte rôzne formy extraktu z organických húb. Týmto spôsobom môžete prispôsobiť dávkovanie a formu tak, aby bola najlepšie prispôsobená potrebám vášho psa.

Časté otázky...

Aké sú negatívne účinky?

Huba je vo všeobecnosti bezpečná pre psov, ak sa podáva podľa odporúčaného dávkovania. V zriedkavých prípadoch sa však môžu vyskytnúť mierne vedľajšie účinky, ako sú tráviace problémy, vrátane hnačky, nevoľnosti alebo vracania.

Ak je váš pes alergický na huby, môže mať alergickú reakciu aj na Hericium. Príznaky alergickej reakcie môžu zahŕňať svrbenie, začervenanie, opuch alebo problémy s dýchaním.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že levia hriva môže interagovať s určitými liekmi, ako sú lieky na riedenie krvi. Preto je nevyhnutné poradiť sa s veterinárom pred podaním akéhokoľvek nového doplnku alebo lieku.

Ako dlho trvá, kým huby začnú účinkovať?

Čas, ktorý je potrebný na to, aby Hericim začalo účinkovať, sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov, ako je vek psa, jeho celkový zdravotný stav a dôvod užívania. Niektorí majitelia psov môžu vidieť okamžité výsledky, zatiaľ čo iní môžu zaznamenať zmeny až po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch pravidelného užívania. Vo všeobecnosti Hericium funguje najlepšie pri dlhodobej a dôslednej konzumácii.

Ak dávate túto hubu svojmu psovi na zlepšenie kognitívnych funkcií, pozitívne účinky môžu byť viditeľné už po niekoľkých týždňoch pravidelného užívania. Pri užití na zlepšenie zdravia čriev alebo ako posilňovača imunity môžu byť výsledky viditeľné až po niekoľkých týždňoch.

Ktorá forma  je najlepšia?

Huba je dostupná v rôznych formách, vrátane sušených húb, tinktúr, práškov a kapsúl. Najlepšia forma závisí od preferencií vášho psa, zdravotného stavu a pohodlnosti podávania.

Sušené huby: Môžu sa pridávať do krmiva alebo variť čaj. Sú ideálne, ak hľadáte minimálne spracovaný prýrodný doplnok. Viac účinných látok je samozrejme v extrakte.

Tinktúry: Môžu sa pridávať do krmiva alebo vody. Vyrábajú sa extrakciou účinných látok z huby pomocou vody a alkoholu.

Práškové a kapsulové extrakty: Ponúkajú pohodlné a štandardizované dávkovanie. Môžu sa jednoducho primiešať do krmiva alebo podávať priamo.

Huby Hericium sú skutočným darom prírody, ktorý môže nášmu psovi poskytnúť široké spektrum výhod. Od zlepšenia zdravia mozgu a neuroprotektívnych účinkov až po podporu zdravia čriev, posilnenie imunity a boj proti zápalu - levia hriva má potenciál zásadne zlepšiť kvalitu života vášho domáceho miláčika. Taktiež môže pomôcť znižovať riziko cukrovky a podporovať zdravie srdca.

Na dosiahnutie týchto výhod je však kľúčové vybrať vysokokvalitný produkt. Zamerajte sa na výrobky, ktoré neobsahujú plnidlá, sú vyrobené z plodnice húb a sú ľahko miešateľné s krmivom.

Skúšali ste už hubu Hericium?

Napíšte nám a podeľte sa s nami o svoje poznatky a skúsenosti.

Prečítajte si aj článok: Huba Reishi s množstvom výhod pre psov

Prečítajte si aj článok: Huba Čaga a jej výhody pre psy a mačky 

.
.
.

 

ZDROJE:

  1. I-Chen Li, Han-Hsin Chang, Chuan-Han Lin, Wan-Ping Chen, Tsung-Han Lu, Li-Ya Lee, Yu-Wen Chen, Yen-Po Chen, Chin-Chu Chen, David Pei-Cheng Lin, Prevention of Early Alzheimer’s Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study, 2020 Jun; doi: 10.3389/fnagi.2020.00155, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7283924/
  2. Puei-Lene Lai, Murali Naidu, Vikineswary Sabaratnam, Kah-Hui Wong, Rosie Pamela David, Umah Rani Kuppusamy, Noorlidah Abdullah, Sri Nurestri A Malek, 2013; doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
  3. Ali Durmus, Ilgim Durmus, Omer Bender, Oguzhan Karatepe, The effect of Hericium erinaceum on the prevention of chemically induced experimental colitis in rats, 2020 Jun; doi: 10.3904/kjim.2019.050, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8009150/
  4. Md Asaduzzaman Khan, Mousumi Tania, Rui Liu, Mohammad Mijanur Rahman, Hericium erinaceus: an edible mushroom with medicinal values, 2013 May; doi: 10.1515/jcim-2013-0001, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23735479/
  5. Seoung Rak Lee, Kiwon Jung, Hyung Jun Noh, Yong Joo Park, Hye Lim Lee, Kang Ro Lee , Ki Sung Kang, Ki Hyun Kim, A new cerebroside from the fruiting bodies of Hericium erinaceus and its applicability to cancer treatment, 2015 Dec; doi: 10.1016/j.bmcl.2015.10.092 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26547693/
  6. Mohammad Azizur Rahman, Noorlidah Abdullah, Norhaniza Aminudin, Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion's mane mushroom), 2014; doi: 10.1155/2014/828149, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24959591/
  7. Mayumi Nagano, Kuniyoshi Shimizu, Ryuichiro Kondo, Chickako Hayashi, Daigo Sato, Katsuyuki Kitagawa, Koichiro Ohnuki, 2010 Aug; doi: 10.2220/biomedres.31.231, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/