Vitamín C
Len málo vitamínov sa môže pochváliť takým množstvom benefitov ako vitamín C. V skutočnosti vitamín C (kyselina askorbová) zlepšuje všetko od zdravia pokožky po imunitné funkcie a takmer všetko medzi tým. Začlenením len niekoľkých porcií potravín s obsahom vitamínu C (ako sú papriky či jahody) do vašej stravy je jednoduché využitie výhod, ktoré tento vitamín ponúka.
Čo je vitamín C?
Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý pôsobí ako antioxidant a hrá úlohu pri udržiavaní spojivového tkaniva tela. Vitamín C môže tiež pomôcť chrániť srdce, opraviť a obnoviť tkanivá a zvýšiť vstrebávanie ďalších živín v tele.
Potraviny s vitamínom C sú už dlho známe pre svoje silné zdraviu prospešné vlastnosti. V skutočnosti sa ovocie a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C považuje za základ v mnohých formách holistickej medicíny, vrátane ajurvédy a tradičnej čínskej medicíny.
Vitamín C, ktorý sa nachádza predovšetkým práve v ovocí a zelenine, je hojne zastúpený aj v inej strave, aj keď sú niektorí, ktorým tento kľúčový vitamín chýba.
Jeho nedostatok môže spôsobiť v organizme zmätok a spôsobiť príznaky ako ľahké modriny, krvácanie ďasien, únava, oslabená imunita a v závažných prípadoch skorbut. V skutočnosti sa okolo 18. storočia stal skorbut pre britské námorníctvo vážnym problémom.
Tento stav pochádza z vážneho nedostatku vitamínu C a môže spôsobiť problémy, ako je krvácanie ďasien, modriny a dokonca smrť. Na jednom mieste bol skorbut dokonca považovaný za hlavnú príčinu smrti medzi britskými námorníkmi.
Pretože telo si vitamín C neukladá a ani si ho nevyrába samo, je absolútne nevyhnutné zaradiť do svojho každodenného jedálnička dostatok ovocia a zeleniny s vitamínom C. Výhody vitamínu C môžu zahŕňať lepší imunitný systém a znížené riziko ochorení, ako je DNA (ochorenie pri ktorom sa ukladá sol v kĺboch) či kardiovaskulárne ochorenia.
Vitamín C nevyhnutný pre imunitný systém – a ešte oveľa viac.
Vitamín C, ktorý je bohatý v rôznych druhoch ovocia a zeleniny, navyše sa nachádza v sérach na starostlivosť o pleť a produktoch proti starnutiu, je silnou mikroživinou a kľúčovou súčasťou stravy. Od spomalenia starnutia pokožky až po zníženie hladiny cholesterolu, štúdie zistili, že vitamín C prospieva mnohým aspektom zdravia, zvnútra von.
Dostatočný príjem pomáha odvrátiť choroby a infekcie, zvýšiť absorpciu železa a dokonca znížiť riziko bolestivých stavov, ako je už spomínaná DNA. Vitamín C môže pomôcť znížiť príznaky a skrátiť dobu hospitalizácie v nemocnici súvisiacej s nádchou a vírusovým zápalom pľúc. Niektorí v lekárskej komunite veria, že vitamín C je prísľubom pri liečbe závažných vírusových vedľajších účinkov chrípky a iných vírusov.
Naše telo tiež používa vitamín C na syntézu dôležitých zlúčenín, ako je kolagén, typ štrukturálneho proteínu, ktorý tvorí spojivové tkanivo a pomáha pri hojení rán. Vitamín C je potrebný aj na tvorbu ďalších zlúčenín, ako je L-karnitín a neurotransmitery.
Zaujalo nás…
Štúdia z roku 2017 načrtla prípad 20-ročnej ženy s diagnózou vírusom vyvolaného syndrómu akútnej respiračnej tiesne, známeho tiež ako ARDS. Keď zlyhala mechanická ventilácia, nemocniční lekári podali vysokú dávku vitamínu C, ktorá bola spojená s „rýchlym vyliečením poranenia pľúc“ a úplným zotavením.
Je dôležité poznamenať, že to bola len jedna prípadová štúdia. A neznamená to, že by sme mali všetci vyhľadávať mega dávky vitamínu C. Ale naznačuje to, že by sa malo viac venovať výskumu, aby vitamín C a iné prírodné metódy mohli pomôcť pri celosvetových epidémiách, aby mohli zachrániť životy. Vitamín C je pre naše zdravie KĽÚČOVÝ.
Ktoré jedlá určite zaraďujte do svojho jedálnička.
V skutočnosti, zahrnutie rôznych zdravých, na živiny bohatých plnohodnotných potravín do stravy môže pomôcť zabezpečiť, aby ste získali dostatok zdrojov tohto životne dôležitého vitamínu – vitamínu C.
Ovocie a zelenina majú obzvlášť vysoký obsah kyseliny askorbovej a zvyčajne môžu poskytnúť dostatok na uspokojenie vašich denných potrieb len v niekoľkých porciách.
Čierne ríbezle 1 šálka: 203 miligramov
Červená paprika 1 šálka: 190 miligramov
Kiwi : 1 šálka obsahuje 164 miligramov
Paprika: 1 šálka, surová obsahuje 120 miligramov
Pomaranč: 1 šálka obsahuje 95,8 miligramov
Jahody : 1 šálka obsahuje 89,4 miligramov
Papája: 1 šálka obsahuje 86,5 miligramov
Ananás: 1 šálka obsahuje 78,9 miligramov
Grapefruit : 1 šálka obsahuje 71,8 miligramov
Brokolica: ½ šálky, varená obsahuje 50,6 miligramov
Ružičkový kel: ½ šálky, varený obsahuje 48,4 miligramov
Mango : 1 šálka obsahuje 45,7 miligramov
Paradajky: 1 šálka obsahuje 18,9 miligramov
Špenát: 1 šálka, varený obsahuje 17,6 miligramov
V niektorých prípadoch sa môže odporučiť aj suplementácia na liečbu nedostatku. Dospelým mužom sa odporúča prijať aspoň 90 miligramov a ženám aspoň 75 miligramov kyseliny askorbovej denne. Tieto potreby sú však zvýšené u fajčiarok, ako aj u žien, ktoré sú tehotné alebo dojčia.
Ak máte podozrenie, že máte nedostatok vitamínu C, je najlepšie poradiť sa s lekáro , urobiť testy a zvoliť najlepší spôsob doplnenie vitamínu C.
Prírodný vitamín C vs. výživový doplnok s obsahom vitamínu c
Mali by ste zájsť do obchodu s potravinami alebo do lekárne a začať užívať vitamín C?
Existuje niekoľko rozdielov, ktoré je potrebné zvážiť medzi doplnkami a potravinovými zdrojmi tohto základného vitamínu. Pokiaľ ide o biologickú dostupnosť, zdá sa, že obe sú približne rovnocenné.
Potraviny s vitamínom C sú bohaté na širokú škálu dôležitých živín, vrátane vlákniny a antioxidantov, ako aj ďalších vitamínov a minerálov. Preto je vždy najlepšie zvoliť prírodné zdroje s obsahom vitamínu C a samozrejme v období kedy máme k dispozícii menej ovocia a zeleniny je vhodné doplniť vitamín C aj výživovými doplnkami.
Vysokokvalitný výživový doplnok vitamínu C určite bude prospešný a vedľajšie účinky sú vo všeobecnosti zriedkavé, pokiaľ si vyberiete výživový doplnok naozaj kvalitný.
Vitamín C “Céčko” od Royal Chaga
Jedná sa o lipozomálny vitamín C. Táto forma zvyšuje vstrebávanie účinnej látky a tak sa vitamínu C do buniek dopraví až 95% oproti bežnej forme ako ju poznáme kde sa vstrebateľnosť pohybuje okolo 7-8%.
Pri výrobe lipozomálneho vitamínu C od Royal Chaga sa používa k jeho zapuzdreniu ako zdroj lipozómov geneticky nemodifikovaný slnečnicový lecitín. Tento fosfatidylcholínový obal zabezpečí, že sa molekula vitamínu C dostane do krvi neporušená a je odtiaľ ľahko vstrebávaná priamo do buniek. Účinné látky sa tak jednoduchšie dostanú presne tam, kam majú a naše telo ich dokáže oveľa lepšie využiť. Výhodou lipozomálneho vitamínu C je, že nedráždi žalúdok a tráviaci systém, literatúra uvádza, že lipozomálny vitamín C je najúčinnejšou formou tohto vitamínu vôbec a dokonca je účinnejší ako intravenózne podávanie obyčajného vitamínu C.
Vitamín C nežiadúce účinky
Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín. To znamená, že nadbytočné množstvá sa v tele neukladajú, ale vylučujú sa močom. Z tohto dôvodu je nepravdepodobné, že by konzumácia veľkého množstva potravín bohatých na vitamín C spôsobovala nežiaduce vedľajšie účinky.
Aj keď je suplementácia pre väčšinu ľudí vo všeobecnosti bezpečná, pri užívaní vo vysokých množstvách môže spôsobiť negatívne symptómy. Niektoré z najbežnejších vedľajších účinkov spojených so suplementáciou zahŕňajú nevoľnosť, hnačku a bolesť žalúdka.
Vitamín C a jeho nedostatok
Aké sú príznaky nízkej hladiny kyseliny askorbovej?
Okrem skorbutu, ktorý je najznámejšou chorobou z nedostatku vitamínu C, medzi ďalšie komplikácie súvisiace s nízkym príjmom vitamínu C patria: únava, zhoršené hojenie rán, chronická bolesť, opuch, oslabené kosti, slabá imunitná funkcia, vlasy , drsná a suchá pokožka, dýchavičnosť, oslabené krvné cievy,depresia, krvácanie ďasien, anémia, ľahká tvorba modrín a ďalšie.
Pri správnom prístupe sa mnohé príznaky nedostatku kyseliny askorbovej dajú ľahko vyriešiť v priebehu niekoľkých týždňov. Napríklad problémy ako vypadávanie vlasov s nedostatkom vitamínu C, zhoršené hojenie rán a únava často ustúpia krátko po stanovení problému a začatí doplnenia tohto najdôležitejšieho vitamínu.
Treba vždy myslieť na to, že nízky príjem vitamínu C môže mať vážnejšie účinky na zdravie a môže dokonca prispieť k chronickým ochoreniam. Nízky príjem kyseliny askorbovej môže byť spojený aj s vyššou úrovňou zápalu a oxidačného stresu.
Príčiny nedostatku vitamínu C
Vážny nedostatok vitamínu C je nezvyčajný, najmä vo vyspelých krajinách. Často to však môže byť spôsobené podvýživou alebo zlou stravou s nedostatkom čerstvých potravinových prísad, ako je hlavne ovocie a zelenina. Stavy ako anorexia alebo príliš obmedzujúca strava môžu tiež prispieť k nedostatku vitamínu C.
Ďalšie potenciálne príčiny nedostatku zahŕňajú základné zdravotné stavy, ktoré ovplyvňujú vstrebávanie živín, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Fajčenie môže tiež zvýšiť riziko nedostatku a preto by vitamín C nemal chýbať v ich jedálničku.
Zdravá a vyvážená strava môže u väčšiny ľudí prakticky eliminovať riziko akýchkoľvek ochorení spôsobených nedostatkom vitamínu C a môže znížiť krátkodobé príznaky, ako sú opuchy, krvácanie ďasien a ľahké modriny v priebehu niekoľkých týždňov.
Ako môžem zvýšiť hladinu vitamínu C?
Najjednoduchšia a najefektívnejšia cesta von z nedostatku vitamínu C je jednoducho začať meniť svoje stravovacie návyky.
Koľko je príliš veľa vitamínu C?
Zatiaľ čo vitamín C je všeobecne považovaný za bezpečný a široko konzumovaný doplnok pre svoje účinky na posilnenie imunity, užívanie vysokých dávok vitamínu C môže spôsobiť množstvo vedľajších účinkov. Vo všeobecnosti odborníci odporúčajú užívať nie viac ako 2 000 miligramov obsahu vitamínu C denne, najmä ak užívate vysoké dávky niekoľko týždňov alebo mesiacov.
Odporúčaná denná dávka (RDA) vitamínu C pre dospelých je medzi 65 až 90 miligramami (mg) denne v závislosti od veku osoby, zatiaľ čo bezpečná horná hranica je 2 000 miligramov denne, podľa National Institutes of Health (NIH).
Niektoré štúdie zistili, že užívanie medzi 200 a 500 miligramami denne je dosť na to, aby ste pocítili zdravotné výhody a že vyššie dávky sa nemusia ani vstrebať.
Ako predchádzať predávkovaniu vitamínom C
Jediným najlepším spôsobom, ako predísť predávkovaniu vitamínom C, je vyhnúť sa užívaniu výživových doplnkov vo vysokých dávkach a keď je obdobie čerstvej zeleniny a ovocia, treba voliť doplnenie práve z týchto zdrojov.
Ako už bolo spomenuté vyššie, vitamín C je rozpustný vo vode, nie je také riskantné užívať ho príliš veľa, ako je to s vitamínmi rozpustnými v tukoch, ako je vitamín A alebo D.
Zaujalo nás z histórie …
Hoci liečivé vlastnosti ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C sú známe už po stáročia, veľkosť výhod vitamínu C sa objavila pomerne nedávno.
V roku 1700 bol skorbut (závažný nedostatok vitamínu C) jednou z hlavných príčin smrti britských námorníkov počas dlhých námorných plavieb. V roku 1747 však vedec James Lind začal vykonávať výskum na palube námornej lode a zistil, že pitie citrónovej šťavy dokáže vďaka vysokému obsahu vitamínu C úspešne liečiť skorbut, tak ako vysoký príjem kyslej kapusty.
Samotný vitamín C bol objavený až v roku 1912 a prvýkrát bol syntetizovaný o dve desaťročia neskôr v roku 1933. V skutočnosti to bol prvý vitamín, ktorý bol syntetizovaný a krátko nato sa dal hromadne vyrábať a predávať ako doplnok stravy.
Takže už vieme, že…
- Vitamín C (kyselina askorbová) je vo vode rozpustný vitamín, ktorý pôsobí ako antioxidant a podieľa sa na syntéze kolagénu a ďalších dôležitých zlúčenín.
- Existuje mnoho výhod vitamínu C pre mužov a ženy, vrátane zlepšeného zdravia pokožky, imunity a zdravia srdca. Môže tiež chrániť pred chorobami a môže pomôcť predchádzať anémii a dne.
- Vitamín C možno nájsť v mnohých rôznych druhoch ovocia a zeleniny, vrátane kiwi, papriky, pomarančov či jahôd.
- Nedostatok vitamínu C môže viesť k stavu nazývanému skorbut, ktorý môže spôsobiť príznaky ako krvácanie ďasien, únava a pomalé hojenie rán.
- Hoci sú dostupné doplnky vitamínu C, najlepšie je zvýšiť jeho príjem prostredníctvom plnohodnotných zdrojov potravy ako súčasť zdravej výživy, aby ste mohli naplno využiť mnohé silné výhody vitamínu C. Ak nie je práve obdobie hojné na čerstvé ovocie a zeleninu vyberajme vysokokvalitný výživový doplnok s obsahom vitamínu C s postupným uvoľňovaním a najlepšie v lipozomálnej forme.