Čaga káva
Milujete bzučanie z Vašej zaparenej šálky kávy, ale neznášate pokles po prudkom náraste energie? Potom by ste mali spoznať benefity kávy s vitálnymi hubami, ktoré vám dodajú energiu po celý deň a prinesú blahodárne účinky pre vaše telo.
Čaga Sibírska
Huba Čaga Sibírska (Inonotus obliquus ) je mimoriadne cenená predovšetkým pre vysoký obsah antioxidantov (fenolov a melanínu), chrániacimi naše bunky pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. Svoje zastúpenie v nej majú tiež polysacharidy a väčšina proteinogénnych aminokyselín, vrátane esenciálnych, ktoré si organizmus nedokáže vyrobiť sám. Aby toho nebolo málo, Čaga disponuje aj dostatočným podielom minerálov (horčík, sodík, železo, vápnik, zinok, mangán či meď), stopových prvkov a vitamínov zo skupiny B, D a K.
Je to superpotravina, ktorá stojí na vrchole so svojim vysokým ORAC číslom, ako najsilnejší antioxidant.
Je káva zdravá?
Stále existuje veľa nezhôd o tom, či je pre nás káva dobrá alebo zlá. Zdá sa, že káva je dvojsečná zbraň: aj keď sa vďaka nej budete cítiť ostražitejší, produktívnejší a motivovanejší, na niektorých ľudí má opačný účinok – zanecháva ich úzkostné, nervózne a neschopné sústrediť sa.
Káva má nielen vysoký obsah kofeínu, ale je tiež bohatá na antioxidanty a obsahuje malé množstvo niekoľkých mikroživín, ktoré vaše telo tiež potrebuje. Súvisí to však aj s mnohými rôznymi vedľajšími účinkami a odborníci na zdravie často odporúčajú, aby určité skupiny ľudí obmedzili príjem, aby sa predišlo nepriaznivým účinkom na zdravie.
Pitie kávy zrejme podporuje dlhovekosť.
Štúdia, ktorá sa zamerala na konzumáciu kávy zistila, že pitie dvoch až štyroch šálok kávy sa premietlo do o 18 percent nižšieho rizika úmrtia počas sledovaného obdobia v porovnaní s nekonzumentmi kávy. Zdá sa, že pitie väčšieho množstva kávy znižuje pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, srdcové choroby, mŕtvicu, ochorenie obličiek, cukrovku alebo chronické ochorenie dolných dýchacích ciest. (1)
Druhá štúdia sa zamerala na ľudí žijúcich v 10 európskych krajinách a zistila, že najlepší pijani kávy mali o 25 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia počas 16-ročnej štúdie v porovnaní s nekonzumentmi kávy. (2)
Nie je to však prvýkrát, čo sa v literatúre objavili výhody výživy kávy.
Čaga Sibírska a dlhovekosť
V roku 1969 objavil prof. I. Freedvich a JM McCord enzým superoxiddismutáza (SOD). Je to dôležitý enzým skúmaný v súvislosti s liečbou rakoviny. Táto enzymatická látka sa síce prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, no s vekom sa však jej produkcia výrazne znižuje. Preto je dobré dopĺňať ju, optimálne v prírodnej forme. Tým, že sa breza cudzopasnej hube bráni, aktivizuje svoje obranné mechanizmy. Huba do seba z brezovej vody načerpá SOD a ďalšie antioxidanty, vo finále strom zahubí, v nej samej však ostane vysoká koncentrácia liečivých látok.
Unikátne spojenie huby Čaga do kávy
Bude to teda spojenie určite výnimočné. Poskytuje všetky výhody kávy a benefity vitálnej huby Čaga.
Skúste premeniť Vašu rannú káva na zážitok nielen chute, ale aj dobrého pocitu, že sme dopriali svojmu telu unikátne spojenie kávy a extraktu Čagy Sibírskej s prínosom pre svoje zdravie.
Aj keď káva nie je veľkým prispievateľom vitamínov a minerálov do vašej pestrej stravy, je oveľa lepšou voľbou ako energetické nápoje, sóda a sladené čaje alebo džúsy. Neobsahuje cukor ani sacharidy a prakticky žiadne kalórie, takže sa hodí takmer do všetkých diét, vrátane vegánskeho stravovania.
To čo možno káve chýba jej svojimi hodnotami určite doplní spojenie s Čagou. Počas celej doby kedy huba Čaga hlavne na Sibíri rastie, absorbuje z brezy do seba obrovské koncentráty cenných enzýmov, živín a liečivých látok v biologicky vysoko dostupnej forme práve pre ľudské telo.
“Hubová káva“
Možno si predstavujete horúcu šálku kávy, ktorú zničili nejaké náhodné plávajúce huby. Nebojte sa, káva s vitálnymi hubami je spojenie kvalitnej kávy a čistého extraktu v tomto prípade Čagy Sibírskej. Výborné kávy sú aj spojením iných húb ako Reishi, Cordyceps či Hericius.
Všetko, čo musíte urobiť, je pridať horúcu vodu, aby ste vytvorili šálku “hubovej kávy”. Keď pijete hubovú kávu, získate všetky výhody pitia kávy plus výhody húb.
Ako chutí hubová káva?
Vôbec nie ako huby. Dokonca sa hovorí, že pridané huby majú v skutočnosti podobnú chuť ako samotná káva. „Hubová káva“ ponúka zaujímavú možnosť vo svete horúcich nápojov, najmä pre milovníkov kávy, ktorí hľadajú možnosť ďalších zdravotných benefitov alebo len šálku dobrej a možno vitálnej lahodnej kávy.
ROYAL CHAGA COFFEE
Dobrú šálky kávy si s ROYAL CHAGA COFFEE môžete pripraviť doma a hoci obsahuje značné množstvo kofeínu, viete s ňou nabrať energiu i sústredenie. Spojenie vysoko kvalitnej brazílskej Arabiky, praženej na stredne tmavú (medium dark) s extraktom z huby Čaga Sibírskej (12,4%) Vám prinesie pôžitok z pitia kávy a účinky extraktu Čagy Sibírskej.
Ako si pripraviť kávu?
Vynikajúcu kávu si môžete pripraviť do šálky, vo french press kanvici či v kávovare na filtrovanú kávu.
Vychutnať si ju môžete s mliekom alebo sladidlom podľa chuti. Je možné z nej tiež pripraviť nápoje pre „kávičkárov“ ako je napríklad bulletproof alebo frapé.
Už aj tak veľmi chutný nápoj vieme zdvihnúť na vyšší level napríklad pridaním nesladeného kakaového prášku, škorice, vanilky, kurkumy, low carb sladidla alebo smotany na šľahanie (v tekutej či vyšľahanej forme).
Už si len vybrať.