Potenciál huby Hericium pri liečbe sklerózy multiplex

Hericium a Skleroza multiplex

Huba Hericium (Hericium erinaceus) alebo aj levia hriva sa javí ako potenciálny prírodný liek pre pacientov so sklerózou multiplex (SM) vďaka svojim neuroprotektívnym vlastnostiam, schopnosti stimulovať nervový rastový faktor (NGF) a protizápalovým účinkom. Výskumy naznačujú, že táto huba môže podporovať regeneráciu neurónov, opravovať poškodené myelínové pošvy, znižovať zápal v centrálnom nervovom systéme a zlepšovať kognitívne funkcie.

V posledných rokoch výrazne vzrástol záujem o prírodné lieky na zvládanie symptómov SM. Z tohto dôvodu mnohí pacienti skúmajú alternatívne spôsoby liečby, ktoré by mohli doplniť ich existujúce terapie. Levia hriva je sľubným kandidátom vďaka svojim jedinečným vlastnostiam a historickému využitiu v tradičnej medicíne, najmä v Ázii. Potenciálne výhody tejto huby môžu poskytnúť úľavu a podporu tým, ktorí bojujú s oslabujúcimi účinkami SM.

V tomto článku sa ponoríme do „zázračných“ účinkov huby Hericium pre pacientov so SM, preskúmame jej potenciálne prínosy, možnosti jej začlenenia do liečebných plánov a aktuálny stav výskumu. Na konci článku získate ucelený prehľad o tom, ako by táto huba mohla prispieť k zlepšeniu kvality života ľudí s týmto ochorením, pričom prikladáme dôležitosť ďalším výskumom.

Čo je to skleróza multiplex?

Skleróza multiplex (SM) je chronické neurologické ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém (CNS), zahrňujúci mozog a miechu. Pri SM imunitný systém jedinca omylom napadne myelínový obal, ktorý chráni nervové vlákna. Toto poškodenie narúša normálny prenos elektrických impulzov pozdĺž nervov, čo vedie k rôznym symptómom, ktoré sa môžu u jednotlivých pacientov výrazne líšiť.

Zdravy neurón vs. Skleróza multiplex

Hoci presné príčiny SM nie sú úplne známe, vedci predpokladajú, že kombinácia genetických a environmentálnych faktorov zohráva kľúčovú úlohu. SM je progresívne ochorenie, čo znamená, že sa časom zhoršuje a často sa spája s postupným zhoršovaním neurologických funkcií.

Existujú štyri hlavné typy SM:

  • relaps-remitujúca skleróza multiplex (RRMS),
  • sekundárne progresívna skleróza multiplex (SPMS),
  • primárne progresívna skleróza multiplex (PPMS),
  • progresívne-recidivujúca skleróza multiplex (PRMS),

pričom každá z nich má špecifický priebeh a závažnosť symptómov.

Medzi najčastejšie príznaky SM patria únava, ťažkosti s chôdzou, svalová slabosť, problémy so zrakom, necitlivosť alebo mravčenie v končatinách, zhoršená koordinácia, problémy s rovnováhou a slabá kontrola močového mechúra. Niektorí pacienti môžu tiež pociťovať kognitívne problémy, ako sú ťažkosti s pamäťou a sústredením. SM môže v niektorých prípadoch postihovať aj periférne nervy, čo pridáva ďalšie komplikácie.

Hoci neexistuje liek na SM, dostupné sú rôzne liečebné postupy, ktoré pomáhajú zmierňovať symptómy, znižovať zápal a spomaľovať progresiu ochorenia. Bylinné liečivá, ako napríklad huba Hericium, si získavajú pozornosť pre svoju potenciálnu úlohu v liečbe neurologických porúch, ako je SM, vďaka schopnosti podporovať opravu myelínového obalu a poskytovať ďalšie benefity.

Historické využitie v tradičnej medicíne

Po stáročia sa táto huba používa v tradičnej čínskej medicíne a v iných ázijských kultúrach ako prírodný prostriedok na podporu celkového zdravia a pohody. Je uznávaná ako jedna z najcennejších liečivých húb, oceňovaná pre svoj potenciál podporovať rast nervov, zlepšovať kognitívne funkcie a posilňovať imunitný systém. Konzumácia húb levej hrivy alebo užívanie doplnkov z tejto huby bolo súčasťou týchto starodávnych praktík, poskytujúcich významné nutričné a zdraviu úrospešné benefity.

Hericium

Prečítajte si aj článok: Hericium - Prírodný Doping pre Mozog? (Nootropikum #1)

Hlavné bioaktívne zlúčeniny - hericenóny a erinacíny

Kľúčové bioaktívne zlúčeniny zodpovedné za potenciálne zdravotné prínosy huby Hericium  sú hericenóny a erinacíny. Tieto zlúčeniny sú známe svojou schopnosťou stimulovať produkciu nervového rastového faktora (NGF) a neurotrofického faktora odvodeného z mozgu (BDNF), ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní a oprave nervových buniek v mozgu a centrálnom nervovom systéme.

Extrakt z húb Hericium, ktorý je dostupný vo forme doplnkov stravy, ako sú kapsuly, prášky a tinktúry, zvyčajne obsahuje koncentrované množstvá týchto bioaktívnych zlúčenín. Výskumy naznačujú, že pravidelné užívanie extraktu z Hericia alebo doplnkov obsahujúcich tieto zlúčeniny môže ponúknuť potenciálne výhody pre ľudí s neurologickými poruchami, ako je roztrúsená skleróza, tým, že podporuje opravu myelínovej pošvy a znižuje zápal.

6 výhod huby Hericium pre pacientov so sklerózou multiplex, podložené dôkazmi

Podpora regenerácie neurónov

Výskumy ukazujú, že huba levia hriva (Hericium erinaceus) stimuluje produkciu nervového rastového faktora (NGF), čo je proteín, ktorý podporuje rast, opravu a správnu funkciu nervových buniek. Táto vlastnosť robí túto hubu prospešnou pre jedincov so sklerózou multiplex (SM) a inými neurologickými ochoreniami.

Podporou rastu nervov môže Hericium pomôcť spomaliť alebo dokonca zvrátiť zhoršovanie nervových buniek v centrálnom a periférnom nervovom systéme, čo je častý problém pri SM a iných neurologických poruchách (1).

Oprava poškodeného myelínového púzdra

Roztrúsená skleróza (SM) je ochorenie centrálneho nervového systému, pri ktorom imunitný systém napáda ochrannú vrstvu nervových vlákien, známu ako myelínová pošva. Toto poškodenie vedie k rôznym symptómom, vrátane svalových kŕčov, čiastočnej alebo úplnej paralýze a neuropatickej bolesti.

Vitálna huba Hericium preukázala potenciál pri oprave poškodenej myelínovej pošvy, čo by mohlo pomôcť zmierniť príznaky roztrúsenej sklerózy a zlepšiť celkovú kvalitu života postihnutých osôb (2).

Znižovanie zápalu v centrálnom nervovom systéme

Výskumy ukazujú, že práve táto huba obsahuje silné protizápalové zlúčeniny, ktoré účinne znižujú zápal v centrálnom nervovom systéme. Zápal je kľúčovým faktorom pri progresii roztrúsenej sklerózy (SM) a iných neurologických ochorení. Znížením zápalu môže levia hriva pomôcť spomaliť progresiu SM a ponúknuť úľavu od neuropatickej bolesti a ďalších symptómov (3).

Modulácia imunitnej odpovede

Pri SM imunitný systém útočí na myelínovú pošvu, čo vedie k rade symptómov. Ukázalo sa, že extrakt z Hericia môže regulovať imunitné funkcie, čím môže pomôcť znižovať frekvenciu záchvatov SM alebo im predchádzať.

Okrem toho bol Hericium erinaceus skúmaný aj pre svoj terapeutický potenciál pri iných imunitne podmienených stavoch, ako je zápalové ochorenie čriev, čo ďalej podporuje jeho úlohu pri modulácii imunitného systému (4).

Zlepšenie pamäti a sústredenia

Huby Hericium boli spojené so zlepšením zdravia mozgu a kognitívnych funkcií, najmä v štúdiách na zvieratách, ktoré skúmali Alzheimerovu chorobu. Zlúčeniny nachádzajúce sa v Hericium erinaceus majú schopnosť prechádzať hematoencefalickou bariérou a poskytovať neuroprotektívne účinky na mozgové bunky. Tieto vlastnosti môžu viesť k lepšej pamäti a sústredeniu u jedincov so sklerózou multiplex (SM), ktorí často zápasia s kognitívnymi ťažkosťami, ako je strata pamäti a problémy so sústredením.

Hericium nakopávač mozgu 600x500

Prečítajte si aj článok: Mozog na Vrchole

Zmiernenie mozgovej hmly spojenej s SM

Mozgová hmla je bežným príznakom roztrúsenej sklerózy (SM), prejavujúca sa zmätenosťou, nedostatkom duševnej jasnosti a ťažkosťami so sústredením. Extrakt z levej hrivy, ktorý je bohatý na neuroprotektívne zlúčeniny, preukázal sľubné výsledky pri zmierňovaní tohto symptómu a zlepšovaní celkového duševného zdravia. Pravidelné užívanie môže pomôcť pacientom so SM znížiť výskyt mozgovej hmly a zlepšiť ich kognitívne funkcie.

Ako začleniť Hericium do svojho jedálnička

Čerstvá huba

Jedným zo spôsobov, ako začleniť Hericium do svojho jedálnička, je konzumácia čerstvých húb. Tieto huby sa dajú nájsť v špecializovaných predajniach potravín a na farmárskych trhoch. Individuálne si viete sušenú hubu Hericium objednať aj cez royalchaga.

Môžete si ich tiež vypestovať doma. Čerstvé huby môžete restovať, grilovať alebo pridávať do polievok a dusených pokrmov, čím obohatíte svoje jedlo o ich výživné a chuťové vlastnosti.

Doplnky a extrakty

Ďalšou možnosťou je použitie prášku z húb levia hriva, extraktov alebo kapsúl ako doplnku stravy. Tieto produkty sú dostupné v rôznych formách a koncentráciách a poskytujú pohodlný spôsob, ako využiť potenciálne výhody tejto vitálnej huby. Je nevyhnutné dodržiavať odporúčané dávkovanie uvedené výrobcom a nezabúdať pri svojich zdravotných problémoch aj na konzultáciu so svojim lekárom.

Bežne odporúčaná denná dávka Hericia pri SM sa pohybuje medzi 500 a 3000 mg.

Prečítajte si aj článok: Najlepší čas a vhodné dávkovanie huby HERICIUM

Recepty a tipy na varenie

Začlenenie húb levia hriva do receptov je výborný spôsob, ako si vychutnať ich jedinečnú chuť a zároveň potenciálne využívať ich terapeutické vlastnosti.

Hericium a varenie

Máme pre Vás niekoľko námetov na recepty:

Cestoviny s levia hrivou: Pridajte restovanú huba levia hriva do svojich obľúbených cestovín pre extra výživovú hodnotu.

Smažené hranolky: Skúste pridať kúsky Hericia do receptu na smažené hranolky pre jedinečnú príchuť a textúru.

Polievky a dusené pokrmy: Pridajte čerstvú alebo sušenú hubu levia hriva do polievok a dusených jedál pre zvýšenie chuti a nutričných výhod.

Možné vedľajšie účinky a preventívne opatrenia

Aj keď je levia hriva vo všeobecnosti považovaná za bezpečnú pre väčšinu ľudí, môžu sa vyskytnúť niektoré vedľajšie účinky a je dôležité prijať preventívne opatrenia. Niektorí ľudia môžu zažiť mierne žalúdočné ťažkosti alebo alergické reakcie, najmä ak majú alergie na huby. Preto je odporúčané začať s malým množstvom levia hrivy a sledovať možné nežiaduce reakcie.

Preventívne opatrenia:

Začnite pomaly: Pri prvom užívaní začnite s nízkou dávkou a postupne ju zvyšujte, aby ste zistili, ako na ňu vaše telo reaguje.

Alergie: Ak máte alergie na huby alebo iné potraviny, buďte opatrní a konzultujte užívanie so svojím lekárom.

Tehotenstvo a dojčenie: Tehotné alebo dojčiace ženy by sa mali pred začatím užívania doplnkov poradiť so svojím lekárom alebo úplne užívanie preventívne posunúť na čas po tomto období.

Zdravotné problémy: Ľudia s existujúcimi zdravotnými problémami by nemali podceňovať  konzultáciu so svojím lekárom.

Prečítajte si aj článok: Hericium: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Interakcie s inými liekmi a terapiami

Aj keď levia hriva môže ponúkať potenciálne výhody pre pacientov so sklerózou multiplex (SM), je dôležité zvážiť možné interakcie s inými liekmi a terapiami, ktoré sa používajú na liečbu SM. Štúdie naznačujú, že levia hriva môže pozitívne ovplyvňovať regeneráciu nervov a synergicky pôsobiť s inými nervovými rastovými faktormi na podporu rýchlejšej regenerácie. Avšak na pochopenie týchto interakcií je potrebný ďalší výskum, najmä štúdie na ľuďoch.

Pred začlenením levia hrivy alebo akýchkoľvek bylinných prípravkov do vášho liečebného plánu na SM je dôležité poradiť sa so svojím lekárom. To vám pomôže zabezpečiť bezpečnosť a kompatibilitu s vašimi existujúcimi liekmi a terapiami, čím môžete maximalizovať potenciálne prínosy levia hrivy pri zvládaní príznakov roztrúsenej sklerózy.

Často kladené otázky ľudí so SM

Je levia hriva dobrá na regeneráciu nervov?

Áno, levia hriva (Hericium erinaceus) sa v niekoľkých štúdiách ukázala ako potenciálne prospešná pre regeneráciu nervov. Výskum naznačuje, že bioaktívne zlúčeniny v tejto hube, ako sú hericenóny a erinacíny, podporujú produkciu nervového rastového faktora (NGF). NGF hrá kľúčovú úlohu pri vývoji, udržiavaní a oprave nervových buniek v centrálnom a periférnom nervovom systéme. Toto naznačuje, že levia hriva môže pomôcť podporovať opätovný rast nervov a zlepšovať ich funkciu.

Môže levia hriva spôsobiť poškodenie nervov?

Nie, neexistujú dôkazy naznačujúce, že levia hriva spôsobuje poškodenie nervov. Naopak, výskum preukázal, že bioaktívne zlúčeniny v tejto hube, vrátane hericenónov a erinacínov, môžu stimulovať produkciu NGF, čo je dôležité pre zdravie nervových buniek. Štúdie naznačujú, že má potenciál podporovať regeneráciu nervov, zlepšovať nervové funkcie a zmierňovať neuropatickú bolesť.

Funguje levia hriva pri neuropatii?

Predbežné dôkazy naznačujú, že levia hriva môže byť prospešná pri neuropatii, stave charakterizovanom poškodením nervov, ktorý často vedie k bolesti, slabosti a necitlivosti. Zistilo sa, že bioaktívne zlúčeniny v levia hrive, ako sú hericenóny a erinacíny, stimulujú produkciu NGF, ktorý je kľúčový pre rast, údržbu a opravu nervových buniek.

Huba Lion's Mane (Hericium erinaceus) sa ukazuje ako sľubná v poskytovaní potenciálnych výhod pre jednotlivcov s roztrúsenou sklerózou (MS). Vďaka svojej schopnosti stimulovať rast nervov, opraviť poškodené myelínové puzdro a znížiť zápal v centrálnom nervovom systéme, môže táto liečivá huba prispieť k zlepšeniu kognitívnych funkcií a zmierneniu mozgovej hmly súvisiacej s MS, čo vedie k lepšej celkovej kvalite života pacientov trpiacich touto neurologickou poruchou.

Huba Lion's Mane (Hericium erinaceus) sa ukazuje ako sľubná v poskytovaní potenciálnych výhod pre pacientov so sklerózou multiplex (MS). Jej schopnosť stimulovať rast nervov, opraviť poškodené myelínové puzdro a znižovať zápal v centrálnom nervovom systéme, ako aj zlepšiť kognitívne funkcie a zmierniť mozgovú hmlu, môže významne prispieť k zlepšeniu kvality života ľudí trpiacich touto neurologickou poruchou.

Aj keď sú výsledky súčasného výskumu na tému Hericium povzbudzujúce, na úplné pochopenie jeho terapeutického potenciálu a dlhodobých účinkov sú potrebné ďalšie rozsiahle štúdie. Je nevyhnutné pokračovať v monitorovaní najnovších výskumných pokrokov a podrobne skúmať možnosti využitia Hericia ako doplnkovej terapie na zvládanie symptómov roztrúsenej sklerózy. Takto môžeme zabezpečiť, že všetky možné prínosy a bezpečnostné aspekty tejto vitálnej huby budú dôkladne preverené a vyhodnotené, aby pomohli tam kde to potrebujeme.

.
.
.

 

ZDROJE: 

  1. Puei-Lene Lai, Murali Naidu, Vikineswary Sabaratnam, Kah-Hui Wong, Rosie Pamela David, Umah Rani Kuppusamy, Noorlidah Abdullah, Sri Nurestri A Malek, Neurotrophic properties of the Lion's mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia, 2013; doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
  2. Kah-Hui Wong, Murali Naidu, Rosie Pamela David, Robiah Bakar, Vikineswary Sabaratnam, Neuroregenerative potential of lion's mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (higher Basidiomycetes), in the treatment of peripheral nerve injury (review), 2012; doi: 10.1615/intjmedmushr.v14.i5.10, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23510212/
  3. Naufal Kushairi, Chia Wei Phan, Vikineswary Sabaratnam, Pamela David, Murali Naidu, Lion’s Mane Mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. Suppresses H2O2-Induced Oxidative Damage and LPS-Induced Inflammation in HT22 Hippocampal Neurons and BV2 Microglia, 2019; doi: 10.3390/antiox8080261, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720269/
  4. Xiaotong Sheng, Jingmin Yan, Yue Meng, Yuying Kang, Zhen Han, Guihua Tai, Yifa Zhou, Hairong Cheng, Immunomodulatory effects of Hericium erinaceus derived polysaccharides are mediated by intestinal immunology, 2017; doi: 10.1039/c7fo00071e, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28266682/