Najlepšie byliny a huby pre zdravie mužov

Zdravie mužov

Vieme, že blogy plné zdravia, nie sú vždy u mužov prvou voľbou čítania, ale pravdepodobne Vás sem nasmerovala vaša partnerka, manželka, priateľka alebo dokonca matka.

Ale, ak ste jedným z tých vzácnych mužov, ktorí sem zavítali na vlastnú päsť, tak už ste o krok vpred. Bez ohľadu na to, ako ste sa sem dostali, sme nadšení a sme tu pre vás, aby sme vám pomohli „prijať“ prirodzený a proaktívny prístup k vášmu zdraviu.

Aké sú bežné zdravotné problémy, ktoré sa týkajú mužov?

Muži, bez ohľadu na vek, čelia istým bežným zdravotným ťažkostiam, ktoré môžu ovplyvniť ich kvalitu života a proces starnutia. Medzi ne patria:

  • Andropauza: Tento stav, často nazývaný mužskou menopauzou, charakterizuje postupný pokles hladín testosterónu u starších mužov. Môže sa prejavovať zníženou energiou, zmenami nálady a libida.
  • Kardiovaskulárne zdravie: Muži majú často vyššie riziko srdečných problémov, a preto je dôležité dbať na zdravie srdca, čo je spojené aj so zdravou erekciou.
  • Sexuálna vitalita a plodnosť: Zdravie v posteli je často ukazovateľom celkového zdravia a pohody.
  • Nálada a emocionálny stav: Duševné zdravie je dôležité pre celkovú pohodu a kvalitu života.
  • Zdravie prostaty: Udržiavanie zdravia prostaty je dôležité pre dobré fungovanie močového systému a sexuálneho zdravia mužov. Ak je prostata zdravá, je zdravý aj muž.
  • Imunitná podpora: Silný imunitný systém je kľúčom k celkovému zdraviu a pohode, vrátane zdravia špecifických orgánov, ako sú prostata, pľúca a hrubé črevo.
  • Kognitívne zdravie: Udržanie mentálnej ostrosti a kognitívnych funkcií je dôležité pre mužov v každom veku.
  • Vitalita a energia: Mať dostatok energie a vedieť zvládať stres je kľúčom k dobrému životu. Ako sa hovorí: Kto sa nevie smiať, nevie žiť.

Aktívne riešenie týchto problémov prostredníctvom stravy, cvičenia, zmien životného štýlu a pravidelného užívania funkčných bylín a húb môže výrazne zlepšiť celkový pocit pohody. Podpora tela pomocou prírodných látok môže pomôcť udržať rovnováhu a holisticky posilniť zdravie.

Úloha bylín a húb pri podpore mužského zdravia

Funkčné huby a bylinky majú dlhú históriu v tradičných liečebných systémoch po celom svete. Tisíce rokov slúžili ako dôležité nástroje na podporu mužského zdravia, pomáhajúc zvládať jedinečné výzvy, ako sú drsné podmienky a náročné situácie.

Tieto prírodné produkty:

  • posilňujú imunitu
  • zvyšujú hladinu energie
  • pomáhajú udržiavať hormonálnu rovnováhu
  • podporujú sexuálnu vitalitu

Pre moderných mužov v každom veku, ktorí čelia dnešným výzvam, je stále väčší počet výskumov, ktoré potvrdzujú účinnosť týchto prírodných prostriedkov pri dosahovaní optimálneho zdravia a pohody.

Byliny a huby pre zdravie mužov

Cordyceps

Cordyceps

Má bohatú históriu v tradičnej čínskej medicíne (TČM) pre mužské zdravie a sexuálne funkcie. Tento adaptogén podporuje celkové telo a môže zlepšiť energiu, výdrž, imunitu, chuť do jedla aj libido. Okrem toho má ochranné účinky na pečeň, pľúca, obličky a metabolizmus, vrátane udržania zdravej hladiny krvného cukru (1,2).

Zdá sa, že Cordyceps moduluje produkciu všetkých reprodukčných hormónov. Sústredené úsilie na zlepšenie produkcie testosterónu semenníkmi môže byť dôležité pri andropauze, chrániac toto jemné tkanivo pred účinkami starnutia a oxidačného stresu (3,4).

Pre mužov je tiež výborným prostriedkom na podporu plodnosti a udržanie zdravej erekcie (5,6). Mužom s problémami s prostatou poskytuje Cordyceps podporu moduláciou aktivity testosterónu (7,8).

Opatrnosť sa odporúča u mužov s poruchami krvácania alebo užívajúcich lieky na riedenie krvi.

Ak chcete vedieť viac o výskumne účinkov Cordycepsu, aká je jeho úloha pri dýchaní a zdraví pľúc alebo jeho schopnosť zvýšiť energiu a výdrž, prečítajte si článok:

Cordyceps: Huba s neobyčajnými zdravotnými výhodami

 

Reishi

Reishi

Obľúbená posilňujúca huba, ktorá má dlhú históriu používania na podporu mužského a ženského zdravia, vitality, dlhovekosti a celkovej pohody. Tradične je známa svojimi prospešnými účinkami na imunitný systém, srdcovo-cievny systém, pečeň, pľúca, nervový systém, duševné zdravie a zdravie močových ciest (9,10).

Výskumy ukázali, že Reishi chráni semenníky pred poškodením, čím podporuje zdravú produkciu testosterónu (11,12). Štúdie na ľuďoch naznačujú, že Reishi môže byť prospešná pre zdravie dolných močových ciest, najmä pre jedincov so symptómami súvisiacimi s problémami s prostatou. Extrakt z huby Reishi v podobe tinktúry, užívaný počas troch mesiacov bol spojený so zlepšením symptómov močových ciest (13,14).

Vysokokvalitné huby Reishi sú charakteristické svojou horkastou chuťou, ktorá je spôsobená prítomnosťou silných horkých triterpenoidov. Horkosť nie je len chuťou, v našom tele máme receptory pre horké molekuly. Aj keď túto horkosť nevnímame pri konzumácii, tieto receptory ovplyvňujú naše zdravie.

Hlavné sú v kardiovaskulárnom systéme. Hoci je ešte potrebný ďalší výskum, predpokladá sa, že vplyv Reishi na tieto receptory zohráva úlohu v jej kardiovaskulárnej ochrannej kapacite (15,16).

Štúdie ukázali, že Reishi podporuje hladinu triglyceridov a cholesterolu u ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi problémami (17).

Vďaka širokému spektru výhod je táto huba cenným doplnkom zameraná na podporu zdravia mužov, najmä v oblastiach podpory imunity, kardiovaskulárneho zdravia a hormonálnej rovnováhy.

 

Shitake

Shiitake

Aj keď všetky huby podporujú imunitný systém, shitake je obzvlášť prospešná huba pre mužov. Štúdie ukázali, že podporuje imunitné zdravie u ľudí s oslabeným imunitným systémom, vrátane starších jedincov (18,19). Dokonca aj u zdravých jedincov pravidelná konzumácia môže poskytnúť významné imunologické výhody (20).

Hoci výskum týkajúci sa zdravia mužov je obmedzený, táto huba je dobre preskúmaná pre svoje imunitné vlastnosti. Jedna japonská štúdia (21) skúmala účinky zlúčeniny lentinan, ktorá sa nachádza v Shitake, na mužov so zdravotnými problémami prostaty a pozorovala pozitívne výsledky.

Shitake ponúka okrem podpory imunity aj množstvo všeobecných zdravotných výhod, najmä jej pozitívny vplyv na kardiometabolické zdravie. Môže podporovať zdravú hladinu cukru v krvi a funkciu pečene a je obzvlášť prospešná pre udržanie zdravého metabolizmu cholesterolu a tukov (22,23).

Ergotioneín

Huby obsahujú zaujímavú antioxidantovú molekulu, nazývanú ergotioneín (ERGO). Možno ste o nej ešte nepočuli, pretože jej význam pre ľudské zdravie bol objavený relatívne nedávno. ERGO má takmer vlastnosti vitamínu, čo je veľká vec (24)!

Nie všetky antioxidanty sú rovnako účinné v podpore zdravia, a len niekoľko z nich sa môže porovnať s ERGO. Tento silný antioxidant pomáha chrániť dôležité časti tela, ako sú črevo, pečeň, obličky, mozog, nervový systém, srdcovocievny systém a reprodukčné orgány (25).

Výskum naznačuje, že ERGO môže byť prospešný pre kardiovaskulárne zdravie a celkovú dlhovekosť (27). Tiež môže podporovať zdravý prietok krvi do reprodukčných orgánov a zdravie prostaty, semenníkov a spermií, čím prispieva k reprodukčnému zdraviu (26).

ERGO môže prekonať hematoencefalickú bariéru a pomôcť udržiavať kognitívne funkcie a podporovať zdravé starnutie (28-31).

Nie všetky huby obsahujú vysoké množstvo ergotioneínu, ale napríklad taká huba Hericium, Maitake, Shitake alebo Hliva, ho majú pomerne dosť, treba ich už len zaradiť do denného stravovacieho režimu.

Kórejský ženšen

Kórejský ženšen

Je tradičná tonizujúca bylina v tradičnej čínskej medicíne, oslavovaná je pre svoje hlboké prínosy pre zdravie mužov počas celého života. Je užitočný najmä pri starnutí mužov a pre mladších jedincov so zdravotnými problémami (34).

Pravidelné užívanie ženšenu posilňuje adaptogénne vlastnosti tela voči stresu a podporuje zdravé reprodukčné hormóny. Poskytuje aj antioxidačnú ochranu reprodukčným orgánom a kardiovaskulárnemu systému (35).

Ženšen podporuje zdravú kardiovaskulárnu funkciu a je vhodnou voľbou na podporu erektilného zdravia. Analytické údaje z klinických štúdií dospeli k záveru, že ženšen je účinnou možnosťou na podporu erekcie (36-39).

Okrem toho ženšen podporuje optimálne hladiny testosterónu a zvyšuje plodnosť tým, že pozitívne ovplyvňuje rôzne parametre zdravia spermií. Pre mužov so sexuálnymi problémami môže byť ženšen cenným spojencom, ktorý ponúka podporu pre libido, erektilnú funkciu, sexuálnu výkonnosť a výdrž (39,40).

Je však dobré mať na pamäti, že ženšen môže byť pre niektorých citlivých jedincov nadmerne stimulujúci, a preto sa odporúča opatrnosť pri jeho užívaní, najmä ak sa kombinuje so stimulantmi ako sú aj napríklad vysoké dávky kofeínu.

Ashwagandha

Ashwagandha

Je ďalším bylinným tonikom a adaptogénom s dlhou históriou používania na omladenie organizmu a zabezpečenie odolnosti voči fyzickým a psychickým stresom. Pre mužov ponúka táto bylinka výrazné zdravotné benefity, ktoré sú podložené výskumom.

Štúdie naznačujú, že ashwagandha podporuje reprodukčné zdravie tým, že zlepšuje kvalitu spermií a zdravie spermií (41-43). Ukázalo sa tiež, že je prospešná pre mužov, ktorí trpia psychologickými problémami s erekciou (43). Ashwagandha má tiež upokojujúce účinky na nervový systém, čo vedie k lepšiemu spánku a nižším hladinám úzkosti a kortizolu (44,45).

Začlenenie ashwagandhy do denného režimu môže pomôcť zvýšiť celkovú vitalitu, podporiť hormonálnu rovnováhu a zlepšiť duševnú pohodu. Treba však myslieť na to, že Ashwagandha nie je vhodná pre jedincov s hypertyreózou.

Pre mužov, ktorí chcú zvládať stres a podporovať svoje reprodukčné a duševné zdravie, ponúka Ashwagandha prirodzené a efektívne riešenie.

Rhodiola

Rhodiola

Odolná rastlina, ktorá úspešne prežíva v extrémnych podmienkach na severných zemepisných šírkach. Už dlhú dobu sa vedelo, že korene tejto rastliny majú schopnosť prenášať túto odolnosť na ľudí, čo z nej robí cenenú bylinu a stimulant v tradičnej medicíne v krajinách ako sú Škandinávia a Rusko. Používala sa na zvýšenie fyzickej odolnosti a mentálnej bdelosti počas dlhých loveckých výprav a námorných plavieb (46).

Dnes chápeme Rhodiolu ako adaptogén ideálny pre mužov. Pomáha telu zvládať fyzický stres a zlepšuje duševnú výkonnosť v stresových situáciách. Má pozitívny vplyv na rozsah pozornosti, pamäť a pracovnú produktivitu. Adaptogény ako Rhodiola v podstate „trénujú“ naše telá na lepšiu odolnosť voči stresu, čo znižuje negatívny vplyv na naše zdravie (46).

Rhodiola tiež prináša konkrétne výhody pre sexuálne zdravie. Môže zvýšiť libido a sexuálnu výkonnosť tým, že zvyšuje energiu, znižuje negatívne účinky stresu a podporuje zdravú náladu a relaxáciu, ktoré sú často kľúčovými faktormi sexuálnej funkcie (47).

Chronický stres, ktorý sa muži často naučia ignorovať alebo „zvládať!“, má obrovský negatívny vplyv na celkové zdravie, vrátane kardiovaskulárnych problémov. Nové štúdie naznačujú, že Rhodiola má významné účinky na zdravie kardiovaskulárneho systému (48).

Bez ohľadu na to, či hľadáte zvýšenie fyzickej výkonnosti, podporu duševného zdravia alebo zlepšenie sexuálnej funkcie, Rhodiola môže byť jedno z riešení.

Saw Palmetto

Saw Palmetto

Pôvodom z juhovýchodných Spojených štátov, najmä z Floridy, je dobre známa bylina na podporu zdravia mužov. Tradične sa používa na podporu zdravia prostaty a funkcie moču. Saw Palmetto (Serenoa plazivá) je známy svojou schopnosťou znižovať občasný zápal a podporovať zdravú zápalovú reakciu (49).

Výskum naznačuje, že môže pomôcť udržať zdravú funkciu a prietok moču (50, 51). Bol skúmaný pre svoj potenciál podporovať zdravú veľkosť a funkciu prostaty. Tiež sa predpokladá, že podporuje prirodzenú rovnováhu hormónov v tele.

Systematický prehľad 14 klinických štúdií zistil, že Saw Palmetto môže podporovať zdravé vzorce močenia, vrátane zníženia príležitostného nočného močenia a podpory zdravého prietoku moču (52). Dlhodobý príjem extraktu zo Saw Palmetta (320 mg denne) sa spája s udržaním zdravej funkcie prostaty v priebehu času (53).

Vďaka svojej bohatej histórii a prebiehajúcemu výskumu je Saw Palmetto cennou bylinkou na podporu zdravia mužov, najmä pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú prostatu a funkciu močových ciest. 

Ako sme už zistili, tradičná múdrosť o používaní bylín a vitálnych húb na podporu zdravia mužov nie je len neoficiálna. Neustále sa rozširuje vedecká podpora, ktorá zdôrazňuje ich potenciál v rôznych oblastiach mužskej pohody - od hormonálnej rovnováhy a sexuálneho zdravia po kognitívne funkcie a kardiovaskulárnu starostlivosť. 

Pre zdravie mužov tu máme pomocníkov:

  • Cordyceps: Sexuálne zdravie a plodnosť, energia a výdrž, posilnenie imunity.
  • Reishi: Podpora imunity, kardiovaskulárne zdravie, hormonálna rovnováha.
  • Shitake: Podpora imunity, udržiavanie zdravého cholesterolu, metabolizmus tukov.
  • Ergotioneín: Udržiavanie zdravého poznania, antioxidačná ochrana, dlhovekosť.
  • Kórejský ženšen: Antioxidant, kardiovaskulárne zdravie, erektilná funkcia, libido a výdrž.
  • Ashwagandha: Zvládanie stresu, reprodukčné zdravie, zvýšenie vitality.
  • Rhodiola: Zvýšenie fyzického a duševného výkonu, podpora nálady.
  • Saw Palmetto: Hormonálna rovnováha, zdravie moču, zdravie prostaty.

Prijať režim, ktorý zahŕňa tieto prírodné produkty, môže byť krokom k dosiahnutiu vyváženého a zdravšieho životného štýlu.

Bez ohľadu na to, či ich začleníte do stravy alebo sa rozhodnete pre suplementáciu výživovými doplkami, integrácia bylín ako kórejský ženšen, ashwagandha a saw palmetto, spolu s vitálnymi hubami,  môže ponúknuť významné zdravotné výhody. Tieto zložky nielen zohľadňujú konkrétne problémy mužského zdravia, ale zvyšujú aj celkovú vitalitu a dlhovekosť.

Pamätajte, že aj keď cesta k lepšiemu zdraviu môže byť hlboko osobná, nemusíte po nej kráčať sami. V konečnom dôsledku cieľ je jasný - skúmať výhody tradičných prostriedkov a urobiť rozhodný krok k zlepšeniu svojho zdravia už dnes. 

 

ZDROJE:

  1. Das, SK, Masuda, M., Sakurai, A., & Sakakibara, M. (2010). Liečebné využitie huby Cordyceps militaris: súčasný stav a vyhliadky. Fitoterapia, 81(8), 961-968. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2010.07.010.
  2. Das, G., Shin, HS, Leyva-Gómez, G., Prado-Audelo, MLD, Cortes, H., Singh, YD, Panda, MK, Mishra, AP, Nigam, M., Saklani, S., Chaturi PK, Martorell, M., Cruz-Martins, N., Sharma, V., Garg, N., Sharma, R., & Patra, JK (2021). Cordyceps spp .: Prehľad jeho imunostimulačných a iných biologických potenciálov. Frontiers in Pharmacology , 11, 602364. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.602364.
  3. Kopalli, SR, Cha, KM, Cho, JY, Kim, SK, & Koppula, S. (2022). Cordycepín z liečivých húb Cordyceps militaris zmierňuje poškodenie semenníkov spojené so zápalom prostredníctvom regulácie signalizácie NF-KB/MAPK u prirodzene starých potkanov. Mycobiology, 50(1), 89-98. https://doi.org/10.1080/12298093.2022.2035515.
  4. Kopalli, SR, Cha, KM, Lee, SH, Hwang, SY, Lee, YJ, Koppula, S., & Kim, SK (2019). Cordycepin, aktívna zložka živnej elektrárne a potenciálna liečivá huba Cordyceps militaris Linn., zlepšuje vekom podmienenú dysfunkciu semenníkov u potkanov. Živiny , 11(4), 906. https://doi.org/10.3390/nu11040906.
  5. Nguyen, TV, Chumnanpuen, P., Parunyakul, K., Srisuksai, K., & Fungfuang, W. (2021). Štúdia afrodiziakálnych vlastností Cordyceps militaris u diabetických samcov potkanov vyvolaných streptozotocínom. Veterinárny svet, 14(2), 537-544. https://doi.org/10.14202/vetworld.2021.537-544.
  6. Pohsa, S., Hanchang, W., Singpoonga, N., Chaiprasart, P., & Taepavarapruk, P. (2020). Účinky kultivovaného Cordycep militaris na sexuálnu výkonnosť a erektilnú funkciu u diabetických samcov potkanov vyvolaných streptozotocínom. BioMed research international , 2020, 4198397. https://doi.org/10.1155/2020/4198397.
  7. Kusama, K., Miyagawa, M., Ota, K., Kuwabara, N., Saeki, K., Ohnishi, Y., Kumaki, Y., Aizawa, T., Nakasone, T., Okamatsu, S., Miyaoka, H. a Tamura, K. (2020). Extrakt z plodov Cordyceps militaris znižuje katabolizmus testosterónu a testosterónom stimulovanú hypertrofiu prostaty. Živiny, 13(1), 50. https://doi.org/10.3390/nu13010050.
  8. Alamoudi, AJ, Alessi, SA, Rizg, WY, Jali, AM, Safhi, AY, Sabei, FY, Alshehri, S., Hosny, KM, & Abdel-Naim, AB (2022). cordycepín zmierňuje testosterónom indukovanú benígnu hyperpláziu prostaty u potkanov prostredníctvom modulácie aktivácie AMPK a AKT. Pharmaceutics, 14(8), 1652. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics14081652.
  9. Bulam, S., Üstün, N. Ş., & Pekşen, A. (2019). Zdravotné prínosy Ganoderma lucidum ako liečivej huby. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology , 7, 84-93. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7isp1.84-93.2728.
  10. Ahmad, R., Riaz, M., Khan, A., Aljamea, A., Algheryafi, M., Sewaket, D., & Alqathama, A. (2021). Ganoderma lucidum (reishi) jedlá huba; komplexný a kritický prehľad jeho nutričných, kozmeceutických, mykochemických, farmakologických, klinických a toxikologických vlastností. Fytoterapeutický výskum, 35(11), 6030-6062. https://doi.org/10.1002/ptr.7215.
  11. Doğan, G. a İpek, H. (2020). Ochranný účinok Ganoderma lucidum na ischemicko-reperfúzne (I/R) poranenie vyvolané torzou semenníkov/detorziou. Acta Cirurgica Brasileira , 35(1), e202000103. https://doi.org/10.1590/s0102-865020200010000003.
  12. Ghajari, G., Nabiuni, M., & Amini, E. (2021). Súvislosť medzi testikulárnou toxicitou vyvolanou Li2Co3 a ochranným účinkom Ganoderma lucidum: Zmena expresie génov Bax & c-Kit. Tissue & Cell, 72, 101552. https://doi.org/10.1016/j.tice.2021.101552.
  13. Noguchi, M., Kakuma, T., Tomiyasu, K., Kurita, Y., Kukihara, H., Konishi, F., Kumamoto, S., Shimizu, K., Kondo, R., & Matsuoka, K. (2008). Účinok extraktu z Ganoderma lucidum u mužov so symptómami dolných močových ciest: dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná randomizovaná štúdia s rozsahom dávok. Asian Journal of Andrology, 10(4), 651-658. https://doi.org/10.1111/j.1745-7262.2008.00336.x.
  14. Noguchi, M., Kakuma, T., Tomiyasu, K., Yamada, A., Itoh, K., Konishi, F., Kumamoto, S., Shimizu, K., Kondo, R., & Matsuoka, K. (2008). Randomizovaná klinická štúdia etanolového extraktu Ganoderma lucidum u mužov so symptómami dolných močových ciest. Asian Journal of Andrology, 10(5), 777-785. https://doi.org/10.1111/j.1745-7262.2008.00361.x.
  15. Mizuno T, Wang G, Zhang J, Kawagishi H, Nishitoba T, Li J. Reishi, Ganoderma lucidum a Ganoderma tsugae: bioaktívne látky a liečivé účinky. Food Reviews International. 1. február 1995;11(1):151-66.
  16. Gao, JJ, Nakamura, N., Min, BS, Hirakawa, A., Zuo, F., & Hattori, M. (2004). Kvantitatívne stanovenie horkosti vo vzorkách Ganoderma lucidum pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie a jej aplikácia pri hodnotení produktov Ganodermy. Chemical & Pharmaceutical Bulletin, 52(6), 688-695. https://doi.org/10.1248/cpb.52.688.
  17. Chu, TT, Benzie, IF, Lam, CW, Fok, BS, Lee, KK a Tomlinson, B. (2012). Štúdia potenciálnych kardioprotektívnych účinkov Ganoderma lucidum (lingzhi): výsledky kontrolovanej ľudskej intervenčnej štúdie. The British Journal of Nutrition, 107(7), 1017-1027. https://doi.org/10.1017/S0007114511003795.
  18. Gordon, M., Bihari, B., Goosby, E., Gorter, R., Greco, M., Guralnik, M., Mimura, T., Rudinicki, V., Wong, R., & Kaneko, Y. (1998). Placebom kontrolovaná štúdia imunitného modulátora, lentinanu, u HIV-pozitívnych pacientov: štúdia fázy I/II. Journal of Medicine , 29 (5-6), 305-330.
  19. Gaullier, JM, Sleboda, J., Øfjord, ES, Ulvestad, E., Nurminiemi, M., Moe, C., Tor, A., & Gudmundsen, O. (2011). Suplementácia s rozpustným β-glukánom exportovaným z liečivej huby Shiitake, mycélium speváka Lentinus edodes (Berk.): krížová, placebom kontrolovaná štúdia u zdravých starších ľudí. International Journal of Medicinal Mushrooms, 13(4), 319-326. https://doi.org/10.1615/intjmedmushr.v13.i4.10.
  20. Dai, X., Stanilka, JM, Rowe, CA, Esteves, EA, Nieves, C., Jr., Spaiser, SJ, Christman, MC, Langkamp-Henken, B., & Percival, SS (2015). Denná konzumácia húb Lentinula edodes (Shiitake) zlepšuje ľudskú imunitu: Randomizovaná diétna intervencia u zdravých mladých dospelých. Journal of the American College of Nutrition, 34(6), 478–487. https://doi.org/10.1080/07315724.2014.950391.
  21. Tari, K., Satake, I., Nakagomi, K., Ozawa, K., Oowada, F., Higashi, Y., Negishi, T., Yamada, T., Saito, H., & Yoshida, K. (1994). [Účinok lentinanu na pokročilý karcinóm prostaty]. Hinyokika Kiyo. Acta urologica Japonica, 40(2), 119-123.
  22. Muszyńska, B., Kała, K., Włodarczyk, A., Krakowska, A., Ostachowicz, B., Gdula-Argasińska, J., & Suchocki, P. (2020). Lentinula edodes ako zdroj bioelementov uvoľňovaných do umelých tráviacich štiav a potenciálneho protizápalového materiálu. Biologický výskum stopových prvkov, 194 (2), 603-613. https://doi.org/10.1007/s12011-019-01782-8.
  23. Bisen, PS, Baghel, RK, Sanodiya, BS, Thakur, GS a Prasad, GB (2010). Lentinus edodes: makrohuba s farmakologickými aktivitami. Current Medicinal Chemistry, 17(22), 2419-2430. https://doi.org/10.2174/092986710791698495.
  24. Ames BN (2018). Predĺženie zdravého starnutia: vitamíny a bielkoviny dlhovekosti. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 115(43), 10836-10844. https://doi.org/10.1073/pnas.1809045115.
  25. Borodina, I., Kenny, LC, McCarthy, CM, Paramasivan, K., Pretorius, E., Roberts, TJ, van der Hoek, SA, & Kell, DB (2020). Biológia ergotioneínu, antioxidačného nutraceutika. Nutrition Research Reviews, 33(2), 190-217. https://doi.org/10.1017/S0954422419000301.
  26. Cheah, IK a Halliwell, B. (2021). Ergotioneín, najnovší vývoj. Redox Biology, 42, 101868. https://doi.org/10.1016/j.redox.2021.101868.
  27. Smith, E., Ottosson, F., Hellstrand, S., Ericson, U., Orho-Melander, M., Fernandez, C., & Melander, O. (2020). Ergotioneín je spojený so zníženou úmrtnosťou a zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Heart (British Cardiac Society), 106(9), 691-697. https://doi.org/10.1136/heartjnl-2019-315485.
  28. Feng, L., Cheah, IK, Ng, MM, Li, J., Chan, SM, Lim, SL, Mahendran, R., Kua, EH, & Halliwell, B. (2019). Súvislosť medzi konzumáciou húb a miernym kognitívnym poškodením: Komunitná prierezová štúdia v Singapure. Journal of Alzheimer's Disease: JAD , 68(1), 197-203. https://doi.org/10.3233/JAD-180959.
  29. Zhang, S., Tomata, Y., Sugiyama, K., Sugawara, Y., & Tsuji, I. (2017). Konzumácia húb a incidentová demencia u starších Japoncov: The Ohsaki Cohort Study 2006 Study. Journal of the American Geriatrics Society, 65(7), 1462-1469. https://doi.org/10.1111/jgs.14812.
  30. Wu, LY, Kan, CN, Cheah, IK, Chong, JR, Xu, X., Vrooman, H., Hilal, S., Venketasubramanian, N., Chen, CP, Halliwell, B., & Lai, MKP (2022). Nízky plazmatický ergotioneín predpovedá kognitívny a funkčný pokles u staršej kohorty navštevujúcej pamäťové kliniky. Antioxidanty (Bazilej, Švajčiarsko), 11(9), 1717. https://doi.org/10.3390/antiox11091717.
  31. Teruya, T., Chen, YJ, Kondoh, H., Fukuji, Y., & Yanagida, M. (2021). Metabolomika plnej krvi pacientov s demenciou odhaľuje triedy metabolitov spojených s ochorením. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America , 118(37), e2022857118. https://doi.org/10.1073/pnas.2022857118.
  32. Kalaras, MD, Richie, JP, Calcagnoto, A., & Beelman, RB (2017). Huby: Bohatý zdroj antioxidantov ergotioneínu a glutatiónu. Food Chemistry, 233, 429-433. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.04.109.
  33. Lee, S. a Rhee, DK (2017). Účinky ženšenu na depresiu súvisiacu so stresom, úzkosť a os hypotalamus-hypofýza-nadobličky. Journal of Ginseng Research , 41(4), 589-594. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2017.01.010.
  34. Lee, HW, Lim, HJ, Jun, JH, Choi, J., & Lee, MS (2017). Ženšen na liečbu hypertenzie: Systematický prehľad a metaanalýza dvojito zaslepených, randomizovaných, placebom kontrolovaných štúdií. Current Vascular Pharmacology, 15(6), 549-556. https://doi.org/10.2174/1570161115666170713092701.
  35. Jang, DJ, Lee, MS, Shin, BC, Lee, YC, & Ernst, E. (2008). Červený ženšen na liečbu erektilnej dysfunkcie: Systematický prehľad. British Journal of Clinical Pharmacology, 66(4), 444–450. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2008.03236.x.
  36. Salvati, G., Genovesi, G., Marcellini, L., Paolini, P., De Nuccio, I., Pepe, M., & Re, M. (1996). Účinky saponínov Panax ginseng CA Meyer na mužskú plodnosť. Panminerva Medica, 38(4), 249-254.
  37. Mkrtchyan, A., Panosyan, V., Panossian, A., Wikman, G., & Wagner, H. (2005). Fáza I klinickej štúdie Andrographis paniculata fixnej ​​kombinácie Kan Jang verzus ženšen a valeriána na kvalitu spermy zdravých mužov. Fytomedicína: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, 12(6-7), 403-409. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2004.10.004.
  38. Zhang, H., Zhou, Q., Li, X., Zhao, W., Wang, Y., Liu, H., & Li, N. (2007). Ginsenoside Re podporuje kapacitu ľudských spermií cestou závislou od oxidu dusnatého. Molecular Reproduction and Development, 74(4), 497-501. https://doi.org/10.1002/mrd.20583.
  39. Choi, HK, Seong, DH a Rha, KH (1995). Klinická účinnosť kórejského červeného ženšenu pri erektilnej dysfunkcii. International Journal of Impotence Research, 7(3), 181-186.
  40. Choi, YD, Xin, ZC a Choi, HK (1998). Účinok kórejského červeného ženšenu na kavernózny hladký sval králičieho tela. International Journal of impotence research, 10(1), 37-43. https://doi.org/10.1038/sj.ijir.3900300.
  41. Mahdi, AA, Shukla, KK, Ahmad, MK, Rajender, S., Shankhwar, SN, Singh, V., & Dalela, D. (2009). Withania somnifera zlepšuje kvalitu spermií pri stresovej mužskej plodnosti. Doplnková a alternatívna medicína založená na dôkazoch: eCAM, https://doi.org/10.1093/ecam/nep138.
  42. Ahmad, MK, Mahdi, AA, Shukla, KK, Islam, N., Rajender, S., Madhukar, D., Shankhwar, SN, & Ahmad, S. (2010). Withania somnifera zlepšuje kvalitu semena reguláciou hladiny reprodukčných hormónov a oxidačného stresu v semennej plazme neplodných mužov. Plodnosť a sterilita, 94(3), 989-996. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2009.04.046.
  43. Durg, S., Shivaram, SB, & Bavage, S. (2018). Withania somnifera (indický ženšen) pri mužskej neplodnosti: Systematický prehľad a metaanalýza založená na dôkazoch. Fytomedicína , 50, 247-256. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.11.011.
  44. Salve, J., Pate, S., Debnath, K., & Langade, D. (2019). Adaptogénne a anxiolytické účinky extraktu z koreňa ashwagandha u zdravých dospelých: dvojito zaslepená, randomizovaná, placebom kontrolovaná klinická štúdia. Cureus, 11(12), e6466. https://doi.org/10.7759/cureus.6466.
  45. Lopresti, AL, Smith, SJ, Malvi, H., & Kodgule, R. (2019). Skúmanie stresových a farmakologických účinkov extraktu ashwagandha (Withania somnifera): Randomizovaná, dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia. Medicína , 98(37), e17186. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000017186.
  46. Panossian, A., Wikman, G., & Sarris, J. (2010). Root (Rhodiola rosea): tradičné použitie, chemické zloženie, farmakológia a klinická účinnosť. Fytomedicína, 17(7), 481-493. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.02.002.
  47. Khanum, F., Bawa, AS, & Singh, B. (2005). Rhodiola rosea: Všestranný adaptogén. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 4(3), 55-62. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2005.tb00073.x.
  48. Chen, Y., Tang, M., Yuan, S., Fu, S., Li, Y., Li, Y., Wang, Q., Cao, Y., Liu, L., & Zhang, Q. (2022). Rhodiola rosea: Terapeutický kandidát na kardiovaskulárne ochorenia. Oxidačná medicína a bunková dlhovekosť, 2022, 1348795. https://doi.org/10.1155/2022/1348795.
  49. Busetto, GM, Giovannone, R., Ferro, M., Tricarico, S., Del Giudice, F., Matei, DV, De Cobelli, O., Gentile, V., & De Berardinis, E. (2014). Chronická bakteriálna prostatitída: účinnosť krátkodobej antibiotickej terapie s prulifloxacínom (Unidrox®) v spojení s extraktom zo saw palmetta, Lactobacillus sporogens a arbutínom (Lactorepens®). BMC urológia, 14, 53. https://doi.org/10.1186/1471-2490-14-53
  50. Cai, T., Cui, Y., Yu, S., Li, Q., Zhou, Z., & Gao, Z. (2020). Porovnanie Serenoa repens s tamsulozínom pri liečbe benígnej hyperplázie prostaty: Systematický prehľad a metaanalýza. Americký časopis o zdraví mužov, 14(2), 1557988320905407. https://doi.org/10.1177/1557988320905407.
  51. Wilt, TJ, Ishani, A., Stark, G., MacDonald, R., Lau, J., & Mulrow, C. (1998). Výťažky zo Saw palmetto na liečbu benígnej hyperplázie prostaty: systematický prehľad. JAMA, 280(18), 1604-1609. https://doi.org/10.1001/jama.280.18.1604.
  52. Bone, K., & Mills, S. (2013). Základy a prax fytoterapie (2. vydanie). Edinburgh: Churchill Livingstone.
  53. Vinarov, AZ, Spivak, LG, Platonova, DV, Rapoport, LM, & Korolev, DO (2019). 15-ročný prieskum bezpečnosti a účinnosti extraktu Serenoa repens u pacientov s benígnou hyperpláziou prostaty s rizikom progresie. Urologia, 86(1), 17-22. https://doi.org/10.1177/0391560318772466.