Čaga Sibírska - Všetko čo treba vedieť

E-book ZDARMA

V tomto článku nájdete základné informácie o hube Čaga Sibírska, ak sa chcete dozvedieť o Čage a ostatných vitálnych hubách viac všetko dôležité čo potrebujete vedieť nájdete v našej novej knihe Tajný Svet Vitánych Húb. Stiahnite si ju ZDARMA kliknutím TU.

V prípade ak si vystačíte so základnými informáciami prajem Vám príjemné čítanie tohto článku.

ebook

Čaga Sibírska

ČAGA, latinsky Inonotus obliquus, slovensky Ryšavec šikmý,  je jedinečná huba, ktorá sa používa po storočia v kultúrach na celom svete. 

Už dávno získala právo byť nazývaná jednou z najtajomnejších a najužitočnejších vitálnych húb, aké sú v súčasnosti známe ruskej i zahraničnej vede. V USA, Európe, Južnej Kórei, Japonsku je internet plný titulkov o Čage, ktorú volajú „kráľovná  húb“.

S prezývkou "kráľ húb" má Čaga naozaj čo ponúknuť. Historické aj súčasné informácie hovoria o tom, že táto huba dokáže posilniť imunitu, zabrániť poškodeniu buniek, znížiť zápal, podporuje zdravú pokožku a upokojuje trávenie.

Využitie tejto huby dnes rastie a spolu s ním sa realizuje aj mnoho vedeckých výskumov. Tie už potvrdili niekoľko mimoriadnych účinkov tejto huby.

Zaujímavé na ČAGE je to, že svojou štruktúrou DNA je o 30% viac podobnejší človeku ako rastline či hube.

Čaga a história

Pochádzajú z Číny, kde sa používa už niekoľko tisíc rokov. Dlhú tradíciu má jej používanie v oblastiach Sibíru a Uralu, kde obyvatelia Čagu užívali denne ako čaj.

Má významné postavenie v ruskom liečiteľstve, používal ju už ruský liečiteľ Rasputin.

Čaga história

Čaga ako úžasný výtvor prírody

Čaga patrí medzi vitálne huby a obsahuje viac ako 200 rôznych biologicky aktívnych látok. Polysacharidy, polyfenolické látky a triterpenoidy lanostanového typu, seskviterpeny, steroly, lipidy a alkaloidy a tiež vysoký obsah melanínu

Čaga obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, vitamíny B1, B2 a B3, fenoly, minerály (meď, horčík, vápnik, železo, chlorid, mangán, germánium), vlákninu, kyselinu betulínovú a celý rad ďalších vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok a enzýmu superoxiddismutázy.

Čaga bioaktívne zloženie

Čaga a prevencia proti rakovine

Má významné protinádorové účinky a je najvýznamnejšia predovšetkým ako prevencia vzniku rakoviny.

Znižuje nežiaduce účinky chemoterapie a môže byť preto vhodným doplnkom k štandardnej onkologickej liečbe.

Výrazne posilňuje imunitný systém, zvyšuje chuť do jedla, potláča negatívne účinky chemických liekov, aditív či pesticídov na organizmus. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Čaga a rakovina

Čaga ako najsilnejší antioxidant na svete s pomedzi potravín

Pre zdravý život je veľmi dôležité dopĺňať  množstvo antioxidantov. Bohužiaľ bežná strava je v tomto smere často nedostatočná. Doplniť ho vieme pomocou ČAGY, ktoré obsahuje najväčšie množstvo antioxidantov spomedzi všetkých známych potravín.  

Náš organizmus potrebuje molekuly, ktoré spomaľujú alebo zabraňujú oxidácii iných molekúl v tele a bojujú za naše zdravie. Čaga v tomto boji je číslo 1. Chráni bunky nášho organizmu pred poškodením voľnými radikálmi. [10]

Čaga najsilnejší antioxidant

Ako Čaga rastie

Čaga je parazit, ktorý rastie na trhlinách alebo poškodených miestach kmeňov brezy zo spór morušovej huby. Pod slnkom pórovitý a nerovný povrch brezovej huby sfarbí uhlie na  čierno a vo vnútri má zvyčajne jasne oranžový odtieň.

Počas času, keď huba na strome rastie, dokáže absorbovať všetky liečivé vlastnosti brezovej šťavy a dať nám ich v koncentrovanejšej a fermentovanej podobe.

Čaga ako rastie

Ako si vybrať ten správny produkt a načo si dať pozor

Čaga ako aj iné vitálne huby sa na trhu nachádza v najrôznejších formách. Niekedy nie je ľahké vybrať si z množstva produktov, ktoré rôzny predajcovia ponúkajú. 

Ľudia sa často krát rozhodujú, buď to na základe ceny alebo sympatií k danej značke či ľuďom, ktorí ju predávajú a propagujú. S hubami to však nie je také jednoduché, ako s inými doplnkami výživy a pri výbere správneho produktu treba byť obzvlášť opatrný.

Poďme sa pozrieť na 3 základné piliere, na čo si pri výbere dať pozor.

Čaga ako si vybrať správy produkt

#1 Hubový prášok vs. Extrakt

Termínom hubový prášok sa bežne označuje výrobok z rozomletých sušených húb. Dnes je ľahké a cenovo dostupné nájsť tento prášok takmer kdekoľvek. Hoci tento prášok obsahuje všetky látky, ktoré hubová surovina obsahovať má, nemôžeme z nej veľa absorbovať, pretože MY (ľudia) nemáme enzýmy potrebné na trávenie chitínu (bunkového obalu) v ktorom sú uzavreté všetky prospešné látky z huby.

Aby sme mohli využiť účinné látky z húb, musíme chitínový obal rozložiť pomocou jedného alebo viacerých procesov.

Tradičnou metódou je sušenie húb a varenie odvaru. Trvá to však dlho a nedosiahneme maximálne účinky. Ak sa sušené huby rozomelú na jemný alebo aj hrubší prášok, tu už sa čiastočne naruší chitínový obal, a organizmus je schopný z huby vyťažiť nejaké účinne látky. Tento prášok však obsahuje málo polysacharidov.

Preto najlepšou voľbou je práškový EXTRAKT.

Extrakciou horúcou vodou sa prelomí chitínová bariéra a vďaka tomu je možné vyťažiť z huby maximálne množstvo účinných látok. U niektorých húb ako napríklad Reishi a Čaga pre získanie väčšieho množstva účinných látok (tie ktoré nie sú rozpustné vo vode), je potrebné vykonať ešte druhú extrakciu alkoholom (tzv. dvojitú extrakciu).

Jednoznačne teda je najoptimálnejšou metódou spracovania húb pre najväčší účinok dvojitá extrakcia. Extrakt z huby je cenovo niekoľko násobné drahší no má mnohonásobne väčší účinok ako samotný prášok, ktorý naše telo nedokáže dobre spracovať.

#2 Plodnica vs. mycélium (podhubie)

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý je potrebné sledovať či finálny produkt je vyrábaný z plodnice (nadzemná / viditelná časť huby) alebo z mycélia (podhubia). Produkty z mycélia neobsahujú takú koncentráciu látok ako z plodnic,navyše takéto produkty bývajú často plné škrobu a iných látok, ktoré sa sem dostanú zo sadby, v ktorej sa mycélium pestovalo. Preto všetky naše produkty od  RoyalChaga sú výhradne z plodníc húb. Jedinou výnimkou je Cordyceps sinesis, pri ktorom kvôli európskej legislatíve nemáme inú možnosť, ako ho vyrábať z mycélia. Jedná sa však o najlepšiu dostupnú formu Cordyceps-CS4, ale o tom si viac povieme v článku o Cordycepse. Poďme naspäť k Čage.

#3 Testované v nezávislom laboratóriu

O hubách je známe, že dokážu rásť a prosperovať v najrôznejšom prostredí. Dokážu nasávať do seba ťažké kovy, rádioaktivitu či môžu obsahovať rôzne mikroorganizmi, baktérie, salmonelózu, vírus ecoli, plesne či mnoho ďalších látok, ktoré v našom finálnom produkte určite vidieť nechceme.

Tieto látky sú pre človeka nebezpečné, a preto je veľmi dôležité, aby ste pri kúpe produktu dávali pozor nato, či má všetky potrebné testy a certifikáty. U nás v RoyalChaga, preto okrem testov od dodávateľov, testujeme hubovú surovinu v nezávislom laboratóriu AgroLab v Nemecku. Testujeme všetky vyššie spomínané látky a mikroorganizmy, vrátane ťažkých kovov a po novom už máme na väčšinu našich produktov aj testy na rádioaktivitu.

Ktorá forma Čagy je najlepšia + porovnanie?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď a skôr záleží na Vašej osobnej preferencii, ktorá forma je pre Vás najpohodlnejšia na užívanie a tiež cenovo najprijateľnejšia. Aké jednotlivé formy produktov poznáme a aké sú ich výhody či nevýhody?

Čaga kvapky – do tejto kategórie spadajú 2 produkty, ktorými sú Čaga tekutý vodný extrakt a Čaga tinktúra. Rozdiel medzi týmito dvomi produktami je v spôsobe extrakcie. Pre telo sú kvapky jedným z najprirodzenejších foriem užívania. Čaga tekutý vodný extrakt sa vyrába čisto horúcovodnou extrakciou, vďaka ktorej sa rozbije chitínový obal, v ktorom sa nachádza väčšina prospešných látok.

Výhodou – tejto metódy extrakcie je, že výsledný produkt má vysokú koncentráciu výživných látok oproti surovej nespracovanej hube Čaga. Tiež má príjemnú chuť a vôňu, je ľahko stráviteľný.

Nevýhodou – vodnej extrakcie je, že sa nevyužije plný potenciál Čagy, nakoľko čisto horúcovodnou extrakciou sa neuvoľnia do extraktu tie látky, ktoré nie sú rozpustné vo vode.

Čaga tinktúra je kombinácia vodnej extrakcie, s následnou alkoholovou extrakciou, vďaka, ktorej sa do extraktu uvoľnia aj látky, ktoré nie sú rozpustné vo vode, no v alkohole áno.

Výhodou – metódy dvojitej extrakcie, je vyššia koncentrácia účinných látok, ako pri samotnej vodnej extrakcii.

Nevýhodou – je alkoholová chuť, ktorá môže niektorým ľuďom prekážať a to najmä deťom. Alkoholu v extrakte však nie je veľké množstvo, maximálne 25% (väčšinou 22-23%), čo je pri dennej dávke 1ml stopové množstvo, a preto nie je problém, keď by tinktúru užívali aj deti.

Čaga práškový extrak – Čistý 100% extrakt z Čagy sibírskej, ktorý je možné pridať do jedla, nápojov, kávy alebo je možné zaobstarať si prázdne kapsule, ktoré si sami naplníte extraktom.

Čaga kapsule – jedná sa o práškový extrakt naplnený vo vegánskych kapsuliach, ktoré nedráždia žalúdok. Spolu s kvapkami sa jedná o najobľúbenejšiu formu z dôvodu jednoduchého užívania.

Čaga čaj je nespracovaná surová sušená Čaga, ktorá je vhodná na doplnenie pitného režimu v kombinácii s niektorým z extraktov.

Pozrite si aj článok: ČAGA ČAJ - Objavte jeho jedinečnú chuť a účinky

Čaga káva – vysokokvalitná káva z Brazílie s pridaním Čaga práškového extraktu. Už jedna šálka kávy pokryje odporúčanú dennú dávku húb.

Čaga prášok – jedná sa o pomletú sušenú hubu (v našej ponuke tento produkt momentálne nenájdete).

Čaga sibírska vs. Brezový decht ako ich rozoznať (jednoduchý návod + video)

Odpoveď, prečo naša Čaga takto nezapácha (mimochodom ani Čaga 99% predajcov) je veľmi jednoduchá, pretože Čaga nemá jediný dôvod takto zapáchať. Poďme si to trochu rozobrať.

Ak si zaobstaráte surovú Čagu (nájdete ju napríklad v našich Čaga čajoch) zistíte, že surová Čaga nemá žiadny zápach po nafte ani ničom podobnom, maximálne je cítiť príjemnú drevnatú vôňu, keďže rastie na strome. Takže v prírodnej Čage zápach nevzniká a preto poďme ďalej.

Vyššie sme si povedali o 2 typoch extrakcie, ktorými sa vyrába Čaga extrakt. Jedná sa o bežný postup, ktorý využívajú všetci renomovaní výrobcovia.

Prvý krok je Horúcovodná extrakcia, ktorá prebieha tak, že v čistej horúcej vode niekoľko hodín varíme surovú sušenú Čagu. 

Druhý krok je Alkoholová extrakcia, pri ktorej sa Čaga necháva lúhovať v alkohole, aby uvoľnila ďalšie látky, ktoré nie sú rozpustné vo vode. 

Ako môžete vidieť, nikde v procese výroby nevzniká priestor, nato aby Čaga mohla zmeniť svoju prirodzenú vôňu. Kde je potom problém?

Z viacerých zdrojov sme zistili, že tieto špecifiká prislúchajú produktu, ktorý sa nazýva Brezový decht. Keďže o brezovom dechte u nás moc informácii nie je, zisťovali sme informácie priamo od ruských výrobcov. Všetky tieto informácie zhrnieme a budeme ich publikovať v novom článku. 

Ale teraz o Brezovom dechte iba v krátkosti.

Brezový decht sa získava suchou destiláciou brezovej kôry. Jedná sa o látku, ktorá je veľmi účinná pri najrôznejších kožných problémoch, s veľmi rýchlym účinkom.  Je to silné antiseptikum, ale aj silný antiparazitárny a antimikrobiálny prostriedok. 

Vnútorne by sa Brezový decht mal užívať maximálne dvakrát do roka na jar a na jeseň pre zbavenie tela toxínov, parazitov a iných škodlivín. Dlhodobé užívanie brezového dechtu totiž môže mať toxický účinok na obličky. 

Odporúčané vnútorné dávkovanie je následovné: Prvý deň sa začína s 5 kvapkami Brezového dechtu, pričom každý deň sa dávka dechtu zvyšuje o jednu kvapku, až kým množstvo dechtu nedosiahne desať kvapiek. Keď sa blíži štrnásty deň, dávka dechtu sa zakaždým zníži o jednu kvapku, až kým nedosiahne päť. Po 24 dňoch kúra končí (samozrejme každý výrobca môže udávať trochu iné dávkovanie). Mimochodom, táto látka dokáže odstrániť príčinu akné tým, že preniká do hlbších vrstiev pokožky.

Nejedná sa však o Čagu sibírsku ani o jej vedľajší produkt. 

V prípade, ak máte o Brezový decht záujem, nájdete ho k dispozícii v obchodoch s tovarom z Ruska a čoskoro aj u nás v obchode. 

Cena Brezového dechtu sa v čase písania tohto článku pohybuje na trhu okolo 12€ za 100ml.

Dobre, ale ako ho rozoznať od Čagy, keď som nikdy nevidel ako vyzerá Čaga sibírska ani Brezový decht? Veľmi jednoducho poďme sa na to pozrieť.

2 kroky ako poznať rozdiel

Test je veľmi jednoduchý, vie si ho spraviť každý sám doma a nezaberie Vám to viac ako minútu maximálne dve. Rozpustnosť vo vode

Brezový decht na rozdiel od extraktu z Čagy sibírskej nie je rozpustný vo vode. To znamená, že ak do poháru dáte teplú vodu a pridáte do nej Brezový decht, tak ten bude plávať na povrchu pohára a nerozpustí sa pretože je mastný.

Čistý 100% extrakt z Čagy sibírskej je úplne rozpustný vo vode a pri rovnakom postupe sa Vám extrakt úplne rozpustí v pohári s teplou vodou

Zápach

Brezový decht zapácha ako, “nafta” niekto opisuje zápach ako “udené” a podobne.

Čaga sibírska nezapácha. Má buď príjemnú drevnatú, zemitú vôňu alebo, ak sa jedná o tinktúru, tak je z nej cítiť iba alkohol.

Dbajte na to, aby ste kupovali len to, čo naozaj chcete.

Pozrite si následujúce video, ako si spraviť tento jednoduchý test doma.

Čaga nežiadúce účinky

Účinné látky Čagy znižujú hladinu cholesterolu, glukózy a zápalov. Keď tieto prírodné prvky spojíte s liekmi, ktoré majú rovnaký účel, výsledky sú oveľa pozitívnejšie ako v prípade, že pôsobia samostatne.

Vaše zdravie by malo byť vždy vašou prioritou číslo jeden. Ak užívate lieky a chcete preskúmať prírodné doplnky ako alternatívu, najprv sa poraďte so svojím lekárom. Je dôležité si uvedomiť, že by ste nemali vysadiť žiadne lieky bez toho, aby ste sa najprv poradili so svojím lekárom, aby ste si udržali zdravú rovnováhu vo svojom tele.

Čaga je zdravá a plná antioxidantov, ale je dôležité všetko riešiť s mierou. Príliš veľké množstvo húb môže viesť k vedľajším účinkom, ako je sucho v hrdle alebo žalúdočné ťažkosti. Tieto vedľajšie účinky však boli zaznamenané najmä vtedy, keď ľudia konzumujú veľké množstvo húb prekračujú odporúčané dávkovanie.

Čaga je vo všeobecnosti dobre znášaná. Nevykazuje vedľajšie účinky, ale pozor treba dať, ak ľudia trpia konkrétnymi zdravotnými problémami.

Čaga si nemusí rozumieť s niektorými liečivami, napríklad u ľudí na inzulíne – diabetes, nakoľko pôsobí na hladinu cukru v krvi.

Ak máte poruchu zrážanlivosti krvi,  je na mieste konzultácia so svojim lekárom.

Čaga totiž zasahuje do zhlukovania krvných doštičiek, môže ho znížiť až o 71%.  Nápomocná môže byť ľuďom s vyšším rizikom vzniku trombóz.

Vynechajte užívanie huby Čaga počas dvoch týždňov pred operáciou a po operácii. Je to preventívna záležitosť, aby Vaše výsledky neboli skreslené, neovplyvnila sa hladina cukru či nevznikol problém s krvácaním.

Huba Čaga, tak ako aj napríklad byliny sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, pretože neexistujú žiadne štúdie týkajúce sa jej bezpečnosti v tomto období.

Ak sa u vás po konzumácii tejto huby vyskytnú akékoľvek nežiaduce reakcie, užívanie prerušte a podľa potreby sa poraďte so svojim lekárom. [11]

Pozrite si aj článok: Čaga: Vedľajšie účinky a Interakcia s liekmi

Čaga sibírska a pozitívne účinky

Možno je ťažké nájsť oblasť použitia, v ktorej by bola Čaga zbytočná. Už vďaka svojim protizápalovým imunomodulačným vlastnostiam sa môže stať, že ak nie definovaná ako samostatný liek, potom je vynikajúcim doplnkom podporujúcim zdravie. 

Prevencia proti rakovine

Medzi vedecky preskúmané zdravotné prínosy kyseliny betulínovej, ktorú čaga obsahuje, patria jej protirakovinové účinky, ktoré zabraňujú tvorbe a rastu rakovinových buniek. Štúdia zverejnená v časopise Ethnopharmacology z roku 2018  naznačuje, že čaga má tieto vlastnosti.  Extrakt z čaga spôsobil apoptózu (programovanú bunkovú smrť) vo všetkých vzorkách v sérii štúdií skúmajúcich skúmavky, ktoré zahŕňali bunky rakoviny pľúc.[12]

Ďaľšia štúdia zistila následovné zistenia: I. obliquus (Čaga Sibírska) má potenciál znížiť výskyt tumorigenézy u zdravých ľudí. U tých, ktorých úplná remisia bola dosiahnutá chemoterapiou, bude podávanie huby inhibovať aktiváciu upstream onkogénnych signálov a tým zabrániť metastázam; pre tých, ktorí sú v procese chemoterapie, podávanie huby nielen chemosenzibilizuje nádorové bunky a tým zvyšuje chemoterapeutické účinky, ale tiež pomáha obnoviť oslabenú imunitu a chráni pred ulceróznym poškodením GI traktu a inými vedľajšími účinkami vyvolanými chemoterapiou. [13]

Niekoľko štúdií na zvieratách a v skúmavkách ukazuje, že Čaga môže zabrániť a spomaliť rast rakoviny. [14]

V štúdii na myšiach s rakovinou viedli doplnky z Čagy k 60% zníženiu veľkosti nádoru. [15]

V skúmavkovej štúdii extrakt z Čagy zabránil rastu rakoviny v ľudských pečeňových bunkách. Podobné výsledky boli pozorované pri rakovinových bunkách pľúc, prsníka, prostaty a hrubého čreva. [16] [17] [18] [19]

Predpokladá sa, že protirakovinový účinok Čagy je čiastočne spôsobený jej vysokým obsahom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. [20]

Čaga obsahuje najmä antioxidant triterpén. Štúdie v skúmavkách ukazujú, že veľmi koncentrovaný extrakt triterpénu môže pomôcť zabiť rakovinové bunky. [21]

Posilnenie imunity

Cytokíny sú poslami imunity. Proteíny, ktoré sú potrebné pre úspešnú syntézu leukocytov (sú „prvou líniou“ obrany imunitného systému pred vonkajšími vplyvmi).

Niekoľko štúdií na myšiach preukázalo, že čaga podporuje syntézu cytokínov tým, že podporuje imunitný systém a umožňuje bunkám navzájom efektívne komunikovať, aby pomohli bojovať proti infekciám a vírusom. Súčasné štúdie potvrdili jej vysokú antioxidačnú schopnosť. Za posledný 50. rokov vedecké štúdie dokázali pozitívny vplyv Čagy na imunitu. [22]

Zápal je prirodzenou odpoveďou vášho imunitného systému, ktorá môže chrániť pred chorobami. Dlhodobý zápal je však spojený s ochoreniami srdca a reumatoidnou artritídou. [23]

Štúdie na zvieratách a v skúmavkách naznačujú, že extrakt z Čagy môže pozitívne ovplyvniť imunitu znížením dlhodobého zápalu a bojom proti škodlivým baktériám a vírusom.

Podporou tvorby prospešných cytokínov – špecializovaných proteínov, ktoré regulujú imunitný systém – Čaga stimuluje biele krvinky, ktoré sú nevyhnutné na boj proti škodlivým baktériám alebo vírusom. [24] [25]

Výsledkom je, že táto huba môže pomôcť v boji proti infekciám – od menších prechladnutí až po vážne choroby.

Okrem toho ďalšie štúdie na zvieratách a v skúmavkách ukazujú, že Čaga môže zabrániť produkcii škodlivých cytokínov, ktoré spúšťajú zápal a sú spojené s ochorením. [26] [27]

Napríklad v štúdii na myšiach extrakt z Čagy znížil zápal a poškodenie čriev inhibíciou zápalových cytokínov. [28]

Čaga patrí medzi adaptogénne huby.

Spomalenie starnutia tela

Oxidačný stres (ničenie buniek a smrť v dôsledku oxidácie) spôsobuje starnutie tela. Máme vrásky a sivé vlasy, pokožka sa vysušuje a stáva sa tenšou. Hlavnými príčinami starnutia (s výnimkou prírodných) sú škodlivé účinky ultrafialového žiarenia a znečisteného vzduchu v mestách.

Antioxidanty v topických produktoch môžu spomaliť proces starnutia telesných tkanív alebo dokonca zvrátiť viditeľné príznaky starnutia. Niektoré štúdie naznačujú, že Inonotus obliquus (Čaga sibírska) má schopnosť zachytávať voľné radikály a že polyfenolový extrakt môže chrániť bunky pred oxidačným stresom. [29]

Odporúčame prečítať si aj článok Spojenie medzi Zdravou Pokožkou a Hubou Čaga

Protizápalové účinky

Zápal je prirodzenou odpoveďou vášho imunitného systému, ktorá môže chrániť pred chorobami. Dlhodobý zápal je však spojený s ochoreniami srdca a reumatoidnou artritídou. [30]

Štúdie na zvieratách a v skúmavkách naznačujú, že extrakt z Čagy môže pozitívne ovplyvniť imunitu znížením dlhodobého zápalu a bojom proti škodlivým baktériám a vírusom.

Podporou tvorby prospešných cytokínov – špecializovaných proteínov, ktoré regulujú imunitný systém – Čaga stimuluje biele krvinky, ktoré sú nevyhnutné na boj proti škodlivým baktériám alebo vírusom. [31] [32]

Výsledkom je, že táto huba môže pomôcť v boji proti infekciám – od menších prechladnutí až po vážne choroby.

Okrem toho ďalšie štúdie na zvieratách a v skúmavkách ukazujú, že Čaga môže zabrániť produkcii škodlivých cytokínov, ktoré spúšťajú zápal a sú spojené s ochorením. [33]

Napríklad v štúdii na myšiach extrakt z chaga znížil zápal a poškodenie čriev inhibíciou zápalových cytokínov. [34]

Znižuje hladinu cholesterolu

Výťažok z čagy môže tiež prospievať hladinám cholesterolu, čím znižuje riziko srdcových ochorení.

V osemtýždňovej štúdii na potkanoch s vysokým cholesterolom extrakt z Čagy znížil „zlý“ LDL cholesterol, celkový cholesterol a triglyceridy a zároveň zvýšil hladiny antioxidantov. [35]

Podobné štúdie poskytli rovnaké výsledky a zistili, že – okrem zníženia „zlého“ LDL cholesterolu – Čaga zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol. [36] [37]

Vedci sa domnievajú, že antioxidanty prítomné v Čage sú zodpovedné za jej účinky na cholesterol.

Opäť je potrebný ďalší výskum u ľudí, aby sme jasne pochopili vplyv Čaga na cholesterol.

Poškodenie pečene

Čaga môže vyliečiť alebo spomaliť priebeh určitých ochorení pečene, naznačuje kórejská lekárska štúdia z roku 2015. Ukázalo sa, že koncentrovaný odvar z čagy chráni pečeňové bunky a pomáha zmierňovať zápal, ktorý sa vyskytuje pri chronických zmenách v tkanivách orgánov (napríklad pri vírusovej hepatitíde, cirhóze alebo obezite). [38]

Znižuje cukor v krvi

Niekoľko štúdií na zvieratách spája Čaga so znižovaním hladiny cukru v krvi. Preto môže pomôcť pri liečbe cukrovky. [39] [40]

Nedávna štúdia na obéznych, diabetických myšiach zistila, že extrakt z Čagy znížil hladinu cukru v krvi a inzulínovú rezistenciu v porovnaní s diabetickými myšami, ktoré doplnok nedostávali. [41]

V inej štúdii na diabetických myšiach viedli doplnky z čagy k 31% zníženiu hladiny cukru v krvi počas troch týždňov. [42]

Podobné výsledky boli pozorované v iných štúdiách. [43] [44]

Keďže však výskum na ľuďoch nie je k dispozícii, nie je jasné, či Čaga môže pomôcť zvládnuť cukrovku u ľudí.

Prevencia vedľajších účinkov po užití liekov

Môže zabrániť vedľajším účinkom užívania silných liekov, ktoré sú predpísané v závažných prípadoch, ako je chemoterapia, ožarovanie a chronické bolesti.[45]

Ochrana pred UV žiarením

Vďaka svojej štruktúre a zloženiu má Čaga jedny z najvyšších dostupných foriem pigmentu a melanínu, ktoré pomáhajú poskytovať množstvo UV ochrany. Melanín je dôležitou zložkou, ktorá skvele zatieňuje a chráni vašu pokožku pred slnečnými lúčmi a nebezpečnými UV lúčmi. To môže byť kľúčové pri znižovaní intenzívneho poškodenia pokožky spôsobeného dlhodobým pobytom na slnku. [46]

Pozrite si aj článok: Čaga: Spojenec na ceste k zdraviu

Mohlo by vás ešte zaujímať: Najlepší čas a vhodné dávkovanie Medicinálnej huby ČAGA

Upozornenie: Všetky informácie na stránkach Royalchaga sú preberané a tlmočené z renomovaných vedeckých štúdii od vedcov, vedeckých tímov a odborníkov priamo z oboru. Pri každom tvrdení nájdete, priamo odkaz na konkrétnu štúdiu z ktorej sú informácie čerpané a tlmočené.

Upozorňujeme však, že všetky informácie slúžia iba ako vzdelávacie materiály pre šírenie osvety a povedomia o Vitálnych hubách a nie sú určené ako lekárske odporúčania pre diagnostiku a liečbu. Autori nepreberajú zodpovednosť za vaše výsledky. Žiadna z informácií z tohto blogu nenahrádza váš vzťah a spoluprácu s kvalifikovaným, atestovaným lekárom.

Pred použitím čagy v akejkoľvek forme na lekárske účely je potrebná odborná konzultácia. Čaga môže ovplyvňovať hladinu glukózy v krvi, mala by sa používať opatrne u ľudí užívajúcich antidiabetické lieky, vrátane tých, ktorí užívajú inzulín. To môže spôsobiť hypoglykémiu (abnormálny pokles hladiny cukru v krvi).

 

Zdroje:

[1] Bioactivity-based analysis and chemical characterization of cytotoxic constituents from Chaga mushroom (Inonotus obliquus) that induce apoptosis in human lung adenocarcinoma cells
 
[2] Deciphering the antitumoral potential of the bioactive metabolites from medicinal mushroom Inonotus obliquus
 
[3] Antitumor activity of water extract of a mushroom, Inonotus obliquus, against HT-29 human colon cancer cells
 
[4] Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice
 
[5] Chaga mushroom (Inonotus obliquus) induces G0/G1 arrest and apoptosis in human hepatoma HepG2 cells
 
[6] Anti-inflammatory and anticancer activities of extracts and compounds from the mushroom Inonotus obliquus
 
[7] Ethanol extract of Innotus obliquus (Chaga mushroom) induces G1 cell cycle arrest in HT-29 human colon cancer cells
 
[8] Anticancer activity of subfractions containing pure compounds of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract in human cancer cells and in Balbc/c mice bearing Sarcoma-180 cells
 
[9] Chemical constituents from Inonotus obliquus and their antitumor activities
 
[10] Antioxidant effect of Inonotus obliquus
 
[11] In vivo and in vitro anti-inflammatory and anti-nociceptive effects of the methanol extract of Inonotus obliquus
 
[12] Bioactivity-based analysis and chemical characterization of cytotoxic constituents from Chaga mushroom (Inonotus obliquus) that induce apoptosis in human lung adenocarcinoma cells
 
[13] Deciphering the antitumoral potential of the bioactive metabolites from medicinal mushroom Inonotus obliquus
 
[14] Antitumor activity of water extract of a mushroom, Inonotus obliquus, against HT-29 human colon cancer cells
 
[15] Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice
 
[16] Anticancer activity of subfractions containing pure compounds of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract in human cancer cells and in Balbc/c mice bearing Sarcoma-180 cells
 
[17] Ethanol extract of Innotus obliquus (Chaga mushroom) induces G1 cell cycle arrest in HT-29 human colon cancer cells
 
[18] Anti-inflammatory and anticancer activities of extracts and compounds from the mushroom Inonotus obliquus
 
[19]  Chaga mushroom (Inonotus obliquus) induces G0/G1 arrest and apoptosis in human hepatoma HepG2 cells
 
[20]  Chemical constituents from Inonotus obliquus and their antitumor activities
 
[21]  Chemical constituents from Inonotus obliquus and their antitumor activities
 
[22]  Inonotus obliquus - from folk medicine to clinical use
 
[23]  Understanding inflammation, its regulation, and relevance for health: A top scientific and public priority
 
[24]  Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus
 
[25] Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice
 
[26] Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus
 
[27]  Anti-Inflammatory Effects of Inonotus obliquus in Colitis Induced by Dextran Sodium Sulfate
 
[28] Inonotus obliquus (Chaga mushroom) ameliorates dextran sulfate sodium-induced colitis in mice by modulating the balance of Th17/Treg cell subsets and suppressing the inflammatory signaling pathway
 
[29] Inonotus obliquus protects against oxidative stress-induced apoptosis and premature senescence
 
[30]  Understanding inflammation, its regulation, and relevance for health: A top scientific and public priority
 
[31]  Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus
 
[32]  Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice
 
[33]  Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus
 
[34] Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice
 
[35]  Effect of the Inonotus Obliquus Polysaccharides on Blood Lipid Metabolism and Oxidative Stress of Rats Fed High-Fat Diet In Vivo
 
[36] Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice
 
[37]  Anti-diabetic effects of Inonotus obliquus polysaccharides in streptozotocin-induced type 2 diabetic mice and potential mechanism via PI3K-Akt signal pathway
 
[38] The polysaccharide from Inonotus obliquus protects mice from Toxoplasma gondii-induced liver injury
 
[39]  Anti-diabetic effects of Inonotus obliquus polysaccharides-chromium (III) complex in type 2 diabetic mice and its sub-acute toxicity evaluation in normal mice
 
[40]  Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice
 
[41]  Anti-diabetic effects of Inonotus obliquus polysaccharides in streptozotocin-induced type 2 diabetic mice and potential mechanism via PI3K-Akt signal pathway
 
[42]  Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice
 
[43] Hypoglycemic Effects of Fermented Chaga Mushroom (Inonotus obliquus) in the Diabetic Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty (OLETF) Rat [2006]
 
[44]  Protective Effect of Polysaccharides from Inonotus obliquus on Streptozotocin-Induced Diabetic Symptoms and Their Potential Mechanisms in Rats
 
[45]  Deciphering the antitumoral potential of the bioactive metabolites from medicinal mushroom Inonotus obliquus
 
[46] Inhibitory and Acceleratory Effects of Inonotus obliquus on Tyrosinase Activity and Melanin Formation in B16 Melanoma Cells